Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

Master19 

všechny recenze uživatele

Postava Andrew Becketta se mi nelíbí. Vůbec ne proto, že je homosexuál, ale proto, že je nadšený právník... Film samotný je kvalitní filmařinou, navíc na svou dobu dost přelomovou. Pominu-li dojemné a klišoidní scény, děj diváka dobře vtahuje. Mě osobně se velmi vryly dva okamžiky: Jednak to byla poznámka právničky žalovaných - "To je hroznej proces." A potom komentovaná operní árie. ()

Tereza666 

všechny recenze uživatele

Já vážně nevím co říct. Nejdříve příjde naprosto dokonalé Mlčení jehňátek a ted nejkrásnější film jaký jsem kdy viděla. Andrew mě byl tak moc blízký, sympatický a já si ho zamilovala. Hudba, která se nesla pocelou dobu filmu, navazovala příjemnou atmosféru. Závěrečná píseň mě rozbrečela a já si vlastně uvědomila jak je ten svět nespravedlivý. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Já homesexuály taky nemám rád, ale tenhle film byl natočen pro mě lidským a přijatelným způsobem. Film staví na skvělých hereckých výkonech T.Hankse a D.Washingtona, který mi přišel o třídu lepší. Avšak scéna Toma jak tancuje a sní na operu měla svoje kouzlo. Nicméně film je pak založen na dialozích při soudním přelíčení. Ve finále sledovat jak se z Hankse stává nevyléčitelný pacient taky přidává výslednému efektu, který je takřka výborný, avšak mohlo to být více dotažené k jedinečnosti rozšířením námětu - chybí opravdu jen málo. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

"Jak by jste nazvali 1000 právníků svázaných na mořském dně ? - Dobrý začátek" Naprosto výborný snímek, který svou reálnosti dokázal moc. Jak by jste se zachovali k člověku, co je homosexuál a nebo byl postihlí nemocí AIDS. No prostě by jste ho vyhodily, šly od něj pryč a ještě by s ním zacházeli jako z odpadem. Já sám bych ze zděšení nejednal jinak asi jako každý člověk. Jo prostě Denzel Washington se srdcem na pravém místě a zdrcující upřímností... "Vysvětlete mi to jako 4-letému chlapci." Skvělý film o diskriminaci lidí, kterým i tak tento film moc nepomůže. Jonathan Demme natočil svůj druhý perfektní film. Škoda, že jenom druhý... ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Je jedno či je gay, je jedno či má AIDS, je jedno či v tom niekto vidí klišé o homosexuáloch! Podstata je nemenná, ROVNOPRÁVNOSŤ. 3,5* ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

"Philadelphia" je dobrý film, niekedy viac ako to, a výkon Hanksa a Washingtona (ktorý koniec koncov skutočne existuje mimo deja) je jedným z najlepších v tomto roku. Skôr či neskôr sa Hollywood musel venovať jednej z najdôležitejších tém našej doby a pri „Philadelphii“ bol tento tenký ľad prelomený. 89% ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Podle mě se právem tento film řadí na vrchol. Je tady ukázáno jak jsme bezohlední vůči okolí. Ruku na srdce, kdo by se nesnažil se zbavit nakaženého homosexuála ve své firmě. Ukázka slabosti společnosti a ne jen v Americe. Kdo tvrdí, že tenhle film je sračka, ať se nad sebou zamyslí. Film není jen to jak je "udělanej", ale i myšlenka. ()

Pupidyk 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale jsou to dost usoplené čtyři hvězdičky. Možná mě film zastihl ve špatné náladě, ale často jsem se nudil a pozornost od dost dlouhých řečí odbíhala někam v dál. Vím, že Oscara si Tom Hanks zasloužil zcela poprávu, už jen ten pohled, když odcházel s neúspěchem od Washingtona byl oscarový. A to ještě fandím Philadelphii Flyers... ()

Gerret 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se jim vážně povedl, Tom Hanks a Denzel Washington dokázali zahrát svoje role dokonale. Je to podle mě jeden z jejich nejlepších filmů. Tom Hanks v tom filmu vypadá jako by měl opravdu umřít a na konci sem si ho málem spletl s Brucem Willisem :). Ten konec byl vážně smutný a ta písnička se tam fakt hodila. Hodnocení 95%. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Soudní drama, boj homosexuála nakaženého AIDS proti společnosti...takováto problematika mě bohužel nebere, ale film za shlédnutí stál...T. Hanks jako vždy exceluje, a ani D. Washington není pozadu... ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks, můj oblíbený herec, podal opět výborný herecký výkon. Film jsem viděl hodně dávno, proto jsem si s hodnocením počkal do té doby, než si ho znovu připomenu. Nečekal jsem, že mě znovu dojme tolik jako tenkrát, ale stalo se. Film je příběhem člověka (právníka), který bojuje proti lidem, proti firmě, která ho vykopla kvůli jeho homosexualitě a je dokladem lidské nesnášenlivosti vůči homosexuálům. Tom Hanks a Denzel Washington si opravdu mohou říkat kolegové, páč když jsou spolu je to naprosto geniální. Legendární soundtrack snad netřeba zmiňovat. 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem co mi film dá. Nakonec jsem si uvědomil o co jde... Hanks v roli homosexuála bojující s diskriminací a právem - to je výborné. U filmu jsem se bavil a nenudil. Akorát mě mrzí, že Hanks musel umřít tak brzo. Ani si ty peníze nestihl užít... k čemu mu potom vlastně chudákovy byli. Jinak moc pěkný film, za kterého si Hanks Oscara zasloužil. A po pravdě by si ho mohl zasloužit i Washington. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Právnické prekáračky, aj keď v tomto filme dobre natočené a so skvelým obsadením, zostanú len noblesným handrkovaním, hlavne v tomto prípade, keď je právnik na všetkých stranách konfliktu a všetkých stoličkách. Len téma je o niečo vážnejšia až kontroverzná a to opodstatňuje zvýšené hodnotenie filmu. Nie však pre mňa, zaradím to len k priemeru sfilmovaných amerických súdnych pojednávaní. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Toma Hankse a Denzela Washingtona. Tomu se evidentně v pevní polovině devadesátek zalíbilo v blízkosti právníků. ()

Kaja 

všechny recenze uživatele

Dojemný a hlavně úžasně zahraný film o homosexuálním právníkovi bojujícím za spravedlnost v svém posledním sporu. Opravdu zasloužený Oscar. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

je pravda ze emocionalne sceny su tu vyslovene na efekt ale neda sa mu upriet ludsky rozmer a posolstvo ktore tento film nesie. ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama