Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

Mathew55 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se odhodlával si Philedelphia pustit, ale dostal jsem se k tomu až teď. A musím říct, že jsem očekával víc. Děj i konec se dá předpokládat hned od 10. minuty a zbytek už mě nenadchnul a ani nerozesmutnil (podle toho, co jsem o filmu slyšel,jsem čekal, že budu brečet jako malý). Dokážu si představit, že ve své době v USA musel být tento film hot topic, ale v dnešní době už by téma homosexuality, doufám, nemělo nikoho vytáčet. Ale za shlédnutí to učitě stálo, kvůli oscarovému výkonu Toma Hanske. Aspoň párkrát dali ti šašci v Hollywoodu tu sošku správně. ()

Tydlidáš 

všechny recenze uživatele

Nejlepší úvodní titulky s parádní písničkou pro film s názvem podle města. U seriálů se o první místo dělí Twin Peaks a South park. ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Tento námet s výbornými hercami sľuboval skvelý film, pri ktorom dôjde na silné emócie a hlboké myšlienky, po ktorých by som ešte dlho po zhliadnutí filmu nad ním uvažoval. Keď sa k tomu pridala úvodná pieseň s titulkami, bol som bez pochýb, že tomu tak naozaj bude.. Bohužiaľ, nakoniec som nedostal z toho takmer nič.. Až prekvapivo priemerný film a premrhaná šanca.. Súdne pojednávanie, ktoré je základom celého filmu, je priveľmi slabé.. chýbajú argumenty, dokazovanie, prednášajú sa iba prázdne frázy cielené na emócie(bohužiaľ ani to nefunguje).. a to ešte nespomínam priam tragickú reč obhajkyňe... Vzhľadom na to vedikt na konci filmu neznie hodnoverne.. na základe akého argumentu by takto súd dopadol? Herci sú pritom výborní, Tom Hanks právom oskarový a Denzel ako vždy príjemný.. ale film pochoval biedny scenár a nie veľmi istá réžia.. tvorcovia nám ani len nedali nahliadnuť na diskrimináciu Andyho, nenechali nás vžiť sa do jeho situácie a súcitiť s ním.. naopak servírujú nám zbytočné scény(aj keď asi mali byť dojemné) ako spievanie opery Andym.. no mňa to nudilo. škoda.. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Událost, která se může stát, dojímá snad všechny, co film viděli. Urputný boj s HIV a firmou ukazuje, jakou vnitřní sílu má tento hrdina. Skvělé herecké spracování dodává filmu na jeho významu. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé drama. I když jsem v dvouhodinovém snímku našel chluchá místa, tak Hanks s Washingtonem byli skvělí a dokázali je brzy vykompenzovat. Opravdu bych nevěřil, že mě hodinové soudní líčení vtáhne až jsem tajil dech. Je fajn, že se pan Demme zhostil nepříjemného téma jako je homosexualita. Těchto filmů není mnoho. Závěrečný "doják" na mě moc nebral. 85% ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Je krásné vidět film po 15 letech a zjistit, že je pořád stejně dobrý. A hlavně aktuální. Zdá se sice, že diskriminovat homosexuály je politicky nekorektní, ale ve svém soukromí vám každý pořádný "macho" přizná, jak jimi opovrhuje. Homosexualita je stále, i když ne oficiálně, považovaná za něco "nenormálního" a proti přírodě (jakoby nám na to Příroda dala nějaký certifikát). A co je horší, stále panuje názor, že homosexuálové a narkomani si za přidružené choroby mohou sami a pojišťovna by se neměla podílet na jejich léčbě. Doporučuji tento názor rozšířit i na obésní lidi, kteří též se svým zdravím vědomě hazardují. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Koncert Toma Hankse za asistence Denzela Washingtona.. Silné téma, skvěle zasazené do děje, ještě lépe zahrané a ..a vlastně to je tak asi všechno! Všechno co je potřeba na velký, skvělý film! PS: Scéna, kdy Hanks vyjde na ulici poté co opustí (po počátečním ´´neúspěchu´´) Washingtonovu kancelář, je jedna z nejdojemnějších co sem kdy viděl!!! Je v ní všechno, všechno je vidět, všechen zmar, beznaděj a smutek.. Dokonalost! ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Neubráním se pocitu dokonale formovaného filmu. Život je nevyzpytatelný a stát se může cokoli. Nemoc je jednou z hlavních příčin spádu v dnešním světě. Námět je velmi výstižný se skutečnosti, a role T. Hankse naprosto úžasná. Věřila bych mu každý pohled do očí a útěk na záchod. Holý životní zvrat, který je natočen s velmi strhujícím tempem. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jedinečný herecký koncert nejen Toma Hankse a Denzela Washingtona, ale prakticky všech zúčastněných. Problematika homosexuality a AIDS je tu podávána upřímně a až mrazivě přesvědčivě. Jeden z filmů, který se vám opravdu zaryje do paměti. A malé bezvýznamné plus je pro mě i vynikající skladba Streets Of Philadelphia. Jedna z nejkrásnějších filmových písní ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Velmi strhující snímek o kruté realitě. Hanks a Washington by si měli rozdělit hlavní roli velmi spravedlivě, protože oba herecký výkony byli naprosto dokonalé. Úvodní píseň "Streets of Philadelphia" se k filmu opravdu hodí. Filmy které se většinu času odehrávají v soudní místnosti moc nemusím a ani tenhle nebyl výjimkou,ale držel jsem palce aby to Hanksovi dobře dopadlo což se stalo.Bohužel jsem čekal o trochu víc a proto, 80 % ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní film ze soudního prostředí. Dlouho jsem se přemlouval, abych se na to vůbec podíval, ale nakonec jsem udělal dobře. Bylo to hodně povedené i díky výkonům Toma Hankse a Denzela Washingtona. 85%. ()

kobe6 

všechny recenze uživatele

I skvělý Denzel nemohl konkurovat výkonu Toma Hankse...pod to jěště podepište Bruce Springsteena a solidně zpracované drama z právní, ale i lidské stránky. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Film si jasně zaslouží hodnocení, které teď má - 86% (08/2012). A já souhlasím, byť s plným hodnocením se zdráhám. Skvělé výkony na hlavních postech. Hanks i Washington úžasní! problematika homosexuality je i dnes, v naší pokročilé společnosti, pořád dost na hraně a pořád se dá nazvat jako tabu s velkým T. O AIDS dnes už moc neslyšíme, ale lékařství ani společnost se dále nedostaly. Skvěle zpracované téma, výborně pojatý příběh. K tomu skvělý soundtrack, který podtrhuje atmosféru. U mě nadšení a zároveň mráz v zádech. Soucítím s lidmi, které trápí podobné problémy a nemám v plánu to měnit! ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Solidní soudní film s ne úplně konstatním tahem na branku a podivnou negradací. Film je skutečně jako na horské dráze a zatímco několikrát se budete rochnit blahem, jsou tady i delší pasáže, při kterých vám nezbude nic jiného, než se kousat do rtu nudou. I přes tenhle nešvar se však jedná o silné dílo, přičemž největší zásluhu na tom má hlavní herecké duo. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Výtečné soudní drama o (ne)toleranci v každém z nás. A herecký koncert nejen Hankse a Washingtona, ale i výborných: J. Robardse, M. Steenburgenové atd. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Philadelphia je pre mňa akýmsi potvrdením, že otrepaná “výnimka potvrdzujúca pravidlo“ skutočne existuje. Až do zhliadnutia tejto drámy som si myslel, že filmy s gay tematikou nedokážem sledovať. Boli v tom predsudky? Kdeže. Držím sa presvedčenia "ži a nechaj žiť". Bolo za tým spracovanie, aké sa buď topilo v afekte, alebo vsádzalo na kalkul. Philadelphia vďaka precízne budované vzťahu s postavou aj jeho predstaviteľom nič také neponúka. Tom Hanks dokazuje akým veľkým hercom je a sympatie k nemu si divák buduje od nuly. A ako si dokáže získať odmeraného obhajcu s tvárou Denzela Washingtona, si dokáže získať aj diváka. Ten s ním dobrovoľne podstúpi nepriazeň osudu zapríčinenú zákernou chorobou, ale aj spor s dvojnásobnou diskrimináciou okolitým svetom. Príbeh je i napriek absencii konca, aký by ste si priali, krásne čistý, ľudský a dojímavý. A aj keď nie som ten, čo vybehne v pestrofarebnom dave a  začne mávať transparentmi pod parapetmi okien priznávam, že ma Demmeho Philadelphia dostala viac než Jahniatka. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Herecký výkony úžasný, Hanks je prostě klasa. Jediné co mi chybělo bylo nějaké dramatičtější rozuzlení. Prostě se soudilo, soudilo až se vysoudilo, bez nějakého zvratu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Excuse me. Am I being fired?" "Let me put it this way, Andy. Your place in the future of this firm is no longer secure. We feel it isn't fair to keep you here, when your prospects are limited."                    Dráma zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorá zaujímavým a inteligentným spôsobom rozoberá v tej dobe ešte pomerne nový fenomén - chorobu AIDS a jej spoločenský dopad. Doba bola od tej dnešnej veľmi odlišná, čo sa týka vzťahu k homosexuálom a aj ku chorým na AIDS (tí boli často kvôli strachu z málo známej smrteľnej choroby vypudení na okraj spoločnosti), pričom boli pomerne rozšírené nenávistné hnutia namierené proti nim ("AIDS Cures Homosexuality"). Film je do značnej miery súdnou drámou, a to jednou z najlepších, aké boli kedy nakrútené. Herecky v ňom kraľujú skvelí Tom Hanks (Andrew Beckett) a Denzel Washington (Joe Miller), ale silne sú obsadené i vedľajšie role - Jason Robards (homofóbny šéf Charles Wheeler) je nechutne slizký, Mary Steenburgen (jeho obhajkyňa), inak ohromná sympaťáčka, je tu za parádne hnusnú právnickú mrchu. Okrem veľmi silných scén zo súdnej siene vyzdvihnem ešte krásnu "opernú scénu" (začínajúcu u Andrewa, s parádnými dozvukmi u Joea doma) a nádherne uvoľnené zakončenie so spomienkovým videom a príhodnou hudbou Neila Younga. Film je inak celkovo silný v tom, ako pracuje s hudbou (hoci práve Bruca Springsteena zrovna nemusím).                    "I hate this case." ()

Damielka 

všechny recenze uživatele

Když se daří, tak se daří. Philadelphia přetéká emocemi, poselstvími, nadějí, humanitou a Tomem Hanksem. Pro někoho možná až moc, mně se to líbilo a dojalo. ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama