Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

sud 

všechny recenze uživatele

Už dlouho je snad všem divákům známá věc, že pokud je ve filmu hlavní hrdina retardovaný, postižený nebo homosexuál, v každém případě se Oskaři jen sypou. Narozdíl od "Rain Mana" a především od "Forresta Gumpa", ve kterých jsou opravdové emoce a tvůrci se nesnaží (!) mermomocí tlačit na divákovy city, je "Philadelphia" příliš účelová a jednosměrná moralita se ždímáním emocí. Jinak herecké výkony jsou skvělé (hlavně ten Hanksův), Bruce Springsteen napsal vynikající píseň, ale pokaždé když se řekne hollywoodský prvoplánový doják, pokaždé mě napadne "Philadelphia". 40%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je s velkým podivem, že Jonathan Demme po sobě natočil dva výborné snímky a pak se jen babral v průměru. Sice je cítit ten americký nános, i tak je Philadelphia nesmírně silný kus. Jeden prožívá radostné chvíle (narození prvního dítěte), druhého nemoc připravila o vše kromě víry ve spravedlnost. Dva právníci, kteří se sejdou u rutinního případu. A po několika měsících se u soudu setkají znovu, jeden už jako klient. Drama o zaslepenosti systému a jedné „společenské smrti“ je (ač chceme či nikoliv) lehkým kalkulem, je hodně černobílá a jednostranná, ale na druhou stranu s ohledem na rok vzniku velmi odvážná. A výborně odrážející atmosféru doby. Postavy jsou jasně rozdělené na ty hodné a ty zlé, chvílí na patetická vyznání je dostatek. Samozřejmě vyjma skvělého Hankse (první životní role) zaujme i nenásilný přerod Denzela Washingtona, který má naivní představy o homosexuálech a posléze boří zdi xenofobie. Je mi jasné, že ono úsilí o idylickou harmonizaci nebude sedět každému, jako celek tu však máme stále aktuální a působivou látku, která patří k tomu nejlepšímu z první poloviny devadesátých let. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naléhavé téma a dnes již klasický snímek v režii Jonathana Demma. Tom Hanks podal skutečně působivý výkon, za který byl poprávu oceněn Oscarem a škoda jen několika hlušších pasáží, které mi brání dát Philadelphii maximální hodnocení. P.S. Ještě víc, než film, mám radši nádhernou skladbu (též oscarovou) Streets of Philadelphia od Bruce Springsteena. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Philadelphia" je film, ktorý sa charakterizuje, že nie je len o boji so smrteľnou chorobou AIDS, ale aj s netoleranciou, ktorá ju sprevádza. Faktom však je, že Andrew Beckett, homosexuál nakazený vírusom HIV, u ktorého naplno prepukol AIDS, je nazlostený, tvrdohlavý narcista. Životný štýl, ktorý si osvojil, a jeho nemravné správanie mu skrátilo život. A preto vo svojom hneve, vo svojej zúrivosti mláti okolo seba hlava nehlava. Chce, aby to niekto zaplatil. Konkrétne chce, aby to zaplatila právnická firma Wyant-Wheeler. Aj keď oni vôbec nenesú zodpovednosť za jeho chorobu, ktorú pred nimi mesiace tajil, pričom nebral do úvahy zdravie a pokojný život svojich spolupracovníkov. Oklamal svojich zamestnávateľov, tým že vynaložil veľké úsilie, aby zatajil svoj radikálne sa zhoršujúci zdravotný stav, čo malo priamy vplyv na výkon jeho práce, v ktorej šlo o mnoho miliónov dolárov. Bodka. *** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Trošku radosti do toho umírání, ne, kurva? Proplakal jsem se téměř do spánku. Ne, prokrkal, furt si to pletu... Herecky samozřejmě vynikající. Především hynoucí Tomík v roli Mirdy Dušínů, který si při trošce zRychlonožkování Hojera naMetelkoval do krve nějakou nepěknou Červenku (náčku). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je úžasný film. Ale co především ho povyšuje do kategorie úžasného filmu je absolutně působivé herectví Toma Hankse. Hanks zde zahrál naprosto famózně a lépe to prostě zahrát nešlo. Navíc je zde nezapomenutelná scéna s árií z opery Andrea Chénier od Umberta Giordana, která se vryje navždy do paměti snad každému, kdo tenhle film zhlédne. Téma filmu je také velmi zajímavé a dokáže diváka zaujmout a vtáhnout do děje. Prostě jedním slovem nádhera. Úžasný filmový zážitek, který se příliš často nevidí. Naprosto zasloužený Oscar pro Toma Hankse. Tenhle film je prostě klasa a mne se velmi líbí. Skládám poklonu všem tvůrům, ale hlavně Tomu Hanksovi za to, jak tuto svou psotavu uchopil. Samozřejmě dávám maximální hodnocení a už nezbývá nic jiného, než zvolat BRAVO! ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Soudní drama. Tom Hanks jako diskriminovaný bývalý právník, který chce hájit svá práva, že si jsou všichni rovni. A nezáleží na tom jestli je člověk nakažený chorobou AIDS nebo je gay. A žádný takový důvod nemůže ovlivnit jakou práci vykonává, vyhazova z práce nevyjímaje. A Denzel Washington se mu snaží pomoci, jako jeho advokát se domoci práva. Drsný a kvalitní příběh s vybranými herci na velké úrovni. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Koncert hereckých viezd, hlavne T.Hanks, ktorý oscara získal naozaj zaslúžene. Príbeh je stále aktuálny s výbornou a nadčasovou skladbou od Bruce Springsteena "Streets of Philadelphia". Vždy keď ju počujem, spomeniem si na tento film. 90%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Silné a dojemné drama, které se snaží do světa vykřičet, že homosexuálové nejsou o nic méně lidé než heterosexuálové a že mají také svá práva a nemělo by se s nimi zacházet s opovržením. Zároveň ukazuje, jak člověka postupně ničí zákeřná nemoc. Snímek Philadelphia stojí na brilantních hereckých výkonech Toma Hankse, Denzela Washingtona a samozřejmě též Antonia Banderase, který tu hraje až třetí housle. Jako divák jsem s postavou Andrew Becketta soucitil, ale stejně jako protistrana při soudní při jsem se nezbavil dojmu, že za nákazu smrtelným virem si mohl sám, tudíž v tomto ohledu byl můj pohled na věc smíšený. Přesto by však neměl být člověk diskriminován, ať už je jeho sexuální orientace jakákoliv a ať má kteroukoliv nemoc. Závěr snímku je dost emotivní a utvrdí diváka v pěti hvězdičkovém dojmu. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale asi jistě podruhé bych ho zhlédnout nedokázala. Film byl pro mě velice přeceňovaný, samoúčelný a neskutečně utahaný. Chvílemi mi přišlo že tohle psychologické drama je pouze postavené na vynikajícím výkonu Toma Hankse, který právem za tuhle roli dostal cenu akademie, za ním zdatně sekunduje Denzel Washington v roli obhajujícího advokáta. Viděla jsem hodně filmů s homosexuální tématikou která mi nevadí, ale tenhle film se mi jeví jako velice průměrné psychologické drama o diskriminaci postiženého virem AIDS a prožíváním smrtelné nemoci až do samého konce. Které na mě bohužel, moc nezapůsobilo. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Film o AIDSáckých buznách, jak má být, a to včetně happyendu. O skutečném stavu věci vypovídá především fakt, že jediný pomohl negr ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika o statočnom boji homosexuála nakazeného vírusom HIV dokáže aj po niekoľkonásobnom zhliadnutí vďaka svojej pôsobivosti a sile rozprávania vždy znovu dojímať. Vo filme sa ukazuje, ako dokážu byť ľudia hnusní. Nedokážem pochopiť, že dostal film len Oscara za soundrack. Soundtrack je síce fajn, ale viac by si ho zaslúžil dej, Hanks alebo Washington. Možno dokonca aj Banderas. Philadelphia je vskutku fajn film. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Výborne obsadené dráma a ešte lepšie zahraná. Hanks si toho oscara rozhodne zaslúžil, no netreba zabúdať aj na rovnako výborného Denzela Washingtona. 80% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moc hezké..... Sentimentální až hanba, ale hezké. Navíc Denzel Washington a hlavně Tom Hanks - ti dělají pro celý film něco vzdáleně podobného tomu, co učinil například Rowan Atkinson pro Mr. Beana - naprosto excelují a věřte mi, už jen kvůli nim chcete Philadelphii zažít, přestože jinak žádné dramaturgické pamětihodnosti asi neuvidíte... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tak ako ústredná melódia Brucea Springsteena aj celý film je síce výborný no budí dojem silného kalkulu. Tom Hanks sa definitívne odpútal od škatuľky roztržitého komika a prehupol sa do druhej polovice kariéry, kde sa z neho stala vedúca osobnosť hereckej generácie. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první film s homosexuální tématikou, můj první film pojednávající o AIDS. Když jsem to viděl poprvé, cítil jsem zmatek. Bylo to v době, kdy gay páry nebyly samozřejmostí a kdy vidět venku na ulici chlapa převlečeného za ženu budilo posměch. Hanks to s Denzelem dali skvěle a můj počáteční ostych a překvapení vystřídaly pocity sympatií. U závěrečného videa jsem byl opravdu dojat. Shrnu-li to však v celé v jedno, vychází mi z toho jen průměr. * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Je to přesně ten typ filmů, které ve mně evokují pocit, že vznikly za účelem získávání Oscarů a laciného dojímání. Protože když vezmete námět, snad už ani dojemnější být nemohl. Ale tvůrci dokázali natočit film velmi důstojně a jemně se vyhnuli většině patetických přeháněk. A nakonec jim ty Oscary přeju. ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama