Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Zajímavosti (38)

  • Prosadit film do výroby nebylo snadné, a to nejen kvůli kontroverznímu scénáři, ale také proto, že v tu dobu byla nemoc na vrcholu a miliony Američanů v souvislosti s ní někoho ztratili. Nálada proti homosexuálům ve společnosti v té době dosahovala bodu mrazu a lidé se jich začali bát a nenávidět zároveň. (sator)
  • Události ve filmu jsou podobné událostem v životě právníků Geoffreyho Bowerse a Clarence B. Caina. Bowers byl advokát, který v roce 1987 žaloval právnickou firmu Baker McKenzie za neoprávněné propuštění v jednom z prvních případů diskriminace lidí s nemocí AIDS. (sator)
  • Tom Hanks (Andrew Beckett) se dost ošklivě zranil při scéně ze soudní síně, kdy se Andymu udělá zle a spadne na roh stolu a poté na zem. Hanks prohlásil, že autentičnost jeho bolesti je 100 %, že ji nemusel hrát. (Kroup4)
  • Herec Ron Vawter (Bob Seidman) – představitel jednoho z šéfů žalované právnické firmy, který byl posledním svědkem u soudu – trpěl nemocí AIDS. Studio ho kvůli tomu nechtělo obsadit, což bylo paradoxní vzhledem k tomu, že film vyprávěl o diskriminaci lidí s nemocí AIDS. Režisér Jonathan Demme však na obsazení Vawtera trval a jeho účast ve filmu si u studia TriStar nakonec vyvzdoroval. Vawter zemřel čtyři měsíce po uvedení filmu v amerických kinech. (casyy)
  • Při detailním záběru na ruce Andrewa Becketta (Tom Hanks) v soudní místnosti byly použity ruce starého muže. (don corleone)
  • Demonstranti před soudní budovou byli napsáni podle členů nenávistné skupiny Westboro Baptist Church z města Topeka ve státě Kansas. Fred Phelps, lídr a zakladatel této skupiny, označil film Philadelphia jako svou oblíbenou komedii. (don corleone)
  • Režisér Jonathan Demme chtěl, aby na film zašli hlavně lidi, kteří nebyli obeznámeni s nebezpečím nemoci AIDS. Vycítil, že Bruce Springsteen by úvodní skladbou mohl toto publikum přitáhnout. Povedlo se a skladba "Streets of Philadelphia" se stala jakýmsi manifestem své doby. (don corleone)
  • Film má hrůzostrašnou statistiku, která říká, že se v něm objevilo celkem 53 homosexuálů, z nichž 43 během několika následujících let zemřelo. (don corleone)
  • Pracovní názvy filmu byly "People Like Us", "At Risk" nebo "Probable Cause". (don corleone)
  • Kvůli své roli ztratil Tom Hanks (Andrew Beckett) v průběhu natáčení necelých 12 kg. Z toho důvodu se točilo chronologicky přesně podle děje. (don corleone)
  • V tomto filme hrajú dvaja poslední herci, ktorí vyhrali Oscara v dvoch po sebe nasledujúcich rokoch. Jason Robards bol menovaný za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe v rokoch 1976 a 1977 za film Všetci prezidentovi muži (1976) a Julia (1977), zatiaľ čo Tom Hanks získal cenu za najlepšieho herca za Forrest Gump (1994), rok po víťazstve za výkon v tomto filme. (Arsenal83)
  • Mnoho gay recenzií bolo negatívnych, tvrdili, že gay postavám filmu chýba viacrozmernosť. Mnohí gay diváci mali pocit, že Jonathan Demme tu premeškal príležitosť presne vykresliť niekoho život s AIDS. Gay aktivista a dramatik Larry Kramer opísal film ako „nečestný“ a „jednoducho nie dosť dobrý“. Tiež hovoril, že je „často politicky, právne a medicínsky nepresný“. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal od 20. októbra 1992 do 4. februára 1993. (Arsenal83)
  • Pre scénu v budove súdu, kde Tom Hanks dvíha košeľu a na tele vykazuje známky choroby, bola použitá hruď človeka, ktorý skutočne trpí AIDSom. (Arsenal83)
  • Domáce videá na konci videa zobrazujúce Andrewa ako dieťa sú skutočné zábery z detstva Toma Hanksa. (Arsenal83)
  • Kameraman Tak Fujimoto sa objavil aj ako postava filmu. Je to lekár v nemocnici bezprostredne po scéne pôrodu. (Arsenal83)
  • Všetky scény natáčané v byte Andrewa Becketta (Tom Hanks) sa nakrúcali v noci. Svetlá spôsobili, že scény nasnímané cez deň vyzerali ako denné svetlo. (Arsenal83)

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama