Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V neklidných časech po smrti cara Borise Godunova se odehrává tento velkolepý historický příběh. Rusové jsou ve válce s Polskem a v Moskvě právě probíhá povstání proti polskému vojsku. Působivé zpodobnění historických událostí Vás ohromí dokonalou vizuální podobou a strhne svými napětím nabitými scénami. (oficiální text distributora)

Recenze (124)

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za historické období, druhá za polské kozáky. Jinak film je podle mého nepovedený, krom výpravy tedy, snad po všech stránkách. Scénář je úplně trapňoučký a jsou v něm pro mě dost nepochopitelné věci. Třeba, jak se hlavní hrdina vlastně stal z trouby vojákem, co je dobrý snad úplně ve všem a nakonec ho volí za cara. Nebo jeho proměna ve Španěla, zfetovaná carevna, zlý poláci a chudáci dobří rusové nebo jeden nesmyslný výstřel, který odpálí sklad s prachem. Film je taky točený tak jako do moderna, kamera by se lépe hodila do filmu o smažkách ze soudobých klubů, než k navození historické atmosféry. Postavy byly trapné, ústřední dvojice nejvíce. Rusové se v poslední době snaží točit v tempu a pokud to tak lze nazvat, moderně, výsledkem je ale zatím jen mizérie. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Aspirace, které film od první chvíle naznačuje z výtvarného hlediska, jsou neustále rozmělňovány tu stylovými zcizeními, tu odbytými vedlejšími rolemi provedenými v detailu nebo okatými kulisami. Scénáristicky obratně vypracované prolínání osudů mnoha jednotlivců v bouřlivé době je "upgradováno" úmorně ostinátním omíláním už tak triviální symboliky na sto způsobů, uměřeně pojatá neutrální hudba film příliš nepozdvihuje, ale chvalbohu mu hlavně neubírá, střih si s natočenými záběry pohrává překvapivě kreativně. Nade vším ovšem vysoko trůní aktualizující národní duch, snažící se mobilizovat čisté domácí zdroje proti vnějšímu (světskému i církevnímu) a vnitřnímu nepříteli v dobách národního úpadku. Wolodyjowski, Vojna a mír, Piráti z Karibiku, Černý Tulipán + Velká vlastenecká. Snad to dnešní Rus opravdu potřebovala. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů z tohoto období mezi lidmi, kteří se aktivně věnují historii a rekonstuují bitvy hlavně z dob 30ti leté války i jiných válek z tehdejší doby. Jinak pro normálního diváka to bude asi nic moc historický velkofilm. Však koho normálního by zajímalo jestli filmové bitvy jsou dělané podle skutečné taktiky z té doby? Jestli sedi kostýmy a výprava? Jestli doopravdy sedí šermířské techniky a školy ve filmu použite? Pokud na tomto někomu doopravdy záleží, budě touto kronikou hodně nadšený a odpustí ji spoustu jejich filmových nedostatků. A pokud ne, tak bude tato kronika spíše nudnou výpravou do 400let dávné historie. Bohužel já nejsem až tak velký fanatiky do aktivní historie, spíše do filmu. A tak jsem silně rozpolcen. Film má příliš rozvleklý úvod a zbytečně složitě popisuje tehdy složitou dobu v Rusku. Navíc koketuje i s nadpřirozenem-což je pro mě největší problém (mix syrového dramatu a nadpřirozené mistiky potřebuje hodně dobrého filmaře, co by to dokázal ukočírovat a tady on rozhodně chybí). Ale co se týká akční stránky věci, je 1612 opravdu podařeným filmem. Hlavně ono dobívání pevnůstky přesilou Poláku je brilantně a napínavě natočené a i dostatečně brutálně realistické-zvláště padající hlavičky polské jízdy. Celkově sečteno je Kronika spíše průměrným historickým velkofilmem, ale trošku mu rád přidám-aby mě mý kolegové v bitvě neoddělali:-). ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplné pocity, na jedné straně je dosti naivní příběh z období Smuty, kde bylo možné vše, až lehce pohádkový, s velmi slabou první hodinkou, které nesvědčí neustálé vracení se v ději, ani motiv jednorožce. Velkolepost se pak projeví, až v bitvách v druhé polovině, při obléhání města nebo v bitvě u Moskvy. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Z těch komentářů jsem trochu v šoku... Polští kozáci? Nic takového neexistuje, v Polsce byli Záporožci a to byli vlastně Ukrajinci... Ty myslíš husary! Myslím, že do očí by se polskému husarovi dalo říct kozáku tak jednou:-))) jo a antipolský to... není. Jednou tam byli Poláci jako okupanti, tak je nejde líčit jako hodné strejčky. To je jako tvrdit, že Atentát je protiněmecký a Sandokan protibritský. No nic. Tak trochu souhlasím s wosho, až příliš jsem si užívala reálie, než abych dokázala dát dohromady, o čem že to vlastně bylo a proč se mi to tak líbilo, ale líbilo. Hrozně moc líbilo. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Historické obdobie Ruska, ktoré je zobrazené vo filme sa označuje aj ako "Obdobie smuty" (čiže bezvládia) a trvalo v rozmedzí rokov 1598 -1613. (MikaelSVK)
  • Nevoľníci sa v Rusku skutočne používali k ťahaniu lodí proti prúdu. Toto "povolanie" sa nazývalo "burlak" (milhouse86)

Reklama

Reklama