Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 413)

animaxis 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Thomas Harris přišel na originální způsob, jak vyprávět krimi thrillerový příběh. Jeho knihu jsem nečetl, ale filmové zpracování rozhodně není špatné. Film působí chladně a místy i temně. Z postavy Hannibala Lectera tu někdy běhá mráz po zádech a je vidět, že na lidi kolem sebe zkouší různé psychologické triky. Někdy aby se bavil, jindy aby z toho něco získal. Co se týče opravdové záporné postavy, tak ta tu ani tolik prostoru nemá, ale nemůžu říct, že by mi to vadilo. Hlavní hrdinka má docela dobrý charakter, ale přesto na mě často působila příliš chladně, což se k ní moc nehodilo. Děj filmu byl dobrý a v celku rychle mi utekl. Otevřený konec navodí správnou natěšenost na pokračování, ale to už příště. Antony Hopkins tu hraje svojí postavu skvěle, ale to už jste asi někde slyšeli. Vlastně tu ani nepůsobí jako člověk. Ostatní herci mi nepřišli ničím moc zajímavý, možná tak akorát Buffalo Bob. Hudba od Howarda Shora potěší, ale až tolik mě nenadchla. Přesto jsem poznal, že je od něj, i když jsem to nevěděl dopředu. Čtyři hvězdičky myslím stačí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Připomínka, jak začínala girl-power. Akademie byla nadšena z křehké drobounké Jodie, jak si sveřepě razí cestu ryze maskulinním světem. I po skoro třiceti letech je hlavní myšlenka filmu pořád stejně živá: ženy se dívají na svět jinak, a tak mohou svoji intuicí a myšlením pomoci v mnoha případech, na které hrubá mužská síla nestačí. Ale jsou též citlivé a zranitelné ve věcech, které by muže až tak nevytočily (viz název filmu). Dnes by radikální feministky typu Silvie Lauder asi knihu (film) odsoudily jako sexistické, neboť Clarice najde řešení v šatníku (Harris na toto v knize dává velký důraz). I když dnes už agentka mezi muži nikoho nepřekvapí, pořád jde technicky o slušně šlapající thriller s životní rolí Anthony Hopkinse. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

To, že to pro mě bude okamžitá srdeční záležitost, jsem věděl už od té chvíle, co jsem se o filmu prve dozvěděl, co jsem si o něm zjišťoval všechny informace, co jsem četl knižní předlohu a co jsem na něho kvůli jedné dohodě (to je na dlouhé vyprávění) musel čekat téměř tři roky. Mezi tím jsem si ho tak neuvěřitelně zamiloval, že by pro mě zklamání bylo nesmiřitelné. Nuže... to nepřípustné zklamání se (překvapivě) nekonalo. Takto skvěle natočený film jsem dlouho neviděl. A též kdo mě zná, tak může vědět, že mě horory moc neděsí. O to neuvěřitelnější pro mě bylo, když tento film dokázal nastolit tak děsivou atmosféru, ať už neuvěřitelnými hereckými výkony Anthonyho Hopkinse, Teda Levina či vyděšené Brooke Smith. Samozřejmě na tom má podíl i Jodie Foster, která celému obsazení zkrátka a dobře kraluje a svou postavu neohrožené, ale křehké (a mrňavé) Clarice mi neuvěřitelně prodala. Jonathan Demme se s touto adaptací zkrátka neuvěřitelně popasoval. Ted Tally na tom má samozřejmě taky svůj podíl, a udivilo mě, že dokázal svým scénářem nastolit stejnou (a troufám si říct i lepší) atmosféru jak geniální kniha Thomase Harrise, během čehož dokázal knihu zároveň v některých věcích funkčně zkrátit a alespoň polovinu psychopatů účelně vystřihnout (konkrétně Migse, pokud si ho nepletu). Ale na stranu druhou, kniha je přeci jen trochu psychologičtější a témata Raspail-Jame Gumb jsou v ní pochopitelnější. Ted Tally ale zároveň (režisér na tom bude mít taky svůj podíl) dokázal nastolit ty správné situace s vyváženými emocemi, ne pouze strach. Také třeba smutek, až mi donutil z očních důlků vytéci pár kapek slz (nebudu říkat scénu, kvůli spoilerům). No, to by bylo asi za příběh a jeho podobnost s předlohou. Pak už se dá pouze ocenit technická stránka, která sama o sobě perfektně tvoří atmosféru. Ať už se jedná o výpravu (sklep, sklady, muzeum, věznice), kostýmy (z lidské kůže), kamera (zatemňující Hannibalovi oči) či úžasná hudba Howarda Shoreho, která hraje do dle mého geniálně provedených úvodních titulků. Nakonec už jenom řeknu, že se velice hodí vidět originál, který skvěle dopomáhá svou děsivostí k výslednému dílu. Skutečně jeden z nejlepších a nejgeniálnějších filmů v historii (který od TOP 10 není daleko) ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Sterlingovej rozhovory sú často točené z jej POV (aj keď je tiež "hovoriacou hlavou", nehľadí do kamery), čo je na hovno vždy keď sa nerozpráva s Hopkinsom. Bol to práve jeho nápad, aby Lecter hľadel priamo do kamery, lenže Demmemu sa asi tá myšlienka tak zapáčila, že podobne natočil aj ostatné rozhovory. Bohužiaľ tí ostatní herci sú úplne príšerní (hlavne černoška a kamarátka prvej obete). Policajti asi zablúdili z nejakej béčkovej sračky 80. rokov (Lecterov útek - kristapána), diskriminujúce postavenie "ženy v mužskom svete" je podané nepresvedčivo a dej je prinajlepšom priemerný. Ale ako som povedal, rozhovory psychiatra a agentky sú geniálne, strih je super, záverečná dávka napätia veľmi dobrá a páčil sa mi celý ten koncept s mlčiacimi jahňatami. Chápem že Mlčanie jahniat odštartovalo celú vlnu sofistikovaných thrillerov o masových vrahoch a že nebyť tohto filmu tak by možno nikdy nevznikol Twin Peaks alebo Se7en. Ale tak dobrý film to proste nieje. Tá veľká obľúbenosť spočíva podľa mňa okrem Hopkinsovho a Fosterovej výkonu hlavne v tom, že ľudia si môžu užívať úchylnosti, nechutnosti a brutalitu a stále sa cítiť ako civilizované bytosti, ktorými tak strašne túžia byť. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ten nejlepší psychologický film (chcete-li horor) co jsem kdy viděl! Anthony Hopkins jako geniální šílenec, Jodie Foster jako geniální šílenec, každý v jiným smyslu. ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Mysteriozni thriller, který si zajisté všechna získaná ocenění zaslouží... Snímek ve mě vždy vyvolá rozpoluplné pocity a do teď nevím na čí stranu se přiklonit - Jodie nebo Anthony?... Těžko říct, každopádně jasných 5* ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Ani nie tak hororová ako psychologická lahôdka, o čom svedčí ovenčenie piatimi oscarmi. Je veľa filmov, kde sa objavila postava Hannibala, ale pokiaľ niekto nevidel Mlčanie jahniat, kde je jeho postava najmä vďaka Hopkinsovi vykreslená priam geniálne, o veľa prichádza. A síce je na plátne len 16 minút, vďaka skvelému scenáru a réžii si ho budete ešte dlho pamätať. A výkon Jodie Foster... no comment! ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Brilantné, to bezpochyby, ale iba vďaka hercom. Tí sú jediní, ktorí prekonávajú knižnú predlohu, tak hodnoverné, dokonale zahraté tváre dali svojim hrdinom. Nemôžem si pomôcť, ale v ostatných aspektoch film za ostrou, tvrdou a železne logickou údernosťou predlohy zaostáva. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nedá se nedat 5 hvězd. Silné herecké obsazení je doprovázeno vším, co si náročný divák může přát. Má cenu se tady rozepisovat o takové klasice? Asi ne, protože kdo neviděl, nemá ani tucha. Po letech jsem to skoukl a skoro 20 let se na tom téměř nepodepsalo. Jo, v předchozí větě jsem slovo "téměř" použil záměrně, protože přece jen zub času hlodá všude. Ale stejně je to kvalita. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe mám akésu šťastie na ťažko hodnotiteľné filmy. Mlčanie jahniat je film, ktorý v sebe má niečo extra, niečo excelentné. Napríklad už len to, že sa snaží neukazovať násilie tam, kde to nie je nutné. A práve vďaka tomu je film taký nepínavý, pretože všetko necháva na divákovej predstavivisti. Tomuto faktu prispieva vynikajúca kamera, réžia a herecké výkony, ktoré sú uveriteľnejšie, ako fakt, že Slnko svieti. Jednoducho takto si ja predstavujem thriller/horor... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Asi k hodnocení přispělo i to, že jsem film viděl po více než 15ti letech od jeho vydání. Viděl to snad skoro každý ale mě to stále nějak nepřitahovalo. Nakonec shlédl a byl jsem mírně zklamán. Další z řady filmu, kterých jeho pověst předcházela a u kterých jsem nedostal přesně to, co jsem tajně čekal. Částečně i tím, že thrillery extra nemusím. Musím ale na druhou stranu uznat výkon Hopkinse, který to spolu s Foster byl bravůrní. Celkový příběh mě nenechal usnout a čekal jsem jak se to vyrbí. Nakonec to jsou pro mě slabší 4*. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silné, hluboké, skvěle zahrané a natočené. Rovněž skvělá práce se střihem (viz útok na dům pachatele). Jeden z nejlepších hororových thrillerů a s přehledem nejlepší role Anthony Hopkinse. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Spolu se Sedm asi nejlepší krimi, jaké jsem kdy viděl. Jodie je skvělá, Hopkins opravdu děsivý. Perfektní atmosféra. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní agentka a kultivovaný kanibal v děsivé šachové partii, kde jde o čas, o pravdu i o životy. K tomu skličující atmosféra, srovnatelná snad jen se Se7en, hrozivé indicie vedoucí k ještě příšernějšímu cíli a vysoká cena, kterou za rozhodující informace zaplatí nejen Clarice… Jeden z nejlepších filmů, jaké znám. 10/10 (více zde) ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby nejlepší film roku 1991, roku mýho narození :)Tomuhle filmu snad nejde nic vytknout :)Jestli je 10 filmů kam patří 6*, tak je to Mlčení Jehňátek :) ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Brilantní kriminálka která chvílemi nudila a chvílemi zase napínala jako jehnata při kojení , ale vážně atmosféra a hudba byla skvělá samozdřejmě taky nemůžu zapomenou na obdivuhodné herecké výkony Jodie Foster , Anthonyho Hopkinse , Anthonyho Hokinse a rozhodně taky Anthonyho Hopkinse ano kdybych měl něco na tomto filmu vyzvednout tak by to byl právě Anthony Hopkins který mě svým chováním a očima až omamoval , ale i přesto nemůžu udělit víc než tři hvězdičky joo vím jak jsem ho právě ted vychvaloval jenže mě vážně chvílemi nudil noo chvílemi když nad tím zauvažuju tak ty chvíle asi trvaly sečteno podtrženo asi polovinu fillmu , ale když to tak vemu ta další polovina byla více než skvělá tak by bylo ode mne troufalé udělit tak " nízké " hodnocení . BTW v devadesátkách asi slovo OKAY letělo co musím se na to podívat ještě jednou abych si to spočítal kolikrát to tam vůbec zaznělo ( 30.3.13/MAC ) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Parádně vystavěný příběh, z jehož mrazivosti neubrala ani ta léta, co od jeho vzniku uplynula. Závěrečná scéna je opravdu nepříjemná a tudíž excelentně natočená. Červený drak se mi sice líbil o ždibíček víc, ale i tak považuji Mlčení jehňátek za jednu z nejhlepších a nadčasových detektivek. 80% ()

Související novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Clooney a bestie z Florencie

Clooney a bestie z Florencie

09.01.2011

Krimithrillerů, které by se kvalitou alespoň přiblížili klasikám z 90. let jako Sedm či Mlčení jehňátek, je dnes zoufale málo. Proto potěší každý pokus vzkřísit tento polomrtvý žánr, obzvlášť když za… (více)

Reklama

Reklama