Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 411)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Fenomenální thriller, ve svým pokračováních a různých nových adaptacích podobného ražení nepřekonaný. Film nejen, že zaujme svým kriminálním příběh, ale dokáže i vybudovat mrazivou atmosféru a co je hlavní naprosto přiblížit diváka k postavám. O fenomenálním výkonu Hopkinse netřeba se rozepisovat, ale perfektně zvládá svou roli i Foster či samotný vrah. Právě na vzájemných vztazích a rozhovorech film stojí, čímž dodává filmovému zážitku na intenzitě. Napětí by se dalo krájet. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

I když jsem na film koukal na vícekrát, tak mě zaujalo až posledních 30 minut celého film. Snímek na mě neudělal moc velký dojem, i když jsem si ho pouštěl s vírou, že to bude pecka kvůli vysokému hodnocení, ale bohužel. Nakonec jsem se rozhodl ohodnotit film 4 hvězdičkami a to jen díky Anthonymu Hopkinsovi, který mi vyšvihl film rovnou o 2 stupně. Kdyby tam nehrál, tak je to slabá 2. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Hlavně co se propracovanosti hlavních postav, příběhu a hereckých výkonů týče, je to výborný thriller, z kterého i po letech mrazí. A vlastně k tomu stačí hned první pohled na Hannibala Lectera... jedna ze zásadních scén filmu. K ní můžu přidat snad všechny rozhovory ve vězení, dále pak útěk a jistě také finále. Anthony Hopkins hraje neskutečně, stejně tak kvalitní, ale pro mě přece jen trochu ve stínu Hopkinse je výkon Jodie Foster. Jonathan Demme natočil nejen svůj nejlepší film, ale i film, z něhož čerpají pozdější thrillery, či horory... taktéž film se silnou atmosférou, kterou trefně podporuje hudba Howarda Shora... 80% ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu byl pomalý. V prostředku se to rozjelo. A konec byl boží. Tento film jsem si užil. Nelituji, že jsem mu věnoval 119 minut mého pozemského života. Musím pochválit výborné herecké výkony herců. Zvlášť Anthony Hopkins jako Dr. Hannibal Lecter byl výborný. Jsem s filmem zcela spokojený. Dávám 90%! ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

"Cítím tu tvou píču." Závan poševního sekretu lze cítit v momentě, kdy se ve filmu nachází český dabing. Ale za to film nemůže. Na jednu stranu bych řekl, že se jedná o kultovní film, který přináší zajímavý pohled na netypického vraha. Na druhou stranu se na filmu podepsal zub času. Člověk by řekl, že čas neúprosně bude drtit scifi, ale ono to není jenom o vizuálu. Mlčení jehňátek je i o násilí a nedělám si iluze, že už v době vydání to nebyl nejbrutálnější film, nicméně to muselo nasadit nějakou laťku. Z dnešního pohledu je brutalita ve filmu zastoupena stopovým množstvím oproti nynějším filmům. Film ale zase tak není o celkové brutalitě, jako třeba ukazuje série SAW. Jsou zde tři roviny - Lecter, vrah, brutálnost. Lecter vyvíjí psychologický tlak na své okolí, hraje si s ním. Vrah zase ukazuje jistou perverznost. A brutálnost, třeba v podobě slavné věty: "Úředník pro průzkum mínění chtěl po mně test. Snědl jsem jeho játra s fazolemi a dobrým chianti." Na filmu je zábavná kombinace těchto tří aspektů, a kdyby nějaký vypadl, film by nefungoval. Třeba gradace atmosféry, než Foster se setká s Hopkinsem je super. Jejich debaty taktéž a nelze si nevšimnout, že strach Jodie je někdy až příliš reálný. Sama poznamenala, že Hopkins byl ve své roli natolik přesvědčivý, že se ho bála. A tak to má být, reálné emoce jsou lepší. Celkově film funguje, má atmosféru která se postupně zhutňuje, má to děj a má to také slavné momenty, které diváky přesvědčí i po bezmála třiceti letech, že film ještě má co nabídnout. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Kvalitní krimithriller, ve kterém vévodí skvělý herecký výkon Anthonyho Hopkinse. Podle mě je ale i tak film lehce přeceňován, a to hlavně díky přímočarosti děje, bez nějakého silného zvratu, a z hlavního záporáka nešel vůbec strach. Když srovnám s jiným krimithrillery, například SEDM, tak je tento film pro mě lehce v pozadí. 80% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Jeden z povinně adorovanejch filmů, kterej na jednu stranu stárne důstojně a hlavně sotva viditelně, na druhou stranu funguje asi jenom díky Jodie a Tondovi. Jinak by z toho byla nanejvejš hodinová epizoda ňákýho toho CSI seriálu. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

I'm having an old friend for dinner... posledná hláška filmu ho dokonale vystihuje. Thriller tak výnimočný, tak čierno humorný, tak dusný, tak drsný, tak výborne vyskladaný s dokonalými hereckými výkonmi Anthony Hopkinsa a Jodie Foster... že lepšie sa už nakrútiť asi nedal. Dôkazom toho je aj jeho predchodca The Manhunter, ktorý postavu Hannibala Lectera tak výborne nevystihol. ()

hacho 

všechny recenze uživatele

Cetla jsem knizku, na kterou to nema, trochu mi tam par veci predelali a pro me zrovna podstatnych, a u CZ verze mi vadi DABING! Prislo mi to hrozne potichu, ci co... Musim to skouknout in original. To jen, aby vsichni porad nechvalili...:o) ()

hell_boy 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Myslím, že umístění v žebříčku hovoří za vše a umístění je to více než zasloužené. Mlčení jehňátek by mělo být pouštěno tvůrcům krimi thrillerů jako vzor. Fantastická Jodie Foster , neuvěřitelně uvěřitelný Anthony Hopkins a hlavně geniální dialogy mezi těmito dvěma postavami posouvají kvalitu tohoto snímku do nebeských výšin. Za zmínku určitě ještě stojí i výtečně zvolený hudební doprovod a parádní, otevřený konec. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní thriller, ale, možná je to dáno i tím dabingem, mě zas tolik neoslovil. Hannibal se možná až příliš předvádí, i když ty dialogy jsou více než povedené. Buffalo Bill má zase málo prostoru. Psychologicky je to vystavěné dobře, postavy jsou dobře napsané a zajímavé ale dokonalé mi to nepřipadá, rozhodně ne tolik, kolik to má zde hodnocení. ()

laserr 

všechny recenze uživatele

Nebudu se přizpůsobovat hodnocení okolo a bez vytáček přiznám, že film se mi zkrátka nelíbil(pravděpodobně to bude tím, že jsem ho viděl až 16 let po jeho natočení a on zkrátka zestárl). Skvělé herecké výkony, dokonalý Hopkins, přesto sem necítil žádnou atmosféru toho filmu. Snímku se nedá upřít originalita, ale na druhou stranu by se nemělo zapomínat na velké množství logických chyb, které v něm jsou. Suma sumárum lepší průměr. Nic extra. ()

memoman 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších thrillerů s nejkultovějším vrahem-kanibalem v podání vynikajícího Hopkinse,kterému sekunduje skvělá Jodie Foster jako agentka s rodinným traumatem z minulosti. Postavy tak uvěřitelně napsané a zahrané,až z toho mrazí,stejně jako geniálně vymyšlený scénář se spoustou zvratů a kultovních scén(Hanibalův útěk,sklep). I přesto že film plyne poměrně pomalu,ani chvíli nenudí,protože jeho atmosféra je hustší než londýnská mlha. ()

Související novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Clooney a bestie z Florencie

Clooney a bestie z Florencie

09.01.2011

Krimithrillerů, které by se kvalitou alespoň přiblížili klasikám z 90. let jako Sedm či Mlčení jehňátek, je dnes zoufale málo. Proto potěší každý pokus vzkřísit tento polomrtvý žánr, obzvlášť když za… (více)

Reklama

Reklama