Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 413)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně atmosferický, snad až hypnotický thriller. Mistrovský scénář, geniální kamera a brilantní herecké výkony všech hlavních i vedlejších charakterů zaručují úchvatnou podívanou, kterou si bude člověk chtít zopakovat. I naponěkolikáté divák ocení komplikovanost a preciznost scénáře a výkon démona Anthonyho Hopkinse, pro nějž je právě Hannibal Lecter jeho nejlepší role. Nevyhneme se samozřejmě několika nechutnostem a brutálním vraždám, ale to už k filmu patří a vytýkat tuto věc mi přijde naprosto nevhodné. Vůbec se v tomto případě dá těžko najít nějaký nedostatek. Všechno je přesně tak jak má být. Oscary zasloužené. Jeden z nejlepších filmů devadesátých let. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Obrovská očekávání - výsledek vynikající, ovšem nikterak výjimečně překvapující. Anthony Hopkins je zkrátka úžasný, ale...něco tomu chybělo. Nebo možná ne, jen jsem měl opravdu přehnaná očekávání. Na druhou stranu jsem celkem hltal příběh, dobře se bavil, občas odtrhl zrak a rozhodně můžu konečně potvrdit, že Mlčení jehňátek je film, který by měl každý filmový divák vidět...80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Rozhovory Clarice s Hannibalem jsou geniální, zbytek už je "pouze" velmi dobrý. Ale klasika to je, o tom žádná. 80%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru největší a nejpovedenější thriller, který nemá slabší chvilky a který geniálně (učebnicově je slabé slovo) buduje a rozvíjí napětí od první scény k té poslední - kdy k smrti vyděšená agentka Clarice Srarlingová bloudí potmě domem šíleného masového vraha, který si s ní hraje na kočku a myš. Hopkins dostal za svůj životní výkon Oscara za hlavní roli, i když byl na scéně jen malou část z celkové stopáže filmu, ale musíte uznat, že si ho v historii kinematografie málokdo zasloužil víc. Jodie je krásná a taky bezchybná, což dokazuje i to, že se vedle svého mužského protějšku neztrácí... Krystal. Nevzpomenu si na sebemeší prkotinu, kterou bych téhle legendě vytkl... 100% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších převedení knihy na plátno v historii kinematografie. Temná atmosféra prozářená čistotou Clarice Starlingové, podtržená démonickým Hannibalem Lecterem. Herecký koncert obou hlavních představitelů, bezchybná režie. Je těžké vybrat 10 nejoblíbenějších filmů, ale "Mlčení jehňátek" mezi nimi nechybí v žádném případě. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dobrý film s takovou normální atmosférou, kterou ovšem přebije poslední půlhodina! To je jedna z nejlepších atmosfér, kterou můžete ve filmu vidět. A ta skvělá hudba!! Škoda jen, že jsem to viděl s dabingem, ale nebojte, musím si sehnat originální verzi s titulky. Poté, jak věřím, to bude teprve nářez! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Těžký thriller, který shrábne Oscary v pěti hlavních kategoriích? Kdo to kdy slyšel. Všem dobře známý příběh, kterak agentka FBI pomocí jednoho sériového vraha dopadne jiného, který je oproti distingovanému lidožroutovi na svobodě, dokáže i dnes výborně „pobavit“ a drobnostmi, které jsme někdy předtím přehlédli, potěšit. Krůček po krůčku se blížíme k depresivnímu doupěti vrahouna, který je posedlý změnou pohlaví a z kůže unesených dívek si spichuje části svých šatiček. Je to magor k pohledání, a to právě tvůrcům vyšlo dokonale. Měli silnou hlavní hrdinku a dva totálně přesvědčivé antihrdiny. Bizarní zabiják v podání Teda Levina s hlubokým hlasem je sakra démonický (na roli se připravoval po barech ve společnosti transvestitů). No, a v druhém případě jsme na tom ještě lépe. Řada herců dala Jonathanu Demmemu košem (pro přílišné násilí – jak asi po obrovském úspěchu reagovali?), nakonec padla volba na divadelního veterána Anthony Hopkinse, který věhlasné zabijáky nastudoval dokonale. Bravurní rétor, mlaskavé zvuky, samá moudra a bonmoty, pozorný pohled. K tomu přesná Jodie Foster a Demme, který někde vzadu nerušeně přešlapuje a nechává vyniknout psychologickému souboji mezi dvěma dokonale promyšlenými charaktery. Jeden z jasných vrcholů úžasných devadesátých let. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po tom čo som si nedávno prečítal rovnomenný román, ktorý v roku 1988 napísal spisovateľ Thomas Harris a následne si opäť pozrel jeho filmovú adaptáciu, musím uznať že sa jedná o vskutku vysoko kvalitný kriminálny thriller. Právom si v roku 1992 vydobil od Americkej akadémie filmového umení a vied päť sošiek Oscara (najlepší film, réžia, adaptovaný scénar, hlavný herec a hlavná herečka). Výborný film. Takže i ja mu rád pridelím najvyššie možné ohodnotenie, päť hviezdičiek. ***** ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Ešte dlho po skončení som mal ovisnuté gamby a po piatich minútach som povedal stroho : " WOW" !!! Strhujúce výkony hlavných predtaviteľov a strašne napínavý dej s desivou atmosférou i dunivým hudobným podmazom. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kdybych do jednoho roku po tom, co jsem tento snímek viděl, potkal Anthonyho Hopkinse na ulici, asi bych se strachy pomočil. Takhle zlá postava, které srší ďáblův pohled z očí, se jen tak někde nevidí. Výborný film dovedl k naprosté dokonalosti nepříjemně mrazivý konec. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejlepší hororový thriller všech dob. Antony Hopkins ve své nejznámější roli. Suveréně nejlepší díl série. Zkrátka tady se není o čem bavit. I po letech naprostá špička, která má v zásobě scény jako Hannibalův útěk nebo závěrečné zúčtování. 100% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

V celých filmových dějinách jsem se setkal jen se dvěma postavami, které, byť se na obrazovce objeví jen ve zlomku z celé filmové stopáže, si ho v podstě ukradly celý jen pro sebe a Oskary jakbysmet. První z nich je Brandův kmotr, druhá Hopkinsův Lecter. Ten, stejně jako Demme, tímto filmem předvedl svůj životní vrchol, kterému se už nikdy ve své kariéře ani zdaleka nepřiblížil a nikdo mu to už asi ani nebude mít za zlé. ***Věděli jste, že: Harrisův román ještě před Demmem padl do oka Genu Hackmanovi. Ten už dokonce zakoupil filmová práva a hodlal nejenom ztvárnit nadřízeného Starlingové, ale také film sám režírovat. Jeho plán mu vydržel až do oscarového večera, kdy na plátně sledoval svůj výstup v thrilleru "Hořící Mississippi" - a kdy mu došlo, že na další násilný film už nemá žaludek.// V epizodních roličkách se filmem mihnou i horrorové režisérské legendy Roger Corman a George Romero.// Pro roli Lectera Demme volil jen mezi dvěma jmény: "Sean Connery byl komerčnější volbou, Anthony Hopkins byl rozumnější." S jednou věcí ovšem Demme nepočítal - Lectera chtěl v té době hrát téměř každý - tedy až na Seana Conneryho.// Při natáčení prvního setkání agentky s lidožroutem, jenž ji zaskočí parodováním jejího jižanského přízvuku, Fosterová svůj šok vůbec nehraje - Hopkinsův osobní útok na její mluvu totiž na place nikdo nečekal.// Herci se na své role připravovali opravdu důkladně - Hopkins studoval věhlasné zabijáky, z nichž ho třeba Charlie Manson "naučil" nemrkat, Ted Levine se na roli připravoval v barech pro transvestity a Jodie Fosterová A Scott Glen podstoupili expresní přípravku FBI. Glen si dokoce vyslechl nahrávky lidí řvoucích při stahování z kůže, na což prý do smrti nezapomene.// Při stylizaci svého hlasu si Hopkins mnohé propůjčil i od vražedného počítače HALa z 2001 Vesmírné Odysey./*** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Thriller, na který mě rodičové odmítli vzít do kina a tak jsem si musela několik let počkat na premiéru v TV. A stálo to čekání za to, temný příběh dokonale upoutal moji pozornost - napínavé jak těsné trenky! Hannibal Lecter se okamžitě zařadil mezi mé oblíbené filmové hrdiny a Anthony Hopkins i s Jodie Foster povýšili na mé oblíbené herce. Repríza už pochopitelně nebyla tak napínavá a zajímavá, "Mlčení jehňátek" není z těch filmů, u kterých s opakováním objevujete nové věci. Áčkový thriller se sympatickými (Starlingová) a charismatickými (Hopkins) hrdiny - postraší, zamrazí, sem tam i nějakou myšlenku nabídne, ale o moc víc divákovi nedá. Napoprvé mi to stačilo ke štěstí, přikloním se tedy k vyššímu hodnocení. 90% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Mlčení jehňátek jsem viděl minimálně pětkrát, ale jenom v televizi a vždycky mi do toho něco vlezlo, takže jsem ho neviděl ani jednou celý od začátku do konce. Většinou jsem stíhal až konec, proto jsem si to tentokrát dopřal na DVD s originálním zukem a uhrančivým hlasem Anthonyho Hopkinse. Můj dojem zůstal stále stejný a pořád si myslím, že se jedná o jeden z nejlepších thrillerů, co byl kdy natočen. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je fakt síla. Opravd ve mě budul strach, dějem hudnou a celkem uvěřitelnými postavami. Jako jediný z celé triloge stojí za to být viděn vícekrát. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film nepatří mezi mé nejoblíbenější horory, ale rád se na něj podívám. Největší silou tohoto dílka je hustá atmosféra a především některé velmi dobře známé scény. Hannibal je hustej týpek, fakticky klasa. Škoda že jeho příběh o "zrození" skončil tak tragicky. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Absolutně bezvýhradné, ctihodné, drsné, ďábelsky exekutivní, fanatický, geniální, hodnotný, chladný, imponující, jímavý, krutý, legendární, mistrovský, nadprůměrný, (místy) obscénní, povedený, .... a mohl bych patrně takto abecedně s těmi přívlastky pokračovat až do Z. Není šance napsat do komentáře něco, co by přede mnou nezmínili jiní. Za sebe hodnotím plnou palbou, nenudil jsem se a sledoval jsem film s napětím a očekáváním, co následné minuty přinesou. Nevěřte všemu, co je ve filmech řečeno: Lišaj smrtihlav nežije pouze v Asii, jak tvrdí filmový přírodovědec, "trvalý pobyt" má také v Africe a dokonce i v Evropě. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Moc mě to teda nezaujalo. Není to prostě to, u čeho zůstanu nehybně sedět s otevřenou pusou dokořán. Pořád jsem čekal na něco, co by mě přesvědčilo o opaku, ale ani závěr nebyl takový, jaký bych si přál. ()

Související novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Clooney a bestie z Florencie

Clooney a bestie z Florencie

09.01.2011

Krimithrillerů, které by se kvalitou alespoň přiblížili klasikám z 90. let jako Sedm či Mlčení jehňátek, je dnes zoufale málo. Proto potěší každý pokus vzkřísit tento polomrtvý žánr, obzvlášť když za… (více)

Reklama

Reklama