Reklama

Reklama

Sigur Rós - Heima

(festivalový název)
  • Island Sigur Rós - Heima (více)

VOD (1)

Vizuálně ohromující záznam kapely Sigur Rós, která je produktem a zároveň součástí své rodné země s její dramatickou krajinou a úzce propletenou společností. Po návratu domů z dlouhého turné v roce 2006 se tato islandská kapela rozhodla zahrát řadu volně přístupných, většinou neohlášených koncertů. Hrála pro různě velké skupiny diváků všech věkových skupin, ve vesnických kulturních sálech, na společenských večírcích, v hlubokých údolích a širokých polích, v opuštěné rybárně a v ekologickém protestním táboře. Kontrast skromných a majestátních prostředí dokonale doplňuje zvukovou paletu kapely, známé pro skladby kombinující tichá rozjímání a extatická, bouřlivá vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jejich hudba uklidní, pohladí na duši a neskutečně uvolní jako snad žádná jiná. Sigur Rós jsou, řekl bych, již národními hrdiny po celém Islandu, co se historie a budoucnosti této země týče. Na jejich koncerty chodí nepřeberné množství lidí a je jedno kde, vždy svými nádhernými, neskutečně osobitými nástroji dokážou své diváky vtáhnout do své báje, která nekončí, ale právě začíná. Island je zvláštní země, a této kapele neskutečně prospívá. Její hloubka, její myšlení, její krajina, její nádherná, a neskutečně okouzlující atmosféra spolu s výbornou akustikou dokáže nevídané. Jít na jejich koncert je, jakoby se posluchač okamžitě propadl do jiného světa. Tak jako se Alenka objevila v říši Divů. To vše, přijde v tomto dokumentu tak neskutečně samozřejmé, že se divák nestačí divit, jak krásný kus země, ojedinělý kus země, na Světě existuje. Zvláštní tak moc, že ho dokáže pohltit do svých útrob společně s jejich muzikou, jejich folklórem. Island a Sigur Rós jsou jako jedna tvář, která se nikdy nerozdělí ani se neztratí ze vzpomínek diváků a posluchačů. Tak jest pojmenována Heima, hudební dokument o zemi, o národu, o skupině, kteří svojí mentalitou přesahují hranice absolutna. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zvláštní význam to má jen pro fanoušky kapely, což v zásadě platí pro všechny hudební dokumenty. Hodnotit to v kontextu filmové databáze tak imho postrádá většího smyslu, stejně jako pracování s dokumenty v TOP 200 žebříčku. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Roztomilá islandská angličtina prolínající se záběry islandské přírody, kultury, měst, prostě všeho, a do toho nádherné písně mé druhé nejoblíbenější kapely... Vychází z toho nejúžasnější hudební DVD letošního roku (Mono a jejich The Sky Remains As Same As Ever prohrálo jen o kousek). Z celkového pohledu u mě vedou snad jen Meeting People Is Easy od té nejlepší kapely ever:) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem viděla a slyšela jsem zase obohacená o něco úplně nového. Uvědomila jsem si pravdivost toho, že kdo chce pochopit hudbu, nepotřebuje ani tak sluch, jako srdce. A k tomu záběry islandské krajiny - nádhera. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Cestovní kancelář Sigur Rós Vás zve na Island. Ukážeme Vám tu nejčistší přírodu, uvidíte vodu bublající mezi kameny až k vodopádu, orla obletujícího zelenou horu v mlžném oparu a když budete řádně naslouchat, tak z povzdálí uslyšíte hudbu pracovníků naší cestovní kanceláře, která jakoby pomalu prosakovala na povrch z naší podmanivé krajiny. Trochu ukňouraný zpěv našeho kolegy by možná potřeboval trochu vyhladit, ale doufáme, že Vás to od návštěvy našeho krásného ostrova neodradí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ze Sigur Rós sice nepadám na zadek tolik jako třeba z Radiohead a dokumenty o přírodě mě taky nechávají chladným, ale i tak se mi to hodně líbilo. Některé pisničky SR odzívám, jiné mě berou za srdce jako máloco, výtvarně pozoruhodné záběry z Islandu ale berou dech vždycky. A úplně nejhezčí byli červení draci na modrobílé obloze! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Celkem hezký večerníček. Celý film jsem se těšil na mojí oblíbenou skladbu, ale nakonec se mi v podání původní kapely ani nelíbila. Hlavně se mi hodně nelíbí frontmanův extrémně vysoký hlas... Na to uspání ale akorát. 60% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nejnovější film od režiséra Lilo & Stitch je tady! :-))) Ne vážně, Heima je úžasné koncertní DVD. Sigur Rós se v roce 2006 vrátili ze světového turné, a odehráli sérii volných koncertů po Islandu, od Reykjavíku po menší města a vesničky až po koncerty ve volné přírodě. První disk nabízí po jedné skladbě z každé zastávky, pospojované do podoby celovečerního filmu s doprovodnými rozhovory a meditativními záběry krajiny. Zazní zde jak známé hitovky (často v alternativních akustických verzích, které zároveň vyšly i na CD "Heim"), tak méně známé skladby. Většina skladeb je odehrána venku v přírodě, a je opravdu velice půvabné sledovat Sigur Rós, jak koncertují doslova na zelené louce, a na stráni posedává hlouček posluchačů všech věkových kategorií od batolat po důchodce. Jednu skladbu zahrají i v gigantické nádrži na rybí tuk (vypuštěné, samozřejmě:) V rozhovorech k vám promluví všichni členové kapely i děvčata z doprovodné kapely Amiina, ale pokud by vás nezajímaly, nemusíte mít obavu, rozhovorů je tu tak max. 10-15 minut. Zato magických záběrů nádherné islandské krajiny i vesniček si tu užijete do sytosti, ostatně na Islandu ani nelze "postavit kameru vedle". To vše první disk. Na druhém budete mít interaktivní mapu Islandu, přes kterou se dostanete asi ke dvěma desítkám vystoupení v jednotlivých lokacích, někdy jde o nezkrácená vystoupení z prvního disku, někdy o úplně nová. Obzvlášť dosud neznámý song "Heima" potěšil. Nechybí ani speciální hosté - pěvecký chór, dechový maršband nebo znalcům již známý Steindor Andersen. Celkově se jedná o jedno z nejlepších hudebních DVD všech dob, jak po hudební, tak po filmové a produkční stránce. Nutná koupě! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od této skupiny jsem znal pouze jednu písničku, takže zhlédnutí tohoto dokumentu mi mělo posloužit především jako bližší seznámení s jejím hudebním stylem. Vcelku pěkně se nato koukalo (krásné výjevy islandské přírody), poslouchalo (ne všechen repertoár mi sedl, ale většina se mi líbila) a přišla mi sympatická angličtina členů skupiny stejně jako jejich nápad s bezplatným turné po Islandu, takže bych to viděl na solidní 4*. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Island je opravdu unikátním místem na této planetě. Je to tak pozoruhodné místo, že lidé začali přemýšlet o tom, jak by se z toho dal vytřískat kapitál. Dostatečně si toho neceníme, všech těch krásných, zvláštních věcí, které tu máme. Například se bourají staré budovy, aby se postavily podle našeho názoru ošklivé, aby se postavily veliké. Možná chceme jen předstírat, že jsme něčím, čím ve skutečnosti nejsme. Lidé by se dali rozdělit do dvou kategorií: Lidé, kteří chtějí v co nejkratším čase vydělat co nejvíc peněz a pak takoví lidé kterým leží osud země dlouhodobě na srdci. Tím myslím především velkoprůmysl na Islandu, kde se stále častěji staví hliníkové továrny. Přidali jsme se k protestnímu táboru ve Snofellu, kde se demonstrovalo proti stavbě přehrady v Kárahnjúkaru. Místo, kde se přehrada nachází, je největší nedotčenou vysočinou v celé Evropě. Chtěli jsme ukázat svou solidaritu tím že jsme tam vystoupili. Měli jsme nějaké schéma zapojení a potřebovali jsme generátor na výrobu proudu. Ale právě proto, že jsme tu posledně byli protestovat proti stavbě přehrady která měla produkovat elektřinu, tak jsme přišli na nápad zahrát tady unplugged. Přesně v ten moment, co jsme začali hrát, ulehnul vítr. Po našem vystoupení se vítr znovu zvednul. Když jsme přijeli a viděli tu přehradu, tak jsme všichni najednou ztratili řeč, protože se jednalo opravdu o gigantické monstrum. Je to nenávratně ztracené, stojí to teď celé pod vodou. Je to opravdu smutné. Má cenu něco dodávat? Nejlepší hudební DVD, které jsem doposud viděl. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Tady je to docela jednoduchý, pokud se vám líbí hudba Sigur Rós, bude se vám líbit i tento film. A mě se líbí a už se těším na pražský koncert. ()

zelvopyr odpad!

všechny recenze uživatele

Záznam "okolo" koncertní šňůry, bez scénáře, bez děje, jen předvádění islandských reálií plus "jaká jsme to pospolitost na dluh". Ano, krásné - ale hodnotit to jako opravdový film? ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Sigur Rós a Island. Dvě perly, jedna hudební a druhá co se týče nádherné krajiny. Sázka na jistotu a poctivých pět hvězdiček. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Při poslechu jejich skladeb někteří lidé propadají zoufalství, mají sebevražedné sklony. Jsou pro ně až tak depresivní, že nevidí jinej způsob, než vylézt na tovární komín a se slovy : "Glósoli" skákají vstříc posmrtnému životu. Já to mám jinak. Tihle islandští klucí jsou pro mě spásným andělem ve chvilích, kdy mám dost. Chci bejt sám v sobě, přemejšlet. Oni mi připomenou, že život je skvělý. Že ti, kteří ho neprožijí ve fantasii a hlavně s úsměvem na tváří, jsou pěkná banda blbů. Jejich hudba je odjinud, snad z vesmíru? Heima není odtamtud. Tenhle koncert vás donutí spořádaně si sednout a dýchat z hluboka (nádech-výdech, jako u doktora, lidičky). Práská do vás energii, jako týdenní pobyt v lázních. Někdy uklimbává, jindy nastavujete volume na maximum a s rukama nad hlavou (symbolizující asi tohle: " Jděte mi všichni do prdele s tím, že život je depresivní. Já jsem dítě "sigurrovců", dítě maniakálního optimismu...") ve vás vzbuzuje héroický smích, který se mění každou sekundou. Tohle mě baví. A určitě ještě dlouho bavit bude. Děkuju za pochopení....... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ukázka nádherné přírody a skvělé muziky. Ani by frotman nemusel zpívat, stačila by jen melodie a bylo by to možná i lepší, protože mi přišlo během poslouchání, že tam zpívá stále to samý a ten jeho hlas mi postupem času přišel trochu nepřirozený až odpudivý :D ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi zvláštní hudbu Sigur Rós plus islandskou přírodu, tak... jste pravděpodobně jeden z těch, co tenhle film protlačili do topky (v tuhle chvíli je na 167.místě). Já bohužel stojím na druhé straně barikády. Ta jejich parta je určitě sympatická a Island se mi taky nijak neprotiví, ale prostě to není můj šálek čaje, takže mě film nebavil... (4/10) ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Krása! Neuvěřitelně poetický dokument. Nádherná hudba, úžasně podmanivý a jedinečný Birgissonův hlas a do toho fantastické záběry drsné islandské přírody. A všechno je to navíc překvapivě přirozené - celý dokument je takový, jako hudba Sigur Rós - výjimečný. ()

Reklama

Reklama