Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 7

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Když se Robert Rodriguez chopil projektu, který James Cameron původně plánoval pro sebe, řekl: "Neudělám z toho film Roberta Rodrigueze. Chci to natočit jako ztracený film Jamese Camerona. Takový bych sám rád viděl." (NIRO)
  • V severoamerických kinech nákladné sci-fi posbíralo 85,8 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb byl 405 mil. (NIRO)
  • James Cameron se poprvé s Alitou setkal skrze anime Hyper Future Vision GUNNM (1993). Téma ho mimo jiné zaujalo i proto, že jeho nejstarší dcera byla v té době v podobném věku, a poté, co zjistil, že existuje i rozsáhlá manga předloha, tak si řekl: „Pojďme natočit film.“ (Tarmenel)
  • Autor manga předlohy Jukito Kiširo osobně navštívil natáčení v Texasu, což byla jeho vůbec první cesta mimo rodné Japonsko. Na závěr svého pobytu věnoval Jamesi Cameronovi sbírku knih o Alitě. Na oplátku dostal knihy konceptů pro film Avatar (2009) s věnováním. Během této návštěvy ho také představitelka Ality Rosa Salazar při uvítání nečekaně objala a políbila na tvář, což podle jejích slov plachého japonského umělce v první chvíli naprosto vykolejilo. (Tarmenel)
  • Mnoho velkých exteriérových scén bylo založeno na nákresech, které měl James Cameron po ruce již v roce 2005. Podle slov designéra Bena Proctera byla tato vizuální ztvárnění založena nejen na jednotlivých obrázcích z mangy, ale Cameron navíc přiměl spolupracovníky zhlédnout i scény z anime Hyper Future Vision GUNNM (1993). (Tarmenel)
  • Po naléhání Roberta Rodrigueze mu James Cameron předal svých 600 stránek poznámek k projektu s tím, ať z nich tedy zkusí udělat použitelný scénář. Rodriguez mu pak vrátil stotřicetistránkovou verzi. Zprvu skeptický Cameron ji prošel na jedno posezení a prohlásil: „Tohle je přesně ten příběh, který jsem chtěl vyprávět.“ (Tarmenel)
  • Když Ido (Christoph Waltz) vysvětluje Alitě (Rosa Salazar), že se nikdo kromě VeleŠampiona nedostane do Salemu ani za peníze, se Hugo (Keean Johnson) trochu pohne, jako by nesouhlasil. V manze se probudí a vyšiluje, zde nikoli. (GejmronCZ)
  • Symbol na dveřích továrny nejspíš znázorňuje samotný Salem. Dokonce i sloup, který vede zkrze Salem od povrchu až po vesmírné město Jeru, je z doby před Zánikem. Tento sloup můžeme vidět ve třetí Alitině (Rosa Salazar) vizi: útočí na něj lodě Spojené Marťanské Republiky. Sloup je vlastně orbitální výtah, který vedl od povrchu – přes Salem až do Jeru. (GejmronCZ)
  • Profesor Desty Nova, ztvárněný Edwardem Nortonem, je Salemský vědec. V manze utekl ze Salemu, aby mohl volně experimentovat s lidmi při svém celoživotním výzkumu boje s karmou. Do tohoto výzkumu byli chtě nechtě zatáhnuti i Alita (Rosa Salazar) s Idem (Christoph Waltz). (GejmronCZ)
  • Muž, o kterém mluví rozebraný chlap (Hugo Perez) u Ida (Christoph Waltz), je narážkou na Vectora z mangy, v níž také prodával části lidských těl. (GejmronCZ)
  • Číslo 99, které si Alita (Rosa Salazar) napsala na rameno při Motorballu, patřilo v manze Ajakuttymu (Marko Zaror). Každý si při vstupu do 2. ligy musel zvolit číslo a pokud bylo obsazeno, soutěžilo se o něj v přátelských soubojích. Alita jej takto vyhrála, čímž navíc získala i mocného spojence. Při souboji se jí v manze ptali, proč číslo tolik chce – zda k němu například má nějakou vzpomínku –, což jim nechtěla říct. A opravdu na něj má silnou vzpomínku ze svého předchozího života: při prvním boji s Grewishkou (Jackie Earle Haley) je v prvním flashbacku vidět, jak ji jakási žena, nejspíše její velitelka, oslovuje 99. (GejmronCZ)
  • Když Alita (Rosa Salazar) přichází na Motorball s Hugem (Keean Johnson), říká mu: „Už mě to nebaví, chce abych byla jeho dokonalá holčička.“ Hugo na to: „Budeš žít podle jeho pravidel nebo podle svých,“ což je nastínění toho, že jí v manze chtěl původně Ido (Christoph Waltz) řídit život a mít z ní „panenku na hraní,“ jak se tam sama nazvala. (GejmronCZ)
  • Doktor Desty Nova (Edward Norton) v manze neuměl ovládat ostatní tak, jako to dělá ve filmu. Měl na pomoc kyborgy, kteří byli v podstatě jeho sluhy. (GejmronCZ)
  • Potyčka, kterou Alita (Rosa Salazar) vyprovokuje v baru, než se podívá na Ida (Christoph Waltz) a skočí do díry, je znázorněním toho, jak se v manze „chvástala“ a musela zabít Makakua (filmového Grewishku – Jackie Earle Haley). Ten s sebou v předloze jako návnadu vzal i miminko Koyomi (Lana Condor). (GejmronCZ)
  • Když Alita (Rosa Salazar) sleduje Motorball s Hugem (Keean Johnson), v němž se Jashugan (Jai Courtney) prolétne, načež ho ostatní nechají být, odkazuje na mangu, v níž dostal zástavu a sám sletěl na zem, po čemž se ostatní také rozhodli nechat ho na pokoji. (GejmronCZ)
  • Jediné, co můžeme teoreticky vidět ze 3. (a možná 4.) dílu knižních předloh, je mladá Koyomi (Lana Condor). V prvních dvou dílech byla totiž miminko – nalezenec, kterého se ujal majitel baru KANSAS (Garrett Warren). (GejmronCZ)
  • Na začátku filmu, když Ido (Christoph Waltz) přinese Alitu (Rosa Salazar) domů a chce ji opravit, prohlásí: „Co se ti asi zdá, zlatíčko?“ Zde se můžeme podívat do alternativního konce 4. mangy, kde můžeme vidět, co se jí zhruba zdálo. Je to ovšem pouze spekulace, kterou lze vnímat jako jistý easter egg. (GejmronCZ)
  • Značku na čele, kterou si údajně Dr. Ido (Christoph Waltz) sám odstranil, měl v manze celou dobu a říkalo se jí „Doktorská značka“. (GejmronCZ)
  • Vrakoviště je ve filmu pouze část Železného města. V manze se tak ale jmenuje město celé. (GejmronCZ)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama