Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 8

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Recenze (843)

necisty 

všechny recenze uživatele

Po uvedení prvních hodnocení jsem nečekal, že z toho budu tak nadšený. Mohlo si to s přimhouřením oka zasloužit i plný počet a přestože jsem byl chvilkami mile překvapen inteligentním humorem a spousty krásnými detaily (včetně krásných žen), tak se nepodařilo vyhnout pár klišé tohoto žánru. Přesto spokojenost. ... IMAX 3D ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Asi už stárnu, ale začínají mě unavovat filmy, které nedokážou - nebo spíš z komerčních důvodů nechtějí - uzavřít příběh tak, aby fungoval SAMOSTATNĚ, bez příslibu dalšího pokračování. A taky snímky, pro něž se brutální (byť počítačovou animací stvořené) násilí stává ústřední, glorifikovanou veličinou - nikoli pouhým PROSTŘEDKEM, nezbytným pro dosažení cíle. Krom toho mně chybí vyšší smysl či myšlenkový přesah, zkrátka nějaká nadstavba - a taky neuchopitelná křehkost a osobitá poetika, s nimiž jsem se kdysi (byť jen letmo) potkala ve sci-fi anime ... atributy, které ve finále velice neomylně - tak jako ručička pomyslného kompasu - ukážou, že hrubá síla nezmůže všechno, že není středobodem všehomíra, kolem něhož se točí všechno ostatní ... a který je třeba uctívat. Milá Alita může mít klidně kukadla jak zrcadla, leč její bezbřehé a nefalšované nadšení pro pochybnou, nebezpečnou show, v níž jsou hlavními a jedinými účinkujícími kyborgové, mně nepřipadá zrovna adekvátní. Ona sama je přece (polovičním) kyborgem, byť s tvářičkou, postavou (či spíše siluetou) a emocemi dospívající dívky !!! Něco je tady špatně. Byť se příběh vyvíjí zdánlivě vcelku uspokojivě a má i své osudové momenty, nedokáže nadchnout - možná i proto, že americký pohled na svět je diametrálně odlišný od pohledu japonského, v němž (dle mého soudu) zůstalo hluboce zakořeněné trauma druhé světové. Tím pádem příběh funguje jen napolovic a sebedokonalejší počítačová animace ho nespasí - 3D nadstavba je přitom pouhou vizuální atrakcí, která na hodnotu snímku nemá podstatný vliv. Velice nenadšené 3* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jsem starej chlap a přesto mám rád comixárny, sci-fíčka, fantasy... . A donedávna jsem vůbec neřešil, že se mi libí filmy, na které chodí do kina spíš náctiletí. A to přesto, že jsem se v poslední době u některých takových filmů vůbec nebavil. Bumblebee, Solo: Star Wars Story, Venom, Jurský svět: Zánik říše, Smrtelné stroje, Predátor: Evoluce... . Všechno filmy, které považuji za jalové, v lepším případě průměrné, ale zcela jistě ne naplňující potenciál námětu z více, než 50%. Po shlédnutí Ality, nejspíš dopadla ta poslední kapka a do kina už na takové filmy chodit nebudu. Nuda křížená s rutinou. Ale ono se není čemu divit, protože Rodrigueze za filmařské eso nepovažuji a Cameron ...inu i mistr tesař se utne. Alita má naprosto předvídatelný a tuctový příběh, který ocení tak cílovka 10-15 let. Odmítám se nechat zAvatarovat a unešeně vzdychat nad povedeným CGI. To už mi dlouho nestačí. Oproti animovanému Ghost in the Shell, je Alita dokonce scénáristický zvratek, kterému žádný dospělý člověk nemůže dát víc, než 3*. Nevidím žádný velký rozdíl, mezi Alitou a Smrtelnými stroji...resp. scénář je tak opatrně napsaný, že není co vypíchnout...je to slabé jako celek. Konzistentní animák, který neurazí, ale ani nenadchne. U Smrtelných strojů mi zůstaly v hlavě asi tři bezva scény... . To se nejspíš po Alitě nestane a rozhodně nebudu z těch, kteří poletí na druhý díl do kina. Slušelo by se dát 3*, ale jsem tak vytočenej, že dávám nasr...é dvě...třeba časem vychládnu a ty tři dám, ale subjektivně je to teď max. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nakonec to vlastně dopadlo ještě dobře. Na to jaké martýrium provázelo tvorbu Ality můžeme pokládat finální produkt jako úspěch. Osobně mi docela vadí takhle vyumělkované filmy, kde prim hrají CGI efekty a vlastně i herci jsou většiny vytvořeny vizuálními efekty. Což zde platí především pro hlavní hrdinku. Dlouho mi trvalo si na všechno zvyknout. Dále jsem čekal, že to bude trošku velkolepější, ale vlastně je film hodně civilní a osobní. Velkolepé akční scény jsou prostě nějak upozaděny a totéž se dá říci o velkých jménech v hereckém obsazení. Jennifer Connelly nebo Mahershala Ali dostávají velmi málo prostoru. Celkově jde o průměrný blocbuster cílící na mladší publikum. Kultovka z toho asi být ani nemůže. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Mělo to všechny ingredience k tomu, aby to byla pecka, jenže to nakonec nevyšlo. Těžko se ignoruje film, za kterým stojí jména jako James Cameron nebo Robert Rodriguez. Navíc jsou pak do obsazení přidáni Christoph Waltz, Jennifer Connelly nebo Mahersala Ali. A i když všichni odvádějí to, co se od nich čeká, tak tomu prostě něco navíc chybí. Možná nepomáhá to, že v současné době už jsme přesycení CGI efekty a tenhle film tak vypadá jako pouze další z řady. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Vyloženě špatný sci-fi to nebylo, ale mělo to svoje mouchy. Někdy se CGI bilo s nonCGI kulisama a postavama, hudební podkres byl nevýrazně nudnej a celej svět nezajímavej. Když došlo na akci, tak vynikalo CGI ohledně dobře přemrštěné choreografie, Alita byla cute. Některý postavy zbytečně plochý, potahala hlavní herečka a Ali, ten nezklame nikde. Finále bylo slabší a náznak na další díl maximální, ovšem s minimalním hypem. Edward Norton na konci překvapil. Lehčí nadprůměr, být lepšího konce a ne tak utnuté milostné linky, bylo by to lepší. 3* a.k.a 60% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka. Ale nutno dodat, ze od poloviny filmy se jim trochu zblaznil strih. Nebo scenarista. Nebo oba. Kazdopadne po vizuzalni strance absolutni wow. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud s timto filmem nemaji problem ti, kterym je urcen..., tak je vse jak ma byt. Celkem pekna podivana se sympatickou hlavni postavou. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Alita: Bojový Anjel je najlepší film Roberta Rodrigueza za mnoho rokov. Je to ambiciózna, pôsobivá, vizuálne veľkolepá inscenácia so skvelými výkonmi, vďaka ktorým sa jej zvláštny svet zdá byť skutočný. 7/10 ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Skoro 80 procent? To jsem asi koukal na jinej film. :-D Pčekával jsem mnohé a dostal jen typického Rodrigueze, kterému došly špionský děcka. Jasně, má to vizuál, pár nápadů a vynikajícího Waltze. Ale to nestačí, hlavy na animovaných tělech teda vypadají líp než ve Spy Kids, ale nemůžu přehlédnout tu spoustu nelogičností a nedovysvětleností. Kdyby byl příběh silnější a kulervoucí, tak bych nad tou spoustou chyb mávnul rukou, ale takhle jsem o nich musel přemýšlet. Na případnou dvojku kouknu, abych věděl, jak to dopadne. Ale aspoň zůstavají ty scény z temných uliček, kde prochází Christoph Waltz v baloňáku s klouboukem a hypermoderní zbraní. ()

Alenes 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době konečně první film, který byl dokonale dechberoucí. Normálně se snažím nepřehánět s pocity. Jenže u tohoto filmu by to byla škoda. Cameron znovu nezklamal. Ve spolupráci s Rodriguezem a skladatelem Junkie XL vytvořili dokonalou sci-fi podívanou se skvělými efekty a nadmíru povedenou hudbou. Pokud bych měla zhodnotit herecké výkony, tak u těch jsem spokojená. Rosa se vžila do své role perfektně a co se vzhledu týče, digitální úprava jí sluší a už kvůli něj jsem si ten film zamilovala. Hugo (Keean Johnson) se k ní ve filmu dokonale hodí, oba tvoří moc hezký filmový pár. Jennifer Connelly mě dost zaujala, zápornou roli ztvárnila dobře, ikdyž je mi ta postava samotná nesympatická, její herecký výkon se mi líbil. Také Christophera Waltze jsem si oblíbila. Chris má prostě obličej na takový to typ filmů. Velmi jsem si Alitu užila, cítím se u těchto filmů jako doma. Doufám, že bude i pokračování. Rozhodně si aspoň přečtu mangu a podívám se na originál. To si nemůžu nechat ujít. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Cameron znovu prokazuje, že je špičkový technický perfekcionalista Bohužel se jeho uhlazený pohádkový styl určený pro hladké schválení PG-13, tluče s temnou japonskou mangou. Alita je slaďoučká, město je vlastně poklidné (až na ten Motorball), žije vcelku v harmonii, až se divák diví, proč všichni chtějí nahoru.Chtělo by to o hodně víc temna, a o hodně víc víc krve, ale to není Cameronův styl. A tak tři hvězdičky za tu technickou dokonalost. Nic víc bohužel tato teenegerská limonáda nenabízí. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Začínám si všímat toho, že za posledních pár let jde do kina alespoň jeden cyberpunkový film, za což jsem zatím opravdu rád. Nicméně Alita, i přes všechny své klady, mi z nedávných cyber-počinů připadá nejslabší. Přitom nemůžu říct, že by se jednalo o špatný film. U první poloviny jsem si sice říkal, že půjde jen o rádoby drsné sci-fi pro mladší publikum (všichni v první polovině mluví o tom jak někoho rozsekají a kvůli přístupnosti filmu je mi jasné, že se nic takového konat nebude), nicméně druhá polovina už mi dějově přišla o něco zajímavější a byl jsem celkem překvapen, když tu občas na nějaké to rozsekání opravdu došlo. Samotný příběh okolo hlavní postavy je zajímavý, podobně jako svět okolo ní. I vizuál tu vůbec není špatný, ale musím říct, že v tomto směru se mi daleko víc líbil i Ghost in the Shell z roku 2017. Alita: Battle Angel určitě mohla dopadnout i lépe, nicméně i tento výsledek je solidní a musím říct, že pokračování bych se nebránil. ()

bk81 

všechny recenze uživatele

Velmi sympaticka postava ta Alita...pekne efekty, dobra akce, k uplne spokojenosti mi vsak jeste neco chybi...dalsi hvezdicky si nechavam pro pokracovani...ted to bylo mezi 3-4* ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Selfmademan Cameron dovolil selfmademanovi Rodriguezovi aby si natočil svojho TERMINÁTORA. A podobne ako keď Spielberg musel krotiť Baya, aby vznikli vynikajúci prví TRANSFORMERS, tu naopak producent a režisérsky kolega za chrbtom so svojimi ťažkými miliónmi umožnil maximálny rozlet Rodriguezovho talentu. Perfekcionizmus jedného a nadšenie druhého ukázali, aké perfektné a radostné blockbustre môžu byť. Za tie prachy to rozhodne vyzeralo... k tomu chutné herecké obsadenie a našlapaný drnčivý soundtrack. Yes! Toto ma [dúfam] nikdy neprestane baviť. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Som presvedčený, že vidieť to v kine, inak ako 5 hviezd by nemohlo byť. Príbehovo mi to vôbec neprišlo ako až také klišé, ako by sa dalo čakať aj keď žiaden boom. Ale hlavne tá animácia! Keď si teraz spomeniem na Avatara, ktorého som v čase vydania zožral... Čo sa týka konkrétne animácie postáv, toto je o 10 levelov vyššie. Akcia ako živá a spolu s humorom a drámou davkované v bezchybnom pomere. A až teraz som sa dočítal, že producentom je samotný veľký Jim. Veľmi fajn, že som si pred pozretím o tom nič nenačítal. :-) Príjemné prekvapenie posledných blockbustrov. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

skvelej vizual, skvele natoceno, pribeh bavil, na city zahralo..bylo to skvely..bavilo me to jako svine a tesim se na 2ku ! ()

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama