Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 1

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (CinemArt)

(více)

Recenze (843)

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva, žánry - akční. Spojení Rodriguez - Cameron nabízí efektně vykreslené město, extrémně roztomilou Alitu, jednou taky mimořádně kladného Christopha Waltze a ledově krásnou Jennifer Connelly. Příjemná akční zábava. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

Tyvole tolik trupíků v jednom filmu...to snad neměli ani d Tap Tap. Jenže ty to zkoulej bez digitálních efektů, takže dneska je to jen za tři pahýlky. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Drsná Alita mě potěšila a překvapila, výborný film se skvělým příběhem. Nenudil jsem se ani chviličku skvělé natočeno, robotická záležitost výborná. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

U Ality jsem vlastně vůbec nevěděl do čeho jdu, ale zklamaný jsem určitě nebyl. Hlavní hrdinka mě extrémně pobavila už tím, když poprvé otevřela oči. Viděl jsem s Christophem Waltzem snímek Big Eyes, takže když na něj Alita poprvé pohlédla, musel jsem se chca nechca smát. Ale teď vážně, akce byla slušná, CGI mi nepůsobila problém a klidně bych film ocenil i pěti kousky, kdyby nebylo zbytečných klišoidů a citorvoucích scén. Podle závěru bych řekl, že se tvůrci připravili na případný druhý díl, pokud bude, určitě se na něj podívám. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Rodrigueze jsem míval radši když ještě točil řežebná béčka o mačetistech a planetách teroru, ale pohádkové sci-fi romanťáky mu asi sypou víc. Chápu že někdo takovéhle filmy točit musí, ale nechápal jsem třeba proč hlavní roli dostala virtuální animačka a ne nějaká Rosita z masa a kostí, které jen stačilo na compu a v maskérně trochu doupravit fasádu a do očiček strčit kontaktní čočky. Během filmu jsem si ale zvykl a je asi fakt, že tak Alita byla jako kyborg přesvědčivější. No ale abych to neprodlužoval: Na jednu stranu je to patetická, melodramatická a kýčovitá komerčárna pro týnejdžry, ve které se místo famfrpálu hraje motorball a Alita většinou mluví a xichtí se jako vymaštěná pubescentka. Jo, a dojde i na "ajlavjů". V tu chvíli jsem ji nesnášel. Na druhou stranu má film ovšem hodně pěkné triky a vizuální stránku celkově, herci jsou v něm většinou dobří, často se divák i pousměje, no a dokonce i na nějakou tu řežebnou akci dojde. A v těch momentech mě zase Alita docela bavila. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"I do not standby in the presence of evil!" Je to už několik let, co jsem četl první zmíňku o tom, že se James Cameron zajímá o Bojového Anděla. Už tehdy jsem věděl, že pokud se toho chopí Cameron, který umí točit nejlepší možné sci-fi, tak udělá z Ality perfektní film. Otěže nakonec bere do ruky Robert Rodriquez, který umí točit jak akční scény, tak vytvořit skvělou atmosféru spolu s vizuálem. Alita je od první chvíle skvělá. Vizuálně krásná a svět do kterého jí Cameron a Rodriquez přivedli je parádně propracovaný do nejmenšího detailu. Alita (Rosa Salazar) je křehká dívka, která má jemné srdce a přichází do světa, který nezná. Její stvořil, nebo spíš objevitel, se o ní bude starat a ukazovat jí od loupání pomerančů až po tom jak přežít. Tady já vidím Pinocchia a nebo Dr. Frankensteina, jelikož i kyberdoktor Ido (Christoph Waltz), který Alitu oživil, tak se o ní stará i tak, že v případě poruchy jí nahradí prakticky jakoukoliv část těla. Vidím, že mnoho reakcí je na slaboučký příběh a klišé. Totéž jsem kdysi četl u Avatara (2009). Přesto mě u Ality lichotí vyprávění příběhu a to jak je dávkovaný. Akční scény jsou prokládány objevováním minulosti samotné Ality a dojde i na dojemné momenty. Ty na mě kupodivu fungují z celého filmu nejlépe. Citlivá stránka, kterou u RR tvorby nevídám, tak funguje na sto procent. Cyberpunkové téma je navíc zcela nevyčerpané a naopak se z toho stává mainstream. Akce je nápaditá, skvěle natočená a hlavně není chaotická. Hudebně se mi Junkie XL líbil už u Mad Maxe (2015) a tady je o další pecku. Jak už jsem i řekl, vizuálně je to krása a samotná Alita je nejlépe udělaná mladá herečka. U samotných herců nemám výtku. Rosa jako Alita je naprosto famózní, Christoph Waltz umí skvěle hrát a krásná milf Jennifer Connelly taky není k zahození. Keean Johnson je sympatický a jeho postava tvoří s Alitou uvěřitelný filmový pár. A nakonec i potěší sekundový Edward Norton. "No more free repairs for you!" Ve filmu dojde i na několik vtipných momentů a já si uvědomuji, že Alita baví i publikum, které se o sci-fi příliš nezajímá, potažmo neznají ani pojem cyberpunk. Dlouho jsem na film čekal a od dvojice R. Rodriquez a J. Cameron jsem čekal výborný zážitek. A zklamaný jsem nebyl. Naopak, z Ality jsem naprosto nadšený. Ten film má duši, emoce, atmosféru i krásný příběh. Nadšený u mě střídá potlesk, protože takhle dobře natočený film jsme dlouho neviděl. Chci to vidět znovu, chci bluray a chci porkačování. Alita u mě zazařila a je to můj žhavý kandidát na film roku. [Imax 3D][Dolby Atmos][Csfd projekce37] (97 %) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Absolutní digitální bordel, který vzdor své všudypřítomnosti takřka v každém záběru nepůsobí vůbec přeplácaně, ale příjemně rozmanitě. Rodriguez hýří nápady a na hlavní hrdinku posílá jedno originální monstrum za druhým, nejednotvárné akce je habaděj a udržuje si správný říz a světe div se, funguje i ta nepravděpodobná romantika. Rosa Salazar s kukadly přes půl hlavy mi v trailerech moc neseděla, ale to se hodně rychle změnilo a nezklamala ani osvědčená jména, ačkoliv mě trochu mrzí málo prostoru pro Jennifer Connelly. Drobnou výhradu mám snad jen ke klišovitému příběhu, ale o tom to tady nebylo. I přes veskrze pozitivní dojmy bych rád Rodrigueze raději viděl u nějaké té řežby ze starého dobrého Mexika. 85% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

První věc, která Vás na snímku Alita: Battle Angel zaujme, bude fantastické užití CGI. Už vážně dlouho jsem neviděl tak vysoce realistické a věrohodné efekty, které mne bez sebemenších problému vtáhly přímo do centra futuristického dění. Je tedy vážně na škodu, že se tolik pozornosti nevěnovalo rovněž i příběhové kostře společně se scénářem, jenž je místy vážně předvídatelný, zoufale přímočarý a ve svých základech i nepochopitelné chatrný. V tomto bodě sice režisér Robert Rodriguez fatálně selhává, avšak tento neduh poté velkoryse vyrovnává v podobě epických akčních scén a solidních hereckých výkonů v čele s extrémně roztomilou Rosou Salazar. Co tedy dodat na závěr? Pokud se povznesete nad "cheesy" děj, dostanete blyštivou filmovou jednohubku, na kterou se krásně kouká. A to mi tentokrát ke spokojenosti vážně stačí. Skvělá práce! „You've been given a chance to start over with a clean slate. How many of us get that?“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Že na niečom veľmi chcem robiť, ešte neznamená, že to budem vedieť urobiť. Neviem kde prišiel Cameron na to, že pre jeho Alitu bude najlepším kandidátom Robert Rodriguez, ale volil zle... a mal to vedieť! (Ale tak tí najlepší asi súdiť nevedia, viď Tarantino - Roth.) Alita zlyháva vo viacerých smeroch, je prehľadná (doslovná, až prízemná), neprekvapuje, nepresvedčí, nevytvorí svet, v ktorom by bolo možné stratiť sa, v ktorom by bolo čo hľadať, či ktorý by diváka opantal. Sled prázdnych výjavov s mimóznym hereckým obsadením; napríklad taký Waltz by sa mal na postavy patrónov hlavných hrdinov vykašľať - je v nich akýsi nijaký, stále rovnaký, a teda predvídavý, nudný. Plusové body môžu ísť tak akurát na účet Rosy Salazar, ktorá v spolupráci s trikármi jediná vytvorila postačujúci portrét. Inak bieda, bieda o to väčšia, že z tých niekoľkých málo náznakov ide jasne vytušiť, o koľko to mohlo byť... VÄČŠIE! ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Velkolepé akční Sci-fi, kterému nechybí prakticky nic. Silný příběh, skvělé triky, choreografie bojů, sympatické herecké výkony, dobrý zvuk a soundtrack. Na filmu se mi hodně líbilo, že je to mix různých žánrů ( Sci-fi, akční, romantický a sportovní ) a při tom vše do sebe dobře zapadá. Hlášky jsou vtipné a hlavně je jich tam přesně tak akorát, což je za poslední roky docela rarita. Co říci na závěr: Doufám, že natočí i druhý díl. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Herecky presné a vizuálne podmanivé. Rodriquez spravil značne lepší film na aký sme za iných okolností u neho zvyknutý. Ale úprimne? Je to veľmi nevyužitý potenciál. Neverím že by manga bola taká kid´s friendly ako tento film. Cítiť za tým podstatne väčšie intrigy, prepojenia, akciu a dychberúce scény. Tým že samotná Alita má 9 častí je vysoko pravdepodobné, že sa dočkáme pokračovania. Ak to tak bude, budem porovnávať film v rámci celého storytellingu. Takto ako časť je to v pohode. Ale chýba mi tam presah. Je to príliš detské a skrátka som čakal na sci-fi podobných rozmerov a v obklopení takých zvučných mien niečo úplne iné. Pravdou zostáva že mi tam nehorázne vadil ten digitál. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Upřímně mi je za autory stydno. Každým centimetrem filmu, každou vteřinou stopáže žadoní o vytvoření nového kultu, nové popcornové série, která bude mít nejméně 6 dílů a obří merchendise prodeje, přitom s každým žbleptem, nebo zoufalým logickým lapsem příběhu je zřejmé, že jim tohle vše uniká jak písek mezi prsty. Ani kdyby mi bylo 10-12 let, což zřejmě nakonec bude cílovka tohohle veledíla, ani tehdy bych zřejmě neodpustil všechny ty nesmysly a prkenné dialogy, které se na plátně objevily. Pokud se navíc za celou dvouhodinovou stopáž v podobném žánru vyskytne jedna jediná jakž takž ucházející vtipná hláška, tak je zaděláno na průšvih gigantických rozměrů. Ve zkratce jen několik momentů, které opravdu stojí za "to": v úvodu filmu slyšíme v rámci originu hlavní hrdinky tklivé elektronické tóny, jako by snad autoři chtěli odkazovat přes variaci Vangelise na Blade Runnera(!); příběh nejprve nesmírně důležitě rozehraje linku s "Jackem Rozparovačem", aby o ní následně ve zbytku filmu, hned jak se "překvapivě" ukáže, že jím není Waltzova postava, už nepadlo ani slovo a rozpárané, na orgány prodané nebožačky rázem nikoho z hlavních hrdinů nezajímají; Cameron s Rodriguezem v průběhu filmu očividně x-krát změní názor, jestli to má být drsné a stříkat krev, nebo pg13; nebeské město je očividně závislé na neustálé dodávce surovin a zboží ze zaplivaného povrchu, ale nikoho ze slavných rebelů zřejmě nikdy nenapadlo tenhle klíčový článek narušit; superschopnosti, respektive supersíla hlavní hrdinky zřejmě závisí na jejím momentálním emocionálním rozpoložení, jak jinak si vysvětlit, že zatímco po většinu filmu dokáže takřka cokoliv, zatímco když má jedním tahem vyzvednout torzo svého přítele, aby ho zachránila, sotva se dokáže udržet; závěrečné "epicky drsné" rozseknutí padající kapky slzy pak už spadá přímo do kategorie Star Wars Holiday Special tzn. "tak blbý, až je to vtipný"; a takhle by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho. Být autory předlohy, tak snad Rodrigueze s Cameronem žaluji pro urážku na cti. Nejhorší na tom všem samozřejmě ale je, když si člověk uvědomí, jaký balík zřejmě natočit tuhle slátaninu stálo. Cameo Eda Nortona je pak skoro až smutné, když si vezmu, po jak dlouhé době se objeví na velkém plátně a vybere si k tomu "tohle". Když si vzpomenu na podobnou patlaninu Jupiter Ascending, tak ta vedle Ality působí pomalu jak dílo hodné oscarových nominací. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skvělá jízda, která vyniká především takřka dokonalými akčními sekvencemi a naprosto úžasným technickým zpracováním, což z ní dělá báječnou podívanou na míru ušitou krásné zkazce o zrození hrdinky, jejíž rezervy jsou patrné snad pouze na prokreslení některých postav nebo v romantické lince a jíž samozřejmě vévodí okouzlující digitální zpodobnění Rosy Salazar střídající plynule roztomilou a zabijáckou polohu a charismatický Christoph Waltz mísící v sobě starostlivého otce a smrtícího lovce. 90 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Postavy ma vôbec nezaujali a tým pádom ma vôbec nebavila celá zápletka. Od polovice som to už len pretáčal, aby som vedel jak to dopadne. A tiež žiadna sláva. Triková stránka je rozporuplná. Rôzne prostredia sú urobené dokonale realisticky. Rozhodne lepšie ako v Ready Player One. Na Pandoru to ale samozrejme nemá. Alita je ale divná. Tie je neprirodzene veľké oči mi strašne vadili a nezvykol som si na ne. Rovnako mi vadili jej časté neprirodzené pohyby. Mal som celý čas pocit, že čumím na CGI a nie skutočnú osobu. No a akčné scény sú úplne odtrhnuté od reality. Postavy tam robia šialené veci, takže som nemal pocit, že sledujem niečo skutočné a hmotné, ale len ďalší digibordel. Takže jednu hviezdičku dávam za pôsobivo nadizajnované prostredie. A to je tak všetko, čo ma na tom filme bavilo. Vždycky som chcel vidieť, čo by Rodriguez natočil s veľkým rozpočtom. Teraz to už viem. Dobrý film to nie je. Vyrozprávať pútavý príbeh mu už dávno nejde. Namiesto toho sa utopil v trikoch. 2/10. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Všetky tie pokusy v posledných rokoch, ktoré mali ambíciu vytvoriť nový sci-fi svet, nové trilógie, skončili fiaskom bez šance sa dožiť pokračovania. Smrtelné stroje, Jupiter vychází,...a teraz Alita: Bojový Anděl. Ano, vizuálne je Alita rovnocenná živým hercom. No jej parťáci sú podivná zmeska klišé, trapnosti a nudy. Príbeh je asi ako mix filmu Elysium a romantiky zo strednej bojovej školy. Nepríde Vám, že Christoph Waltz bez Tarantina pôsobí ultra nezaujímavo? Za mňa skvelý dôkaz, že výborné triky sami o sebe hodnotu netvoria. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Od filmu s názvem Alita: Bojový Anděl jsem vůbec nic nečekal. Tedy lépe řečeno – čekal jsem, že to bude strašlivá blbost. Nicméně musím říct, že právě proto jsem byl velice mile překvapen. Jedná se o příjemný sci-fi příběh, který je, pravda, cílený spíše na mladší diváckou základnu, ale jako příjemná oddechovka potěší i dospělé publikum. Děj je poměrně jednoduchý, přizpůsobený té své „teen“ cílovce a tak není potřeba nad ním moc přemýšlet (akorát by člověk zbytečně zabředával do hledání chyb a nedomyšleností, které scénář beze sporu má). Vypnout mozek, nechávat se unášet pěkným vizuálním provedením a hudbou a člověk si odnese fajnový filmový zážitek. Ale jo, už se docela těším na další díl. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Boje boli pekne urobene. Hlavne tie na "ihrisku", hoc je trochu trapne, ze potrebuju hru, aby mali vo filme dost zamienok nechat bojovnicku bojovat. Zbytok je taka teenage rozpravka. ()

OndwaK 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní přehlídka téměř dokonalého CGI v pečlivě vybudovaném a uvěřitelném světě budoucnosti. Chvílemi jsem si připadal jako v extrémně zručně provedené počítačové hře - prozkoumávání lodi, nalezení nového těla. Některé části Ality se mi líbily opravdu hodně. Na čem ale film opravdu padá je pár nesmyslných momentů, či aspektů, které mě bohužel absolutně vytrhly z jinak docela slušného děje. Je to škoda, protože kvůli nim Alita působí nedodělaně, jako skvělý film, který někdo úplně zbytečně odflákl. Mluvím například o (spoiler) probodnutí Huga ke konci filmu, nebo o směšně velkém asi bojovém kladivu doktora Ida. Podobné věci ponižují skvělé a uvěřitelné sci-fi na úroveň úsměvné dětské komixovky, což by nebyl žádný problém, kdyby se v jiných částech filmu nesekaly hlavy a snímek se nesnažil působit drsně. Alita je jako teenager, který se nemůže rozhodnout, kým chce vlastně být a v důsledku toho si sama moc ubližuje. A že je to tedy opravdu škoda! 65% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vymazlený digifest a ten jsem dostal a ještě něco navíc. Příjemné lehce pohádkové sci-fi s ne-až-tak křehoučkou hlavní hrdinkou, jež je s těma předimenzovanejma kukadlama naprosto k sežrání, zasazené do velice zajímavého světa, který snad bude v budoucnu i více rozveden. Jako nenáročná zábava to funguje výborně - od dynamiky akčních scén až po jemné romantické momenty stojící na herectví a mimice (i té digitální) - a jednotlivé dějově vrstvy jsou tak akorát vyvážené, aby to nevypadlo z tempa a zároveň nenudilo přemírou nezáživného digitálu. Za mě spokojenost a určitě bych se ještě rád do tohohle světa nejednou vrátil. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dnes večer naladěno na oddechovku, ovšem že to bude taková zábava, to jsem netušila. Asi mi něco samovolně přeplo v amygdale a já to pobrala jako úsměvnou pohádku, místy komedii, sem tam parodii, samozřejmě říznutou Rodriguezovým hypnoticky brutálním rukopisem. Každopádně Alita je parádní plechovka a bavila mě, nasmála jsem se dosyta. ()

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama