Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby Celosvetovo $454,000▐ dejovo dosť zmetené, jedine čo je badateľné je snaha to celé stavať na brutálnosti, pouličnom vystrájaní, bitkách ale príbeh nemá pevné jadro o ktoré by sa mohol oprieť, dejovo moc útržkové, postavy do prázdna /35%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jak sbírka nejdrsnějších historek z Londýna, kterejch se vždycky účastnil Carleton Leach a jeho známí. Z těch nabušenců tam jde fakt strach, ale nejdrsnější byli stejně Turci. Těm se dostat do spárů, tak se zeseru strachy. Pozdější linie s Tonym, Craigem a Pattem už nebyla tak dobrá jelikož to byli debilové. Carleton byl ale svym způsobem borec. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSEM ZE STARÝ ŠKOLY A ZAŽIL JSEM UŽ VŠELICOS. ZMRDI JAKO PAT TATE TADY BYLI A BUDOU. A VÍŠ CO? ANI JEDEN TADY NEBYL VĚČNĚ. NA KAŽDÝHO DOJDE..…“ /// Těšil jsem se na bitky fotbalových fandů a největší bordel vod časů války s IRA. Na svět, kde slitování je známkou slabosti. Úvod je tedy z říše snů – bitky, dobrá muzika, píchání…, pak zrod firmy na střežení čehokoliv a nástup extáze…. Životní osudy Carltona Leache, chlápka, před jehož pestrým životem smekám. Postupně z toho vzniká takový to britský sociální drama, do toho nějaký kšefty, herák, steroidy, aby to přerostlo v jakousi válku podsvětí – prostě taková všehochuť, která je celkově asi tak 70x drsnější než Bony a klid, ovšem kterou ta rozdrobenost - i přes parádní obsazení sráží ke 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen příběhy podle skutečnosti. 2.) Cass Pennant, I.C.F., West Ham! 3.) Thx za titule ,,7777777777“. . /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

EXTRÉÉM! Neuvěřitelně Syrový, Brutální a Násilný FILM !! Válka Gangů mezi Mafiány natočenou tou nejrealnější formou, Rozbité, rozkopané držky, flašky rozbité o hlavy, bodání nožmi do břicha a všelijaké různé Humánní Hrůzy!! Dokonce jsem se dočkal i Torture! Obrovské šílenství! Navíc celé je to velmi Detailně Natočeno ! Film rozhodně není pro Slabší Povahy, protože něco takového se nevidí ani v Horrorech !! 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie přišel na to, jak zobrazit zločince jako cool vymaštěnce, jak učinit zločin naturalistický a přitažlivý zároveň. Julian Gilby si jeho postavy vypůjčil, vzal však zločinu Ritchieho přitažlivost, protože toužil po větší autenticitě, po skutečném životním hnusu. Toho nakonec dosáhl - a mnoho diváků si nejspíše bude gangstery představovat jako postavy z tohoto filmu. Já si to posoudit netroufám, mám s takovými lidmi nulovou zkušenost. Neustálý kolotoč násilí, děvek a fetování působí velmi přesvědčivě - bohužel však zůstává jen neustálým kolotočem násilí, děvek a fetování. Snad to plyne z faktu, že život zřídkakdy píše uzavřené scénáře. Rise of the Footsoldier tak sdělí svoje již záhy, pak už se jen opakuje. Přesto však jde o slušný zážitek, který své pobratimy zastiňuje již zmíněnou autentickou naturalističností. Slabé ****. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

První půlhodina ultimátní! Hordy fotbalových ultras, tvrdý střety, cákance krve, to vše v dynamické režii a téměř autentické kameře. Úvod zaznamenává vzestup Carltona Leache, bitkaře s pittbulovskou povahou, z řad manchesterských fans přes hlídače diskoték až k vymahači dluhů, ochránce ilegálních transakcí a člena drogového podsvětí. Představitel Carltona herec Ricci Harnett se navíc nápadně podobá finskému strongestmanovi Jouko Aholovi, takže ve výsledku budí skutečný respekt. Druhá půle filmu už je jakousi historkou z podsvětí, seznamujeme se s drsnými profily několikerých členů, přičemž spíš pozorujeme sled entrance scén než klasický děj. Nicméně finální přestřelka by se mohla ucházet o certifikát Nezapomíná se, je víc než brutální. Celkově tvrdý, bolestivý film s vynikající první polovinou a trochu nepřehlednou druhou částí s pár velice šťavnatými momenty. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nemilosrdná kruťárna plná dokonale natočenýho násilí, který je na každým kroku a ten anglickej slang a přízvuk tomu ještě dodává větší syrovou a drsnou atmosféru. Nicméně je to myslim až trošku moc dlouhý a kdo od toho bude očekávat něco ve stylu Green Street Hooligans a nebo Football factory, tak bude možná zklamanej, ale zase to všechno vynahrazuje dobrej Ricci Harnett a totálně vyšinutej Craig Fairbrass a závěrečná masakrovačka v autě a následný ukázky těl, bylo to nejhustší, co sem poslední dobou viděl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Násilí, prachy, děvky a fet, hned se zdá lepší ten kulatý svět! Surový náhled do nelegálních aktivit i rodinného štěstí agresivních vymaštěnců, kteří dle předpokladů dřív nebo později sejdou tím, s čím zachází. Gilbey sází na syrovou neučesanou formu, ale ve druhé polovině (speciálně v „rašómonských“ chvílích brokovnicové popravy) se mu to dění v prostoru, kde je soucit známkou slabosti, nemile zadrhává. Stanice Millwall, ukončete výstup a nástup, kudly se otvírají.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film nám predstavuje vzostup jednej z legiend anglického podsvetia a príbehy niektorých jeho stúpencov. Možno to znie prvoplánovo, film však toho ponúka oveľa viac. Na svoje si prídu diváci obľubujúci autentické a nepríjemne ostré súboje anglických hoologans a následných veľkých zvierat anglického podsvetia, ktorých päste vybíjajú zuby a lámu kosti v priemere každých päť minút. Prívrženci štipľavých hlášok a vyostrených dialógov sa budú tešiť ako malé deti na Vianoce a naprázdno neodídu ani priaznivci dramatických a tragických momentov. Všetko dokopy zaisťujú skvelí herci, Carlton Leach vo svojej (zatiaľ) životnej úlohe. Herci excelujú v tvrdých, násilných scénach, ktoré majú vďaka nim a skvelej gangsterskej atmosfére takmer autentický feeling. Paradoxne niektorí zlyhávajú v dramatických a herecky precítenejších momentoch, ale veľkú škodu tým filmu nenarobili. 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z fotbalového chuligána mezi gangstery, kteří se nebojí vzít do ruky mačetu, sekyru, bouchačku nebo třeba kráječ na pizzu. Tenhle ostrý kousek začíná jako biografie Carltona Leache, reálné postavy spojené s násilím ve jménu klubových barev i s britským podsvětím. Tomu se brzy dostane podstatně výraznější prostor, protože naše agresivní hovádko stoupá na samotný vrchol systému, jehož nikdo z nás nechce být součástí, protože slitování je v jejich světě známkou slabosti. Jeho pestrý život diváka zajímá, stejně jako řady postav, se kterými se postupně setkáváme. Fotbal, rvačky, první žena, kšeftíčky, první milenka, velké peníze, heroin, druhá žena, steroidy, hodně násilí, hodně děvek, hodně krve, hodně motherfucker language. Tvůrci nás ve zběsilém tempu nenechají příliš vydechnout, v druhé polovině se víc soustředí na Leachovy kumpány a jejich postupné ztráty soudnosti, nechybí napětí, dravé scény, intenzivní atmosféra. Prakticky neznámí herci jsou velmi přesní a přesvědčiví, režie je dynamická, nicméně druhá polovina si zasloužila krapet větší péči. Přesto velká spokojenost. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Trochu mi trvalo kým som si zvykol na tie nesympatické, britské ksychty a tú za mňa extrémne hrôzostrašnú formu spracovania. Buď som mal zlú verziu, alebo to ozaj pôsobí, ako nejaké kurevsky lacné, TV spracovanie. Každopádne, i keď nie som veľmi prívržencom takýchto filmov (gangy, drogy, kurvy, honenie si ega, kokotiny, sračky a omáčky ..) na “Rise of The foot..” sa pozerať dá, pôsobí násilným a špinavým dojmom, čo u podaktorého diváka bude stačiť, aby udelil nadpriemerné hodnotenie. Dejová linka však moje vnímanie nijak extra nezaujala, spracovanie ma taktiež neohúrilo, pričom nebyť tej násilnej formy, asi by ani nebolo načo pozerať. Takže z tohto hľadiska a dôvodu, určite nad-priemer, inak príbehovo absolútne tuctová záležitosť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Konečne som po dlhom čase zhliadol film, ktorému môžem bez váhania dať plné hodnotenie. Film podľa môjho gusta. Film pri ktorom som si prišiel na svoje. Hooligans, surové bitky, drsní chlapi, špinavé kurvy, drogoví dealeri, amfetamín, heroin, kokain, anaboliká, stereoidy, testosteron, bezhraničné násilie, mučenie, vraždy... Naturalisticky spracované, bez servítok, bez cenzúry. Skurvene ostrý anglický snímok, natočený podľa skutočných udalostí. "Rise of the Footsodiers". ***** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Rise of the Footsoldier začína ako klasický hooliganský film kde sme svedkom bitkárskych začiatkov hlavnej postavy až do súčasnosti. Je to totiž skutočný príbeh. Bojové polia anglických futbalových fanúšikov opúšťa náš výtržník so sekerkou v hlave a začína pracovať ako vyhadzovač v kluboch „Krásny ľudia dnu môžu.“ Kluby práve prežívajú nástup elektronickej hudby. Modré pilulky kolujú vo veľkom „Ľudia sa budú smiať a pretancujú celú noc.“ Z takého klubu je už len krôčik k špinavej práci mafiánskeho razenia, ktorá povedzme si na rovinu nikdy nekončí dobre... Dobrý film ma neuspí keď už ležím v posteli ale tento ma z nej doslova vyhnal ... do nášho klubu – miestnej krčmy kde v telke práve bežal futbal. Nástup je pekelne svižný a zábavný čo už sa nedá povedať o vážnejšom a detailnejšom konci a vizuálna stránka je definovaná filmami The Footbal Factory a Hooligans. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi film nikterak nezamlouval. Názor jsem změnil až ve druhé polovině, která je s příchodem Patta na scénu skvělá. Herec co hrál Caltona Leache mi vizáží připomínal mix Matta Damona a Kevina Bacona. Herec to samozřejmě není kdovíjak úchvatný. Na jeho obranu ovšem musím zmínit, že tento film asi nebyl o hereckých výkonech, ale o autenticitě. Essex musel být v té době peklo na Zemi. U mě 70%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Slušné maso! Sice chvílemi působí jako instruktážní film, co byste v životě neměli dělat, ale než si to uvědomíte, frčíte dál. Bitky, děvky, drogy, krev... Naštěstí jsou všechny postavy buď nesympatické, nebo magoři či rovnou obojí, takže vám jich alespoň nebude líto, až budou trpět, krvácet a případně prdět do hlíny. Šťavnaté drama o temné straně života. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Gangsterky Guye Ritchieho jako Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k působí v porovnání s Rise of the Footsoldier jako pohádky. Režisér Julian Gillbey společně se svým bratrem Willem za psacím stolem vytvořil brutální podívanou, která je navíc natočena dle skutečných zážitků Carltona Leache. Z fotbalového fandy se časem stal člen nebezpečného gangu, dealer heroinu a účastník války gangů. Leachův životní příběh jako by byl zrozen pro stříbrné plátno. Jen není pro úplně nejslabší povahy.   Jestli má něco Rise of the Footsoldier s gangsterkami Guye Ritchieho společné, jde zcela určitě o živelnost. Rise of the Footsoldier má elegantní tempo, kdy se pořád něco děje. Průlet britským podsvětím si poté skutečně nebere servítky. Dokazuje to i úvod, který přitom jen odstartuje řetězec detailně natočeného bodání, rozbíjení hlav a rozstřílených těl. Rise of the Footsoldier je drsnou záležitostí, která zároveň krom syrové gangsterky funguje i jako slušné sociální drama. Přesto to v oblasti sociálního dramatu šlo určitě vytěžit o poznání víc a děj Rise of the Footsoldier se následně v podstatě točí v nekonečné smyčce, která je skutečně spíše šnůrou složenou z různých historek.   Je určitě vidět, že tvůrci neměli peníze na rozhazování, o to více je ovšem cítit očividná snaha tvůrců. Film se navíc musel obejít bez velkých hvězd a přesto jsou herci ve svých rolích relativně fajn. Minimálně jim totiž člověk věří, že jde o bandu obáváných členů britského podsvětí, které by se chtěl člověk sebevíc za každou cenu vyhnout. Takový Ricci Harnett jako Carlton Leach je rozhodně castingová trefa, přičemž ta trefa tkví právě v tom, že je jako obávaný drsňák uvěřtelný. Pamětihodné výkony v téhle gangsterce nenajdete, ideální obsazení je v ní ale určitě.   Snaha o realistické zobrazení je cítit v každém ohledu. Na tento úkor prostě Rise of the Footsoldier není pro každého. Nicméně kamera jde díky tomu skutečně pod kůži a máte tak pocit, že jste skutečnými svědky všech těch masakrů. Je jen škoda, že se to v druhé polovině tak trochu definitivně okouká a to i v rámci té brutality. Až finále dokáže ten ohraný vítr pořádně vytrhnout a v součtu tak zamrzí, že těchto momentů není ve filmu víc.   V součtu vlastně Rise of the Footsoldier působí dojmem, že je spíše seskupením příběhů Calrtona Leache a dohromady tak trochu chybí přítomnost celistvého děje, který by si více vyhrál s postavami, jejich vývojem a celkovým dopadem uplynulých událostí. Přesto jde o slušnou a výraznou britskou gangsterku, které by možná slušel větší rozpočet (Gilbey má totiž k Ritchieho kreativitě velmi daleko), lepší herci, pevnější děj a s tím spojený scénář. Přesto určitě slušná práce, která je pro fanoušky gangsterek v podstatě ideální záležitostí i kvůli neobvyklé autenticitě...... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na nažehlené mafiánské bosse, zapomeňte na nějaká nepsaná pravidla podsvětí, zapomeňte na eleganci mafie, zapomeňte na rafinované zločiny. Těmhle gangsterům chybí mozek, jsou to neandrtálci, kteří řeší veškeré situace tím nejtvrdším násílím a jsou to svině, které bez rozmyslu podrazí kamaráda, když se jim to hodí. Jsou přímočaří a jde z nich strach. Jediná obrana je, jít jim z cesty nebo být ještě větší a tvrdší svině. Intenzita násílí je někde na hranici nejtvrdších exloitation hororů, kamera neuhne před ničím. Zejména konečné zúčtování s brokovnicema divák uvidí hned ve třech verzích. Bylo mi z té intenzity zla špatně fyzicky i psychicky jako dlouho ne. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Autentický, realisticky a poměrně syrově natočený snímek o britských hooligans, který od fotbalu přejde v cosi jako válku gangů z dob americké prohibice. Proti zpracování nemůžu říct ani půl slova, ale prostě a jednoduše, čumět na stádlo sobeckých, dutých vepřových hlav, kteří v nich mají akorát nakáleno a zároveň si myslí, že jsou mistři světa, je pro mě utrpení. Téma mi nesedlo. Být to klasická anglická gangsterka s jakýmkoli jíným námětem, byl bych štědřejší. Mimochodem, Gilbleyho následující počin se mi líbil mnohem víc. 69% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tohle není Leone(ho) „Tenkrát v Americe“ (resp. „Tenkrát na Západě“), tohle není ani (černo)humorná gangsterka http://www.csfd.cz/film/7698-sbal-prachy-a-vypadni/ G. Ritchie(ho) ani podrobná sonda do života jednoho mafiána http://www.csfd.cz/film/8246-mafiani/ velkého Martyho (byť pár podobných (ná)znaků by se našlo (syrovost..). Tohle je Gilbey(ho) „Tenkrát v Essexu“ aneb čemu se „v mládí“ (rowdies WHU) naučíš, „ve stáří“ (člen gangu) jako když najdeš. Další pádný důkaz toho, že z jedoucího vlaku se jen těžko vyskakuje. Min bez toho, abyste si (po)řádně (ne)nabili držku. A tohle je Essex expres. 3 slova- autenticita, věcnost, bezkalkul. Být Julian o něco zručnější scénárista (popř. si přizvat na pomoc někoho renomovanějšího (teď nemám rozhodně na mysli jeho bratra)) neměl bych výraznějších námitek. Nutno ovšem dodat, že tady se (Gilbey) sází na jiné atributy jako jsou přímočarost, syrovost a autenticita. A v těchto případech naopak panuje naprostá spokojenost. To včetně všudypřítomné (před ničím neuhýbající) kamery. 77,7% p.s. to, že jsou Turci „slaďoušci“, věděl již dávno i G. Ritchie (viz jeho Podfu(c)k......) ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Bitky, pařby, násilí, brutalita, napětí, šlapky, fety. Hodně fetů, hodně syrový brutality. Mejm očím nelahodící záběry. Svíravej pocit v břiše. Fuj. Pár historek z londýnskýho podsvětí, podívaná pro silný žaludky. A skvělej finální song. ()

Reklama

Reklama