Reklama

Reklama

Milarepa

Trailer 1

Obsahy(1)

Tibet, 11. storočie. Bohatému Milovi sa narodí syn Thopaga, ale jeho šťastie trvá príliš krátko. Milo zomiera a na smrteľnej posteli zveruje svoju rodinu do opateri svojho brata. Thopaga má po dovŕšení dospelosti zdediť jeho majetok. Chamtivý strýko a teta však odmietnu Thopagovi odovzdať dedičstvo. Jeho matka žiada pomstiť pamiatku Thopagovho otca a zneuctenie rodiny. Thopaga preto odchádza k Majstrovi, aby sa naučil umeniu zaklínať a pomstil sa chamtivým príbuzným a dedinčanom. „Keď je vás mnoho, rozpútajte vojnu. Keď je vás málo, naučte sa kúzliť.“ (badygorila)

(více)

Recenze (23)

cuneus 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování nejznámějšího tibetského ústně předávaného příběhu o velkém tibetském básníku a jogínu Milarepovi. O to víc zajímavější je, že příběh na filmové plátno přichází přímo od Tibeťanů. Tato část zachycuje Milarepův život v mládí, kde je vybarven zejména jako vrah a posel zkázy na rodnou vesnici a své příbuzné. Dalšího pokračování, tentokráte o jeho přerodu v jogína a mystika, se dočkáme až v roce 2009. Milarepův příběh v krásné beletrii podal již zesnulý Eduard Tomáš. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický tibetský příběh ukotven mezi dva důležité body Thopagova života, narození a cestu k předurčenému učiteli. Neten Chokling snímek zachytil asi tak, jak většina diváků očekávala, minimalisticky. Vyprávění příliš nezkrášluje ani neobohacuje o motivy, které by mohly být z audiovizuálního hlediska vděčné. Dokonce ani příliš nepoužívá hudební podkreslení, uchyluje se k němu jen v několika málo dramatických momentech. Prostě jen vypráví. A právě to může být pro některé diváky kámen úrazu. Milarepa působí poměrně meditačně, možná by se dalo říci až suše. Ukazuje život vesničanů, nabízí záběry na tibetskou divočinu a pomalým tempem seznamuje diváky s jedním z nejznámějších budhistů. V 90 minutách se toho stane spousta a zároveň nic. Přestože konflikt je jedním z ústředních témat příběhu, snímek samotný jej posouvá někam do pozadí. Na rozdíl od většiny současných snímků se nesnaží diváka zahltit emocemi, i když téma k tomu přímo vyzívá. Vše je podrobeno jen Thopagovi a jeho životní cestě. Příjemné, lehké, osvěžující… ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

MILAREPA Mi-la Ras-pa tibetský básník a jogín žil v letech 1040 až 1123. Ve světová literatuře je ale známý především jeho biografií Život Milarepy, (kterou patrně napsal jeho žák ) a která patí k největším klenotům tibetské literární tvorby. Kromě esoterické roviny těžkého mládí a dospívání Milarepy jsou ve filmu k vidění i nádherné tibetské reália včetně běžného života vesničanů, konečně jsem viděla, jak se stlouká jačí máslo, jak se v Tibetu podává čaj s campou. Dokonalý film! Těším se na druhý díl. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásná a především moudrá pověst je zpracována s něžnou poetikou i ve scéně dramatické bouře. Milarepa prochází vývojem od lásky přes nenávist a mstu až k duchovnímu osvícení. Křehké zpacování nás nutí celou dobu Milarepovi fandit a přát mu úspěch ve veškerém jeho snažení. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pomsta není spravedlnost, proto bych uvítala spíše, kdyby mladík hamižné příbuzné uvrhl do bídy, než formu, kterou zvolil. Ale o životě Milarepy jsem nevěděla téměř nic, jsem tedy ráda, že jsem si mohla trochu rozšířit obzor. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Ako sa chlapec Thopaga, Milarepom stal...legenda pre mňa neznáma. Príbeh zaujímavý, ale spracovanie žiaľ len priemerné. Videné v rámci Challange tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani by mi nevadil pokus o spíše dokumentaristický styl, jako ochotnické výkony a televizní pojetí. Zvláště ty afektované herecké výkony mi film stále srážely dolů a dolů, až i záběry na okolní přírodu přestaly fungovat. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Neten Chokling hrál ve výborných filmech The Cup a Travellers & Magicians, ale filmové ztvárnění příběhu o nejslavnějším tibeťanovi měl přeci jen zřejmě dostat za úkol režisér těchto snímků, a nikoli herec. Po zmateném začátku s příliš uspěchaným střihem jsem doufal, že bude líp, ale nebylo. Celou dobu jsem měl pocit, že se tato nádherná legenda už hůř natočit nedala. Herci (mimochodem naprosto křečovití, se slzou v oku jsem vpomínal na přirozeně působící tibeťany-neherce ve filmu Himalaya) , kamera, hudební složka, i samotný příběh, vše jakoby bylo poskládáno tím nejhorším možným způsobem. Jistě, záběry na vysokohorskou krajinu jsou samy o sobě krásné, ale zde mě vůbec nedojímaly, právě naopak, jen podtrhovaly celkovou mizérii. Jediný klad tudíž nacházím v samotné předloze, v síle celého příběhu (i když i z tohoto hlediska lze to lepší očekávat až ve druhém díle, zde se ještě neprozřívá, zde se pouze čaruje), za což si tahle hrůza zaslouží aspoň jednu hvězdičku. Závěr filmu působí maličko lepším dojdem, přesto si pokračování chystané na tento rok s největší pravděpodobností nechám ujít. Chcete-li se dozvědět, kterak Milarepa zvítězil nad věčným koloběhem zrození a smrtí, a případně ho následovat, hledejte poučení raději v knize od Eduarda Tomáše než v tomto zbytečném počinu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* Ač jsem zastáncem budhismu, tak mě toto dílo natočené dle klasického tibetského eposu o osvícení Milarepy neuspokojilo. Jeho forma je od začátku dost křečovitá stejně jako herecké výkony, o kterých si myslím, že by to zahrál líp kdejaký místní ochotník. Samozřejmě hlavní na tomto filmu je poslání, a to částečně naplňuje, i když tím, že nebylo natočené plánované pokračování, tak je vlastně poloviční. Film byl přinejmenším dobrý aspoň v tom, že mě nalákal ke knížce Eduarda Tomáše, kterou tu někteří uživatelé zmiňují a chválí. Takže si pasáž přechodu od nenávisti a msty k duchovnímu osvícení budu muset přečíst. Nakonec budu smířlivý a dám filmu aspoň dobrou známku, abych si zlepšil karmu, protože snaha autorů tu byla. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

MarekLucin 

všechny recenze uživatele

"Tvoji nepřátelé pocházejí z tvé mysli."Není to dlouho co jsem četl Milarepu od Eduarda Tomáše, nejúžasnější knížku, s kterou jsem se v poslední době mohl setkal.Tomášův Milarepa je bohatší, rozsáhlejší a detailnější, ale film vládne vizuální magií, která zde funguje stoprocentně a která je v případě zobrazení různých kouzel podána velmi decentně a uvěřitelně. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Z doby toho, co zvu filmovým naivismem! Polopatě podaná sdělení, křečovité hraní a navíc mě známá postava Milarepy. Už jen proto bych od příběhu čekala více, čeho jen? V podstatě čehokoli. Třeba lehkosti, moudrosti, epičnosti nebo aspoň akce, dialogů, prostě něčeho co chytne, zaujme, povznese... Jedná se však o filmem málo políbený svět, před civilizací ve stínu nejvyšších hor dobře schované království, kde se asi teprve rodí něco jako kinematografie, a proto hodnotím smířlivě a jen smutním nad tím, že nevyužili více klenot svůj nejcennější, kterým je duch buddhistický. ()

cyright 

všechny recenze uživatele

4* pro nesmrtelný náboj příběhu a pro nadčasovou krásu krajiny, spíše než pro kvalitu filmu. Ta je upřímně řečeno nevalná, herci zcela toporní, příběh špatně podávaný, zjednodušený. Ale co už, no...i přesto bych si dal líbit druhý díl, dokončení. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Síce mám v obľube ázijské filmy, no čo sa týka Bhutánu, toto bola moja filmová prvotina. Bolo vidno, že tento film je duchom aj prostredím úplne inde, než bežná produkcia, bol však o to krajší. Jediným mínusom bola pre mňa miestami zdĺhavosť filmu. Akurát neviem, ako je to s pokračovaním, od ohláseného roku 2009 už pár rokov ubehlo a stále nikde nič. ()

Skytavka 

všechny recenze uživatele

K tomuto autentickému příběhu se nemůžu vyjádřit jinak, než za 5:) To důležitější a zajímavější zůstává bohužel nenatočeno...:/ ()

Nerdvana 

všechny recenze uživatele

Příběh naprosto jedinečného rázu, který mě donutil přemýšlet. O Tibetské mystice je toho známo pramálo a tak otevřený náhled do jejích tradic a stínů jsem nečekala. Není to rozhodně film pro každého, vyžaduje alespoň elementární znalost tibetské kultury, ale ti, jež se o ni zajímají, dostanou velmi zajímavý vhled do Pandořiny skřínky tibetského buddhismu. ()

ariari 

všechny recenze uživatele

pretože je týchto filmov a obzvlášť bhútánskych ako šafránu, dávam 3..za poetiku a zachytenie atmosféry. biografia Milarepu je uvádzaná inak , matka bola vlastne jeho macochou, s ktorou spával , strýko nebol zloduch ale zrejme jeho skutočným otcom išiel po ňom z dôvodu zločinov, ktorých sa mladý Milarepa skutočne dopustil, .. naviac herci pripomínajú malé deti,ktoré len tak brblú naučené texty. Je to na zasmiatie, tu naozaj žijú aktéri v 19.storočí.ale pesninčky lamai cheno a podobne sú brutál skvelé ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Po nepálském snímku Himalaya Caravana jde o mé druhé setkání s himalájskou kinematografií. I tady jsme obklopeni vysokými štíty Střechy světa, pod nimiž žijí lidé s přírodou BYTOSTNĚ spjatí, věřící kouzlům. Ale také mající podobné špatné vlastnosti jako lidé dneška jinde na světě. A jaké moudro se dozvídáme z tohoto snímku? No, asi podobné jako v American History X. Totiž že nenávist je přítěž. ()

Reklama

Reklama