Reklama

Reklama

Vládneme, nerušit

(TV film)
  • angličtina Governing, Don't Disturb! (festivalový název) (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Pro svět politiky je typická jedna vlastnost: rozpínavost, snaha diktovat pravidla hry, rozšiřovat vlastní pravomoci, politizovat společensky důležitá rozhodnutí, obsazovat všemožné funkce podle stranických klíčů, nerušeně vládnout a pojišťovat si vlastní účast na vládnutí i pro budoucnost. Nejzřetelněji vyvřela tato tendence na povrch v době tzv. opoziční smlouvy, tedy mezi lety 1998 a 2002. Film Vládneme, nerušit se snaží zachytit právě tuto tendenci a soustředí se na dobu opoziční smlouvy. Její základní otázkou je: Jak se dá v demokratické zemi uzurpovat politická moc. Dvě největší strany v zemi a především jejich vůdci na konci devadesátých let pochopili, že politický systém mohou společnými silami zjednodušit postupnými kroky tak, aby jim co nejvíce vyhovoval. Které kroky to jsou? (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (93)

Cival 

všechny recenze uživatele

Jednostrunný dokument, který neukazuje nic nového. Jen nahlíží na nedávnou minulost skrze havlovsko-respektoidní pohled, což je odvážné, ale... v komentářích Erika Taberyho si tenhle dokument šlo přečíst už před několika lety. Navíc formálně občas trochu silně tlačí na pilu, snad ve snaze podchytit liberálního voliče (resp. antikomunistického oponenta ODS a ČSSD) pořádně za koule a říct mu, že póvl vládne dál. Mimochodem, je myslím jasné, že občané se nikdy nedočkají politické reprezentace, která jim bude připadat dobrá. I slavní politici byli ve své době za ničemy - až historie z nich udělala velké státníky. Lamentování je věčné. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

ÚRYVEK Z TISKOVÉ ZPRÁVY KRAJSKÉHO ÚŘADU v ÚSTÍ NAD LABEM: "....Také běžná slova se na chvilku zadrhla. Každého při setkání s prezidentem svazovala ojedinělost okamžiku, ale také úcta. K člověku, který je prvním mužem našeho státu. Všem, s nimiž se prezident včera setkal, hovořil, diskutoval, pozdravil, podal ruku, obdařil úsměvem, potkával očima - to sám usnadnil....Přijel státník, který nad vší pochybnost ví o regionu mnohé, který se umí bavit vážně i nevážně, ví, jak v které situaci téma odlehčit anebo odvést řeč....Nezasvěceným by se mohla roztřást kolena....Těch postřehů a dojmů, které člověk při setkání s prezidentem Václavem Klausem získal už za první den, bylo přehršel. Nebál se obyčejných lidí, naopak, při jakémkoliv setkání si takové chvilky hýčkal, těšil se z nich, ,neokřikoval' ani náznakem členy své ochranky, dovolil přistoupit k němu tak blízko, že se TAJIL DECH. Možná někde lidem až příliš, že, ač je prezident vyzýval, se trochu ostýchali rozpovídat. O to víc mu tleskali, mávali, fotografovali, přáli dobré zdraví. Ti odvážnější, a nebyli to jen novináři, se s ním přece jen dali do řeči. Václav Klaus jim trpělivě naslouchal a stejně tak odpovídal...."___Tak samozřejmě NO COMMENT :O) Snad jen, že výše uvedené devótní patolízalství ve světle uvedených faktů z vynikajícího Kudrnova dokumentu dostává až jakýsi sladce (tragi)komický nádech :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Držte huby, lidi, to MY tady vládneme! Poučné, podnětné, znepokojivé. Je dobře, že se najdou lidé, kteří nemají strach nahlížet pod povrch a nacházet tam zajímavé souvislosti. Takhle si představuji smysluplnou novinařinu. 85% Zajímavé komentáře: Lima, Radek99, Faidra ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neskutečně investigativní dokument (snad první takhle otevřeně popisná věc, co jsem v českých televizích zaregistroval) o konci devadesátých let, zvláště pak o roce 1998 (trvalo to neskutečně dlouhých devět let, než se tato tématika dostala ze stránek minoritního Respektu do jen o něco málo minoritnějšího vysílacího schématu ČT2 - je patrné, jak jsou tu komunikační kanály a toky informací regulovány...), kdy dvě nejsilnější politické strany v naší zemi uzavřely tzv. opoziční smlouvu. Nebyl to jen rok velkého politického zlomu a střídání politických a mocenských garnitur (levicová ČSSD se poprvé od převratu dostala do vlády a vystřídala tak konzervativce z ODS), ale naopak totální zakonzervování situace a úspěšný pokus o hibernaci politického, mocenského a ekonomického status quo... Všechny ekonomické, korupční i jiné svinstva, která ve svém modelu vládnutí měla zahrnuta ODS, se tímto zametla pod imaginární koberec a otevřely se dokořán dveře pro svinstva nová, tentokráte levicově kolorovaná... Totální rozdělení moci, neskutečná zrada na voličích - opoziční smlouvou (jež měla být podle autentických slov Václava Klause smlouvou neomezeně platnou) se totiž neměla vyautovat ze hry jen minorita malých stran, ale hlavně masa nás, řadových voličů... Je vlastně jedno, koho jednou za čtyři roky budeme volit, oni pánové již se stejně o rozdělení vlivu a mocenských pozic dopředu dohodli... Ať žije demokracie, ať žije svoboda! Vivat!:-((( ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velmi osvěžujícím způsobem rekapitulující pohled na tuzemskou politickou scénu koncem devadesátých let minulého století. Snad první počin, který se nebojí zabrousit pod povrch, být konfrontační, informačně obsáhlý a zároveň věcný. Je sice poněkud názorově jednostranný, ale upřímně - jak k tomuhle nabídnou adekvátní protinázor, že? Formát publicistiky obdobného ražení na našich obrazovkách výrazně schází. A jedna vlaštovka jaro bohužel nedělá, obvzláště když přilétá s křížkem po funuse až po deseti letech. Aktuálně to chceme, aktuálně povídám! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom je, že alespoň trošku vzdělaný člověk to všechno už dávno ví, ale stejně s tím nikdo nic nenadělá:-)! A u voleb je to pořád dokola! Galerie politických parazitů, mafiánů všeho druhu však v tomto dokumentu byla přímo ukázková. Chvílemi jsem jen nevěřícně zíral na obrazovku, jaké osoby nám to z duše mluvili, a hlavně, kde vzali po letech ještě tu drzost nám vůbec něco říkat a moralizovat ostatní..Toto a ještě víc by měli pouštět všem pitomcům před volbami! ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Šmarjá... To měl být původně celý komentář, neboť jsem měla za to, že je dostatečně výmluvný, ale kamarádka to omylem přečetla jako "šmajdá" a chtěla vědět, co, kdo a proč konkrétně v naší politice šmajdá. Odpověděla jsem, že drtivá většina věcí a ponejvíce kulhají a šmajdají odpovědi politiků na nepříjemné otázky, a začala jsem znovu. Chtěla jsem začít hulákat něco o tureckém hospodářství, jenže Turci by mě mohli žalovat pro urážku na cti a vyhrát. Do třetice všeho zlého tedy říkám, že lépe později než nikdy a že i když bych uvítala, kdybychom se dočkali zprávy o vskutku zažrané a Arielem nevypratelné špíně naší politiky z dob, kdy jsem si ještě o volebním právu mohla nechat zdát (abych později zjistila, že to byly vskutku jen sny) o něco málo (let) dříve, je přece jen potěšující vidět, že se údajně veřejnoprávní televize občas zmůže i na něco jiného než na stou reprízu imbecilního seriálu nebo premiéru seriálu idiotského. Jen si tak říkám, k čemu to všechno? Pochválíme nebo zkritizujeme dokument mapující odvěkou touhu po nerušeném vládnutí bez otravujících mas, svorně si zanadáváme na dohodu opozičních stran, že si nebudou vzájemně překážet, jaká nemá v demokratické zemi obdoby, navěky proklejeme nařvané obličeje praskající samolibými úsměvy a... a co dál? Existují vůbec nějaké dobré zprávy? Existují. Bohdá, že náš obchod se zahraničím nezahyne, nýbrž bude kvést a prosperovat jako nikdy předtím - jen co se zařazení mezi vývozní komodity dočkají arogance, neschopnost a pohrdání. DaViD´82: aktuálně určitě, ale též natvrdo a ne nasucho - jen houšť a větší kapky. Eruntano: taky jsem si v neblahých dobách opozičních užívala školních lavic a her a malin nezralých, ale nevím nevím, zda to naše generace vytrhne, protože zásluhou naší politiky se proces mého vlastního okorávání razantně urychluje. Lima: prosím, řekni, že se jednalo o článek z aprílového vydání! Prosím, prosím, smutně koukám, na kolena padám... protože jestli to mysleli vážně, tak udělám něco moc ošklivého. Skoro tak ošklivého jako narušení integrity zdejší pánské jízdy. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý dokument, který mapuje situaci v České republice po tzv. opoziční smlouvě. Jen se nemohu ubránit dojmu, že je to dokument pouze jednostranně zpracovaný, ukazující špatné stránky ČSSD a aférky kolem ODS jsou nastíněny pouze náznakem. Při sledování mi nebylo moc dobře, když člověk vidí všechnu tu špínu během let za necelou hodinu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zeman s Klausem opoziční smlouvou podvedli národ a statečný rytíř Tabery na to investigativně upozornil. Tak jsem to tehdy vnímal z pozice naštvaného voliče. Jenže léta běží, politici si ukrajují ze státního stále větší díly, a já musím uznat, že opoziční smlouva přinesla stabilitu, o které se následujícím vládám mohlo jenom zdát. Pan Tabery si zkrátka natřásal ego pouze v zájmu vyššího prodeje a vlastní slávy, čemuž rozumím, ale rozhodně se již nenechám oblafnout tak jednostranně zaměřenými argumenty. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Takové téma by si bezesporu zasloužilo nejméně šestidílný dokumentární cyklus, a né letem světem s cestovkou Tumáše Kudrny. Zároveň by se ke slovu dostaly i osobnosti, které se na své době podílely. Ostatně v celém dokumentu promluví tři čtyři aktéři a pak ticho po pěšině. Zbytek už nám dovysvětlí super nalehávý hlas z hůry a civilní Erik Tabery. Takhle se přece dokument nedělá. Tabery si to měl natočit sám, pak by to bylo poctivější a snad i bez výhrad. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, co chtěl E.T. tímhle >elaborátem< říct. Protože (bohužel) ANI PO TĚCH LETECH (!) od zmiňovaných událostí neřekl NIC VÍC, než co by průměný čtenář detektivek, denního tisku (bulvárního i skorobulvárního) a (starého dobrého) Respektu dávno nevěděl. Trošku - či spíše VELMI - málo, na "investigativní žurnalistiku". :-/ . . . Takže máme zde vlastně jen shrnutí známých faktů ve stylu >objevení Ameriky< a nenápadně podsunuté nastínění nebezpečného mýtu, že před onou "opo"ziční smlouvou to vlastně všechno bylo v pořádku a fajn a dnes zase šťastně směřujeme vstříc >kapitalistickému demokratizmu< - a nebýt onoho klausozemanovského poplácání a spáření jejich stran, byla dávno země česká ráj to na pohled... . . . Já chápu, že pro jedince, jejichž přehled zpráv končí na třetí straně Blesku či četbou nějakého toho společenského magazínu před spaním, musel být tenhle pořad dokumentaristicko-politologickým zjevením. Poučený divák se pak ovšem nemůže zbavit nepříjemného dojmu, že tenhle >dokument< vlastně jen ZAMLŽIL SKUTEČNÉ PŘÍČINY stavu téhle země a společnosti a vytváří falešný obraz o tom, že hlavní podíl viny za dnešní společesko - politický marasmus v české kotlině 18 let po protikomunistickém převratu nese právě jen tahle epizoda z polistopadových dějin. Jako by oposmlouvě předcházející - natož ty DNEŠNÍ(!) po(b)litické elity byly jiné - lepší, jako by se ty zločinecké skupiny, ovládající naši společnost, zrodily právě v náručí dvou (v tom lepším náhledu směšných) osobností >porevolučních< českých dějin. A tak si jen tak říkám: Že Respekt už dávno není tím respektuhodným časopisem, to je smutným faktem - a maně mě k tomu napadá - za čí zájmy že to dnes kope pan Tabery (bez otazníku!)... Že by to byly ty nové - momentálně koaličněsmluvní - okrajové elity, jež by tedy snad (?) měly být oním spasitelem politického dění v zěmích Českých v časech budoucích? . . . (Hm...) . . . Ryze profesně filmařský podíl pana Kudrny na tomhle nic nového nepřinášejícím dílku pak už snad nestojí ani za zmínku... - tedy snad jen za tu jednu hvězdičku za ryze rutinní televizní práci na základě zadání... :-/ - - - P.S. (11.9.2008) Tak si tak občas pročtu ty zdejší elaboráty a nemůžu se zbavit dojmu, že tohle stádo půjde jednou na porážku s písní na rtech a pocitem, že " >pravda< (z)vítězí a my jsme byli při tom... ". Jen pořád nechápu, jestli si mudrlanti v tomto konkrétním případě zase jednou nepopletli, co zde vlastně hodnotí. Jestli ten manipulovaný obsah, nebo tu manipulátorskou formu. Jestli totiž mají pocit, že tohle byl >investigativní< - něco rozkrývající a odhalující dokument(!), zasluhující si tři - čtyři - pět hvězd, tak teda pozdrav pámbů pane Tabery... :-/ . . . Hotový myšlenkový tabernákulum... ;o))) . . . Sobě vlastní >politologické< rozbory oposmluvní politické situace některými místními experty na všechno pak jsou fakt už jen na pousm(r)ání. Že, Radku... :-( - - - P.P.S. Jo - a Zelení mají po sjezdu! Tož to se těším, co nám o tom E.T. s T.K. natočí. Až se B&J správně bokem natočí... ;o/ () (méně) (více)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zvolte nás, dejte nám moc, prachy už si nakrademe sami. Právní normy tvoříme my, takže naše zlodějina je v naprostém souladu se zákonem a pouze neskutečný hlupák nás může obvinit z nepravostí. Před kamerou se mezi sebou budeme napadat, ale po opuštění studia se společně budeme věnovat hlavní náplni naší činnosti - organizovanému rozkrádání tohoto hloupého státu. Myslíme si, že by bylo nejlepší nás postupně odměnit prezidentským úřadem, ale zároveň nás neskutečně uráží, že dosud nejsme navrženi na Nobelovu cenu. Už by jsi s tím, tupý občane, měl něco dělat. Vaši Vašík a Milošek. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Pro pamětníky tam nezazní nic nového, my mladší si můžeme připomenout jedno z nejhorších polistopadových období. Jedno se u Miloše Zemana a Václava Klause (+ dalších "vládních" politiků) nezměnilo - naprosté pohrdání občanskou společností, kterou zformovalo právě období opoziční smlouvy. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Václav Klaus, Miloš Zeman a Vladimír Železný se svým mediálním impériem. Tři výrazné osobnosti, které utvářely politické dění v 90. letech. Koncem desetiletí začala ta naše mladá demokracie tak trochu pokulhávat. To když si pánové řekli, že než jít proti sobě, raději si moc rozdělit. Opoziční smlouva byla ideálním stavebním kamenem tohoto politického kartelu. Dokument VLÁDNEME, NERUŠIT krátce sumarizuje některé stěžejní události a kauzy tohoto bouřlivého období našeho mladého samostatného státu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dokud všecky xichty, které se v tomto dokumentu objevily, nezmizí z veřejného života, je naprosto nezbytné pro všecky věkové kategorie, dívat se na to pořád dokola. HUMUS! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Historie se bude opakovat tak dlouho, dokud se z ní nepoučíme. Škoda, že tento dokument nemá mladší bratříčky. Spolu s nimi by se měl povinně promítat před každou volební místností. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jeden by řekl "záslužný dokument", kdyby nevěděl, že jeho efekt byl, jak je v této zemi zvykem, nulový. Ostatně byl natočen dosti pozdě. Ale protože my voliči máme opravdu mizernou paměť, dík aspoň za toto výběrové shrnutí jednoho období. Je možno snít o tom, že dopad tohoto filmu snad přece jen mohl nějaký být, kdyby byl ubral na démonizátorství a přidal na věcnosti, kdyby se také nebyl soustředil jen na oposmlouvu jako údajný kořen všeho zla. Formálně vzato by táž politická smlouva nemusela být na závadu, kdyby ji byly (po selhání jiných možností) uzavřely dvě seriózní politické strany a ne dva zavedené gangy osvědčených šmejdů v čele se dvěma psychopaty. Po všech stránkách diskvalifikační je pro film "Vládneme, nerušit" už koncept stačící si s "Tabery vypráví, co napsal ve své knize". Při vší úctě k Taberyho práci. PS: Povině si všichni přečtěte komentář uživatele Lima. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který vám během necelé hodiny sdělí vše podstatné o velice pochybných praktikách ODS a ČSSD v dobách tzv. opoziční smlouvy. Klaus se Zemanem jsou zkrátka stejní (gauneři). 90 % ()

Reklama

Reklama