Reklama

Reklama

Vládneme, nerušit

(TV film)
  • angličtina Governing, Don't Disturb! (festivalový název) (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Pro svět politiky je typická jedna vlastnost: rozpínavost, snaha diktovat pravidla hry, rozšiřovat vlastní pravomoci, politizovat společensky důležitá rozhodnutí, obsazovat všemožné funkce podle stranických klíčů, nerušeně vládnout a pojišťovat si vlastní účast na vládnutí i pro budoucnost. Nejzřetelněji vyvřela tato tendence na povrch v době tzv. opoziční smlouvy, tedy mezi lety 1998 a 2002. Film Vládneme, nerušit se snaží zachytit právě tuto tendenci a soustředí se na dobu opoziční smlouvy. Její základní otázkou je: Jak se dá v demokratické zemi uzurpovat politická moc. Dvě největší strany v zemi a především jejich vůdci na konci devadesátých let pochopili, že politický systém mohou společnými silami zjednodušit postupnými kroky tak, aby jim co nejvíce vyhovoval. Které kroky to jsou? (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (93)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Manipulativní sraczka a lži. Výblitek žumpoidního pseudonovináře. Nějak se nám tu někdo zapomněl zmínit o tom, že teprve necelých devět let po revoluci (a stále přechodu k demokracii) a po půl roce vládnutí úřednické vlády (tudíž v žádném případě ne ideál), kdy inflace byla jak prase a nebyl to jediný problém v té době, jsme potřebovali stabilní vládu jako sůl a Zeman byl ochoten přepustit místo premiéra Luxovi a nabídl ve vládě tři prdele ministerstev jiným stranám, jenom aby nějaká stabilní vláda vznikla a vše, včetně jiných koalic, krachovalo hlavně a především na Rumlovi. Který byl hlavním důvodem, proč k oposmlouvě vůbec došlo. Klaus se Zemanem za vaše posrané životy nemohou a za oposmlouvu už vůbec ne, nic jiného totiž nezbývalo, pokud se nechtělo čekat několik měsíců na další volby, které by vůbec nic nemusely změnit. Hvězda za Macka, který aspoň trošku korigoval v dokumentu vyřčené a vydávané za fakta. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Velice dobře rozpitvaná opoziční smlouva a celé období vlády Zemanovy menšinové vlády, ALE: zaměřené úzce na velice krátké období, ve kterém není zachycena spousta podstatných věcí. Je zajímavé, že se nezeptali Havla, proč nerozpustil sněmovnu, když měl tolik informací o tom, jaké nebezpečí oposmlouva skýtá. Nezeptali se ani nikoho z opozičních politiků KDU, US, ani KSČM. Co mě však zaráží ještě víc je, že se dokument jednostranně zabýval pouze Zemanem a ČSSD, ale nikoli už tolik Klausem a rolí ODS v tom celém. Bylo vcelku jasné, jakou úlohu měla ČSSD a jaká byla její sféra vlivu, ale co ODS? O tom tam nepadlo ani slovo (jen to, že "se jim to hodilo, protože se nevyšetřovaly kauzy související s privatizací"). Nesouhlasím ani s obviněními, že toto období znamenalo ochromení lidí v politiku, rozmachem korupce atd. - to tady bylo i předtím. Rozdíl za časů oposmlouvy byl pouze ten, že se nikdo se svou korupcí víceméně netajil. TO bylo a je samozřejmě pobuřující a neslýchané. Ale Zeman má pravdu v tom, že nejpitomějším tvorem je novinář - sám toho také uměl nejlépe využívat a média mu zobala z ruky, přičemž ani nemusel využívat pozici síly jako v případě Respektu. Ale tohle přece žádný novinář nemůže napsat, že :) Přes všechny tyto nedostatky ale doporučuju dokument shlédnout. Jsou tam pěkně zachycené alespoň některé kauzy a problémy, které s sebou období oposmlouvy přineslo. 60% ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tendenční a jednostranný "dokument" (v uvozovkách, protože dokument by neměl být jednostranný, že), který nepřinesl nic nového a nestoudně svaluje současný stav české společnosti na jednu, v její historii v podstatě bezvýznamnou, událost. Ještě bych dodal, že zdejší komentáře nehodnotí vůbec kvalitu "dokumentu" (jak by, jak jistě všichni uznáte, měly), ale pouze vyjadřují jedinou věc: když "Jsem věčně nespokojený člověk, co nadává na politiky, protože všichni kradou a je tady jen bordel" => dám tomu 4/5 hvězdiček. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Dnes 7. ledna 2013 absolutne aktualni. Jak je to mozne? Vypada to, ze Zeman bude nasledujicim prezidentem a Klaus, ten stavajici, ten ktery ukazal, co vse muze prezident zorat pred nekolika dny vyhlasil amnestii. Amnestii, ktera propousti plno jeho "kamaradu". Ostatne o tom hovori i tento for: Když končil Havel, dal vyznamená kamarádum z dob revoluce, Klaus svoje kamady propouští z věznic... Diky tomuto dokumentu mame lepsi predstavu o jake kamrady se jednalo.. P.S.: mistru Eriku Taberymu tleskam. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Mrazivé svědectví dokumentu, který připomíná to, na co paměť českého člověka už dávno zapomněla, neboť byla za tu dobu zasypána dalšími aférami a kauzami vlád následných. Jeho aktuálnost i po 17 letech od zmiňovaných událostí každodenně a smutně připomíná postava prezidenta na Pražském hradě. ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Pěkný sum up doby opoziční smlouvy. Snesl bych klidně i půlhodinku navíc s tím, že by nebylo od věci věnovat prostor také dalším aktérům tehdejší (ne)vlády, např. Ivanu Langerovi a Stanislavu Grossovi. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Pro nás dosud naivní, co jsme si v době opoziční smlouvy užívali nízkých školních laviček a z politiky vnímali nanejvýš gumové bonbony s podobiznami našich předních lídrů je toto krásné připomenutí toho, že bychom měli všechny své zbývající iluze o politické scéně spláchnout do toho nejhlubšího hajzlu a jít se vyplakat. Dejžto pánbůh, ať se naší generaci podaří tak lidsky neokorat a posunout společnost lepším směrem než zdeformované sebrance našich otců a dědů. ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Věc, která po letech nabývá hodnot, jelikož lidé zapomínají. Je sice pravda, že vychází jen z jedné strany (tzv. respektdokument), to ovšem neubírá na pravdivosti obsahu. Je sice pravda, že Zemanova vláda udělala spoustu dobrých kroků, to ovšem to ostatní neospravedlňuje. Kritika je potřebná a v dnešní době, kdy se ukázalo, že dnes lidem často ani nevadí, zvlášť. Mimoto je to dost kvalitní a hlavně poutavý dokument, takže svůj účel splnil na 100 % a není co řešit. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Po dnešním Zemanově působení na Hradě druhé nejhorší období našich polistopadových dějin. Lakonický komentář - 6th Sun (SVINĚ!) je zde zcela namístě a vyjadřuje cele i můj názor.... ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Respekt pod respektem a nad ním další respekt. Díval jsem se na tento film na fakultě sociálních studií v Brně při oslavě 17. listopadu. Rekapitulace, která přišla mi vyrazila dech a vrazila mě do normálu a do reality. Tak jak to tady probíhalo a jak se politici míchali a domnívali se, že mohou všechno. Proběhli jsme akcí čisté ruce, v jeden okamžik jsme měli možnost spatřit i protiostrovy politiky, tedy naši známou trojici v čele s Pitrem, Koženým a panem Krejčířem. No tento film nemohu než doporučit. Sám ho chci vidět znova a opět sklonit klobouk až k zemi těmto umělcům, kteří vybrali ty nejlepší momenty a správně zdůraznili jednolivé chyby našich oblíbených politiků. Je až neuvěřitelné, jak se Klaus změnil ve vyzáži, ale je neustálý provokatér. Chtěl bych vidět jeho historickou konstelaci a vtělení. Je to asi nějaké chytré mládě. Ale to zabýhám. Z úcty k naší historii, vybraným snímkům a popisu z rádio studia je jediná možnost hodnocení. A je to 5 hvězd. I když je ta politika špinavá, tak tyto hvězdy jsou čisté. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Chápu, chybí tomu hlubší snaha o vyváženost, ale těch neuvěřitelnejch výroků a perverzní atmosféry doby je tam tolik, že to na těch 5- je. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Ať už to vezmu zleva či zprava, tohle je poctivá dokumentární práce. Více takových českých počinů. I přes relativní stáří a pohled zpět, stále dokument vypovídá o mnohém dění v současné politické scéně. Patřím k těm, kteří jsou spíše na straně novinářů než politiků ačkoliv mediální balast moc nemusím, ale jak jinak se dozvědět o interních záležitostech než skrz tuto formu komunikace s širokou veřejností. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný dokument o naší nedávné minulosti, který ovšem nepřináší nic nového. A i samotný autorův pohled lze považovat za značně subjektivní. ()

BenderG 

všechny recenze uživatele

Neobjektivní a čerpání informací z privátních médií často bývá zavádějící. Dokument je ale natočen precizně a diváky dokáže vtáhnout, ale to pro obhajování pravdy opravdu nepotřebujeme. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Docela tendenční dokument, nevím co si mám o něm myslet. Je prostě jednodušší očernit jednu osobu než více. ()

Reklama

Reklama