Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odvážnému štěstí přeje, říkává se. Jenže v pohádce Silák a strašidla toto rčení neplatí. Jura, hlavní hrdina příběhu, je sice nebojácný, ale to ho právě tuze trápí! Ne kvůli sobě samotnému, ale kvůli Lidce, děvčeti jak z obrázku, které má tolik rád. Lidčina teta mu ji totiž nechce dát za ženu, že prý kdo strach nezná, ten také neví, co to je o druhého se bát. A tak se milý Jura vydá do světa, aby poznal strach. Což o to, strašidel se po světě potlouká dostatek - mládenec si to vyřídí s vodníkem, popere se s čertem, dokonce ani strašlivého ducha se nezalekne! A jakpak se tedy stane, že si nakonec svou Lidku Jura vezme za ženu? Milý lidový příběh na motivy pohádky Václava Říhy "Nebojsa", napsala spisovatelka M. Drijverová. Režisérka Vlasta Janečková obsadila do role tetičky skvělou Hanu Maciuchovou, jako Jura se představí Jiří Racek, Lidku hraje Magdalena Chrzová. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dívatelná, snesitelná pohádka, i když u tohoto příběhu dávám přednost temnějšímu pojetí, jako byl slovenský Nebojsa, jeden z dětských hororů mé generace. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nebojsa v provedení pro malé děti, případně pro ty z nás, kdo mají rádi jednoduché příběhy. Jednoduchý neznamená hloupý. Lišit se, či být chudý, není chyba ani nedostatek, tím je neschopnost se bát. Že je s tím spojen i nedostatek pokory, zazní jen při rozhovoru hlavního hrdiny s tetou Lidunky. Poučení, že krást se nemá, z pohádky vypadne jak kostlivec ze skříně několikrát. Přísná teta je ve skutečnosti hluboce moudrá žena, která jen chce, aby manžel její neti byl ucelená osobnost. Společné muzicírování ústředního páru je sympatické, stejně jako hudba v celém filmu. Škoda jen, že Lidunka neměla ani zlomek půvabu a šarmu své tety. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Nebyla to až tak špatná pohádka, ale já se nějak nemůžu srovnat s tím, že Hana Maciuchová v roli maminky vypadá pořád lépe a je v ní víc života, než v hlavní hrdince ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková poněkud divná pohádka. Ty holky, jak derou peří, vypadají, jako by sem z Marsu spadli, mladí chasníci vypadají sami jako strašidla i bez převleku, a ty jednotlivé návštěvy mlýna, hostince a panského domu mi přišly natočené tak nějak bez zájmu. Měly jakousi atmosféru, kterou dělaly kulisy a kamera, ale jinak Jura někam přišel, s každým strašidlem se dohodl jako politik na preferenčních hlasech, a bylo fajn a růžovo. A mám věřit, že SPOILER SPOILER se pak lekne panímámy špinavé od sazí? Až omdlí? Ale no tak. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Žádný hejkal, ale kořalka ho držela za krk !!" ;) Skvostně načrtnuté, po okraj plné výtečných detailů, ovšem až na tradičně parádní Maciuchovou upitvořené až k pláči.. Zindulka a Kubec coby záporáci opravdu příšerní.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přeju si, aby mi pohádky na dobrou noc vyprávěla Hana Maciuchová. Má dost specifický hlas, nezaměnitený a neoposlouchaný. Pohádce prospělo, že se neodehrává jenom interiérových kulisách. Oživilo ji to. Nechybí ani klasický atribut, nadpřirozené bytosti. Ty k českým pohádkám neodmyslitelně patří. Pan Zindulka byl velmi roztomilý vodník. Lidka byla bohužel nemastná a neslaná. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Variace na pohádku o Nebojsovi, akorát že nebojácný Jura je cigán a naučí se bát taky úplně jinak (tady scénáristka hodně zamáslila). Také pochybuji, že by se ve mlýně, kde vodník kradl pytle mouky, objevila žárovka i s vypínačem, tohle rekvizitář taky asi neodhadl. Ale dohromady se na to kouká pěkně, hlavně díky klasickým kulisám, ve kterých tenkrát všechny inscenační pohádky vznikaly a díky nim měly svoje kouzlo, které už se v nových pohádkách nadobro vytratilo. A taky díky krásné hudbě Vadima Petrova, jehož tóny jsou rozpoznatelné od prvního taktu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Klasické zpracování pohádky o Nebojsovi v lacinějším provedení. Pohádka věru pro děti, ale i mě celkem utíkala. Kdo mi ale nesedl, byl hlavní hrdina. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nebojsa je hodně klasické téma, které se mi ve svém temném zpracování líbí mnohem víc než tahle uvolněná verze. Určitě to nebylo nic vyloženě špatného, ale abych řekl pravdu, tak žádný zázrak to také nebyl. Na porevoluční bídu to ale bylo lehce nadprůměrné, což ovšem pořád není moc dobrá vizitka. 55% ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Celkem pobavilo. Nedělní pohádka. Znám samozřejmě i předlohy, z kterých čerpá. Příjemně překvapil Jiří Racek, který zde působí chlapsky...včetně souboje s čertem a strašně mile potěšil Robert Jašków, snad poprvé v kladné roli. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pro mně velmi podařená pohádka. Vtipná, zábavná, zajímavé postavy. Přestože šlo o tradiční pohádku o Nebojsovi, povedlo se ji natočit zajímavě, neotřele a vtipně pro děti i dospělé. Jedna z těch výrazně povedených poobědových pohádek. PS: skvělý je Máro Kubec v roli knížete pekel, ten nemá chybu ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Jedna z dalších adaptací Nebojsi. Neděje se zde moc převratných záležitostí ať dějových, či hereckých. Prostě slušná jednohubka k nedělnímu obědu. 3z5 ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Milá, pomalá, ale vtipná pohádka, která je podle mě vhodná pro menší děti. Líbilo se mně, že 1) všichni protagonisti v ní vypadali tak nějak normálně, jako obyčejní lidé, 2) že hlavní pozornost byla upřena na příběh správného chlapa - jeho boj se strašidly i sama se sebou, 3) že konečně někdo natočil pohádku podle Václava Říhy, kterého jsem četla jako malá, 4) že se pohádka odehrává někdy v 10. nebo 20. letech a na podzim a v zimě, což je zajímavá změna, 5) že se v ní mluvilo pěknou, "pohádkovou" češtinou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přesně jak je to psáno v úvodu, je to milý příběh. A já se docela bavil. Není to jen klasická studiovka, což je jen velké plus. Navíc má oblíbená Hana Maciuchová. Povedla se i hudba a Mário Kubec v roli čerta. Z menších pohádkových projektů je tohle rozhodně povedený kousek. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější pohádkový příběh z knížek, Cigán nebo jinde Nebojsa. Poprvé jsem ho spatřila zpracovaný tak, jak jsem si ho při četbě představovala. Hlavní hrdina byl přesný, strašidla zábavná a nejvíce mě udivila Hana Maciuchová v roli tetky - moc tuhle herečku pro její pohádkové role dam, královen vil a podobné nemám ráda, ale tetka jí sedla podobně jak Anče v Krakonošovi - rázná, hubatá, ale spravedlivá a hodná. Jediné, proč nedám plný počet hvězd je fakt, že na Lidku se nedalo, ale fakt nedalo koukat a chtěla bych vidět divokého a nespoutaného Cigána, jak by se zamiloval do téhle nemastné neslané nevýrazné cuchtličky, zvášť, když obě mladé dračky peří byly stokrát zajímavější a také podávaly podstatně přesvědčivější herecké výkony. Napadá mě jen dvojí vysvětlení - herečka uměla na housle, což asi bylo pro roli třeba a druhá věc - režisérka je žena....to by se chlapovi nestalo:-). ()

Reklama

Reklama