Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Expistolník Steve Sinclair (Robert Taylor) si srovnal v hlavě svůj život a rozhodl se žít v klidu a míru jako rančer. Vše se ale mění ve chvíli, kdy se na farmu vrací jeho mladší bratr Tony (John Cassavetes) a přivádí s sebou svoji snoubenku Joan Blake (Julie London). Duševně nevyrovnaný a impulzivní Tony není schopen se srovnat se svým životem ve stínu "velkého" bratra pistolníka, kterému se chce za každou cenu vyrovnat, proto obrátí život na ruby nejenom bratrovi, ale celému údolí. (KarKulA)

(více)

Recenze (21)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení, ne moc známý western, přesto jeden z těch nejlepších 50. let, na kterém jeho stáří není vůbec znát. Jak po herecké tak i po technické stránce se jedná o naprostou špičku. Dva bratři rozdílných povah, zatímco starší se se chce usadit, mladší touží po tom být pistolníkem jako býval dříve jeho starší bratr. Film výrazně předběhl svou dobu. Dialogy působí autenticky, umíraní je hnusné a bolestivé, takové westerny se začaly točit až koncem 60. a začátkem 70. let, dokonalá kamera je pak třešničkou na dortu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konsekventní a konzistentní western o příjezdu "narušitele" (byť vlastní bratr hlavního hrdiny), jeho působení a jeho odstranění, počemž se každému uleví, každý si přijde na své. Postava Tonyho (John Cassavetes) je ve své zmatenosti, nedospělosti a egocentrismu zpodobněná tak, že nepotřebuje další komentáře (jeho starší bratr Steve ho naučil jen tomu, aby se mu obdivoval). Rozhodující zápletka se squattery je podaná přímo mistrně. Jejich příjezd předznamenává novou Ameriku (kukuřičnou), o čemž (nejen) Tony nemůže mít ani páru. Nakonec však je každému přiděleno jeho místo v jejím budování založené na vlastní prosperitě. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Průměrný neznámý western o obyvatelích městečka, co už vědí, že stojí za to mít mír a klid bez střelby a zabíjení, až na jedno mladé trdlo, co hloupě tasí při sebemenší příležitosti. Tím nadělá spoustu nepříjemností sobě, svým blízkým, obyvatelům města i nově příchozím. ~~~ Skoro-budoucí bratrovu ženušku měl velký bratr vyhnat nebo alespoň ztvrda zapojit do dění kolem sebe, klučinu zfackovat jak psa a sebrat zbraň a taky zapojit, ať maká a nemá čas na blbosti. Velký bratr mu byl "otcem i matkou", ale ani jedno mu nevyšlo. Dost předvídatelné už od prvního nadšení nad svatbou a prvních střeleckých kreací. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Toto nie je len western, v prvom rade ide o drámu so skvelými postavami. Hoci sú všetky charaktery čiernobiele, herecký ansábl dokázal aj počas krátkej stopáže predostrieť a rozvinúť svoje charaktery na výbornú. Nepredvídateľný priebeh napriek absencie akcie drží v napätí prakticky do konca. Bolo mi potešením. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tendle film je rozhodně zajímavý svým hereckým obsazením a střetem dvou odlišných hereckých stylů. V roli staršího bratra se tu objevuje herec klasické Holywoodské zlaté éry Robert Taylor, který hraje roli vyrovnaného a životem ostříleného expistolníka s grácíí a charizamtem sobě vlastním - na druhou stranu lze i z této postavy zejména v závěru cítit hroznou lidskost a zoufalství. Oproti tomu John Cassavetes se svým živelné expresivním hereckým projevem dovádí postavu afektovaného fracka Tonyho k takové dokonalosti, že po jeho 10ti minutách na scéně máte chuť mu doslova zakroutit krkem - vypadá při tom ale věrohodně a rozhodně nepřehrává. Postavu Tonyho docela dobře vystihne památná věta která zazní z úst bratra Steva ze začátku filmu: "The boy has a problem." Do už beztak neveselého příběhu přispívá i melancholická postava Joan Blake, ve které sice tajemně krásná Juliet London nedostala příliš prostoru, ale rozhodně se vryje pod kůži. Vše pak už jenom dovrší příjezd tragické figurky unijního veterána Claye Ellisona a jeho rodiny (Claye si zahrál výborně Royal Dano), který chce v údolí nárokovat své právo na půdu a odstartuje slet nešťastných událostí. Přestože se na první pohled jedná o docela běžnou westernovou zápletku, má v sobě příběh docela originální a překvapivé momenty. Podle mě se jedná o hodně zajímavé drama s velmi dobrými hereckými výkony, nádhernou krajinou a pochmurným kouzlem které ještě podtrhuje zajímavá hudba. Podle mě opravdu dobrej film, ke kterému se kdykoliv ráda vrátím. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama