Reklama

Reklama

VOD (1)

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 201)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nákazlivo zvodné a voňavé skĺbenie klasických horovových prvkov, nevinného poňatia platonickej lásky, ohraných dejových klišé, matrixovského vizuálu, krásnych prírodných lokalít, Volva C30 a metrosexualizmu. No dalo by sa niečomu takému, navyše keď sa to pri svojej detinskej prostoduchosti tvári smrteľne vážne, odolať? Film, ktorý zosobňuje všetko, čo je dnes u teenagerov „in“ a čo sa dobre predáva. Nebyť tak zdĺhavého zbližovania sa tých dvoch, znížil by som sa k zvýšeniu hodnotenia. Guilty pleasure. ()

KevSpa odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jsem se odhodlala se na tenhle zázrak podívat. Při sledování se u mě střídaly záchvaty smíchu a konsternovaný výraz, jak může být film tak strašně blbý... přiznávám, že jsem to ani nedokoukala, zas tak velká masochistka nejsem. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po cca 5 letech jsem šel sám do kina na celovečerňák. Přítelkyně je mimo ČR, a jelikož mi zbyl ještě jeden volný lístek s platností do konce listopadu, bylo potřeba jej náležitě zneužít. Výběr byl celkem snadný a to dle následující rovnice: Co právě běží v kinech - to, co jsem již viděl - filmy, na které ještě půjdeme s přítelkyní společně + snímek, za který mi nebude líto vstupenku obrečet. Popravdě, co si budeme povídat, toto není zrovna jeden z trháků, na který se člověk předem těší, jak ratlík na kost, ale moderní upírská romance zase tolik nezklamala. Herecké obsazení v podobě Roberta Pattinsona jako upíra Edwarda i zbytku jeho "rodiny" bylo zvoleno spíše s ohledem na jejich vizáž, nežli na základě hereckých dovedností, ale nic se neděje. Při pohledu na jeho "cool look" jistě ukápne slina chtíče nejedné puberťačce a tak je alespoň nějaký úspěch předem zaručen. Takový kluk samozřejmě potřebuje pořádnou holku a tak na druhé straně se nám tu objevuje Kristen Stewart v roli nové přistěhovalkyně Belly (zde jsme již na něčem jiném, svou roli zahrála velice vkusně a nejlépe ze všech přítomných), která ač mimochodem upírem očividně není, její make-up tvrdí opak. Závěr filmu je očekávaný a přiletí najednou s upíří rychlostí. Za zmínku stojí ještě pár vtípků, nad kterými se dá lehce pousmát, a samozřejmě nesmím zapomenout na upíří baseball. Pochválit musím především hudební doprovod Cartera Burwella, který je na úrovni a některým pasážím tak dodává značnou dynamiku. A abych nezapomněl, zde upíry uvidíte v úplně jiném světle, než jste je znali doposud a to doslova. Twilight na mě zkrátka působí jako dospělejší "Smallville" s upíří tématikou, ale nějak si nedokážu představit, co se z tohoto projektu vyklube v dalších dílech. (5/10) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem peklo... Příběh klasický, zpracování klasické, herci klasičtí, vyjma Kristen Stewart, která byla jako ztracená nesmělá holka naprosto uvěřitelná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to vyložene nudné. Je to iba nevýslovne otravné a umelé. Na moje vlastné prekvapenie mi až tak nevadili herci (hoci moja manželka trefne poznamenala, že Robert/Edward musí byť na smiech každej žene nad 20 rokov, pretože je to vlastne iba taká "och-ach bábovka") a vlastne ani to neuveriteľne vypočítavé triafanie sa do cieľového publika. Nekonečne ma však štvalo, akú to má riedku zápletku, ktorá by vystačila tak na 40 minút pilotu k televíznemu seriálu, a aj to by som si vravel, že okrem tej hrozne stupídnej romance by sa tam mohlo stať aj niečo zaujímavé. Mizerná réžia to ešte znásobuje, pretože Hardwicková nemá ani šajnu, čo je to tempo, erotické iskrenie, atmosféra, nehovoriac o nejakom napätí. Výsledok sa ťahá ako sopeľ a náhly nástup nezaujímavých záporákov (ten dedinský metalista mal akože budiť rešpekt?) by mali na FAMU vyučovať ako príklad nezvládnutej (rozumej totálne absentujúcej) gradácie. Som zvedavý, čo s tým spraví chlap na režisérskej stoličke, ale verím, že to bude príjemná zmena, pretože horšie natočené než toto to už byť nemôže. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Chyba bude asi už v předloze, protože nevěřím tomu, aby nějaký dramaturg viděl na papíře takové dialogy a nezpráskal za to okamžitě scénáristu bičem. Jedna řečnická perla vedle druhé, vypouštěná z úst asi nejtopornější zamilované dvojice posledních let – Kristen Stewart a Roberta Pattinsona, společně s utahanou, zbytečnými a nedotaženými scénami vlečenou režií Catherine Hardwick, ve mně střídali škodolibý úsměv s hlubokým zíváním. Špatně je toho ve filmu tolik, až uvažuju nad tím, jestli někdo nechtěl sabotovat Hollywood tím nejzákeřnějším způsobem. Guilty pleasure jako kráva, plus vědomí, že snad nikdy jsem si nepřál u filmu být patnáctiletou holkou, která si lakuje nehty načerno, drsným pohledem probodává okolí a vrcholem slasti se pro ni stane deflorace od pobledlého frajera, kterého potká na gothic srazu. Šup, šup, druhý díl. :) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nebyl to až tak velký trapas, jak jsem čekal. Mělo to takovou zvláštní atmosféru a i když dialogy by napsal líp snad i úplný imbecil, dalo se na to dívat. Co mě ale celkem dostalo, to byl soundtrack. Ten byl fakt parádní a hlavně kvůli němu jsem na malinkou chvilku váhal dokonce nad 4 (!!) hvězdičkami. Mea culpa - už mi vážně měkne mozek... :-P Do dalších dílů jsem zatím ještě nenasbíral odvahu po lavině kritiky... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V časopisu Pevnost o Stmívání mluvili jako o fantasy růžové knihovně, která se snaží konkurovat slávě Harryho Pottera. A i když toto psali o knížce, knížka samotná i přes to všechno má nenápadný a nevídaný úspěch, a to se cení. Natočit podle toho film, od kterého se moc nečeká, a nakonec je velice úspěšný, už je jaksepatří na pováženou zajímavé. Každopádně rozhodně stojí za to, se trošičku zamířit na trilogii Stmívání samotnou, protože tu s náma nejspíš nějakou dobu ještě bude. S názorem, který napsala Pevnost docela i souhlasím, film není v ničem jiný, proč taky, ale má tak zajímavou atmosféru, že se na to nechá příjemně koukat. Sice nedosáhne kvalit Harryho Pottera, ale jistou cílovou skupinu určitě chytne a nepustí. Líbí se mi, že se do toho pustili, že je stále se na co těšit a stále je co nového objevovat. Nejdříve jak to půjde se pustím i do samotné knížky, protože ačkoliv možná má v sobě to o čem Pevnost tvrdí, má také to, co řada knížek hledá, ale najít nemůže: atmosféru a výborně popsaný svět, ve kterým se tento příběh odehrává. Docela se i těším na pokračování, které nejspíš díky celosvětovým výdělkům, které film získal, bude. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónovTržby USA $192,769,854Tržby Celosvetovo $397,923,934Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $28,652,187 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $204,682,473 //počet predaných kusov 11,262,837Tak toto sa stalo kino hitom? Sakra práca, veď ten film okrem ako takej romantickej iskry namá čo pre návštevnika kina ponúknuť, príbeh tuctový, akcia skoro žiadna, triky otrasné, ... aspoň že herci sa tvárili dosť dramaticky v tých svojich úlohách ale nakoniec aj to prišlo časom ako riadna jednotvárnosť. Ináč som bol prekvapený, že mi to v tom kine tak pekne ubehlo a preto dávam aj priemerné hodnotenie ale ináč to za moc nestojí, takýto film - romantický upirák je tak maximálne vhodný pokiaľ sa niekto vyberie do kina v pekne v zalúbenom páriku, ináč to ani nemôže mať nejaký väčší efekt. /videl v kine: 55%/ ...o urovni tohto filmu už moc napovie samotná ukážka, ktorá sama naznačí "nič prevratné nečakajte" ()

imf 

všechny recenze uživatele

Jsem upír. Nebojím se. :: Nemám postel. Nevadí. :: Tvoje vůně je jako heroin. Chci tě, chci mít tvoje dítě! :: Bezelstná facka feministkám, milovníkům česneku, fanouškům dobrých knih, dobrých filmů a všem maskérům a maskérkám na tomhle světě. Hvězdička navíc (spiš 30%) za "campy" potenciál, který zajistili záporáci a celá Patizónova rodina. Hlavně Jesper a Carlysle (snad jsem jim nezkazil jména). Ve zkratce? Tenhle film saje. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Romance s netradičními upíry? Kdyby Stmívání nemělo knižní předlohu pravděpodobně by zapadlo v podprůměru a v kinech by o něj nikdo nestál. Skutečnost je jinde a tento "malý velký" hit pro všechny milovníky romantiky a neustálého dokazování lásky (ve smyslu já tě nevysaju, i když to moc moc chci...). Upíři jsou na můj vkus až moc zlidštěli a přišli o svou tajemnost a noční sílu. Pro někoho to samozřejmě může působit naopak, ale bez čtení knihy mě to z velké části nechává dosti klidný a neustále opakování kdo koho miluje a jak moc a jak mu to dokazuje v neustálém patetickém opakování po většinu filmu mě osobně moc nevzalo. Některé nápady a "snaha propojit upíry s reálným světem" jsou příjemné a třeba závěrečná bitka konečně představuje souboj, na kterých dlouho čekám (konečně se prohazuje zdmi, podlahou...i když to není tak velkolepé jak to zní:)). Celkově je Stmívání upírskou romancí, která není tolik o upírech jako o dvou zamilovaných lidech, kteří se pro druhého dokáží obětovat. Kdyby byl film kratší a postavy své pocity neopakovaly stále dokola, možná by tam spadla i další hvězdička. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Melissa Rosenberg .. Esence demence. Ksichtem hlavního představitele počínaje, stupiditou tokajících dialogů (potažmo celé předlohy) pokračuje a laciným poskakováním ve vývoji všeho konče. Náctileté emo holčičky však zažívají první orgasmy... S věkem či opačným pohlavím bohužel účinek látky rychle mizí do ztracena. Příběh je režijně podán tak mdle, že ani těch několik vymazlených scén nemůže zachránit dějové prázdno s nulovou gradaci a absencí napětí, krve, emocí.. ___ Ne, že by mi bylo téma úplně proti srsti, jenže jeho realizace ano. Dal jsem za Twilight v kině pade a pokud se premiéra pokračování nestrefí zase do nějaké podobné akce, vyřeším to jako Bella s odhalením staletého tajemství upírů - pár minutami přes internet. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Cudujem sa vsetkym pseudokomentatorom, ze davaju take nizke hodnotenie. Co ste cakali? Masterpiece? Snad zartujete :) Ste mohli vediet, do coho idete. Pribeh je sam o sebe velmi carovny... Pohltila ma charizma hlavnych aj vedlajsich predstavitelov, krasna priroda, vyborna atmosfera. Ano, dej je nelogicky, absurdny, predvidatelny. Ale tak uzasne podmanivy :) Zabite ma, ale mne sa to veeelmi pacilo. tesim sa na dvojku :) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal. Stmívání se sice zahalilo do laciného looku, který se snaží být děsně cool a často se mu to moc nedaří, jenže Kristen Stewart je prostě sympaťačka a táhne tuhle lovestory mezi obyčejnou dívkou a upírem vpřed celkem bez problémů. Je škoda, že se film díky provařené pointě (Baf! Cullenové jsou upíři! Kdo to čekal, když má každý z nich na sobě jen dvacet kilo bílého pudru...) rozlomí na dvě půlky a Catharine Hardwicke musí hodinu práce smést ze stolu, aby mohla přejít do akčnějšího módu, který však díky až úsměvně špatným trikům dost ztrácí na síle. Ne že by byly postavy z první půlky nějak valně sympatické (Indiána vyměnit!), ale člověka potom zamrzí, že se musí potýkat s novou bandou, z níž nikdo, z pochopitelných důvodů, nestihne říct víc než dvě věty. Ale abych se dostal k největšímu problému Stmívání. Kdo tam proboha obsadil Roberta Pattinsona? Ten člověk neumí hrát! Nevím, jak to maskoval ve čtvrém Potterovi, ale Pattinson je totální dřevo a spolehlivě likviduje většinu dramatických scén. Snad půl filmu jsem vážně přemýšlel o tom, jestli se nejedná o nějaký sofistikovaný vtip, který pochopí jen ten, kdo četl knihu, ale silně o tom pochybuju. Nakonec i přesto Stmívání hodnotím docela pozitivně, protože výrazně nudné pasáže jsem nezaznamenal, při Pattinsonových výstupech jsem se alespoň zasmál a celé je to jen neškodná báchorka pro ty, co neznají Buffy (nebo už ji naopak znají nazpaměť), která mě nijak výrazně neurážela. 6/10 ()

Adrian odpad!

všechny recenze uživatele

Masochizmus musi byt silna droga. Inak si neviem predstavit, ze by sa niekto po pozreti tohto dokazal odhodlat na zhliadnutie dalsich pokracovani... . Za seba si spievam: "Dakujem, neprosiiim, prenechavam pole silnejsiiim". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se také konečně rozhoupal a podíval se na megahit poslední doby, romantické fantasy Stmívání. Je třeba držet krok s dětmi a být in, když je Stmívání tak častým tématem hovoru, zvláště ještě ne úplně dospívajících slečen, je dobré být v obraze, o čem že se to vlastně baví. Čekal jsem jen to nejhorší, pokleslou mládežničinu á la Buffy nasoukanou do pláštíku blockbusteru, ale ve výsledku musím konstatovat, že jsem byl vlastně celkem příjemně překvapen a skutečně příliš nechápu, proč je Stmívání na čsfd v takové míře podhodnoceno. No samozřejmě, není to ani žádný zázrak, čistě průměrný americký velkofilm pro náctileté, ale v tomhle ranku patří mezi to lepší, co může podobný žánr nabídnout, jen je, jak si žádá z normálu trochu vyšinutá doba, vše maximálně zatraktivněno. Klasická teenagerská romantika je tak trochu pokřivena emo nádechem, normální dívka, která je však samozřejmě tak trochu jiná, nová škola, pubertální spolužáci, záhadní neznámí, atraktivní auta, trocha toho, trocha onoho...a samozřejmě ON, krásný, fešný, uhrančivý, tentokráte ale trochu pobledlý a prokletý. Slibovaná věčná láska je tu tak paradoxně opravdu věčná, city se tu tříbí na bázi krve a vztahů v potravinovém řetězci, dost mi to také připomnělo vykradený seriál Pravá krev, který je ovšem o pár řádů lepší, vše tu prostě funguje tak, jak v teenagerském megahitu má, mě, dospělého diváka ovšem nijak neurazí a nešokuje, ani litry krve, ani přehnanou vulgaritou, ba ani přehnanou autostupiditou. Trochu mi sice vadilo, že tvůrci porušují letitá železná pravidla žánru (upíři jsou vidět v zrcadlech, nemají upíří tesáky, otisk kousnutí je otiskem celého chrupu, likvidují se spálením na hranici, slunce je nesežehne, jen metamorfuje jejich kůži atd.), no, ale je to jejich umělecká licence a do té mi vlastně nic není. Stmívání je prostě audiovizuální emo obraz dnešní mladé generace (respektive její něžnější poloviny) a jako takový si nese svá stigmata. Pochopitelné je i ukotvení ve fantasy žánru, kde volně rozvíjí komerčně megaúspěšnou linii ság poslední doby Harry Potter - Letopisy Narnie - Stmívání... Tak nevím, jestli se mám podívat na tu dvojku... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Regulérní céčko s gimpovým obočím v hlavní roli. Tak proč ta nenávist? Tohle se má pouštět na alkoholových dýcháncích. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Undead. Speed. Strength. Cold skinned. Immortal. No nezamilujte si ho !! …. Bella je sympaťačka a Edward něco skrývá. Láska na první pohled – ano, funguje to! Každopádně rozehrají sladkou romanci, která naštěstí nesklouzne k přeslazenosti. Romanticky založená mladá generace bude nadmíru spokojená a ti starší třeba také. Nesmíte očekávat dalšího Drákulu ani nový díl série True Blood. Na mě je to zbytečně rozvláčné, poklidné. Ale lidi umírají kvůli různým kravinám, tak proč by to pro jednou nemohla být láska! Možná… PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? Bella má v kabelce novou lahvičku s pepřovým sprejem. Nebo dojde na MOŽNÁ? ()

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama