Reklama

Reklama

Malý Francois vidí svou rodinu naprosto idylicky. Z krátkých vyprávění si v představách složil i romantickou minulost rodičů. Jediné, co nezapadá do této iluze dokonalého štěstí, je stále častější výraz zklamání v otcových očích, když se na Francoise dívá. Až v den svých patnáctých narozenin se Francois dozví pravdu. Nepřikrášlenou dětskou fantazií nebo lží. Nic není tak idylické, jak si vysnil, a minulost jeho rodičů je mnohem temnější, než se na první pohled zdá. Tíží je tajemství, které nikdy nemělo být vyzrazeno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená záležitost. Sága židovské rodiny z Paříže od r. 1936 do 1985. Chvílemi složité, střídání časových rovin. Hudba-Zbigniew Preisner se nezapřel ve svém původu, přizval i legendárního Josefa Skrzeka z SBB. Kameraman se vyřádil. "Ztrátu své rodiny přežil, ztrátu psa nikoliv". O ději těžko něco napsat, musí se vidět. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Skoky v čase mi nevadily, oceňuju myšlenku, respektuju vážnost tématu. Přesto mi s ohledem na potenciál chybělo to hlavní – emoce. Bylo fajn obdivovat a sledovat francouzské duo Ludivine Sagnier a Cécile de France, které bylo v nedávné minulosti mokrým snem nejednoho diváka… Malý François má napjatý vztah se svým otcem. Vnímáme ho jako křehkého hocha, který je pro atletického otce neustálým zklamáním. Své pocity nedostatečnosti si kompenzuje po svém. Ovšem imaginární bratr je nakonec bratrem z masa a kostí, kdy jej i jeho matku stihl tragický osud. Stylizace, herci, kamera, to vše je solidní, ale od příběhu francouzské židovské rodiny před a po válce bych prostě čekal silnější zážitek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Francúzky film sa snaží vyrozprávať v podstate jednoduchý príbeh až príliš zložito. Striedať tri roviny príbehu už vyžaduje trošku zručnosti, ale hlavne silný príbeh. Nemohol som sa ubrániť dojmu, že rovina zo súčasnosti bola zbytočne navyše a právom dostala najmenej priestoru. Prevažná časť filmu sa odohráva počas 2.svet. vojny, ale režisér sa všetkým scénam, ktoré by túto dobu pripomínali šikovne vyhol. Možno pre rozpočet, možno z iných dôvodov, ale niečo mi tam chýbalo. Skôr na jedno pozretie. 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásně vyprávěný příběh smutného válečného tajemství. Nádherná poetická kamera dodává filmu mimořádnou sílu. Spousta citlivě dávkovaných emocí mě vtáhla plně do děje. A báječná atmosféra snímku mě přesvědčila, že tento film není jen na jedno podívání. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tady se povedlo úplně všechno. Překrásný film, který zdobí v první řadě naprosto hvězdné obsazení. Všem ženským i mužským hercům role výborně sedly. I ten Mathieu Amalric, jenž je nejspíš v celém ansámblu hvězdou nejzářivější, je ve své malinké roli nezapomenutelný. Silný příběh, který je vyprávěn velmi složitě a vyžaduje divákovu pozornost od začátku do konce, postupné odkrývání onoho tajemství divákovi přináší úžasný filmový zážitek. Melancholická hudba, která probouzí všechny citlivé struny, působivá kamera a krásné kostýmy dotvářejí výjimečný celek. Francouzi opět zabodovali a naservírovali nám exkluzivní film. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Značně anorganickým složitým rámcováním zatížený silný příběh, jemuž by posloužila větší pokora tvůrců k osudům, které se rozhodli ztvárnit. Pokora – a také skutečně vidomý člověk za kamerou, který by dění neporcoval jako videoklip nebo televizní reklamu, ale právě svým jedinečným hlediskem vytvářel svět. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Příběh je hodně zajímavý a silný, jen ten způsob vyprávění - tj. skoky v čase podobné jako v EDITH PIAF - je malinko nešťastný a zhoršolval orientaci v ději. Nicméně i tak jsem si film docela užil a potěšil rovněž osobní účastí režisér Claude Miller, který si svůj film na festivalu uvedl a odměnou mu bylo vyprodané kino. // FFF 2007 ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Naprosto respektuju vážnost a myšlenku tématu. Přesto si myslím, že takhle sterilizovat takto silný příběh je chyba. Opravdu emoce, jejich zabarvení, podpoření hudbou, by dodaly příběhu naléhavost a bezmoc, nikoli jen faktickou ale i divácky sdílenou. Jinak není filmu co vytknou, stylizace, obraz, herci, scénář, vše sedí, jak má. Žel režisér se rozhodl, že nám bude jen sdělovat, nikoli vyprávět a tím nás připravil o divácký zážitek a barevnější pohled na historii. Skutečný příběh francouzské židovské rodiny za války, pře a po ní, který jest vykastrován necitlivou rukou režiséra... 50% ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

O co černobílejší se může zdát realita přítomných a snad i budoucích dnů, o to barevnější a spletitější mohou být vlákna dějů minulých...další z Kamínků zapadajících do (zdá se odnikud začínající a nikde nekončící) mozaiky holokaustu za druhé světové války.... ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Příběh mě zaujal, ani herecké výkony nebyly špatné, jen to zpracování mi nějak nesedlo. Občas se mi to zdálo až moc přeplácané, příliš vyumělkované (střídání barevných a černobílých záběrů - hezké, ale kolikrát už to tu bylo?, a pak ty efekty - točící se proužek a barevné hvězdičky či co to bylo ... ). Taky bych možná trochu víc omezila vypravěče, občas se mi zdál zbytečný a jen kazil působivé scény. 60% ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Poněkud ponuré, ale strhující vyprávění o pocitu viny a o osudech francouzských židů v éře nacismu. Skvělé herecké obsazení a velmi hezká práce s kamerou. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

příběh který vás dostane svou hloubkou.I tak jak v tomto filmu prožívaly životy stovky tisíc židovských rodin.Záběry z koncentračního tábora by měly být varováním .Ale od doby natočení filmu uběhlo 12 let a je očividné že lidstvo se nepoučilo ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Židovská otázka na x způsobů. Film mě netáhnul, nemělo to žádnou atmosféru. Herecky je to zvládnuté průměrně. Příběh je sice trochu netradiční, ale rozpracovaný je slabě. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Židi ve Francii za druhé světové války. Jeden z příběhů, tragických, jak jinak. S krásnými herci a pomalým tempem vyprávění. Líbilo se mi to, což o to, ale pochybuji, že mi zůstane v paměti. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Trochu nešťastně překombinovaný scénář i střih. Škoda. Příběh je silný, i když plyne jakoby normálně, bez viitelných emocí, o to je působivější. Nejspíš byl pro film příběh příliš krátký - působí to pak jako "nastavovaná kaše". ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Jeden čeká, co z toho vyleze a ona ... židovina. Jedna hvězdička za Cécile de France. Tak ono co by taky jeden chtěl, když je to válečný film. Navíc mi dost nesedlo to neustálé časové skákání, hlavně v první půlce. ()

giaruj 

všechny recenze uživatele

Film ponúka akýsi dej v deji. Nejde o tradičnú formu retrospektívy, ikeď k nej smeruje. Znova o niečo netradičnejší pohľad na vyrozprávanie trpkých osudov z čias 2. svetovej vojny. Divák odhaľuje postupne tajomstvom, stáva sa jeho súčasťou, ale, čo je príjemné na tomto filme, do poslednej minúty nevie, kedy nastal ten hlavný bod zlomu rodinnej tragédie. Vo vzduchu ostane visieť veľa nezodpovedaného, ale aj veľa zodpovedaného. Veru, nikto si nemôže vybrať dobu a okolnosti do ktorých sa narodil. Záverečná paralela so smrťou židov a smrťou domácich maznáčikov veľmi zamrazí...Francúzsky dramatickoromantický pohľad na židovskú otázku. ()

Reklama

Reklama