Reklama

Reklama

Papírový atentát

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Politické drama v papírových kulisách. Dokument Radima Procházky a Petra Fischera o tzv. Sarajevském atentátu na Václava Klause v listopadu roku 1997. 28. listopad 1997, šest hodin večer. Před novináře předstupují místopředsedové ODS Jan Ruml a Ivan Pilip a ve společném prohlášení vyzývají předsedu strany Václava Klause k odstoupení. Ten se v té chvíli nachází na zahraniční cestě v bosenském Sarajevu. Začínají nejdramatičtější hodiny a dny na české politické scéně od listopadu 1989...
Režisér Radim Procházka se společně s novinářem Petrem Fischerem po deseti letech vracejí k napínavému listopadovému dění a snaží se o jeho reflexi v širším kontextu polistopadového vývoje české společnosti a politiky. Proč tehdejší události dodnes nazýváme „atentátem"? Jaké byly jejich příčiny a jaký vliv měly na pozdější politický vývoj a na atmosféru ve společnosti? Co si o nich dnes myslí jejich účastníci? Autoři oslovili současného prezidenta Václava Klause, Václava Havla, Jana Rumla, Ivana Pilipa a mnoho dalších aktérů i pozorovatelů tehdejšího dění. Jejich hodinový dokument, zpracovaný jako filmové diorama, nabízí nevšední pohled na jedno politické drama a na dobu, jejíž dědictví si neseme dodnes. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

fantoci 

všechny recenze uživatele

Dokument o době, kdy po listopadové revoluci došlo k prvnímu pádu vlády. Byla to doba jistého vystřízlivění. Avšak, ani po deseti letech si někteří lidé nepřipustí a nepřiznají si, jaká byla skutečně realita. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Autoři bohužel nevěděli, co vlastně natočit: zda skutečný dokument o bitvách a bitvičkách v ODS roku 1997, zábavný pořad o vyrábění papírových příšerností nebo .. co vlastně? Nestojí za druhé vidění. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s Hradním "Čau, tati!" havranem V.K. mě napadá pouze povzdechnutí Ferdinanda d´Este (P.Čepek) na adresu Franze Josefa ve filmu Jára Cimrman ležící, spící: "Co dělaj anarchisti? Proč po něm něco nehoděj?!" "Dějinný výklad" tohoto "atentátu" bohužel píše vítěz... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela dost mě vytáčela ta papírová karikatura "sarajevskýho atentátu", nepovažuji totiž za zábavný, co se v naší politice děje a pakliže to má být vážně míněný dokument bilancující zase jednu politickou epizodu, tak tam prostě zesměšňování nepatří. Jinak nám dokument zprostředkuje názory všech významných politických "veličin" figurující v této story. Nebudu tady nějak ze široka říkat svůj názor na tuto událost, protože hodně tomu let a dneska mě trápí už jiné "kauzy". Jenom bych řekl, že Václav Klaus geniálně odvedl pozornost od tajných účtu ODS a podezřelých sponzorských darů neexistujících dárců, k hašteření kdo zradil a kdo ne. Už vůbec se nebudu rozčilovat nad tradičně špatnou prací novinářů a to že lidem v naší zemi stačí, že Václav Klaus se dobře obléká, umí anglicky a vystudoval vysokou školu, aby ho považovali za nejlepšího politika České republiky. Tentokrát chci říci svůj názor na něco jinýho. Všimli jste si příznivců ODS a Václava Klause ? Pozorně se dívejte, vycházejí Ruml s Philipem a v atmosféře je cítit obrovská nenávist davu, zcela zbavená ochoty naslouchat argumentům druhých, na Václavském náměstí se koná demonstrace na podporu Václava Klause, aniž by byla náhlašena a povolena, o které pár hodin předtím mluví v mediích, aby měla náležitou mediální podporu, zkuste Vy zorganizovat něco podobnýho a takovýmhle způsobem, ale to pořád nic není. Najednou vidím jak mezi lidmi, kteří podporují transparenty Václava Klause je člověk z transparentem,který sdílí opačný názor, záhy je fyzicky napaden /pravda ne nějak brutálně, ale JE / příznivci Václava Klause. A teď si pustě dobový dokumenty z roku 1948 a dalších let. Ne, nechci srovnávat tyto dvě doby, chci jen upozornit, že je strašně lehké manipulovat davem a odsunout svobodu vyjadřováni a rovnost pro všechny na vedlejší kolej a na rovinu říkám, že z vlády ODS dneska mě není dobře, jako argument uvedu neopodstatněné personální čistky v resortu zdravotnictví a bezpečnosti. No a tohle je z mé vlastní zkušenosti. S každým se dneska dá bavit o politice a vzájmě poslouchat své argumenty, až na voliče komunistů a příznivce Václava Klause a mě se tahle podobnost prostě nelíbí ! Nemyslím si, že naše demokracie je mladá, myslím si, že je nemocná . Apeluji na naše novináře Dělejte už svou práci pořádně a dobře, jste sedmá velmoc tak se podle toho chovejte a když to neumíte , sledujte novináře v Británii, Francii a USA /díky kabelové televizi máme možnost porovnávat /, já nechci aby se politici chodily na kameru usmívat a získavat politické body a mohly si z ústavy této země dělat hajzl papír, já si přeji aby se chodily před vaše kamery, mikrofony a diktafony zpovídat a ne se tam všem vysmívat ! ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama