Reklama

Reklama

Papírový atentát

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Politické drama v papírových kulisách. Dokument Radima Procházky a Petra Fischera o tzv. Sarajevském atentátu na Václava Klause v listopadu roku 1997. 28. listopad 1997, šest hodin večer. Před novináře předstupují místopředsedové ODS Jan Ruml a Ivan Pilip a ve společném prohlášení vyzývají předsedu strany Václava Klause k odstoupení. Ten se v té chvíli nachází na zahraniční cestě v bosenském Sarajevu. Začínají nejdramatičtější hodiny a dny na české politické scéně od listopadu 1989...
Režisér Radim Procházka se společně s novinářem Petrem Fischerem po deseti letech vracejí k napínavému listopadovému dění a snaží se o jeho reflexi v širším kontextu polistopadového vývoje české společnosti a politiky. Proč tehdejší události dodnes nazýváme „atentátem"? Jaké byly jejich příčiny a jaký vliv měly na pozdější politický vývoj a na atmosféru ve společnosti? Co si o nich dnes myslí jejich účastníci? Autoři oslovili současného prezidenta Václava Klause, Václava Havla, Jana Rumla, Ivana Pilipa a mnoho dalších aktérů i pozorovatelů tehdejšího dění. Jejich hodinový dokument, zpracovaný jako filmové diorama, nabízí nevšední pohled na jedno politické drama a na dobu, jejíž dědictví si neseme dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela dost mě vytáčela ta papírová karikatura "sarajevskýho atentátu", nepovažuji totiž za zábavný, co se v naší politice děje a pakliže to má být vážně míněný dokument bilancující zase jednu politickou epizodu, tak tam prostě zesměšňování nepatří. Jinak nám dokument zprostředkuje názory všech významných politických "veličin" figurující v této story. Nebudu tady nějak ze široka říkat svůj názor na tuto událost, protože hodně tomu let a dneska mě trápí už jiné "kauzy". Jenom bych řekl, že Václav Klaus geniálně odvedl pozornost od tajných účtu ODS a podezřelých sponzorských darů neexistujících dárců, k hašteření kdo zradil a kdo ne. Už vůbec se nebudu rozčilovat nad tradičně špatnou prací novinářů a to že lidem v naší zemi stačí, že Václav Klaus se dobře obléká, umí anglicky a vystudoval vysokou školu, aby ho považovali za nejlepšího politika České republiky. Tentokrát chci říci svůj názor na něco jinýho. Všimli jste si příznivců ODS a Václava Klause ? Pozorně se dívejte, vycházejí Ruml s Philipem a v atmosféře je cítit obrovská nenávist davu, zcela zbavená ochoty naslouchat argumentům druhých, na Václavském náměstí se koná demonstrace na podporu Václava Klause, aniž by byla náhlašena a povolena, o které pár hodin předtím mluví v mediích, aby měla náležitou mediální podporu, zkuste Vy zorganizovat něco podobnýho a takovýmhle způsobem, ale to pořád nic není. Najednou vidím jak mezi lidmi, kteří podporují transparenty Václava Klause je člověk z transparentem,který sdílí opačný názor, záhy je fyzicky napaden /pravda ne nějak brutálně, ale JE / příznivci Václava Klause. A teď si pustě dobový dokumenty z roku 1948 a dalších let. Ne, nechci srovnávat tyto dvě doby, chci jen upozornit, že je strašně lehké manipulovat davem a odsunout svobodu vyjadřováni a rovnost pro všechny na vedlejší kolej a na rovinu říkám, že z vlády ODS dneska mě není dobře, jako argument uvedu neopodstatněné personální čistky v resortu zdravotnictví a bezpečnosti. No a tohle je z mé vlastní zkušenosti. S každým se dneska dá bavit o politice a vzájmě poslouchat své argumenty, až na voliče komunistů a příznivce Václava Klause a mě se tahle podobnost prostě nelíbí ! Nemyslím si, že naše demokracie je mladá, myslím si, že je nemocná . Apeluji na naše novináře Dělejte už svou práci pořádně a dobře, jste sedmá velmoc tak se podle toho chovejte a když to neumíte , sledujte novináře v Británii, Francii a USA /díky kabelové televizi máme možnost porovnávat /, já nechci aby se politici chodily na kameru usmívat a získavat politické body a mohly si z ústavy této země dělat hajzl papír, já si přeji aby se chodily před vaše kamery, mikrofony a diktafony zpovídat a ne se tam všem vysmívat ! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s Hradním "Čau, tati!" havranem V.K. mě napadá pouze povzdechnutí Ferdinanda d´Este (P.Čepek) na adresu Franze Josefa ve filmu Jára Cimrman ležící, spící: "Co dělaj anarchisti? Proč po něm něco nehoděj?!" "Dějinný výklad" tohoto "atentátu" bohužel píše vítěz... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Dokument o době, kdy po listopadové revoluci došlo k prvnímu pádu vlády. Byla to doba jistého vystřízlivění. Avšak, ani po deseti letech si někteří lidé nepřipustí a nepřiznají si, jaká byla skutečně realita. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Autoři bohužel nevěděli, co vlastně natočit: zda skutečný dokument o bitvách a bitvičkách v ODS roku 1997, zábavný pořad o vyrábění papírových příšerností nebo .. co vlastně? Nestojí za druhé vidění. ()

Reklama

Reklama