Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 009)

DKNY 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejgeniálnější film od Monty Pythonů a jedna z nejlepších komedií vůbec, nic jim není svaté, a to je sakra dobře. Film bez jediného slabšího místa, podle mě se Monty Pythoni hecovali, kdo vymyslí vtipnější scénu/postavu/dialog. Poprvé viděno v kopřivnickém kině s mými nejlepšími kamarádkami, smíchy jsme se válely po sedadlech, zážitek, na který nikdy nezapomenu. ()

Blalle 

všechny recenze uživatele

Vrchol Montypythonovské tvorby! Pozor spoilery! Detaily napovídají, že tvůrci četli Bibli důkladně, například když se otec jednoho z proroků dštících síru na tržišti jmenuje Deuteronomista! Spousta fórů není jen absurdní nadsazení náboženských tezí, ale znamenají i seriózní výzvu k zamyšlení pro věřící diváky. Například vsuvka s mimozemšťany byla nejen dokonalý gag vpádu nečekaného žánru, ale i otázka: "Co by to pro křesťany znamenalo, kdyby se ukázalo, že ve vesmíru nejsme sami?" Postoj autorů k náboženské otázce a k životu vůbec vyjadřuje závěrečná parodická píseň "Always look on the bright side of life". Chápu ji jako: "My nevíme, netvrdíme, že víme, ale děláme si z těch, kteří si myslí, že jo, pr*el." A do připadá do určité míry plausibilní. Vždyť "věřící" není "vědoucí", takže by se tak neměl tvářit. Na druhou stranu, a tím mám na mysli tu "určitou míru", nemůžu souhlasit s větou téže písně: "Forget about your sins" (zapomeň na své hříchy...). Věřím, že hříchy existují a že reálně zraňují. Tedy, že existuje něco čemu se nelze smát. Jinak jsem ale nenašel nic, co by mě jako katolíka ve filmu uráželo. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

"Do rána to bude hotové, jinak budeš o koule kratší!" - velice povedený a trefný Monty Python, u kterého jsme se opravdu dobře pobavil. škoda jen, že v posledních 15 minutách mu zničehonic došel dech. ()

tohl 

všechny recenze uživatele

Pythonovci vo svojej plnej sile. Geniálne hlášky. Celkom chápem že niektoré krajiny tento film zakázali premietať - niektorých ľudí asi pohorší. Ale či nasledujete cestu sandálu alebo tekvice tento film vás dostane. ()

nudla 

všechny recenze uživatele

Znáte takové ty filmy(komedie), které musíte přetáčet zpátky, protože jste neslyšeli několik vtipů přes svůj smích? Tak tohle je ten případ. V průběhu naprosto typického humoru se asi v polovině objeví kosmická loď a po chvíli film pokračuje opět v tom Monty Python stylu a vy jen sedíte, smějete se a nechápete. Celý film protkaný skvělými vtipy a třešničkou na dortu je poslední scéna s ukřižováním a písní Always look on the bright side of life. ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale bohužel jsem tento druh humoru vůbec nepochopil. Určitě tomu ubral i dabing a nejsem věřící, ale tohle jde mimo mě. Snad se jiní chytí, já bohužel dávám pouze 35%. ()

V.N. 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrohodý příběh jisté notoricky známé postavy světových dějin. Nebo si ho takhle nějak alespoň představuji. ()

Machtann 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika. Určitě "nejdospělejší" film skupiny Monty Python's a zároveň tradiční "menu" na 24. prosince večer :) ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Always look on the bright side of life. Co dodat? Opět skvělí Montypythoni, kteří si tentokrát berou na paškál celou spoustu různých témat z různých oblastí, ať už jde o politiku, školní výuku latiny, trestní systém, fanatismus nebo zkrátka a dobře maloměšťáctví a obyčejnou hloupost lidí. "Já nejsem mesiáš!" - "Jsi! Já to musím vědět, pár jsem jich už následoval!" Jde vidět, že všichni ti, kteří se pohoršovali nad tím, že jde o zesměšňování křesťanství a parodii na Ježíše Krista, evidentně tento film vůbec nepochopili. Prostě a jednoduše to Montypythonům zase jednou skvěle vyšlo, ať už to vzali z jakékoliv strany. Holt to asi vzali vždy z té lepší stránky. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Karikatura nikoli Ježíše Krista, nýbrž církevního náhledu na víru. Skupina Monty Python zparodovala vlastně slepotu lidí vůči víře. Víra je něco neuchopitelného a nejednoznačného, a přesto něco nezcizitelného. Nicméně církev se o zcizení snažila prakticky neustále tím, že svým "ovečkám" vsugerovávala, v co mají věřit, jak mají jednat a jak přemýšlet. Tato intelektuální slepota nakonec byla rozprášena darwinovou teorií, byť jí mnoho lidí nedávalo velké šance, když rozbořila zažité dogma. Život Briana je "jen" poslední vrták, použitý při této historické demolici. Skandál de facto neodstartovali MP, nýbrž samozvaní ochránci morálky, které poháněla jediná věc: strach ze změny. A ještě jeden aspekt filmu nelze popřít. A sice, že ani Písmo svaté není bez chyb. I to bylo stvořeno jen lidmi a není tudíž "hlasem Božím". A hledat mouchy v tomhle filmu je stejné jako hledat chyby v Bibli. Víceméně jde o jakousi kritiku, ne však Písma samotného, nýbrž jeho všeobecně zaužívaný interpretací (viz scéna s Ježíšovým kázáním, kde naslouchající jeho slovům nerozumí a špatně ho pochopí). A jestli došlo k takovému informačnímu šumu už při přímé reprodukci, kolik faktického smetí se do onoho kázaní muselo přidat napříč generacemi. Pokud máme tohle na paměti, pak dnešní povědomí o víře se můžeme jen smát. A skupina Monty Python tento komický úhel nabídla filmem, který vešel do historie již v době vzniku. ()

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Monty Python - Life of Brien V kontextu Monty Python bych se rád zaměřil na úskalí kritiky, která se v určité fázi, často dostává nad rámec své působnosti. Hodnocení a srovnání v tomhle případě ojediněle nachází odpovídajícího díla, pro zbylou misku vah. Z režijního pera Terryho Jonese a prostřednictvím šestice tvůrců nezpochybnitelného aktu filmové komedie, vystává zmíněná otázka s čím konfrontovat a jak hodnotit tenhle specifický snímek z konce 80. Let minulého století. Z prostředí biblických příběhů pochopitelně vniklo nespočet filmů, znázorňujících výjev Ježíše Krista i neklasickým, konvenčním způsobem. Monty Python ovšem vtělili tomuto námětu zcela přirozeným způsobem koncepci jejich vlastní představy, z části velmi sofistikované parodie. Vlastní humor, úzce oscilující na hranici obecné únosnosti, současně posouvá i samotné hranice vtipu. Pokud narážím na úskalí kritického postupu v případě tohoto filmu, mám na mysli především aspekt spleti náboženských konspiračních teorii, které jsou sice vkusně, ironicky a formou metafory prokládány celým filmem ale jejich bezohlednost a přímočarost může v některém divákovi, pochopitelně nábožensky smýšlejícího, vyvolat pohoršení a uvržení celého filmu v nemilost. U filmů podobně citlivého tématu má kritika tendenci analyzovat spíše samotný přístup k tématu, nežli film jako celek. A tohle je problém i u Monty Python, lidé jej ať pozitivně či negativně hodnotí skrze přístup k otázce náboženství , nikoliv jako film, komplexně. Takové hodnocení předkládá například Radek99 ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Rimania, choďte domov! Klasika, čo čakať od MP. V čase uvedenia filmu boli proti nemu veľké protesty, dnes sa nad tým môžeme už len pousmiať a dopriať si kvalitný filmový zážitok. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Jen protože se tu většina veze na jedné vlně s hodnocením, tak ja musím vybočit, protože asi nepochopím co je na těchto filmech tak skvělé. Ty jednotlivé konverzace mi přijdou hodně předvídatelné a vše je na jedno brdo a prostě je to tupá konverzace, která se snaží být navenek vtipná. Je zde opravdu málo dobrých vtipů a nějakých slušnějších scének nebo hlášek. Monty Pythona jsem hold asi nepochopil ;) a nebo tu není co chápat. ()

hepi_ 

všechny recenze uživatele

Šesť členná britská komediálna skupina Monty Python vo filme Life of Brian paroduje, a paroduje ozaj skvele. Autorom nieje sväté ani narodenie a život Spasiteľa_Originálne a nadčasové 90% ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama