Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 009)

kodwin 

všechny recenze uživatele

Monty Pythony vlastně neznám. Před x let jsem něco od nich viděl a zdálo se mi to jako trapárna, tak jsem je odepsal. CHYBA! K Životu Briana jsem se musel dlouho přemlouvat a i prvních pár minut jsem si nebyl jistý, jestli chci ve sledování pokračovat. Ovšem jakmile se objevil stánek s kameny, byl jsem jejich. Dobrých komedií je skutečně málo a udržet si úroveň po celou dobu je téměř nemožné, tenhle film to ale málem zvládl. Nebýt příletu mimozemšťanů a dalších asi 3 scén, kde to Pythoni lehce přešvihli, byl by Brianův život dokonalý. Právě tohle umění správně balancovat na hraně mezi absurdním vtipem a trapností dělá z filmu takovou zábavu. A ty asi 4 minuty u 94, co to tvůrci nezvládli, mu rád odpustím. Za mě čtyři a půl. ()

datel13 

všechny recenze uživatele

Dobrá scéna s Pilátem, jinak neskutečná zoufalost. Po zběžném prohlédnutí commentů nechápu, proč si tu někteří léčí komplexy vůči církvi a křesťanství; nejsem věřící a církev moc nemusím, ale nepřijde mi, že by se tento film do ní trefoval nebo ji výrazně zesměšňoval (jak by zřejmě chtěli někteří komentátoři). Je to prostě jen zbytečnej pokus o film s nevtipným britským humorem. 30 % ()

Nechic 

všechny recenze uživatele

Filmu nemohu upřít genialitu a originálnost. Takhle zparodovat dobu Ježíše Krista, to asi nikdo nepřekoná. Není to však jednoduchá komedie. Narážky a gagy se točí kolem spousty historických souvislostí a stereotypů, které jsem také občas měl problém rozpoznat. Někdy se ale stává, že děj a některé postavy jsou pro diváka až otravné. Každopádně za takto originální satiru se to dá odpustit. ()

LittleMagali 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděla Briana, zamilovala jsem se do Monty Pythonů a na to konto jsem začala sledovat Létající Cirkus. Panebože, jak tohle je vtipné! Život Briana je odpověď na otázku: "Co vznikne, když spojíme humor, krajní bizarnost a intelekt?". Neskutečná jízda gagů, sarkasmu, ironie, narážek na církevní dogmata a to vše v neskutečně svěžím podání navždy mladých Monty Pythonů. Nechápu, jak někdo na světě ještě může tvrdit o britském humoru, že je suchý. ()

oldshark 

všechny recenze uživatele

Že Monty Pythonu není nic svaté je asi jasné každému, ale toto je naprostá pecka a vrchol anglického černého humoru. Podle mě to nejlepší, co natočili. Vtipy, narážky, argumentace na otázku ,,co nám dali Římané", vše výborně zapadá a velmi trefně nastavuje zrcadlo nejen dnešní společnosti, ale v podstatě se hodí na vetšinu společností ve všech etapách lidské civilizace. Takže jasných 95% a pozdravujte Pija Čura a Polulinu Pernamentu. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlédnutí jsem tomu dal dvě hvězdy, teď jsem to opravil na pět. Úplně jedinečně originální a potrhlý humor. Těžká parodie na Mesiáše, nedivím se, že církev mohutně protestovala... ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Létající cirkus mi moc vtipný nepřišel, ale Život Briana je jiná káva. Filmů, které se strefují do církve, jsem už pár viděla, ale u ničeho jsem se takhle nezasmála. Pilát i s jeho drahým pvítelem Pyjem Čůvem mě bavili nejvíc. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Umlátím se smíchy. Takové parodie nemají konkurenci. 🤣👍 Nemůžu se přestat smát. Akce střídá akci, a každá scéna je TOP. Nechápu jen jedno, jak to mohlo někoho napadnout. Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Po skoro týdnu přemýšlení jsem došel k závěru, že to je film, který člověk musí vidět víckrát - poprvé, aby poznal obsah a tak nějak se seznámil s tím, co má čekat a podruhé proto, aby si to všechno vychutnal a užil. Já se na Život Briana podruhé rozhodně podívám znovu. ()

b0bo 

všechny recenze uživatele

"Co nám na oplátku dali oni? ... Vodovod? Co? Vodovod! Jo to nám dali. A kanalizaci. A jo kanalizaci. Pamatuješ jak to tu vypadalo předtím? Jo jasně, uznávám že nám římani dali dvě věci. Vodovod a kanalizaci. A silnice!" .... Dokonalost ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší dílo Monty Pythonů, nevim co bych  k tomu víc dodával . Jo a ten song , co si zpívají na kříži , ten je použit jako intro na začátku desky německé  metalové grupy Darkness  - Defenders of Justice z roku 1988. ()

Holly_Molly 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo logicky a jednoduše vysvětlit, jak může být film z roku 1979 tak strašně aktuální a relevantní v roce 2022 jak tématicky tak humorem??! Nechápu a smekám před genialitou a evidentně věšteckýma schopnostma mistrů Pajtnů! :-) ()

Endurion 

všechny recenze uživatele

“He’s not the Messiah. He’s a very naughty boy!" Definitivní film o zrodu křesťanství a geniální komedie od začátku do konce. Monty Pythonům se podařil husarský kousek: udělali si legraci z celého křesťanstva (a židovstva k tomu), aniž by byť na moment zesměšnili předmět jejich víry - vlastně se dá říct, že celý film byl napsán a natočen s maximální úctou ke Kristovi a jeho učení. Přesto se tvůrcům podařilo upadnout do nemilosti fanatických následovníků sandálů a tuřínů po celém světě a za to jim patří nehynoucí sláva. “Yes! We’re all individuals! Yes, we are all different!” ()

Marcecek 

všechny recenze uživatele

Keď sa už pozrieť na niečo od Monty Pythona, tak asi toto. Považované za najlepšiu komédiu všetkých dôb, legendárnu paródiu na nášho spasiteľa, ktorá svojho času vyvolala veľký rozruch nielen medzi veriacimi. No nasmial som sa dosť na 90 minútový snímok, skvelé gagy, scénky, celkovo scenár chytrý, vtipný, páni z Monty Pythona sa pre komédiu narodili. Kdo sa chce schuti zasmiať, pozitívne sa naladiť, mal by Život Briana určite zhliadnuť, aj keď v dobe mojej recenzie asi už veľa ľudí čo to nevideli nebude. A tá pesnička na konci, kultová scéna. Bravo Monty Python. ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Je to chvílema fakt geniálně vtipný, trefuje se to do všech a chvílema fakt hezky (skoro bych až řekl nedoceněně) a bylo odvážné to natočit a hezké dát matroš těm, co nenávidí upjatost Vánoc, ale taky je to přesně ta příšerná dinosauří boomeřina, jakou člověk očekává. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Toto som videl naposledy hodne zhulený na výške. Jediné, čo som si potom pamätal, bola scénka, kde rímsky vojak opravuje Brianovi chyby v nápise. Našťastie už vtedy som mál pár rokov latiny za sebou. Je sranda, že niektoré scénky sú mierené asi na úzku vrstvu ľudí, ale niektoré sú poňaté priamočiarejšie a zasmeje sa tomu ktokoľvek. Fantastická satira na náboženstvo, veriacich. Aspoň ja to takto beriem. Humor Monthy Python je svojrázny, ja ho dávkujem len veľmi postupne, pozriem si od nich niečo raz za čas. Toto je podľa mňa asi ich najlepší film. Ku koncu to trochu stráca dych, ale mne sa tento film neskutočne páčil. Paráda. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama