Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

lamps 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec první setkání s tvorbou slavného seskupení Monty Python, a jak to tak vidím, možná raději i poslední. Pánové okolo Terry Jonese mají opravdu hodně zajímavý a ujetý smysl pro humor, který je ale tomu mému na hony vzdálený. Když tak nad filmem s odstupem času přemýšlím, vybaví se mi jen šišlající Caesar a závěrečná písnička Always Look On The Bright Side Of Live. To jediné mě totiž dokázalo fakt hlasitě rozesmát. Jinak ale překvapivě nudná záležitost a doposud jedno z mých největších filmových zklamání. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bloody Good! Typický Monty Python, ať už se jedná o skeče z Létajícího cirkusu nebo filmy. Vypointované scény takřka geniálního statusu (ukamenování ve jménu Jehovy, lekce latiny od centuriona, je tady něco směšného na jménu Pyjus Čůrus, žalářníci) vs. hluchá místa, která se nejspíš trefí do noty jen úzké skupince lidí (rozumějte autorům), ale těch je v Bvianovi naštěstí poskrovnu.. Takže, než naposledy vyjdete ze dveří, vezmete si jeden kříž a postavíte se do řady nalevo, tak vězte, že náboženství je jen fraška v Zeffirelliho kulisách, co je plná nedorozumění, falešných proroků a nedobrovolných mesiášů a k chvilkovému sjednocení dospěje jen tehdy, když si z něho utahují. Pochvala Petru Paloušovi za odvážné a přitom velmi trefné užití výrazu "nepičuj" při tvorbě titulků.. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že mi humor Monty Python nie je veľmi blízky, musím uznať, že Život Briana sa vydaril a mňa príjemne prekvapil, pre mňa podstatne lepšie ako časť o sv. Grále. Trefná, zábavná a hlavne nadčasová satira na všetko možné, náboženstvom začínajúc a rôznymi spoločenskými nešvármi a neduhmi končiac.... 75/100 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Je lepší Monty Python a Svatý grál nebo Život Briana? Neumírající debata, kdy je těžké zvolit jasného favorita. V obou případech ovšem dalo komediální seskupení Monty Python světu komediální klenot, kdy právě Život Briana má vánoční přesah. A to i přes fakt, že si tu někdo utahuje z klasického příběhu o Ježíši Nazaretském, kdy se u některých křesťanských fanatiků tato troufalost jednoduše neodpouští. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones a Michael Palin ovšem i po letech zvládají svým pravděpodobně nejznámějším projektem v rámci Monty Python vyvolávat úsměv od ucha k uchu.   Zábavné, v jistých momentech nekompromisní i velmi chytrá záležitost. Monty Python i tentokrát sázeli na absurdno i anarchistický humor, kterým dle vlastních slov uskupení zvládlo po 2000 letech sjednotit různé křesťanské druhy v kritice vůči právě Životu Briana. Život Briana si ovšem automaticky neutahuje ze samotného ukřižovaného mesiáše, do velké míry v něm lze najít kritiku tehdejší doby, která se dá též převést do 21. století. Život Briana je sice slepen z různých gagů a primárně skutečně trhá bránice, za tím všeím se ovšem skrývá i poměrně komplexně napsaná podívaná se solidním scenáristickým narativem. Nevyhnutelně v tom lze nalézt špetku tragikomiky, jakmile ovšem dojde na další sérii gagů s nenapodobitelným podáním jednotlivých členů složení Monty Python, zbude skutečně pouze úsměv na tváři.   Život Briana je v režii Terryho Jonese pravděpodobně jeden z nejpamátečnějších filmových biblických příběhů, kdy sice musí Monty Python pracovat s nízkým rozpočtem (4 miliony dolarů), výsledný projekt ovšem přesto zvládá působit v rámci dobových kulis dostatečně věrohodně, Život Briana díky tomu nezvládá působit jako prodloužená televizní skeč, i proto, že se různými komediálními momenty skutečně nezvládá vyčerpat. Kdyby přitom náhodou hrozilo, že jeden fór na diváka nezabere, na střídačce jich čeká mnoho dalších.   Monty Python si neodpustí píseň o tom, že by měl člověk brát život z lepší stránky, nechybí momenty, které se vydávají velmi nečekaným směrem i momenty, které k smíchu vyvolávají bez automatické pointy (postava jménem Pyjus Čůrus či překladem věrnější Velikus Ptákus či jednoduše Biggus Dickus). Vzpomínání na Život Briana rázem udělá život veselejší, kdy se taková věc povede málokterému filmu. Možná nejde o prvoplánovou vánoční klasiku, v jistých srdcích má ovšem Život Briana permanentku s datumem neurčitým.... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Potrefená husa zakejhá - to mě vždycky napadne, když čtu o tom, s jakou nevolí se tento film kdysi setkával a vysloužil si kontroverzní pověst. Život Briana se totiž nestrefuje do Ježíše, křesťanství apod., pranýřuje náboženský fanatismus a dogmatismus napříč všemi spektry, terorismus, revoluce, zbytečné násilí ve všech možných podobách - prostě všechno, co by se v žádné víře vyskytovat nemělo. Oproti Svatému grálu je tu znát vyšší rozpočet i větší zkušenost s natáčením celovečerních filmů. Graham Chapman hraje navíc Briana tak přesvědčivě a seriózně, že by se uplatnil i ve vážném biblickém dramatu. Co ještě dodat? Snad jen, že píseň Allways look on the bright side of life je tak neskutečně optimistická, že i po skončení filmu je dobrá nálada na dlouho zaručena. 100%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Film doprovázely reklamní slogany jako: „Odhalte taje filmu, který je kontroverzní, svatokrádežný a rouhačský. A kdyby ho nedávali, zajděte na Život Briana.“ (Zetwenka)
  • V jedné z vynechaných scén tohoto filmu můžeme vidět alternativní verzi spiknutí k únosu Pilátovy ženy. Potkají se obě dvě skupiny (People's Front of Judea & Judean People's Front) a ze začátku se rozhádají (to je vidět i ve finální verzi). Ale potom obě přistoupí na to, že se spojí a unesou Pilátovu ženu společně. Tu však jen rozzuřenou probudí, ona je vyhodí z ložnice a skupiny se poperou, což vidíme v tomto filmu. (Memesis)
  • Proti filmu mohutně protestovaly všechny možné církve. John Cleese proto vtipkoval, že to byl právě Život Briana, jenž je po 2000 letech konečně sjednotil. (don corleone)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama