Reklama

Reklama

O ano em que meus pais saíram de férias

  • angličtina The Year My Parents Went on Vacation
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáctiletý Mauro žije jen fotbalem a nemůže se dočkat Světového poháru, který je tentokrát, v roce 1972, pořádán v Brazílii. Jeho rodiče ale jednoho dne v rychlosti sbalí svoje věci a odjíždějí pryč. Chlapce cestou vysadí před domem dědečka a neví, že ten dnes zemřel. Osamělý Mauro usne na chodbě, kde ho objeví dědečkův soused, polský Žid Shlomo. Tím začíná složité soužití těchto dvou odlišných lidí. Pohár se blíží, rodiče se stále nevracejí a záběry policejních zásahů v ulicích dávají tušit, že neodjeli na dovolenou, jak tvrdili, ale že důvod jejich zmizení je mnohem závažnější. V této době v Brazílii vrcholila vojenská diktatura a politická situace v zemi byla velmi nestabilní. Film se odehrává v Sao Paulu. V televizních přenosech Světového poháru je i záznam zápasu Brazílie s Československem z Rio de Janeira. (Lyncha)

(více)

Recenze (9)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Malý chlapec Mauro je ve spěchu svými rodiči zanechán u svého dědy, ten se však mezi jejich příjezdem stačil již odebrat na věčnost a tak je Mauro ponechán na pospas osudu. Brazilské drama s politickým podtextem, které vypráví příběh jednoho desetiletého chlapce a událostí kolem roku 1970. Naštěstí se zde ne vše motá kolem fotbalu, jak by se dalo očekávat. Jde spíše o sondu do tehdejší vládní situace, kde vládne diktatura. Film ale také pojednává o rozdílném náboženství a kultuře, kterou tu představují především židé. Nakonec se z toho vyklubalo multikulturní pojednání o smutné a násilnické historii Brazílie s občas lehce humornými scénami, které se to snaží alespoň trochu odlehčit, jako např. čumenda v dámských kabinkách. (7/10) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Sice je to tak trochu další variace ala Kolja, ale moc příjemně podaná i zahraná, které na zajímavosti přidává i to, že dává nahlédnout do života židovské komunity v Brazílii. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý film, jen už trochu ohraný. Silně mi připomínal Kolju v brazilském podání. Shlédla jsem ho při letu z Lisabonu do Salvádoru, takže mě příjemně připravil na brazilská města. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Maly chlapec a zaroven fanda fotbalu je zanechan svymi rodici tesne pred zacatkem mistrostvi sveta v kopane, kteri jsou nuceni se schovat kvuli diktatorskemu rezimu do ustrani, u dedecka, ktery bohuzel stihne tesne pred jeho prichodem zemrit, coz ho nechava v nelehke situaci, protoze musi vyjit s asocialnim zidovskym sousedem. Pribeh se rozmotava velmi pozvolne a nastinuje 70.lete minuleho stoleti v Brazilii s par klasickymi klise spojenymi s brazilskou kinematografii. 65% ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Skvelá Brazílska filmová lahôdka ... Príbeh dieťaťa, ktorého rodičia odišli "na prázdniny" pred začínajúcou občianskou vojnou, Časom výrazne poznamenaným okrem toho aj prebiehajúcim futbalovým šampionátom ..na jednej strane radosť z výťazstva krajiny, ktorej obyvatelia sú doslova závislý na futbale, na druhej strane politická nestabilita a napätie konfrontované s krehkou dušou pomaly dospievajúceho chlapca. ... A ako som sa k tomu to filmu dostal ... akýsi fanúšik skupiny Nightwish urobil k ich skladbe Meadows of heaven videoklip práve z tohoto filmu .... na pozretie tu::: http://youtube.com/ watch?v=R7uIK3nZs34 ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sympatický a trochu teskný portrét chlapce opuštěného prchajícími rodiči a převzatý do péče starým židem, a to v době vlády junty a světového poháru ve fotbalu. ()

Reklama

Reklama