Reklama

Reklama

Zrcadlo Holandska

  • Nizozemsko Spiegel van Holland (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 1950, 10 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Málokdo slyšel o Haanstrovi předtím, než jeho film Zrcadlo Holandska vyhrál Velkou cenu za nejlepší krátký film na filmovém festivalu v Cannes v roce 1951. Tvůrce filmu se tak stal přes noc slavným. V tomto krátkém filmu zobrazuje svůj – vodní – pohled na poklidné Holandsko. Během natáčení držel kameru vzhůru nohama a ve filmu pak obraz zase vrací „na své místo“. Díky tomu vidíme nábřeží „jako obvykle“, avšak pozměněné vlněním vodní hladiny. Z filmu Zrcadlo Holandska se tak stal moderní experimentální film. Holandská slabost pro nábřeží, mnohým tak důvěrně známá, tím však rozhodně neztratila hodnotu. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

To je kouzelné jak lze z tak přírodně zdevastované, přelidněné a obyvatelstvem zdegenerované zermě udělat poetickou turistickou pohlednici. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Originální a velmi povedený kraťas, kde mi ale trochu vadila nepříliš povedená hudba...takže lepší 4* ()

bierce 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Lyrické obrazy holandské krajiny a města viděné v odrazu vodní hladiny. Obraz se vlní podle intenzity a rychlosti vodního proudu, občas je narušen organickým smetím plujícím po hladině. Na změny rytmu přitom jemně reaguje i zdánlivě nezúčastněná hudba. Ostrý a přitom rozvlněný pohled černobílé kamery působí dojmem impresionistických obrazů. Bert Haanstra za tuto báseň v obraze získal zcela zaslouženě Zlatou palmu v Cannes. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad ukázat Nizozemsko, pro něž je vodní živel tolik charakteristický, v odrazu hladiny Haanstra nejdřív sám dostal a pak i zrealisoval. ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Vau. Ak Slováci majú Zem spieva, Holanďania majú Zem pláva.. ech ech, pche... to je náhodou špatný vtip, ktorý vyšiel náramne. ()

Reklama

Reklama