Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 3

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 781)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Žádný odklon Tima Burtona od jeho stylu se nekoná! Je mi líto všech, co si film nedokáží užít se všemi těmi nápady a vtipy. Začátek z prostředí staré Anglie je kratičký a přesto úderný. Vtip a absurdnost doby. Pár maličkostí a každý si mladou Alenku musí zamilovat. Stejně tak to ale udělá Burton i s dalšíma postavama. Po hodině je film zalidněný (nebo spíš zapostavičkovaný) a s každou postavou divák dýchá. Po kýči ani památka, protože tady se něco, co se jindy prohazuje pořád dokola, totiž nekoná. Děj jede svižně a nic není zdlouhavě vysvětlováno. Buď přistoupíte na kouzelný svět a užíváte si nádhernou animaci, bizardní postavy a skvělé herce, nebo začnete hledat spojitosti se studiem Disney a další pitomosti, které tu vůbec nejsou. Tohle není film pro malé děti, ale pro diváka, který se chce bavit stejným stylem jakým se rád baví Tim Burton. A jakým se asi rád baví i Johnny Depp, Helena Bonham Carter nebo Anne Hathaway. Ta snad dokonce zastíní ostatní hvězdy, protože dosáhne ujetosti své postavy svýma schopnostma, a nepotřebuje k tomu obrovskou hlavu nebo přeplácaný vzhled. Dokonalé to ale bohužel není. Je místy až otravná všudypřítomná animace triků. Animovaný kat? Proboha proč? Animovaný pes? Ježiši proč, když je normální. Snad i obyčejnému psu může hubou zahýbat počítač. Někdy to opravdu tluče do očí až běda. Aspoň že u taneční scény režisér dlouho nezůstal. To byl jeden z mála momentů, který se mohl přiblížit té kritizované škatulkovanosti Disneyho. Za zmínku stojí ještě příjemná hudba Dannyho Elfmana, která se pěkně poslouchá i při závěrených titulkách. ()

Týnkaa 

všechny recenze uživatele

Konečně po všech těch letech, jsem začala aspoň mlhavě tušit v čem vězí celá pointa a vlastně i to čarokrásné kouzlo Alenky v říši divů... Nikdy jsem totiž nechápala jak toto může být nejoblíbenější pohádka v Anglii... Ale teď už se tomu dostávám pomalu na kloub :D ještě párkrát mrknu na film, přečtu knížku a možnáááá... možná to pochopím úplně a pak si budu moct zasvěceně povídat s jakýmkoli anglickým dítětem o významu Alenky v říši divů ve světové literatuře a kinematografii :D A to je veliký pokrok! :D ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Chápu nízké hodnocení, chápu i to vysoké. Divný film, který táhne především herecké obsazení (kromě Deppa a Carterové i Wasikowska) a hudba. Animace, i celkový optický dojem jsou divné, ale to je v tomto případě asi dobře. 75%. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Moc mi to nenadchlo... Prostě divnej film, ale ne tak roztomile divnej jako některá předchozí Burtonova dílka.... Tohle mi k němu prostě nesedlo... a ani ten Depp už není co bejvalo... Problém podle mě byla už jen ta samotná látka ke zpracování, co si vybral. Podruhý už to rozhodně vidět nemusím... A všechny ty digitální bytosti sou taky divně divný, ale to je asi otázka vkusu. A ani ten samotnej příběh mi nepřinde moc zajímavej.. no... ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečný příběh Alenky podnikatelky, zbytečný jako byla zbytečná role kloboučníka Johnnyho Deppa. Disneyovské barevné nic ve stylu Harryho Pottera, akční omyl s prvky holčičího feminismu. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Asi začínám chápat burtonovský humor. Mě se Alenka v říši divů na jeho způsob opravdu líbila. No a Johnny? Že je ve většině filmů vyparáděnej, jak na maškarní ples, jsem si už zvykl. Takže nic nového pod sluncem se nekoná a děkujme za nový a nekonvenční pohled pana Burtona. Je to prostě dokonalé, absurdní ale dokonalé! 80% ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

No hej, je to farebné a hýbe sa to. Ale to mi nestačí. Čo z toho, že film má skvelý casting, keď všetci hrajú tak afektovane až je to na zaplakanie? (Teda až na Miu Wasikowsku, ktorá jediná pôsobí živým dojmom a do role Alice sa hodí perfektne). Čo z toho, že to má miestami vizuálne nápadité scény či postavy, keď sa všetko utápa v plastovom gýči? Klobúčnik tancuje break-dance, Biela kráľovná vyzerá akoby si pravidelne šňupala koks a do toho nejaký chabý pokus o mytológiu (alebo čo...). Záverečná bitka dvoch armád. Alica v brnení. To ako vážne? Ani triky ma príliš nenadchli. Nie sú síce zlé, ale je ich príliš mnoho a totálne zabíjajú nejaký náznak príbehu, alebo herectva, ich digitálnosť je viac než zjavná a celkovo mi to prišlo príliš preplácané. Nevravím, že to nemá nápady, že to nie je občas výtvarne nápadité, ale celé je to sterilné, príbeh pripomína skôr riedku kašu, humor slabučký a emocionálne ma to neštrajchlo ani omylom (kdeže sú časy Edwarda a jeho nožníc?), vzťahy medzi postavami sú absolútne nefunkčné a celé rádoby emocionálne scény tak len zbytočne dráždia moje nervy. Gumená a nudná hračka. Pritom Elfman to stále vie, pád králičou norou bol krásny a potenciál látky obrovský. Burton sa ale utopil v pixelovej majonéze. Off with their heads! ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Taková esa se sešla. Od režiséra Tima Burtona, až po skladatele Dannyho Elfmana. I tak mám ale pocit, že jsem neviděl nic tak geniálního a velkolepého, což jsem také ani neočekával. Johnny Depp si opět užil ksichtu napatlaného na bílo, hlavní hrdinka se zdála být až překvapivě silná, což jsou jen plusové body, nicméně dějově takové nijaké, až průměrné, bych řekl. Efekty taky nebyly nic extra a zelené plátno z toho řvalo jak pominuté. Viděl jsem, ale žádný skvělý požitek z toho rozhodně nemám. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Knihy o Alence mne moc nebraly ani jako dítě, takže těžko mohu posoudit, nakolik je Burton "znásilnil" - ale film jsem dokoukala hlavně kvůli Červené královně - a věřím, že na plátně to celé musel být daleko silnější vizuální zážitek... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Já jsem ohromně dlouho Miu Wasikowsku nemusel a víte co - byla to chyba! Jako kudrnatá blondýna, pro které mám slabost, byla zrovna zde nesmírně okouzlující a i kdyby stál příběh za starou bačkoru, házel bych sem plný počet jenom za ni. To by bylo ale mírně přehnané, ne? Naštěstí tomu tak být nemusí, protože jsem tuhle mnou tak hrozivě dlouho odkládanou fantasy pohádku prožil všemi doušky a ihned jsem si ji oblíbil. Není sice něčím revolučním, je ale dalším z mnoha důkazů, jak talentovaný režisér pan Burton vlastně je. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Slušná pohádka povedeně reflektující původní knihu. Žádná další přidaná hodnota, chybí mi tu více Burtonovy osobitosti (ve vizuálu je jí tu klasicky dost) a větší důraz na budování postav i děje. Všechno odsejpá, ale divák to percipuje s lehkým odstupem jako skvělou podívanou, která ho více nezasáhne. Některé scény vyloženě zamrzí a jako kdyby je tam tvůrci přidali ze Shreka nebo Doby ledové (taneček Deppa? Ne, prosím, ne!). Přijde mi, že to dost dobře nemůže fungovat ani jako film pro děti, na to je to málo... dětské. Spíš naivní. ()

VittaBella 

všechny recenze uživatele

Burtonova Alenka má v sobě to, co mi v ostatních adaptacích tohoto díla chybělo. Nejspíš v tom bude ta skvělá animace, ještě šílenější postavy, konečně naivně působící hlavní představitelka a ucelený děj. Nemůžu ale říct, že jsem z tohoto filmu úplně nadšená, přece jen mohly mít vedlejší postavy větší prostor a konec nemusel být tak hollywoodský. ()

Muse 

všechny recenze uživatele

Chudák Burton to má holt těžké. Po tolika nadprůměrných dílech od něj publikum neočekává nic jiného než opět nadprůměrné dílo... Já jsem rozhodně zklamaná nebyla (až na provedení 3D... buď su slepá a nebo netuším, proč jsem si ten prostor opravdu užila pouze při pádu dírou...) - animace je nádherná, postavy propracované, na herecké výkony si nestěžuji a k doprovodné hudbě též nemám co namítnout. Čekala jsem pohádku a té se mi dostalo. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Pohádkové, barevné, hezké, střelené, grafické, napínavé, akční. Ale Tim Burton nikde. Možná v nějakých náznacích v hudbě, v obsazení, ale co do zbytku - nebyl k nalezení. Rozhodně se tím ale Alenka nestává nijak podřadným filmem. V kině jsem se bavila, hlavně s 3D brýlemi, kdy jsem uhýbala letícím věcem, které vrhnul vyšinutý Březňák, utíkala lesem a padala dírou. Johny Depp jako vždycky skvělý, Helena B. Carter s velkou hlavou, mladá Polka z Austrálie zajímavá a jediné co mi trochu nesedlo byl Srdcový spodek, který kromě obličeje byl celý "nedokonale grafický". Ovšem nejlepší, alespoň pro mě, byla Anne Hathaway v roli bílé královny. Ty její ruce! Film pro všechny generace. "Proč je havran jako psací stůl?" ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

(Pán Prstenů + Avatar (3D) + Shrek) * naprosto ubohý obsah = břečka. Tak zklamaný jsem na konci filmu už dlouho nebyl; a to jsem od toho nic extra nečekal. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Obrázky tak nějak viděné, hudba tak nějak slyšená, herci tak nějak mimo, scénář tak nějak americký a rejža tak nějak roztěkaný. Anebo znuděný. Anebo unavený. Divák tak nějak rozpačitý. Zůstal v sále do konce, ale film jako by odešel domů dávno před závěrečnými titulky. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, tak jsem do kina šla spíš ze zvědavosti s tím, že to nejspíš nebude nic pro mě. Pohádka a ještě k tomu fantasy, pche! Pěkně jsem se ale mýlila - Alenka na mě zapůsobila. 3D bylo zpracováno naprosto dokonale, všechny postavy měly něco do sebe a já se nechala krásně vtáhnout do děje. Prostředí říše divů bylo naprosto úchvatné - od lesa přes jednotlivá zvířátka až k okouzlujícímu kloboučníkovi a odpouzující krvavé babě :-D Johnny zkrátka nezklamal - i přes šílenej vzhled působil prostě roztomile..dokonce i Alenka, která mi ze začátku moc nesedla, si získala moje sympatie. Nelitovala jsem, že jsem si mohla film vychutnat pěkně ve velkým, bylo to moc příjemný pohádkový odpoledne...:-) ()

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama