Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 3

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 781)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2: Kostymy / Masky a vlasy + 3 nominacie: Hudba / Vyprava / Vizualne efekty _______ Tento film by som asi mohol prirovnat len ku KARLIKOVI A TOVARNE NA COKOLADU (2005), kedze je podobne ladeny pre detskeho divaka, je tu taktiez bohate mnozstvo roznych postaviciek, obleceny rozpravajuci kralik a podobne, dalej temperamentne a vdaka tomu humorne spravanie sa niektorych postav, ale hlavne fantasticky svet kreativnych tvorcov pred zelenym platnom. Ta zväcsena hlava a zuzene telo Bonham Carter nemalo chybu :-) Film som videl v kine v 3D verzii, ale ani tento zazitok ma nedokazal presvedcit k tomu, aby som mu dal plny pocet hviezdiciek. Takze ak by som zrekapituloval moje najoblubenejsie Burtonove filmy, tak su to uz spominany Karlik alebo NOZNICOVORUKY EDWARD (1990) a najslabsi MARS UTOCI! (1996). Dokonca PLANETA OPIC (2001) sa mi pacila viac, ako Mars. ________ Mia Wasikowska - (Alenka) +++ Johnny Depp - (Kloboučník) +++ Helena Bonham Carter - (Srdcová královna) +++ Christopher Lee - (Tlachapoud) +++ Anne Hathaway - (Bílá královna) +++ Alan Rickman - (Houseňáka Absolem) +++ Matt Lucas - (Tweedledee / Tweedledum) +++ Stephen Fry - (Kocour Šklíba) +++ Produkcia: Tim Burton +++ (Videl v kine 09.03.2010) +++ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

To je špatný, to je tak špatný. Nikdy jsem neměla ráda Alenku (myslím knihu), viděla jsem jiné zpracování a taky mi připadalo zoufalé. S tímhle příběhem se nedá dělat nic moc. Možná, kdyby Alenka byla ve skutečnosti paní Colombová zamlada. Ale ten bílý králík neurotik, co kolem sebe hází nádobí, Kloboučníkův taneček, obě královny, houseňák a ten elegantní bílý králík v modrém sáčku. Každý jsme nějaký, někdo šel na Alenku, já šla na králíka a králík elegán i králík kazisvět stáli za těch 108 minut v kině. Mimochodem, stejně to je schizofenní, každý králík je elegantní ničitel v jediném balení, pusťte svého králíčka k drátům ke svému počítači a uvidíte. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl (ano, dnes se stále najde někdo, kdo tak velkou klasiku ještě nemá načtenou!) ale po tomhle si ji už zřejmě půjčím. Chtěl bych totiž vidět, kolik si toho Burton upravil a kolik zachoval. Ale možná to je pro mě plus, že jsem dosud byl Alenkou nedotčen, protože si můžu udělat názor, aniž bych byl ovlivněn. Protože mně se tato hodně bizarní podívána líbila. A to jsem ani nepotřeboval 3D… :-) Alenka v říši divů to u mě vyhrála především obsazením. Mia Wasikowska mi definitivně potvrdila, že má před sebou velkou budoucnost a řekl bych, že o ní ještě (mnohokrát) uslyšíme. Johnny Depp… co k němu říct? Opět s Burtonem, opět podivínská role a opět dobrý výkon. Helena Bonham Carter byla jako Červená Královna skvělá a Anne Hathaway byla jako Bílá Královna přímo okouzlující. Právě kvůli hercům je mi líto, že nemůžu dát filmu plný počet. A ne, teď si neprotiřečím. U filmu jsem se fakt bavil, vše rychle uteklo, jenže… jediná scéna, kdy jsem měl ten správný pětihvězdičkový pocit, byla, když Alenka vyjmenovávala šest neuvěřitelných věcí. A to je přeci jen trochu málo, na film, který má 108 minut. Možná, že kdybych to viděl v 3D, víc bych si to užil, ale to už se zřejmě nedozvím a proto to hodnotím tak, jak hodnotím. 80 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Uvnitř sterilní, málo osobitá a zmatená zakázka hollywoodských bossů, u které Tim Burton zřejmě jen asistoval. Jeho kroky z posledních let mě bohužel míjí.. Burton už nebalancuje na hranici mezi originální tvůrčí filmařinou plnou příjemně šokujících nápadů a lákavou komercí, on už jednoduše začal onomu blyštivému průmyslu sloužit. Alenka jest toho příkladem.. Z jeho dítek se vytratila jiskra, lehkost, kouzlo, vtip a dokonce i děj. Jasně, na Alenčině putování si každý něco najde, každému se zalíbí nějaká z těch podivných postaviček, ale ve finále tu máme utahanou vyprávěnku, u níž si vzpomenu za pár let tak maximálně na slušné herce a hlas Alana Rickmana. Není to málo, ale byl jsem zvyklý na mnohem víc.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Stotožňujem sa s ambivalenciou Meave :-) Čo už by len Burton mohol pokaziť na fantazijnom materiáli, ktorý je preňho ako stvorený? Je to vizuálne strhujúce, efektovo uhrančivé a herecky brilantné. A predsa sa akosi neviem a neviem prinútiť k tej piatej hviezdičke. Možno mi nechýba nič k dokonalosti filmu, len ten príbeh mi nikdy celkom neprirástol k srdcu. Aj v detstve som si z Alice vždy len pozerala obrázky a nikdy sa mi ju nechcelo prečítať... Jo, a pokiaľ ide o zvieratká - neviditeľný kocúr rulez! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Burton vůbec. Bohužel, ale je to tak. Alenka je až moc digitální, vleče se (spád dostane vlastně jen v těch momentech, kdy načančané obrázky podpoří po dlouhé době povedený motiv Dannyho Elfmana) a je dějově silně nezajímavá. Navíc jí - snad až na dvě výjimky (Kloboučníkovo rozloučení, digitální pes a jeho rodina) - chybí jakékoliv emoce. Plusy: Už zmíněná hudba (včetně písně Avril Lavigne), Helena Bonham Carter, skvělý kocour Šklíba a pár vtipných momentů. Jinak nic moc, až je mi to líto.__P.S. Návrat do pohádkové říše se mnohem, mnohem lépe vydařil Spielbergovu Hookovi. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film natočil Tim Burton na objednávku ľudí z Walt Disney Pictures. Dostal k dispozícii klasický, všeobecne známy námet a ku tomu veľkú hromadu dolárov. No a vyprodukoval príjemnú, mierne psychedelickú, narkoticky farebnú rozprávku. "Alenka v krajine zázrarov" dozaista nepatrí medzi najlepšiu trojku snímkov tohto úspešného, amerického tvorcu. Tým však vôbec nechcem tvrdiť, že sa jedná o špatný film. Spolupráca zohratého dua Burton - Depp stále funguje, tak ako má. Charizma Johnnyho Deppa je magnetická, neodolateľná. Je to umelec. Jednu z hlavných úloh zveril režisér, už tradične, svojej zákonitej žene. Helena Bohnam Carterová sa stáva pod vedením svojho manžela výbornou herečkou. Tento titul som zhliadol v pohodlnom CineMaxe so svojou priateľkou po boku, stredneveľkým sáčkom popcornu v ruke, fľašou coly a s 3D okuliarmi na očiach. Z kina som odchádzal spokojný. **** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pokroucený pomník Burtonova manýrismu aneb kterak se dříve kreativní režisér pokusil ubít krutopřísnou sterilitu a prázdnotu přehuštěným shlukem rádobyfantazijního haraburdí (včetně prvků, co dřív fungovaly v jiných jeho filmech). Blivajz a né Nádherňajz... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Alenka nám trochu povyrostla a jen na ní nyní závisí osud podzemní říše. Abych se přiznal, tak jsem si nikdy neoblíbil ani samotný příběh Alenky v říši divů, ani žádnou z filmových verzí. Dokonce ani jako dítě mě tenhle příběh nebavil. Ale v tomto případě jsem prostě nedokázal odolat úžasnému spojení Tim Burton, Johnny Depp a Helena Bonham Carter, které už tak perfektně a bezchybně fungovalo v případě Sweeney Todda. A ani tentokrát jsem nebyl zklamán, Tim Burton mě okamžitě vtáhl do děje a já jen nevěřícně sledoval, co všechno se na televizní obrazovce před mými zraky odehrává. Ani na okamžik jsem se nenudil, ani na okamžik jsem nelitoval, že jsem se na film podíval, zkrátka naskytl se mi další z úžasných filmových zážitků. Johnny Depp, H. B. Carter, Mia Wasikowska i Anne Hathaway byli prostě úžasní a dokonalí a pod režijním vedením Tima Burtona zvládli své role naprosto perfektně. Nicméně i přes tento můj pocit dokonalého filmu tu stále zůstává jakási averze vůči zpracovávané knižní předloze, tenhle příběh jsem nikdy nemiloval a zřejmě ani milovat nebudu a ani tento film nedokázal změnit můj názor, a ač vím, že je to možná vůči filmu samotnému nespravedlivé, přesto musím svou nechuť vůči příběhu zapracovat do hodnocení, ale i tak mi vychází úžasné a nadprůměrné hodnocení v podobě čtyř hvězd. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

„Proč je havran jako psací stůl?“ Tim Burton je stále tím rozpustilým klukem i když mu(nám též) čas neúprosně odkrajuje. Tak proč si nedopřát trochu toho rozmaru, když to štědří producenti i digitální technologie umožňují. Alenka v říši divů je zábavná, hravá, pestrobarevná, potřeštěná, prostě ta „nejúžasnoucnější.“ Mrňousové jí budou zbožňovat a velcí budou vzteky zarývat nehty do sedadel, aby tuto „kýčovitost“ přetrpěli. I když možná… :)) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Sice trochu divácky přístupnější, ale stále Tim Burton jak ho mám rád. Ze začátku to sice vypadalo až moc disneyovsky a docela jsem se nudil. Jakmile se ale Alenka dostane do staré dobré říše, tak se konečně ke slovu Burtonův osobitý styl s rozmanitým světem, hravými dialogy a výbornými postavami. Je pravda, že místy tam ten Disney vidět je a Burton nedokázal tu spolupráci ukočírovat na 100% jako v případě Karlíka. I tak jsem se ale většinu času velmi bavil a uteče to jako voda. Příběh je velmi dobrý a docela se mi líbilo, jak si Tim s tím světem dovedl pohrát a nebál se např. i skoro romantické linky mezi Alenkou a Kloboučníkem. Herci hrajou všichni velmi dobře, Mia Wasikowska je roztomilá a Johnny Depp má toho prostoru tak akorát, aby ostatní nezastínil. Velmi silné 4* a po dalším shlédnutím půjdu možná ještě výš. ()

JAn odpad!

všechny recenze uživatele

Burtonovy světy se mění v lacinou, infantilní reklamu na Johnyho Deppa. Nic víc totiž neobsahují. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodně špatné. Mám ze starého dobrého Tima pocit, jako by začínal točit pohádky pro děti po vzoru Rodrigueze. Když jsem se v kině usadil do stereotypní sedačky CineStaru, byl jsem nejprve po dvaceti minutách stopáže přesvědčen o skálopevných čtyřech hvězdičkách. Každou další půlhodinou mé osobní hodnocení klesalo... Dobré jsou tu vlastně jen tři věci: kouzelná Elfmanova hudba, která mne uchvátila od úvodních titulků, dále objevování nového světa ala Avatar pro děti, a nakonec patřičně vyšinutý Johnny Depp. Všechno ostatní je z mého pohledu prachobyčejným podprůměrem! Co na tom, že je celý snímek tak neuvěřitelně "počítačově pěkný", když jsou veškeré dialogy krutopřísně nudné, děj nezáživný a gradace nulová? Posledních několik minut jsem vyloženě přetrpěl - viz taneční kreace páně kloboučníka. Trapnost střídá nudu. Burton natočil děsně efektní pohádku s tunou sexy scének, ale absolutně bez srdce. Hlavní hrdince jsem nezbaštil jedinou scénu! ()

petero 

všechny recenze uživatele

V podstate som rád že som na tom bol v kine a nie som si taký istý či by som si to tak užil i 2D. Burton má to najlepšie už dávno za sebou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V čase kinopremiéry som zvažoval návštevu kina a to , že som nakoniec nešiel považujem za dobré rozhodnutie. Doteraz som žiadnu inú verziu "Alenky" nevidel, takže ma nezvádza k porovnávaniu. Príbeh je síce plný pekných a divných postavičiek, ale chýba im život. Je ich jednoducho priveľa na to, aby vám niektorá z nich prirástla k srdcu a čo je horšie , je tu trestuhodne málo humoru. Ako pre koho, povedia si poniektorí, ale ja som sa za celý film iba párkrát pousmial, čo je na rodinný film sakra málo. Postava klobúčnika v podaní J. Deppa je skôr iba do počtu a ak celkovo porovnávam Burtonov predošlý počin Karlík a továreň na čokoládu, tak vyhráva na celej čiare. Dosť sklamanie , hlavne ak za 3D predstavenie v multiplexe pýtajú 7 eur...S celou rodinou je to 28 eur , čo už je kurva dosť. Za také prachy by som si vedel predstaviť niečo lepšie...taký Avatar napríklad. Tam som neváhal zaplatiť dvakrát. Deťom sa to páčilo , ale pre mňa iba jednohubka. 60%. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Vaření z vody, z kterého občas vzniká pořádný guláš. Celý film je vizuálně nabušený a děj zběsile uhání kupředu, jako celek je to ale takové zvláštně sterilní. Burtonovi snad poprvé chybí moment překvapení, děj je od první scény viditelně šablonovitý a divák je vždy o krok (nebo dva) před postavami. Děti budou nadšené, dospělí vypnou mozek a můžou se kochat skvělými triky a přesvědčivou Miou Wasikowskou a filmový recenzenti si smutně přiznat, že Alenka není zas taková pecka, jak Tim sliboval a že se zařadí po bok Planety opic či Marsu,který útočí!. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Burton si doberá Disneyho a ja z toho veľkú vedu robiť nejdem. Veď už samotný trailer je pozvánkou do akéhosi štiepeného zázračného sveta/sna, ktorý si ako "Planet of the Apes" ide za svojim predsavzatím, za zákazkou. A s týmto tušákom si pohodovo snorím v panoptiku rozprávkovo-halucinogénnych výplodov na dne zajačej nory. Kde sa "Alice" Wasikowska stáva sprievodcom statočným, riešiac rivalitu medzi červenou a bielou kráľovnou si testuje predurčenosť k odťatí hlavy príšery. "Mad hatter" Deep ako koordinátor fantazmagórnej rodinky nehrá druhé husle. Ohraničeným "part timeom" si uplatňuje svoje privilégia a k dievčatku hýri kolegiálnym činmi. "Cheshire Cat Fry" je žolík, ktorého krajne vycerené "keep smile" zuby nemožno nemilovať a po jeho zmiznutí znovu chceš jeho ksicht. Okrem toho, že založím odporové hnutie ATD ("Anti Three-Dimension") na margo prznenia výberového materiálu a každý piatok prekľajem prihlúply slovenský dabing, si tu a teraz s kľudom smiem kecnúť. "Wonderland" ako tak chutil. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně Time a buď rád za tu druhou hvězdu. Rozmáchlost děje Burtonovi nikdy nešla, pohořel s vesmírnou invazí na naší planetě, stejně tak jako když nechal planetu obsadit opicemi. Burton je specialista na smutné příběhy které se odehrávají s minimem postav. Bohatě si umí vystačit s holandskou vesničkou, kde stíná hlavy bezhlavý jezdec anebo s domem, kde řádí holičova břitva. Snímku v mých očích rovněž neprospívá svěřené téma, které je naprosto mimo a koukat na pohádku, která mě nic neříká, na které jsem nevyrůstal a které vlastně ani nerozumím pro mě není zrovna nejlepší zážitek. Přemýšlím jestli bych dokázal vůbec něco pochválit, ale nic mě nenapadá. 40% s bídou. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Věnujte každému svět. Přimějte je, ať ho hledají, akceptují a žijí. Nesmyslná pravidla, se kterými se zpočátku filmu Alenka potýká v rychlokurzu života mladé slečny si nezadají s nesmyslnými pravidly nesmyslné země, která je fakticky opravdová. Hlavně asi právě svou nesmyslností, jakoby obtisknutou a pomíchanou. Země karet a šachů. Země kde na hranici mohlo stejně dobře stát dlouhé zrcadlo. Holka se poučí, najde sama sebe a díra-nedíra závěr rychlokurzu zvládne za jedna. (Divím se, že si při proslovu nemusela odškrtávat jména blízkých, kterým vysvětlila jejich patetické životy.) Cesta za seberealizací pravda krásná a imaginaci probouzivší. Ale hopkající dětsko ve mně neprobudila. Jednotlivosti bravo. Herecké výkony olala. Ale málo wierd, groteskní, kouzelné a absurdní - formou, ne obsahem. Závěr poměrně epic. Jen ten Burton malinko zklamal. Off with his head! 3,6* ()

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama