Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 1

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 781)

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Tim Burton bez Tima Burtona. Hromada Hollywoodu na úkor atmosféry. Kdo četl Alenku, nebude uspokojen. Ano, vizuální uspokojení dostatečné, ale nějak se z toho vytratil duch předlohy. Prostě nám to odvyprávěl, a pak byl konec. Depp nezklamal, bohužel ani nijak neoslnil. Nemyslel jsem si, že napíšu takový komentář, a že dám jen za tři. Takže trochu zklamání. Time - ser na prachy a toč podle svého, v tomhle případě ti to nevěřím...A pokud nechcete vidět, jak se celý film shodí, odejděte před kloboučníkovým tanečkem - to je opravdu pěst do obličeje všech fanoušků...Good Bye, sweet hat ;-) ()

Agent Orange 

všechny recenze uživatele

Tato návštěva kina mě utvrdila v několika věcech: 1) 3D projekce je prima věc 2) Lewis Carroll musel brát hrozně tvrdé drogy 3) Pointu Alenky jsem opět nepobral (a nebo tam pořád marně hledám něco co tam není) 4) Helena Bonham Carter umí 5) Tim Burton taky umí, ale tohle si za rámeček nedá... ()

Akyno 

všechny recenze uživatele

Imaginácia sveta sa dá obdivovať a autor predlohy si nepochybne zaslúži pochvalu, no Burtonovo podanie ma mierne sklamala. Neurazí - Nenadchne. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Tak jsem přišel z 3D kina s pocitem, že se mi to líbilo. Občas jsem si sice připadal jako v Avataru nebo Pánu prstenů (budou ve všech 3D poletovat světlušky nebo co to je a budou se všude za doprovodu pompézní hudby hrnout šiky do boje?), ale odpouštím. I když efektu "tohle už jsem někde viděl" se u dalších podobných spektáklů opravdu obávám. Délka akorát, jen kdyby mi před tím nepouštěli půl hodiny upoutávek a reklam. Ve filmu mnoho drobných vychytávek a fórků. Hezká hlavní hrdinka. A pozor, tohle je něco, co jsem myslel, že nikdy neřeknu: neprudil mě český dabing (dlouho jsem přemýšlel, jestli to přiznám). Faktem ale je, že mi chybí nějaké větší emoční doznění toho filmu. Uběhlo 24 hodin od promítání a nemám ho v hlavě tolik, jak bych si představoval. Aktualizace 25.4.2010 : Podruhé v kině na Alence - a rozhodnutí, že tu hvězdičku přidám. (I když fakt stoupá pocit, že některý balkóny, terasy, fasády, vodopády, zvířata, stromy bla bla bla jsem už někde viděl.) ()

cypher 

všechny recenze uživatele

V řadě desátý Burtonův počin v mých filmových zkušenostech má můj velký obdiv z několika důvodů - především je to díky skvělému hereckému obsazení s Kloboučníkem (překvapivě Johny Deppem) v čele, mrchou Rudou královnou (Helena Bonham Carter) a kouzelnou Bílou královnou (Anne Hathaway) a v neposlední řadě největší překvapení - Alenka (Mia Wasikowska). Od téhle herečky jsem čekal snad největší zklamání, ale celých 108 minut jsem z ní prostě nemohl zpustit oči. Klasický šablonovitový příběh snad nemá ani cenu zmiňovat, přirovnání k filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodejnice a skříň se nemohu vyhnout. Tvůrci Alenky se ale vydali trošku jinou cestou a minimálně Danny Elfman zafungoval opět dokonale a jeho hudba skvěle dokresluje potemnělou atmosféru Říše divů. Jediné co mi scházelo, bylo klasické technologické zpracování úvodních titulek. To ale nijak nezmění moje hodnocení, dostal jsem přesně to, co jsem potřeboval - skvělá práce! "Proč je havran jako psací stůl?" ()

Rozbik 

všechny recenze uživatele

Myslím že tento snímek patří spíe k těm méně povedeným Burtonovým výtvorům a celkově bohužel ustoupila hloubka příběhu do pozadí na úkor 3D efektů. Důležité je myslím zdůraznit, že se nejedná o filmové zpracování knihy Lewisa Carrolla, jako takové, ale spíš o snahu na ni určitým způsobem navázat (aspoň takhle to chápu já):-). Burton měl tudíž mnohem volnější ruce a nutno říct, že si je možná uvolnil až příliš. Příběh je totiž poměrně mělký, v podstatě ničím nepřekvapí a konec vyzní jako kýčovitě feministická tečka. Herecké výkony jsou nicméně kvalitní u všech zúčastněných, musím říct, že Mia Wasikowska mě příjemně překvapila. Pokud toužíte po nenáročné, pohádce se sladkým happyendem a dobrými efekty, určitě snímek nezklame. Ale u Burtona jsem zvyklá na o dost vyšší standart a menší "holywoodskost", tudíš musím za sebe dát jen 60%. Time, doufám, že se příště polepšíš;-). ()

DjLibnei 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosté zklamání... Čekal jsem kvalitu, druhého Karlíka... Dostal jsem B-éčkové Letopisy Narnie Podle mě do toho Tim Burton nedal všechno, bohužel za mě jen 45% (za výtečného Johny Deppa) ()

lisma 

všechny recenze uživatele

Alenka je bezkrevná pestrobarevná podívaná, s absencí výraznějších emocí, bez vtipu, ale zato s množstvím digitálních triků, klobouků, hlodavců a tak dále a tak podobně. Burton je z celého filmu cítít jen lehce potemnělou atmosférou, která však vypadá poměrně uměle v porovnáním s tím, co Timova imaginativní schopnost opravdu dovede. Film se bude zřejmě dětem odrostlým na čaroději z Bradavic, ale pro mě je tato verze Alenky jen skrznaskrz průměrná záležitost a musím uznat že mě pan režisér rozhodně nepotěšil. 70% ()

Sintiroma 

všechny recenze uživatele

Ocekaval jsem vetsi bombu od Tima Burtona.Vubec sem necitil tu atmosferu z jeho predeslych filmu a mnohem lepsich filmu.Vim ze tohle je pohadka ale Mrtva nevesta byla taky a atmosfera byla lepsi nez tenhle snimek.Masky se mi moc libili na druhou stranu,a taky sem cekal ze postava Johnyho Deppa bude mit vetsi charizma. ()

Rieux 

všechny recenze uživatele

Burton bude tocit Alicu. Ked som to prvy krat pocul, povedal som si, ze je to perfektny napad. Myslel som, ze sa tam Tim vyhra s kulisami a ze to urobi poriadne sialene a zaroven humorne. To som este nevedel, ze nejde o remake, ale o sequel k povodnemu pribehu. Povedal som si, nevadi, aj "druha cast" v jeho rezii bude uzasna. Ved tam hraju Depp, Bonham Carter, tak co by sa mohlo pokazit? No po prichode z kina som si uvedomil, ze Krajina zazrakov bola vyuzita minimalne. Postavy boli skvelo zahrate aj skvelo naanimovane, lenze ten pribeh bol dost prvoplanovy. Uz minimalne v Narnii sme videli ako sa niekto po dlhom case vrati do fantasmagorickeho sveta a vsetko je v troskach, lebo vladnu zle bytosti. Ale aj to by sa dalo prekusat. Co mi najviac vadilo bolo, ze som nevidel Krajinu zazrakov, iba nejaku kvazi postapokalypticku verziu, v ktorej sa mihli vsetky postavy z povodnej rozpravky plus dve, tri nove. Chybala mi pestrost, viacero lokacii a hlavne ma udivilo, ze som v rozpravke viac drzal prsty srandovnej, ale zakernej Cervenej kralovnej nez spravodlivej, no zato depresivne posobiacej Bielej kralovnej. Hlavna hviezda Johnny Depp sa mi zda, ze je prilis nasilu vkladany do vela scen. V povodnej rozpravke tolko priestoru nemal. No nic, nevyslo to podla mojich predstav, ale stale sa na to da pozerat. ()

mrakoplasH 

všechny recenze uživatele

Výborná 3D masáž, kterou jsem shlédl v Imaxu a to ovlivnilo celý můj názor. Po vizuální stránce se jedná opravdu o výborné zpracování, bohužel samotný děj je jen průměrný. Očekával jsem asi více od spojení Burtona a Carrolla, né jen nové grafické pojetí spíše navázání příběhu Alenky. Počítám, že s dalším 3D filmem půjde mé hodnocení tohoto počinu rapidně dolů. ()

tombender 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím asi nehorší Burton. Děj absolutně bez šťávy, vše se dalo předvídat a já měl hrozný problém neusnout. Jo a ten Deppův taneček na konci jsem vážně nějak nepobral :/ Podobný typ zklamání jako Avatar.. ()

Loranna 

všechny recenze uživatele

Asi jsem udělala chybu, když jsem dala přednost titulkované verzi před 3D, protože věřím, že bych z Alenky měla aspoň o něco silnější zážitek. Přiznám se, že mě trochu zklamalo Burtonovo uchopení příběhu, v souvislosti s jeho jménem jsem totiž čekala temnější a pochmurnější zpracování, ne jen snahu o co nejdivnější a nejztřeštěnější postavy. Co se herců týče - Johnnyho mám mnohem radši ve vážnějších rolích a ti jeho podivíni už mě pomalu začínají nudit, ale víceméně nezklamal. Stejně tak (pro mě předtím neznámá) Mia Wasikowska, jejíž výkon neurazí, ale ani nenadchne. Uječená Helena Bonham Carter je jako obvykle skvělá, i s hlavou jako létající balon je prostě sympaťačka :) Velkou radost mi udělal taky dokonalý hlas Alana Rickmana, o který jsem díky původnímu znění nepřišla. Suma sumárum - Burtonova Alenka je pěkná pohádka, dech ale (pravděpodobně ani v 3D) bohužel nevyrazí. ()

MarryW 

všechny recenze uživatele

Nerada chodím na snímky v 3D, protože si myslím, že 3D snímky do " normálních " kin nepatří. Jednak z toho není takový požitek jako z 3D v IMAXu, ale hlavně z toho mám pocit, že se režiséři snaží schovat chyby svého filmu právě za mystickou clonu názvu 3D. V tomto případě se mi to jednoznačně potvrdilo. Film neměl v podstatě žádnou duchaplnou hloubkou jako tomu je u klasické kreslené Alenky. Byl to pouze pokus o převedení této pohádky do hraného filmu v moderní podobě, který se rozhodně nevyvedl. Podle mě byla základní chyba už ve výběru hlavní představitelky v podání Mii Wasikowske. Holčička je to sice hezká, hezký se usmívá, ale to je tak všechno. Ani se nedokáže pořádně zamračit a urazit. Anne Hathaway jakožto Bílá královna je naprosto příšerná, vypadá, jakoby si před každým natačením dala tak tři jointy, aby byla pořádně švihlá. Děs. Poletuje po plátně jako motýl a dělá, že všemu rozumí a vše vyřeší. Johnny Depp a Helena Bonham Carter jsou kapitola sama pro sebe, ale naštěstí dobrá kapitola. Mám pocit, že celý film stojí jen na jejich výkonech. Ovšem musím také pochválit vizuální efekty a výběr hudby, kterou měl na starosti Danny Elfman a kterou stojí za to si poslechnout i jen tak. Co mě ale mrzí naprosto nejvíce je to, že to nebyl Tim Burton. Ten se asi někde vypařil a natáčení řídil z vesmíru. ()

WDMD 

všechny recenze uživatele

Poměrně banální a tuctový film s (minimálně) dvěmi výbornými herci - J. Depp je standardně dobrý, u H.B. Carter je to možná její zatím nejpovedenější role. Disneyho ani Burton nezachrání... ()

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama