Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Trailer 1

Alenka Kingsleyová je devatenáctiletá dívka, kterou od malička pronásleduje jedna a ta samá noční můra o podivných bytostech. Nemůže kvůli ní spát, jediným lékem je milující otec, který ji vždy utiší. Po otcově smrti se dívce nejen vrátí noční můry, ale její obrovská představivost jí v mnohém komplikuje život. O 13 let později je z Alenky půvabná, trochu svérázná a bystrá dívka, která své okolí překvapuje podivnými nápady a nevšedními úvahami. Jednoho dne ji ale čeká nemilé překvapení, její matka ji hodlá provdat za přihlouplého, nevzhledného, avšak bohatého lorda Hamishe. Alenka prchá ze své zásnubní hostiny do lesa a utíká za králíkem ve vestě. Spadne za ním do hluboké jámy a ocitne se v podivném světě, aniž by si pamatovala, že už tam jednou byla. Vypije nápoj s nápisem "Vypij mě" a zmenší se na takovou velikost, aby mohla projít malinkými dvířky do fantastického království... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (60)

  • V severoamerických kinech film nastřádal 334,2 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb byl 1025,5 mil. (NIRO)
  • Roli Alenky (Mia Wasikowska) byla nejprve nabídnuta Anne Hathaway, ale ta odmítla, protože nechtěla pokračovat v rolích hezkých dívek v pohádkových šatech. Navrhla, že by přijala roli Bílé královny a bylo ji vyhověno. (Hans.)
  • Ve scéně, kdy Alenka (Mia Wasikowska) vstupuje do říše divů, je v pozadí vidět nápadný pokroucený strom bez listí, který odkazuje na Burtonův dřívější snímek Ospalá díra (1999). (Perth)
  • Tim Burton během předprodukce neměl jasnou představu, jak by měl Kloboučník (Johnny Depp) vypadat. Vzhled postavy tedy vzešel z návrhů Johnnyho Deppa a maskérky, která dříve pracovala na snímku Střihoruký Edward (1990). Například oranžové Kloboučníkovy vlasy byly Deppovým nápadem. (Jackie21099)
  • Alenka (Mia Wasikowska) během filmu několikrát výrazně změní svoji tělesnou velikost, od té přirozené, přes velikost trpasličí až k té nadměrné. Jinak ale její postava zůstává (až na závěrečnou soubojovou scénu, kdy si oblékne pohádkové brnění) velmi civilní a nijak nedeformovaná. (SeanBean)
  • Původně měl být obličej Alana Rickmana digitálně zakomponován na animovaného houseňáka, kterého daboval. Z nápadu poté sešlo, avšak tvůrci se snažili na houseňákovu tvář dát Rickmanovy charakteristické rysy. (Elbarto08)
  • Na začátku filmu je možné na měsíci spatřit úsměv kocoura Šklíby (Stephen Fry). (Elbarto08)
  • Díky filmu vznikly dvě hudební CD. Jedno obsahuje soundtrack s hudbou skladatele Dannyho Elfmana. Druhé CD „Almost Alice" ("Skoro Alenka“) je kompilací šestnácti písní včetně písně k závěrečným titulkům filmu „Alice (Underground)"/"Alenka (v Podzemí)”, napsané a zpívané Avril Lavigne. Ostatní písně se nechaly filmem inspirovat. (Kroup4)
  • Kostymérka Colleen Atwood měla plné ruce práce s kostýmy pro Alenku (Mia Wasikowska), která neustále měnila velikost. Kromě brnění má v jednu chvíli na sobě i šaty, které měly být vyrobeny ze závěsů v hradu Srdcové královny (Helena Bonham Carter). Atwood tedy musela pro Miu ušít šaty v několika velikostech. (Kroup4)
  • Místo počítačově generovaných postav používali filmaři kulisy z kartónu, modely v životní velikosti nebo prostě lidi navlečené do zelených přiléhavých obleků s očima přilepenýma na různé části těla. To pomáhalo hercům při dialozích a umožňovalo jim to reagovat na něco skutečného. (Kroup4)
  • Elixír, který Alenka (Mia Wasikowska) pije, aby se zmenšila, se jmenuje Pilšavér. Koláč, který jí, aby se zvětšila, je Upelkuchen. (Kroup4)
  • Celý film se natáčel ve studiu, před zeleným pozadím. Vše, co ve filmu tedy vidíte, je dotvořeno digitálně. (CatcherBlock)
  • Když si herec Crispin Glover (Srdcový kluk), který strávil většinu natáčení na chůdách, vyvrknul při natáčení jedné scény kotník, začala ho na scéně jistit skupinka mužů v zelených oblecích. (Andrew78)
  • Oči potrhlého Kloboučníka jsou o 10 až 15 procent větší, než oči jeho představitele Johnnyho Deppa. (Andrew78)
  • Pro film bylo vytvořeno jen velmi málo kulis. Jediné, co filmaři skutečně postavili, byly tři verze Oválné haly (kam Alenka v podání Mii Wasikowské propadne králičí norou) a vězení v hradu Srdcové královny (Helena Bonham Carter). Všechno ostatní vzniklo digitálně. (Andrew78)

Související novinky

Malá mořská Hit-Girl

Malá mořská Hit-Girl

08.11.2015

Nové adaptace slavných pohádek jsou teď v kurzu podobně jako comicsové filmy. Alenka v říši divů, Zloba a Popelka vydělaly ohromné peníze, takže vás asi nepřekvapí, že u Disneyho chystají třeba… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Disney transformuje Dumba

Disney transformuje Dumba

09.07.2014

Hrané pohádky jsou v současnosti skoro tak populární a úspěšné jako comicsové adaptace. Sněhurka a lovec nebo Alenka v říši divů brzy dostanou druhé díly, nejnověji pak u diváků zabodoval růženkovský… (více)

Kapitán Nemo to nevzdává

Kapitán Nemo to nevzdává

14.06.2014

Geniální vědec Kapitán Nemo, známý z románů Julese Vernea, se v kinech naposledy objevil před 11 lety. U nás natáčená Liga výjimečných ale nebyla přijata zrovna kladně a mimo jiné ukončila hereckou… (více)

Reklama

Reklama