Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Laskavý a na první pohled neškodný holič Sweeney Todd (Ray Winstone) v sobě skrývá agresi kvůli těžkému traumatu z minulosti. Někdy se nedokáže ovládnout a jeho zákazníci se proto stávají krvavými obětmi, což nemůže zůstat bez důsledků. Vedlejšími postavami jsou jeho známost paní Lovettová (Essie Davis) a malý pomocník Tobias.

Film je BBC adaptací anglické divadelní hry, která je založena na londýnské pověsti z 18. století. (Dromedár)

(více)

Recenze (63)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád snímky zasadené do upršaného Londýna dávno minulého obdobia, ktorý vďaka počasiu dokáže vyvolať tu správnu pochmúrnu atmosféru. Po prvej gore scéne som si myslel, že "Sweeney Todd" bude celkom slušný nárez, ktorý ponúkne tu správnu dávku násilia. Bohužiaľ, nestalo sa, pričom všetko takpovediac zostalo v akejsi rovine "0". Čiže krv áno, no detailný záber nie. Inak musím skonštatovať, že "Sweeney Todd" je vskutku pozerateľný TV slasher, ktorého najsilnejšou stránkou je jednoznačne príbeh či samotná pointa: naučiť sa holiť sám - 65% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Seznamte se, velevážený pan Sweeney Todd. Potkat ho můžete nejen na Broadwayi či ve (pře)stylizované podobě u páně Burtona, ale i v této adaptaci původního lidového příběhu z produkce BBC. Úspěch pana Todda stojí především na dvou aspektech. Atmosféře a hereckých výkonech. První je naprosto perfektní a to nejen díky znepokojivému hudebnímu podkresu. Druhé při pohledu na obsazení netřeba komentovat. Celek by nedržel pohromadě ani na jediný moment nebýt Raye Winstona v roli vašeho starého dobrého holiče. Možná chvíli bude trvat než přijdete na chuť jeho "psychotickým návalům", ovšem je to jen otázka času. Pak již stačí pouze se pohodlně usadit a plně se svěřit do jeho makabrózní péče. Nemusíte mít strach, dobře se o vás postará. Jeho klientela by mohla vyprávět. Kdyby tedy mohla. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Místo na okoukané efekty a rádoby cool vzhled vsadil Moore na drsnou realitu špinavé Anglie a vynikající herce. Ray Winstone s přehledem strčí do kapsy většinu hollywoodské A třídy a předvádí pravděpodobně nejlepší herecký výkon, jaký jsem letos viděl. V rámci televizní produkce je Sweeny Todd maximum, kterému se vyrovná jen máloco. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sweeney Todd, lazebník londýnský. Když si u něj sednete do křesla s přáním: „Zkrátit, prosím.“, máte při jeho náladičkách docela velkou šanci, že místo vlasů či vousu bude zkrácen váš život a jako bonus se stanete dílnou součástí ostrovního pekařského průmyslu.. Nyní hlavně díky Burtonovi profláklý viktoriánský melodram ukázal pod krovkami BBC tradiční zbraně svého producenta. Neokázalá a přitom funkční atmosféra, ve své prostotě silný příběh a především impozantní herecké výkony. Snad ještě víc, než na břitvu občas příliš tlačící Winstone, se mi zamlouval veterán David Warner a jeho pichlavé glosy slepé spravedlnosti.. O rok mladší holičsko-hudební křepčení jednoho z nejvýznamnějších akcionářů podniku na výrobu líčidel už asi absolvovat nehodlám, anžto mám tušení, že Mooreova filmařská oficína je mému srdci mnohem blíž.. „Please allow me to shave myself..“ ()

akisha 

všechny recenze uživatele

V porovnání s tímhle Toddem je Burtonův radostnou selankou, kde vlastně všichni jen předstírají, že jsou zlí, ale nemyslí to tak úplně vážně a je to spíš sranda. Tenhle Sweeney Todd je psychopatickej padouch a svoje vraždy skutečně prožívá - ať už jde o to uspokojení nebo šok z toho, co provedl. A není úplně necitelnej, může se klidně i zamilovat nebo si někoho oblíbit a pak mu vadí, když ho musí zabít. Takovej je to chudák, no! Ray Winstone tu předvedl celou škálu různejch stavů a nelze než mu vyseknout poklonu. Atmosféra tohohle díla je těžce psychoidní a asi Vám nezpůsobí zrovna euforické opojení. A emoce jako hněv, depresi, frustraci, výčitky, lásku, vinu a pod., se z toho podařilo vyždímat mnohem víc, než z Burtona, odkud si nepamatuju nic krom švábů v koláčcích paní Lovettové, knírku Šáši Cohena a basu Alana Rickmana. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Prvý film zameraný na spracovanie príbehu vražedného holiča Sweeney Todda som videl, zrejme ako väčšina z vás, v roku 2007, keď prišiel do kín snímok, ktorý natočil môj obľúbený americký režisér Tim Burton. Ten to celé pojal vo forme muzikálu, ktorý nesie jeho charakteristický kreatívny filmársky rukopis. Do hlavných úloh obsadil svojho hereckého favorita Johnnyho Deppa a svoju vtedajšiu životnú partnerka Helenu Bonham Carter. Okrem toho, že to bolo filmársky výborne zvládnuté, vzbudilo to i môj záujem o túto tému. Takže som sa dostal aj ku snímku, ktorý bol natočený rok pred tým. Ide o anglický televízny film "Sweeney Todd", ktorý režíroval David Moore. Na rozdiel od mainstreamovej hudobne štylizovanej Burtonovej verzie sa jedná o hodne drsný, krvavý psycho horror. Bol som veľmi príjemne prekvapený. **** ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Dobry film, jsem docela mile prekvapen. Sice jsem mel za to, ze stahuji novinku s Johnny Deppem, ale i tohle bylo velice dobre na TV film. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Řekněte mi proč?" „Protože jsem mohl." Skvělý R. Winston hraje naprosto přirozeně - stačí jen pohled, přimhouřené oko, otevřená ústa. S úsměvem podřízne svého zákazníka, a že těch podříznutí je, až krev stříká na všechny strany. A pak je tu paní Lovettová. Místo otevřené lásky se stávají obchodními partnery. Ona mu posílá zákazníky, on ji zásobuje, aby její tajemné masové koláče byly nejlepšími v Londýně. Jenže přísloví o džbánu se nakonec stejně naplní... Herecky je film skvělý, mezi dalšími vyniká úlisný otec (David Bradley) či nekompromisní Fielding (David Warner). Kromě špíny a krve dojde i na sex. „Peklo neexistuje. Děláme si ho jen my tady na zemi..." „A co když se mýlíte?" „Pak jsme ztraceni." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sweeney Todd patří k Londýnu stejně jako Jack Rozparovač, avšak na rozdíl od Rozparovače je Todd postavou ryze románovou a smyšlenou podobně jako Stokerův Dracula. To však nic nebránilo tomu aby se příběh o šíleném holiči stal vskutku děsivou legendou a já jej v klidu řadím k povídkám E. A. Poe. Příběh je to dávný, ale před nedávnem byl vcelku výrazně oživen (no nedávnem, ono je to už 11 let...) hororovým muzikálem Tima Burtona. Na můj vkus to bylo ale až moc spektakulární a tak jsem s radostí zavětřil, když se mi na ,,radaru'' objevila tahle věc, navíc s mým oblíbencem Rayem Winstonem. Ačkoliv na ČSFD figuruje spíše jako herec filmů s ,,modrým hodnocením'', on sám je hvězdičkovou záležitostí a jeho herectví je skvělé ! BBC nám tedy v tomto TV filmu předvede tak trochu jinou tvář tohoto příběhu. Ale ačkoliv je film filmem televizním, strká do kapsy nejeden větší historický kousek. Opět jsem byl doslova nadšen tím zpracováním Londýna osmnáctého století. Hnusného, zakouřeného, špinavého, mohutně se rozvíjejícího mraveniště. Dočítám teď knihu Billa Brynsona - Dům. Tenhle ač Amík avšak dlouho žijící v Anglii což se na něm naštěstí dost podepsalo mi v knize osmnácté a devatenácté století z hlediska žití přiblížil jak nikdo jiný a jen díky němu si pak skutečně libuji v detailech, pokud někdo tu povědomost má a ve filmu si dá práci s reáliemi té doby. Tady nelze než spokojeně kromě děje samozného vnímat všechny ty detaily ať už se jdná o dobové oděvy či vybavení domů. Na tohle byli Angláni vždycky machři a proto mám jejich historické záležitosti tak rád. Nemůže se totiž přihodit, že jim před papundeklovým Camelotem bude pobíhat naondulovaný R. Geere ve fialových legínách a to legínách zaříznutých proklatě hluboku :-)!. Winstone Todda podá tak skvěle, že vám jej bude líto což je u masového vyšinutého vraha co říci. Není však ve filmu sám a oč je tam méně herců, je to kompenzováno samými skvostnými jmény a koneckonců, dobré divadlo se dá hrát i s minimem herců. A tak tu máme velitele konstáblů Davida Warnera, který se pro historické filmy narodil, mladičkého Toma Hardyho, vnadnou kyprou Australanku Essie Davis ad... Na filmu vlastně není nic pěkného. Je to smutný film o smutné postavě z doby, kdy se nežilo jednoduše. Ale je to natočeno sakra skvostně ! A tak dávám za 4 masové koláče. * * * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný studiový televizní film, jenž nemá ani Ň společné s Burtonovým uřvaným stejnojmenným tyjátrem. Ray Winstone minimalistickým způsobem předkládá divákům umírněnější (nikoliv čajíčkovou a slabou) verzi příběhu jednoho holiče s pocuchanou psychikou a se zálibou v podřezávání svých zákazníků. 70%. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hmmm, velice povedený TV film, který svou brutalitou a gore nemá moc obdoby. Srovnáváním s například Deppovým Toddem se bráním, to nemá asi moc význam, protože obě zpracování jsou uchopené každé jinak. Tohle je typickej osmnáctkovej Londýn bez růžových brýlí, ve kterým jsou špína a nemoci na prvním místě. Charaktery hlavního hrdiny i paní Lovettové jsou nelajdácky napsané, takže v tomto smyslu se neostýchám tento zapadlý obraz nezapadlého příběhu doporučit. Za zmínku a jako lákadlo stojí také vedlejší role dnes už profláklého Toma Hardyho. 80% ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Pravá a nefalšovaná špína Londýna. Vylíčení příběhu o vraždícím holiči pro změnu ve stylu syrového minimalismu jen vítám a samotný Ray Winstone je zatím nejlepší Sweeney Todd, jakého jsem doposud měla možnost vidět - a ostatně, i zbytku obsazení patří pochvala. Speciální uznání zasluhuje celým filmem prostupující, neokázalá, a právě proto působivá melancholie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Porovnávať tento snímok s Burtonovou verziou naozaj nemá žiaden zmysel. Či postavami, samotným Sweenym alebo atmosférou, v každom ohľade ide o dve neporovnateľné záležitosti (odhliadnuc od toho, že Burtonova verzia je muzikál). Skôr mi to pripomenulo iný snímok z rovnakého obdobia a s pár podobnými obsahovými črtami - Parfum: Príbeh vraha (2006). Len s tým rozdielom, že osoba Sweeneyho Todda je podstatne hĺbavejšia ako hlavná postava z uvedeného snímku, s jemným filozofickým podtónom v pozadí, čo sa mne osobne veľmi páčilo. Navyše nosná kostra príbehu je dostatočne zaujímavá aby nenudila. Dokonca na spestrenie divákovi ponúkla aj príjemný hororový nádych. Myslím, že sa jedná o jednu zo životných rolí R. Winstonea. 75/100 ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Škoda, mohla to být pěkně atmosférická a temná TV vyvražďovačka, nebýt přízraku Burtonovy nechutné maškarádní zpěvohry, který se nade mnou vznášel a připravoval mě o plnohodnotný zážitek :-(, i tak ale není čeho litovat. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení, přestože jsem nedávno přelouskala knížku a člověk by tam našel i víc než deset rozdílů.. Nicméně musím ocenit, že tu šli docela do hloubky a dokázali vysvětlit, kde se v něm brala ta potřeba vraždit, přestože to byl jinak velice solidní a humánní člověk. Ze začátku jsem sice myslela, že vzhledem k množství krve to ani nedokoukám, ale s pár minipřestávkami jsem to zvládla a jsem ráda, protože v závěru jsem pocítila takové to uklidnění, že se příběh správně završil a přestože jsem si Sweeneyho vykreslila trochu jinak, tento se mi líbil taky. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Od knižní předlohy se tenhle holič z Fleet Street docela dost liší, ale v porovnání s tou přehnanou pohádkou páně Burtona tento znatelně umírněnější a reálnější film vyhrává na body zcela jasně. Přesto se ani zde nemůžu zbavit pocitu, že jsem se ani tentokrát nedočkal Sweeneyho takového, jakým je v knížce. Tedy nerudný, samotářský, nesmlouvavý a hlavně opravdu, ale opravdu zlý. Tam kde by malého pomocníka Tobiase knižní Todd skopl ze schodů, mu tento dává za odvedenou práci peníze a navíc ho i pochválí. Ne ne, tohle není ten ďábelský holič, kterého jsem si oblíbil. Jinak filmu jako takovému se nedá nic vytknout, dobová atmosféra na jedničku, stejně tak herecké výkony (Tom Hardy! :-). Pokud tedy hledáte alternativu k té frašce od Tima Burtona, toto není vůbec zlá volba, naopak. 3,5* ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

V domnění, že se jedná o film od Tima Burtona, jsem si pustila tuto verzi. Jsem ráda za to, že došlo k této záměně, protože jsem po zhlédnutí Moorova filmu byla tím Burtonovým zklamána. Je totiž realistický, a tedy děsivější a působivější. Dokonce jsem chápala i počínání hlavní postavy. Takže jestli vás baví sledovat zvrácené podivnosti ze starého Londýna a oceníte navození iluze, že jste jejich přímými svědky, vězte, že tento film si zaslouží pozornost. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mezi touhle britskou televizní verzí příběhu Sweeneyho Todda a verzí muzikálově-burtonovskou je skoro tak propastný rozdíl, jako mezi britským seriálem o Sherlocku Holmesovi (starším z osmdesátek, i tím novým) a dementním hollywoodským zmetkem s kašparem Downem juniorem v hlavní roli. Nebo jako mezi tragédií od Shakespeara a harlekýnkou. Rozdíl nejen v obsahu, ale především ve formě. Bída, zločin, špína, zkrátka celková neradostnost a bezútěšnost života nižších vrstev ve starém Londýně, nás přesvědčivě a nemilosrdně obestírá jako hustá londýnská mlha. K tomu skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů a nádherná teskná hudba. ()

Reklama

Reklama