Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (593)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Když jsem se po zhlédnutí filmu rozhlížel kolem na CSFD, zjevně mi asi něco unikalo a tak jsem si toto dílo musel pustit ještě jednou, abych jej náležitě vstřebal. J.C.V.D. rozhodně není špatným filmem, jen je úplně jiný, než je hercova dosavadní pouť, jak ji známe. Na rozdíl od těch ostatních, většinou velice průměrných i horších případů jeho hvězdné kariéry, zde se jedná o značný pokrok, dalo by se říct i malý zázrak. Píše se rok 2008, video béčka 90. let jsou již historií a neohrožený bijec se vrací na filmová plátna, jak jej dosud neznáme. Naposledy jsem jej viděl hrát ve filmu In Hell z roku 2003, znovu se s ním setkávám tedy až po více jak 5 letech, ale jsem přesvědčen, že mi za tu dobu stejně nic neuniklo :-). J.C.V.D. je jakýmsi návratem či ještě lépe znovuoživením "legendy". Kladem je bezesporu i kamera, zrnitý filtr, temná atmosféra a melancholické pojetí celého snímku. Již nyní budeme na konci filmu na Van Damma jistě vzpomínat v trochu jiném světle a čtvrtou hvězdu dávám právě za osobnost samotnou. Když se na tohoto "staříka" podívám a vidím, čím si za svůj život prošel, vidím změnu a někoho jiného. Je rozvážnější, moudřejší, jeho vrásky tíží pět rozvodů, soudní spor o opatrovnictví dcery a v neposlední řadě i vyléčená závislost na drogách. Jedna věc se ale od roku 1988 a snímku Bloodsport nezměnila, JCVD stále bojuje, dnes však již ne se svými protivníky, ale se svou profesní kariérou. Kdo ví, možná že na stará kolena ještě zamíří vzhůru k filmovému nebi. Jedno však vím jistě, tohle je dílo o jedné z nejznámějších osobnosté filmové scény let devadesátých, která sice už dávno vyhasla, ale její osud je stále ve hvězdách. (7/10) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Vynikající sebereflexe, filmařsky přitažlivá (hrátky s úhlem pohledu, narušování diegeze), obsahově poutavá (famózní osobní zpověď). Filmařské "Vše, co jste chtěli o JCVD vědět a báli jste se zeptat...". Je třeba ocenit již samotnou odvahu čelit všem svým démonům - drogám, výsměchu, béčkovým sračkám, ve kterých může vyhrát i Steven Seagal díky tomu, že si ustřihne svůj cop.) V podstatě je to vynikající pohled za kulisy, ve kterém se Van Damme představuje v naprosto parádní herecké formě, která využívá oblíbených akčních klišé pouze proto, aby celou tu hořkou pachuť podtrhla. Jeden by skoro až brečel radostí nad tím, jak pěknou tečku za tím vším Van Damme dělá a mám velikou obavu, že to celé totálně zničí filmem Eagle Path, kde nejen hraje, ale který i režíruje. Souboj cti nebyl nic moc a pokud neprojeví v případě své režijní novinky stejnou uvědomělost, jako v případě JCVD, bude to akční fanoušky hodně bolet… ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ze lvího srdce se na stará kolena stal EMO. Taky mě těší, že Žán-Klód pro jednou/alespoň jednou nehraje naprostou lamu v neskutečně debilní akci, ale k tomu, abych označil JCVD za nějakou super pecku, mám dál než do nějakého provinčního belgického městečka. Výchozí situace a následná „dvojí hra“ už dnes není kdovíjak originální, ale i snahu třeba cenit. Na ni tvůrci bohužel rezignují již po nastínění situace, kdy jsme nuceni prakticky totéž sledovat z (nijak zásadně) jiné perspektivy. Velice nenápadité natahování trvá dál a jestli se něčeho žádoucího vážně nedostavuje, potom humoru. Dvě tři uchechtnutí nad odvahou hlavní hvězdy pohlédnout sebekriticky na uplynulá léta a skoro-dojetí nad jejím srdceryvným výlevem v poslední třetině. Mám zvláštní pocit, že celé tohle snadno stravitelné drama (komedie vážně jen okrajově) vzniklo jenom kvůli němu (výlevu). 55% Zajímavé komentáře: Tom Hardy, Blizzard, DaViD´82, Bluntman, kikuka, otík, Warsheek, Amputace ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Prožil jsem si obrovský šok. Jean - Claude Van Damme byl, záměrně píšu byl, pro mě jakousi ikonou herecké nemohoucnosti. Jistě jsem normální kluk a tak jsem se na jeho filmy rád koukal. Hlavně když jsem dostal na držku od starších kluků, tak jsem si pak rád pustil asi tři filmy s frajerem, který má vynikajcí postavu, ještě lepší fyzičku, má francouzský přízvuk a umí se hodně dobře rvát. A když jsem viděl jak dává na prdel všem těm silnějším, větším i starším, představoval jsem si sám sebe, až na mě zase na Žižkově vyběhne nějaká ta partička, jak je taky všechny seřežu na jednu hromadu, udělám roštěp a frajersky se usměju na nejbližší slečnu. Příště jsem sice zase dostal na držku, ale za ty fajn chvíle u "van dammovek", kdy léčil mou klučíčí hrdou dušičku jsem ho měl vždycky tak nějak zvláštním způsobem docela rád. Jenže znáte to, přijde otázka kterýho herce považuješ za nejlepšího a honí se mě v hlavě všechny možný jména, jen ne Van Damme, pak přijde otázka a jakýho herce považuješ za správnýho chlapa a zase, honí se mě v hlavě spousty jmen, ale Van Damme tam opět není. Proč ? Asi proto, že vlastně to, v čem se vyskytoval nejsou skutečný filmy pro opravdové herce, spíše sportovní události pro fyzicky zdatné chlapy. Jenže najednou přijde film JCVD a na plátně není fyzicky zdatný chlap, spíš unavený člověk s kruhama pod očima, a vráskama, na plátně není herec, spíš bych řekl, že je tam obyčejný člověk. Vlastně přesněji řečeno hodně neobyčejný člověk, protože za mnou prostě přišel chlap se srdcem na dlani a tohle, ano, přesně tohle, já považuju za ten největší znak frajerství a chlapáctví a přesně tak budu po tomhle filmu nazývat Van Damma, frajer a skutečnej chlap ! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Bol si to práve ty, kto dostal Johna Woo do Hollywoodu. Nebyť teba, doteraz by v Hongkongu natáčal holuby." VYNIKAJÚCO hrajúci (žijúci?) Jean-Claude vo filme, ktorý je veľmi šikovne vymyslený, prekvapivo vážny a obdivuhodne odvážny v plávaní proti prúdu diváckych očakávaní. Chvíľami je to ťažkopádne natočené (hlavne v tých zlomkoch akcie) a po hodine som si vravel, že už ten koncept začína byť únavný a cez 6/10 sa nedostanem... lenže potom prišla úchvatná, emóciami nabitá záverečná polhodina s nefalšovane dojímavou Jean-Claudovou spoveďou, a hodnotenie vyletelo prudko hore. Pri záverečnom frajerskom kope som tlieskal. Aj keď vzápätí prišlo... vy viete čo. :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rád bych napsal hezký, upřímný komentář k tomuto filmu, jako to dokázal Van Damme v tomto filmu zahrát, protože co jiného k tomu dodat, než to, že on si to prostě zaslouží. Chtěl bych chvíli promluvit o něm samotném. Jean Claude Van Damme je pro mě herec, který od mala ve mně vzbouzel dobrý pocit, sympaťák, který si možná jistými věcmi zkurvil život, ale kterého jsem od mala měl rád, ne Segal, ne Stallone, ne Schwarzenegger (ano ani ne on), ale právě Jean-Claude Van Damme je ta akční ikona, kterou má dětská tvář žrala od dětství až do teď. A teď bych rád něco dodal k samotnému filmu. Těšit se na něco takového, ještě když jste takový fanda, je něco hrozně obtížného, a těžko se to dokazuje, ale to čím jsem byl svědkem, to se nevidí každý den, na tož měsíc, rok, nebo celý život. J.C.V.D. je něco naprosto neuvěřitelného, kdo si dokáže natočit něco takového. Ukazuje život hvězdy, který je sám pro sebe vyhaslý, ale pro řadu fanoušků je něco jako modla, kterou nosí dennodenně v srdci a sní o tom, že se s ním jednou potkají a když popřeje i štěstí, tak vyfotí. Jean-Claude Van Damme když už ne před tím tak nyní dokazuje že herectví v sobě má, a nemalé, dále dokazuje, že se doznává všeho, čím si po celý život prošel. Nenápadně zesměšňuje ty, kteří ho dokázali proslavit, ale také ty, kteří ho dokázali uvrhnout do záhuby. Přiznává se k životním chybám a uznává, že to všecko nebyla žádná procházka růžovým sadem. Teď už záleží na něm samotném, zdali tento film bude mít nějaký smysl do budoucna a nebo jestli to nebyla jen a pouze recese, jakýsi blaf, který by divák měl sežrat, ale v to pochybuji, minimálně pětiminutový monolog mi musí dát za pravdu, že Van Damme je kus herce, který jestli tohle nemyslel vážně, tak mě opravdu dostal, a proto mu smekám všecko co se smekat dá a klaním se tomu, že dokázal jít do tak agresivního a přesto riskantního projektu, kterým J.C.V.D. bezpochyby je. Doufám jen, že se Vám komentář líbil, protože jsem se ho snažil napsat nejlépe jak to šlo, asi tak jako si Van Damme snažil napsat svojí kariéru a jak nakonec dopadl...Hezké to vše vidět, jestli to půjde do kin, tak slibuji, že se jich účastním a celé to představení si prožiju znovu, od začátku, a se zaujetím budu sledovat ten nejlepší herecký koncert, kterým jsem byl svědkem, a který mě naprosto dokonale uhranul. Jean-Claude Van Damme je pro mě stále ten, který dokázal pohnout ledy, ten, který pro mě jako pro dítě bude stále tou nejlepší akční ikonou, kterou jsem kdy mohl mít rád, a jsem na to hrdý. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €10miliónovTržby USA $470,691Tržby Celosvetovo $2,306,788║ wow!!! Jean - Claude Van Damme v sebareflexii, je to neskutočné, silné, dramatické, pútavé! Rovnako pompézny návrat ako mal Sylvester Stallone s Rockym Balboa/Rambo4 či Bruce Willis s Die Hard 4.0. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

imf 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem si i poplakal. Nejen nad návratem akčního hrdiny a působivou reminiscencí, ale hlavně nad tím, že se našel odvážlivec, který ho vytáhnul nad "bahno" videobéček a dal mu šanci promluvit jasným hlasem. Každý si svůj návrat nemůže odrežírovat jako Sly, ale Mabrouk El Mechri Van Dammeovi posloužil jako nejlepší možný mikrofon. A i kdyby tenhle film byl symbolickou labutí písní stárnoucího Belgičana, bude to happyend a důkaz o tom, že lze utéct stínu vlastní kariéry a ještě ho v žánrové odbočce hezky sejmout otočkou i s úroky. Měli bychom čekat na velký coming out i u Stevena Seagala? Po tomhle filmu bych už věřil čemukoliv. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Herecky možná nejlepší film Jean Claude Van Dammea, ale co? To mám být nějak šťastný? Tenhle kluk se nenarodil, aby předstíral, že mu je 60sát, nedokáže chodit, neměl v životě štěstí a nemá na účtě ani korunu. Tenhle člověk tu vždycky byl jen proto, aby mlátil jiné lidi v jednoduchých filmech. Takhle to přeci dělal už Bruce Lee, tak proč by nemohl i JCVD? Mohl a taky to stále dělá, jen asi chtěl jednou být na nějakém festivale a projít se po červeném koberci. Já mu to přeji, ale přesto... Tohle není ten, kterého jsem v dětství tak rád sledoval jak se učí bojové umění v bazénku a chytá se zavázanýma očima cokoliv mu jeho mistr hodí. JCVD je umělecký film, který se v určitých chvílích dostává do sebeparodie, která mi tolik nesedla. Třeba scéna na poště, kde se JCVD zpovídá, mi připomněla 25. hodinu a upřímného Edwarda Nortona v jeho zpovědi do kamery. Filmu nelze upřít snaha u myšlenka, kde třeba "jak by to mohlo být" v závěru působí skvěle, ale jiné zase působí podivně. Milovníci JCVD si budou pouštět dokonce života prvních pár minut tohoto filmu, v kterých je to právě on ve své snad nejdelší akční scéně v životě. A že mu to sakra jde... a doufám, že ještě půjde, protože JCVD není film, na který čekám celou jeho kariéru. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frédéric Bénudis, Mabrouk El Mechri, Christophe Turpin .. Dobrý pokus. Ale o co? O rehabilitaci, sebereflexi či jen originální demo materiál? Nebo šlo jen o dárek party Belgičanů svému milovanému Belgičanovi? ___ Jinak rámcově souhlasím s Aquariusem. Akční jednozáběrový nášup z úvodu, satiristické popichování nebo osobní dojemné výlevy záporně vyvažuje od momentu zdvojení pohledu na přepadení banky v podstatě celá pasáž v ní. ___ Když tak chce, proč tedy nevzal roli v Expendables? Že by se mu nad další akční postavou zvedal žaludek? Uvidíme, co vytluče ze svého tvůrčího počinu The Eagle Path. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Van Dammeho najlepsia postava v jeho doterajsej kariere - dobre napisana a prijemne prekvapivo i zahrana. V postave sameho seba (dalsi z filmov, ktory mixuje realitu s fikciou) zuzitkoval prilezitost predviest, ze praca s charakterom postavy nie je v jeho ponimani len o roznom tempe davkovania a razancii roznoziek a uderov. Zaroven v imho najlepsej scene filmu poskytuje osobnu spoved mapujucu jeho zivot a karieru, odpichujuc sa od afer, ktoreho ho "preslavili" mimo ramec jeho filmov a vzdialene tak trefne tematizuje i ironizuje aj osud akcnych martial-art stars z dekad 80´s. Samozrejme, pocas filmu pridu k slovu i jeho svaly a to nielen v uvodnej, niekolko minutovej scene na jeden zaber. Reziser celkovo poskytuje divakovi viacero vyborne skomponovanych scen nasnimanych v spinavo zrnitych obrazoch, kde akcia v ramci zaberu nejde na ukor jeho prehladnosti. Snad iba ten dvojpohlad na jednu z klucovych udalosti v 1/3 filmu mi pride zbytocny, pretoze s ohladom na hlavu postavu do pribehu neprinasa ziadne pnutie. PS: Film ma vyborny soundtrack (napr.skladby None of us are free, Modern Love) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bankovní část sice krutě nudná, ale trefné takřka až satirické fragmenty z filmového zákulisí to plně vynahrazují. Ovšem ono to stejně celé stojí na jediném. Van Dammovi, který si tímhle vystavěl platinový piedestal v nadživotní velikosti a pak se na něj ještě hrdě postavil. Právem. Vyprat si své špinavé prádlo vyhaslé hvězdy takhle na veřejnosti skrze "pseudo filmovou reality show", to asi chtělo více odvahy než kolik koluje vtipů (či pravd?) o Chucku Norrisovi. Tak Jean-Claude, cos chtěl si nám řekl a teď hybaj zpátky do Bulharska natáčet další flák o nezastavitelném nukleárním vlaku. I když, pokud v tom byla aspoň špetka upřímnosti, tak bys měl spíše pověsit aktivní kariéru kopálisty na hřebík a zkusit to v jiné herecké poloze. Evidentně na to máš, ten uslzený monolog bych ti sežral i s brokolicí. A tu normálně nemůžu ani cítit, natož pozřít. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film s Van Dammem, tentokrát jako dovoz z Belgie. Podle mě jde o unikátní film, protože myslím, že něco podobného ještě nikdy nikdo nenatočil. Takováhle samozpověd s příběhem je perfektní nápad. Sice by se tam dalo leccos vypilovat, ale tenhle film není určen snad ani těm fandům. Tenhle film si Van Damme udělal pro sebe. Samozřejmě, že ti fandové si to užijou ze všech nejvíc. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Nesmírně chytré a dojemné. Jen se obávám, že všechny ty podpantofláče, řidiče tiráků, frekventanty videopůjčoven a vymydlený kluky z posiloven to asi moc neosloví. Protože tohle je nefalšovaný art. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Chytré, vtipné a přitom dojemné, (sebe)uvědomělé nejen z hlediska ústředního představitele, ale celkově jako postmoderní snímek. V J.C.V.D. je vše "meta" - nahlížíme za: skutečnou osobu Jean-Claude van Varenberga, ikonu béčkových bojových filmů konce 80. let a 90. Jean-Claude Van Dammea, médii a diváky konstruovaného J.C.V.D., vznik laciných D2V bijáků, fanouškovský diskurz, žánrovou podívanou - biografii a heist movie, formální stránku (úvodní akční scéna snímaná v dlouhé a nepřerušované jízdě, která je výrazně zrnitá vs. zbytek filmu snímaný v dlouhých statických záběrech; výrazná prosluněnost exteriérových scén vs. potemnělost interiérových; zcizovací efekt, v němž J.C.V.D. promlouvá k divákům; viditelné filmové políčko; přepisování již viděného; změny hledisek objasňující, jak došlo k loupeži; nechronologická výstavba apod.). Oceňuji to víc než nostalgické krasosmutnění, popř. návrat golden eighties Stallonea. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je mu 47 let. Nikdy (prý) nepraštil Araba. A má stále své fanoušky…. Je to tak. JCVD může bilancovat. Zvolil k tomu bekovku, brejličky, civilní obličej, nepoužil velkohubé hlášky a nechal přepadnout poštu. Proč ne. Ostatně mu to po letech tak nějak sekne. Není to další ,,céčková“ akce, spíše komorní příběh s trochou vzruchu a rozjímáním na téma ,,Skutečný život“. Já si jej však přesto budu pamatovat spíše jako Lyona Gautiera či Franka Duxe. Ale pokud jste jeho velcí obdivovatelé…. PŘÍBĚH*** HUMOR* AKCE** NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mám problém súdiť ľudí. A ľudia majú problém nesúdiť mňa.“ JCVD ma hrozne nebavilo. Do živého zaťalo len dva razy - v drsnom monológu a v smutnej scéne, v ktorej belgická puma rozpráva o tom, ako ju „podrazil“ John Woo. Celkovo ma to výrazne nezaujalo. Van Damme nakrútil už oveľa lepšie filmy. Napríklad Univerzálneho vojaka. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Chytrá sebereflexivní óda na uhrančivost béčkové žánrové kinematografie, diváckou lásku ke hvězdám a především na muže s titulními iniciály - zavrhovaného, vysmívaného, haněného, podceňovaného, ale přesto milovaného, nezapomenutelného a nepřekonatelného. Be aware! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No v Van Dammeovo filmografii fakt unikatni kousek, je tu celkem originalni a zajimavej pribeh, pekna kamera a celkove vizualni stranka, vcelku pekny pisnicky a pak samotnej Van Damme, kterej tady vypada neskutecne namakane a hraje fakt perfektne. Ale co to je vsechno platny, kdyz i u jeho stupidniho becka, ktery ma hodnoceni okolo 30% sem se bavil daleko vic nez tady. Jiste, ma to svetly momenty, v podstate vsechno, co se neodehrava v bance. Coz je ten problem, jsou to jen momenty, vetsinou je dej v bance a tam je to tak nak na mrtvym bode, nic moc se nedeje a zabavny to je fakt minimalne, pobavila me jen scena s cigaretou. Nicmene velkou pochvalu si zaslouzi za uvodni nepretrzitou akcni sekvenci, ktera je fakt paradni. I kdyz si vsechny slozky filmu zaslouzi pochvalu, zabavny to proste neni, kolikrat sem spis cumel na hodiny a proto to proste na vic nez 3* neni. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jean-Claude Van Damme, vím je to ve filmařské branži pojem, ale já s ním neviděla ani jeden film a celkově je to snímek, který není mým šálkem kávy. Chvílemi jsem nevěděla, jestli to brát vážně a nebo jestli to fórek. Za mě tudíž velké zklamání. Filmová výzva 2016 ()

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama