Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (593)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím konstatovat, že jsem doposud žádný jiný film s Van Dammem nedodíval do konce (a taky nehodnotil), a to prostě a jednoduše proto, že mi přišly příliš hloupé a nezáživné. Vzhledem k tématu JCVD však vzrostlo moje očekávání a výsledek ho možná i předčil. Přestože nemám tolik znalostí ohledně akčních filmů, abych dokázal pobrat těch několik narážek na hercovu filmovou kariéru, snímek jsem si velmi užil i bez toho. Tohle dílo je totiž pojato velmi střízlivě, sebeironicky, s nadhledem a krom asi 2 scén (mluvící mrtvola a hrdina zpovídající se mimo prostor) naprosto realisticky. Dokonce i úvodní akční sekvence, kde znavený Van Damme musí vyřídit tucet soupeřů a jde vidět, že toho má opravdu plné zuby (a navíc znechucený špatně udělaným filmem), je výborná a vcelku mě i pobavila. Jistě, těch vtipných míst (alespoň co jsem pobral) tam není tolik, ale vlastně mi tam ani nijak zvlášť nechyběly, bral jsem to spíš jako takové hořké drama než komedii. A stárnoucí, obyčejný, nenamachrovaný, obětavý, dokonce bojácný (!) a v osobním i profesním životě potápějící se Van Damme, mi přišel jednoduše strašně moc sympatický a v této herecké poloze jsem si ho opravdu užíval a fandil mu. Jen ten konec filmu (rozsudek) mi přišel jako pěkná blbost (a co svědci?) a trochu zkalil jinak veskrze pozitivní dojem z JCVD. Nenapadlo by mě, že tahle chvíle někdy nastane, ale (tomuto) filmu s Van Dammem dávám silné 4*, a to rád a z přesvědčení. „Běž mi sehnat megafon. No ten, jak ho používají ve filmech. No jak se jím křičí na veřejnosti.“ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film s Van Dammem, tentokrát jako dovoz z Belgie. Podle mě jde o unikátní film, protože myslím, že něco podobného ještě nikdy nikdo nenatočil. Takováhle samozpověd s příběhem je perfektní nápad. Sice by se tam dalo leccos vypilovat, ale tenhle film není určen snad ani těm fandům. Tenhle film si Van Damme udělal pro sebe. Samozřejmě, že ti fandové si to užijou ze všech nejvíc. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Je mu 47 let. Nikdy (prý) nepraštil Araba. A má stále své fanoušky…. Je to tak. JCVD může bilancovat. Zvolil k tomu bekovku, brejličky, civilní obličej, nepoužil velkohubé hlášky a nechal přepadnout poštu. Proč ne. Ostatně mu to po letech tak nějak sekne. Není to další ,,céčková“ akce, spíše komorní příběh s trochou vzruchu a rozjímáním na téma ,,Skutečný život“. Já si jej však přesto budu pamatovat spíše jako Lyona Gautiera či Franka Duxe. Ale pokud jste jeho velcí obdivovatelé…. PŘÍBĚH*** HUMOR* AKCE** NAPĚTÍ ** ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad zaujímavá a veľmi podmanivá zmeska autobiografickej fikcie, s citom naservírovanej trošky životnej filozofie a kriminálky spájajúcej napínavú drámu s riadne čiernym humorom. Je to proste šialene (odvážne) namixovaný koktejl, ktorý sa podáva s pár kockami ľadu, plátkom citróna, dáždničkom aj slamkou. A výsledok mi zachutil. Privítajte JCVD v roli Človeka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti letech se JCVD vrací domů do Belgie jako naprosto vyždímaný člověk. Potká nesympatickou taxikářku, vyfotí se s fanouškama a jde na poštu a tady se dostane do problémů. Vypadá to na velice fádní film, ale věřte mi že fádní není ani trošičku. Spousta výborných dialogů co se týče zákulisí ve filmech. Vtípky na Stevena mě hodně dostaly. Stejně jako že John Woo ulítává na holubech. Zhruba 30 minut před koncem tomu na pár minut spadne tempo, ale závěrečný souboj už mluví plně za vše. Jsem velmi rád že jsem se filmu JCVD dočkal. Myslím že podobnou sebereflexi na plátně nevidíme naposledy a že by ji spousta kdysi oblíbených herců potřebovalo jako sůl. 70% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Mabrouk El Mechri prozradil, že zhruba 70% filmu bylo ve scénáři a zbylých 30% byla čistá improvizace herců. (3DD!3)
  • Zmíněná úvodní scéna se natáčela až úplně naposledy, kvůli pojišťovně. (3DD!3)
  • Po úvodní scéně, když Jean-Claude Van Damme mluví o tom jak je v jeho věku těžké dělat film na jeden záběr se částečně jednalo o skutečnou odpověď Mabrouku El Mechrimu, který trval na tom, aby tak scéna byla natočena. (3DD!3)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama