Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alex je pätnásťročná tínedžerka s neľahkým tajomstvom. Rodičia, hneď po jej narodení, opustia Buenos Aires a presťahujú sa do izolovaného dreveného domu, zastrčenom v dunách uruguajského pobrežia. Príbeh sa začína, keď Alexini rodičia vítajú priateľský pár s ich šestnásťročným synom Álvarom. Jeho otec, ktorý je plastický chirurg v Buenos Aires, prišiel poskytnúť medickú konzultáciu ohľadom Alex. Medzi oboma tínedžermi prepukne neodolateľná príťažlivosť. Malým mestom sa reči šíria veľmi rýchlo. Malú Alex susedia zrazu vnímajú ako nejaké monštrum. Pre dievča sa pozornosť ľudí stáva nebezpečnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut Lucíe Puenzo dává naději, že existují v současnosti ještě režisérky-ženy, jejichž tvorbě stojí za to věnovat pozornost, přestože XXY trpí typickými chydami debutů. Oceňuji herecké výkony mladistvých a dokumentárnost celého snímku i nedotažený koncept s tematizováním plynutí času, problém mám potom s nevyjasněnou motivací mnoha postav, s klišé neodmyslitelně patřící k filmům o coming-outu a figurkařením. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi neotřelé téma s kterým jsem se v téhle formě zpracování snad setkala poprvé a byla jsem překvapená, kolik do tak choulostivé situace vložila Lucia Puenzo emocí. Při sledování XXY mně napadlo, kolik asi existuje mladých lidí, kteří jsou v podobné situaci a musí řešit téměř neřešitelné a s jakými vnitřními pocity, potažmo zranitelností musí bojovat, to už si vůbec nedovedu představit. A to nemluvím o rodičích, kteří takové břímě nesou také velmi těžce a například na tak pro nás triviální otázku jestli mají syna nebo dceru, neznají odpověď. Smutné, ale velmi dobře zahrané všemi hlavními protagonisty a na debutní snímek je to velmi povedené a s citem předložené drama. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma o dívce, která je napůl chlapcem, její hledání sama sebe a toho, co vlastně chce, je na můj vkus zpracováno poněkud nejasně a málo působivě. Nepochopila jsem už jen to, proč byla Alex přednostně považována za dívku, když mi přišlo, že je z většiny chlapcem, proč tam vlastně přijela rodina toho doktora, co si udělala Alex se svým nejlepším přítelem... a tak bych mohla pokračovat. Pro mě se ten příběh poněkud vlekl a samotná Alex mi svým chováním spíš lezla na nervy, než abych jí politovala nebo pochopila. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spousta filmů dneška vypadá jako by je točili tvůrci bez problémů o hrdinech, kteří stejně jako oni reálné problémy nemají, a tak si vytváří pseudoproblémy. Je to jenom takový pokřivený obrázek nudy a konzumní společnosti. Typický příklad v žánru filmu se sexuální tématikou tvoří Shortbus. Snímek s podivným názvem XXY dokazuje, že film s podobným námětem může být natočený citlivě a se smyslem pro estetiku i závěrečnou katarzi. Tady nejde o nějaké laciné ždímání senzací, tady jde o nanejvýš hořké bolestné a pracné vyrovnávání se s genetickou vadou a z ní vyplývající nejistou sexuální identitou. Stejně tak se tam řeší i problém s homosexualitou a vůbec s tolerancí v oblasti sexu v 21. století, kde zdánlivě už neexistují tabuizovaná témata. Spousta věcí se ve filmu objevuje jen v náznaku, ale i ty nutí k přemýšlení. Líbilo se mi to, i když jde jen o malý a na první pohled nenápadný film. Celkový dojem: 90 %. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Za největší problém filmu považuji to, že podporuje stereotypy, proti kterým chce bojovat. Pokud se snaží ukázat, že pohlavní kategorie nejsou důležité a že člověk by se měl odprostit od vnímání lidí dle pohlaví a sexuality, pak naprosto selhává, protože právě s těmito kategoriemi pracuje, a to ještě k tomu na velmi elementární rovině. Alex je nakonec jen chodící oboupohlavní bytost, pouze zhmotnění slova intersex. Je definována jen skrze vlastní pohlaví. Těžko říct, jestli je to fajn holka (?) nebo odporný fracek. Nemá charakter.___Navíc je film podivně tmavý, s nevýraznou kamerou i zvukem a také se nedá mluvit o hereckých výkonech. Nepovedeně artové, festivalové. Intersexuální a zbytečné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som film s hrdinom, trpiacim problémom ako Alex, ešte nevidel, takže minimálne originalitou ma zaujal hneď od začiatku. Bál som sa, že sa režisérka, podobne, ako by to urobila väčšina artových režisérov, uchýli ku konfrontácii so "zlým nechápavým" okolím a nechá Alex pod jeho tlakom trpieť. Dôjde aj na to, a je to veru najslabší moment filmu, ale väčšinou sa zaoberá jej vnútorným svetom a vzťahom s otcom a chlapcom, ktorého by sme mohli nazvať jej prvou láskou. Nakoniec je dôležitejšie mať rodinu, ktorá problémy svojho dieťaťa chápe, ako byť spoločensky "normálny" a pochopenia sa z ich strany nedočkať. Ale aj v tomto momente ostáva film podvratný a akoby prenášal utrpenie z Alex na ďalšiu dôležitú postavu filmu. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Aj napriek silnej ústrednej téme,nieje zobrazenie tohto príbehu ničím vynimočným..!Snaha o vyjadrenie pocitov hlavného hrdinu sa nevydarila a snímok skôr nudý ako ohuruje.Prvotina Lucía Puenza zjavne nesplnila svoj účel,aj keď myšlienku to má.Skôr priemer,ktorému niečo chýba... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Obsahuje možné spoilery! Tady jsem šel vyloženě naslepo a udělal jsem velice dobře, jedním slovem hodně neotřelé! Patnáctiletá dívka a šestnáctiletý hoch, to jsou dva hlavní hrdinové našeho příběhu. Jejich životní cesty se protnou ( a to doslova) v tomhle bizarním příběhu plném citů, smutku, sexu i bolesti, kdesi na blíže neurčeném místě v Ururguayi. Klasický milostný příběh, tak trošku nebo spíše hodně jinak, než na co jste zvyklí, ve většině podobných filmů. Nejvíc mně v hlavě asi utkvěla jedna věta filmového otce našeho chlapeckého filmového hrdiny : Udělal jsem si velkou radost, už jsem si myslel, že jsi teplouš. Co na to dodat? No přece nic. Rodiče mají vždycky pravdu! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zlovestné tri písmená, ktoré sú názvom filmu, označujú osobnú a rodinnú tragédiu ľudí, do života ktorých zasiahol jeden nadbytočný chromozóm. Na rozdiel od väčšiny ľudí majú problém so svojou sexuálnou identitou, pretože zdanlivo majú na výber obe možnosti, v skutočnosti žiadnu. Film zachytáva postihnutú v najzraniteľnejšom období života, v ktorom sa jej napriek všemožnej ochrane rodičov, dostáva nežiaducej pozornosti okolia i rovesníkov, vďaka ktorej si uvedomuje bezvýchodiskovosť svojho postavenia. Film je nakrútený citlivo, bez vytĺkania kapitálu z atraktívneho námetu. Trpí nedotiahnutosťou dejových línií, rezervy má i v detailnejšom vykreslení psychológie postáv. Určite však stojí za zhliadnutie. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Predĺžiť o ďalších 30 minút, viac rozpitvať charaktery postáv a mohlo to byť za 4. Takto len nevyužitý potenciál tematicky veľmi netradičného príbehu. Vlažných 70% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film s nejchoulostivějším tématem jaký jsem zřejmě viděl. Nelze mu upřít zdařilou psychologickou stránku a skvěle vykreslený( i když trochu tajemnější) charakter postavy Inés Efron. Chytlavý příběh, který má ale pár zásadních nedostatků, především jsem postrádal osvětlení minulosti Alex, konkrétně s jejím bejvalym. Možná mi něco uniklo, možná se jedná o nadprůměrné dílo, jehož druhá projekce je povinností, nevím. Je to však velmi citlivý film, který se mi ale bohužel pod kůži nezaryl, i když tu tendenci má. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Takové to typicky depresivní drama, bez špetky naděje v lepší zítřky. Film je zajímavý pouze do té doby, než se v první třetině, prozradí hlavní zvrat. Pak už to jede na neutrál. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Velice komorní příběh dívky Alex, která skrývá před světem tajemství své oboupohlavnosti. Velké téma, ale zdá se mi, že prostě nebylo plně využito. "Něco" tomu chybělo. Bohužel. Mnohem víc bych rozvinula např. milostný příběh mezi Alex a Alvarem...Jinak při té scéně na pláži, kdy se spolužáci chtěli podívat, co Alex ukrývá v kalhotách, mi bylo neskutečně smutno. Jeden z mála emotivních zážitků při sledování filmu. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Úvodný náčrt sľuboval možný zaujímavý vývoj príbehu, žiaľ tvorcom sa ho nepodarilo rozvinúť do podoby, ktorou by vybočoval z priemeru v tejto žánrovej či tématickej kategórii. Formálne aj herecky na úrovni, príbehovo už poslabšie. Čakala som oveľa viac.Videné v rámci projektu 52 films by women a Challange tour marec 2016- 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už na základnej škole sme sa učili o pohlavných chromozómoch. XX predstavuje ženské pohlavie, XY zase mužské. Teraz jedna otázka: akého pohlavia asi bude jedinec, ktorý má chromozómy XXY? Trikrát hádajte... To len na margo názvu filmu, ktorého hlavná postava je charakteristická tým, že disponuje práve spomínanými troma chromozómami. Je teda ženou alebo mužom? Je mužom aj ženou zároveň? Je to normálne? Je to abnormálne? Mala by si vybrať, čím chce byť a prispôsobiť sa? Musí jej záležať na tom, čo si o nej myslí okolie? To sú hlavné otázky, ktoré si film kladie. Medzi nami žijú ľudia, ktorí sú „iní“, ako väčšina. Ako najčastejšie pristupuje väčšinová spoločnosť k tejto inakosti? Bojí sa jej a preto reaguje (väčšinou) negatívne. Rodičia Alex tento fakt rýchlo pochopili a hneď po jej (jeho) narodení radšej dobrovoľne volia relatívnu sociálnu izoláciu. Schovávajú sa pred nástrahami okolia. Alex má však už 15 rokov a začína pomaly, ale iste objavovať (a naplno si uvedomovať) svoje telo a pocity s ním spojené. Začína hľadať samu seba a divák má možnosť naplno prejaviť svoju schopnosť empatie... Téma intersexuality mi prišla originálna a interesantná zároveň. Režisérka odviedla veľmi kvalitnú prácu. Na jej filmový debut tak skoro nezabudnem. Z hercov dominuje Inés Efron v roli Alex (perfektný výkon!), hneď za ňou nasleduje tradične výborný Ricardo Darín. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Křehké, minimalistické drama. Vyprávěné téměř beze slov, pomocí převážně detailních záběrů a vůbec precizní režie. O ohrožených druzích, o výjimkách a odchylkách. O vnímavosti. Oba ústřední mladí hrdinové naleznou intuitivně porozumění pro sebe navzájem; v jejich otcích se tu však zrcadlí dva rozdílné přístupy k životu: na jedné straně opravdový zájem o svou (nejen) práci, o záchranu raněných želv, na straně druhé chladná profesionalita plastického chirurga. Některé propasti lze překonat, s jinými je to horší. A nejhůř se překonávají ty, které zprvu vůbec nevypadají tak hluboce... ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Po mojej kratkej odmlke...filmik,drama,vec...ktoru keby vedel...dam si ju urcite do ineho pocasia. Smutne..citovo vysperkovane...zaujimavo ukoncene...ale stale az moc moc cierne do mojej momentalnej filmovej nalady. Nazdar ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Bezcharakterní Alex jako symbol zastupující všechny kdo snad kdy měli co dočinění s intersexualitou. Syrově natočený snímek, který se snaží působit co nejpřirozeněji, možná lehce poeticky na mě ve výsledku působil jen prázdně, nevýrazně. To jediné co bych napsala k ději je právě ona již zmíněná intersexualita. Nic víc se nekoná. Děj se prázdně motá okolo jednoho momentu, nikam nepokračuje, hodně je nadhozeno k zamyšlení, ovšem dotáhnuto není nic. Film nic neříká, nemá prakticky závěr, pointu, ani vysvětlení. Postavy jsou bezcharakterní, přímo mrtvolně pasivní, jednoduše vycpávka prostoru obklopujícího Alex. Škoda, protože potenciál námětu rozhodně nechybí. ()

Reklama

Reklama