Reklama

Reklama

Annie Leibovitz: Život objektivem

  • USA Annie Leibovitz: Life Through A Lens (více)
Trailer

Obsahy(1)

Fascinující dokumentární portrét zachycuje osobnost legendární americké fotografky Annie Leibovitzové, která proslavila skupinu Rolling Stones a pracovala pro časopisy Vanity Fair či Vogue. Fotografovala Micka Jaggera, Hillary Clintonovou, Patti Smithovou, Demi Mooreovou, Keithe Richardse či Arnolda Schwarzeneggera. Se svým fotoaparátem však také neohroženě dokumentovala válečnou apokalypsu v Sarajevu a ve Rwandě. V uplynulých třiceti letech se podílela na formování podoby současného světa a dnes je stejně slavná jako celebrity, s nimiž pracovala. Barbara Leibovitzová zachycuje svou starší sestru jako osobnost, která si dokázala ochránit soukromou sféru a udržet integritu i v dramatických, nátlakových situacích. V práci, na idylické rodinné farmě i nad poslední knihou svých fotografií – všude tam je Annie Leibovitzová ženou, která nikdy neztratila tvář. To potvrzují i všechny známé osobnosti, které režisérka zpovídá. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (82)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Její Výsost Fotografka. Majitelka geniálního oka, kterým to musí začít a pak uděláte úchvatnou fotku i Lubitelem ze šrotu. Ale dřív se to oko musí domluvit se srdcem. I to ona má a tak udělá i ryze komerční fotku, z který se padá na prdel. Načichlá časákem Rolling Stone, vylomeninami tehdejší éry a zkušeností let focení vzbuzuje i v celebritách respekt, s nímž se neptají "za kolik?" ale "kdy?". Dokument o ní byl fajn, ale neměl její kalibr. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nedozvíme se, jak autorka vnímá svou „evoluci“ od nezávislé, téměř undergroundové, realitu zachycující fotografky k fotografce ryze komerční, proslulé hyper-stylizovanými snímky, nedozvíme se ani mnoho o tom, jak pracuje a jak to vlastně má s rodinou a s žensko-mužskými vztahy vůbec, zato zříme, že vytváří fotografie tak úchvatné, až opadá touha cokoliv z výše uvedeného vědět. Němě žasnoucí ústa budu nad její práci díky internetu pootvírat ještě pár dní. Dokument slaboučký, lákadlo účinné. 60% Zajímavé komentáře: Bluntman, FlyBoy ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už v pátý minutě tady toho dokumentu půjdete z Annie Leibovitz na prdel ! Já si myslím, že až tenhle dokument skončí, že budete celkem spokojený parchanti. Fotografická branže je narvaná naivníma kreténama, co si myslej, že budou s věkem zrát jako víno. Jenže víno se změní na vocet a pokud si myslíš, že jsou lepší portétový fotografové než Annie, tak nejsou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Annie Leibovitz byla pro mě vždycky jen jméno pod/nad občas fascinující a občas až brakovou fotografií, která však vždy ukazovala nejen její talent, ale také výjimečnou osobnost. Pohled vlastní sestry z pozice režisérky na svou slavnou sestru fotografku nemá žádné naivní sympatie, ale dostatečně dodává jménu, s kterým jsem se setkával tvář a lidskost. Přes špatná, horší i ty lepší období se režisérka směle dostává ke všemu důležitému i zajímavému a nabízí divákovi nejen samotnou Annie a její pocity následované pocity jejích "objektů", ale také osobní cestě a skutečnému smyslu jejího života. Délkou je dokument s délkou 79 minut přesně na hraně a každá minuta na víc už by byla spíše na škodu, což asi autorka moc dobře věděla. Jinak chvílemi už ten obdiv k Annie od světoznámých celebrit byl až na škodu... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Dokument ze série AMERICAN MASTERS, který nezapře svůj televizní původ, je přesně takový, jak o něm píšou domácí i zahraniční kritiky: neuvěřitelně rychlý, že se nestihneme ani na chvíli zastavit a pokochat se, jako život hlavní hrdinky, a že se o soukromí Annie toho moc nedozvíme, i když jsou zajímavá témata (odvykačka, dlouholetý vztah se spisovatelkou...) nakousnuta. Spousta hvězd vypovídá o tom, nakolik světoznámá fotografka zachycuje jejich nitro, zatímco dokument poukazuje na to, že se z ní stala stejná celebrita jako ty, které fotografuje; barokně rozkošatělé vyprávění po vzoru inscenací fotografií se pak snaží pojmout i proměnu doby a s ní i osobnosti, ale samotné fotografie jsou více vypovídající než dokument o nich a jeho autorce. Nevyžaduji kritický odstup, protože chápu, že ŽIVOT OBJEKTIVEM točila sestra Annie (a kritička fotografií se také dostane ke slovu). Při vší té kritice ale oceňuji rámování dokumentu session pro MARII ANTOINETTU, protože oba filmy vypovídají o pocitech svým způsobem osamělé ženy (takže se přece jenom nezůstane na povrchu, ale jde se pod něj). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument o profesní a životní cestě jedné slavné hollywoodské fotografky, klasické focení portrétů mě nikdy moc nebavilo ani nešlo, teď když jsou ty digitály tak je to o poznání lehčí. Nemám slov, tohle byla a je opravdu záslužná činnost, bravóó paní Annie Leibovitz. Focení pod drobnohledem, focení do legendárního časopisu Rolling Stone (ten vycházel jistý čas i u nás), Vanity Fair nebo modního Vogue (ten jsem vždy obdivoval) focení různých rockových hvězd (John Lennon, Patti Smith, Stouni, Bruce Springstean), focení celebrit, focení na poli sociálním a politickém, focení válečných konfliktů, to vše nepostrádá nápaditost, vtip i občasný nádech jisté skandálnosti..Její postavení je i nadále neotřesitelné, všecky hvězdy chtěli, aby je fotila právě Annie..:-) ps: Ani jsem netušil, kolik známých fotografií, obalů desek, apod. pochází právě od ní.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm... . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . "...Annie Leibovitz..." . . . ...adorují paní fotografku všelijaké >ty celebrity< hned v úvodu a pak už jen následuje konformní a rutinně vyrobená filmová směska, mající jasný cíl - i přes různé ty kontroverzní detaily ze života a marketingové plky (fakt nebudu některé ty žvásty raději ani citovat...) vytvořit jednoznačně pozitivní obraz Annie Leibovitz. No a to je vpodstatě celý... :-/ . . . D.m.s.n. však o paní fotografce více vypovídají na jednu stranu její FOTKY (některé [!] adoruji... ;-), na druhou stranu pak třeba i aktuální události kolem její chamtivosti (zde ve filmu prezentovaná doslova jako "skromná holka s foťákem" - sic!...) a z té vyplývající značně nepříjemné a z hlediska její tvorby vlastně fatální finanční potíže, jimiž našince v současnosti krmí nejen bulvární média. A tak si jen tak říkám - co že si ta fotografská hvězda aspoň nenajala nějakou tu filmařskou hvězdu, sobě >rovnou< k obrazu svému... A to teď myslím samosebou trošku jizlivě... Takže resumé: Prostě jen takový průměrný televizně-celovečerní řadový >medailonek< o mimořádné fotografce, takto světoznámé hlavně díky tomu, že prostě fotí světoznámé osobnosti (...Na druhou stranu zase ale lepší, než například nějaká ta >adorantská< sračka o božském K.G. nejmenované tuzemské >filmařky< , že...)... - - - P.S. Ale stejně - z laického zájmu i díky práci znám povícero dobrých i skvělých fotografů - když už jsme u těch žen, tak rád mám třeba vskutku syrovou Nan Goldin (úžasná výstava kdysi před jedenácti lety v pražském Rudolfinu, jejíž katalog zaujímá dodnes čestné místo v mé >knihovničce< ... ;-) i třeba >ve světě< téměř neznámých - takže vlastně o nic nejde. Z >mediální< A. L. si zkrátka na zadek nesedám... Jen od tohohle konkrétního filmu (!) jsem prostě (jako vícero zdejších >poučených< nepovrchních diváků...) pošetile čekal víc... Škoda. - - - - - (Poprvé viděno 20.9.2009 na ČT2, komentář zde jako neadoračně subjektivní mnohý - 20.9.2009) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Annie Leibovitz představuje světový pojem v oblasti fotografie, a pokud by šlo pouze o osobnost, o které dokument vypráví, bylo by to bez diskuze na pět hvězdiček. Potíž je v tom, že film sám o sobě je poněkud rutinní jednorozměrnou reklamní záležitostí, protože rezignuje na zdravý kritický odstup a vyžívá se ve světě celebrit, které si pochvalují, jak dobře fotografka zvládla nafotit jejich exteriér a pohladila jejich ega. Hrdinka filmu je ztvárněná jako další umělecká celebrita a plastičtější obrázek o ní si nemůžeme vytvořit. Celkový dojem: 65 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokument o poprednej predstaviteľke súčasného foto-umenia. Aspoň jednu z jej fotografií určite videl takmer každý. Málokto však vie, že práve Annie Leibovitz je ich autorkou. A keď nám dokument popri strohom sumarizovaní jej života predstavuje kolónu a sériu jej majstrovských výtvorov, nemohol som uveriť, že všetky tie preslávené fotografie má na svedomí jeden človek. Stručný príbeh je venovaný každej z fronty týchto fotografických snímok, potešia výpovede známych (a u nás aj menej známych) osobností, chýbalo tomu však väčšie nasadenie a osobného priblíženia života samotnej Annie. Zaujímalo by ma, či má svoje perfekcionistiské oko poistené. 80%. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaný dokument, až mě samotnou překvapilo, kolik fotografií této světoznámé fotografky jsem vlastně znala. Určitě moc zajímavé moci nahlédnout i na druhou stranu objektivu na osobu, která je spíš než žena - muž v ženském těle. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný dokument o úžasné ženě. Spousta známých tváří, příběhů a jeden fascinující život osobité Annie Leibovitz. Mohlo to být delší, obsáhlejší, víc do hloubky, pro mě i tak nádhera. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Nixon sa po afére Watergate prace z bieleho domu. Nežná harmónia zdobená láskou-(nahý) Lennon/(odetá) Ono. Objemná muskulatúra ostrých rysov "lyžiara" Schwarzeneggera. Moore a jej zaguľatené bruško. Clooney (už zase) pri Robertsovej nohách, koncertná (kokainová) šnúra po boku tria Jagger, Richards, Wood. Časopisy Rolling Stones, Vanity Fair aj Vogue. X svetadielov, Y kulís. Ten, tá, to._______"Sightseeing" jedného tých najhlbších fotografických umení aké sa kedy vyštveralo na samotný vrchol verejnej mienky. Historické aj aktuálne, Poľahčujúce i experimentálne. Také je orientovanie tohto svetoznámo žijúceho objektívu. Annie Leibovitz a jej expresívna reč tucta žargónov. Pod kožu a do srdca sa vrýva, z pamäti či duše neuniká. Médium osobného príbehu-FOTKA, nahliadnete a neoľutujete. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Obyčejný dokument o neobyčejné fotografce. Největší hodnotou tohoto snímku jsou bezpochyby fotografie Annie Liebovitz, jinak dokument působí jako narychlo spíchnutá záležitost. Na druhou stranu jsou zde zmíněny všechny její slavné portréty a také jsou k vidění i reportážní fotografie, které se mi osobně líbí ještě více. Také je patrné, že Annie ty nejsilnější díla už nafotila. Fotky Kirsten Dunst či Kiery Knightley už nedosahují takové silné autenticity ani výpovědi jako skvělé fotky například Rolling Stones, Meryl Streep či Raye Charelse. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Za Annie Leibovitz hovoří celý život její fascinující fotky. Tento snímek není dokumentem o fotkách, ale přesto jimi sestra Barbara na režisérské sesli nechala zaplnit obrazovku, aniž by k naprosté většině z nich dodala zajímavé informace. Životní dráha Annie byla načrtnuta pouze povrchně, avšak Annie alespoň dostala trochu prostoru prokázat, že umí dutinu ústní užít k vyjádření názoru. Nejzajímavější byly ukázky ze samotného focení, kdy se vytvářela scéna a pak docházelo k zobrazení něčeno, co si umělkyně vysnila ve své kreativně hlavince. Její vyjímečnost během celého snímku potvrzovaly světové megastar, ale neustálé (a v podstatě stále stejné) vychvalování její práce bylo spíše otravné. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Zase tak fascinující, jak říká distributor, to nebylo, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že mě dokument o vyhlášené fotografce nudil. Je dobře, že Annie Leibovitz zařazuje své fotografie do souvislostí s historií, ale velká škoda, že něco podobného nedělá dokument s hlavní aktérkou. Výjimkou je fotografování z natáčení filmu Marie Antoinetta, který pojednává o pocitech osamělé ženy. Obě dvě (Annie a Marie) jimi svým způsobem byly. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Dokumentarne je to zvladnute celkem dobre, ale nakonec stejne prestanete poslouchat ty reci okolo a zamerite se pouze na vsechnu tu stylizaci, samotne foceni a rozmachla gesta Annie. Je to osobnost, jeji fotografie jsou nadherne, dokument sam o sobe nicim nevynika. Nic jineho jsme ale prece necekali, ne? ;) ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli vlastně hodnotím ten dokument. Annie Leibovitz je totiž tak úžasně charismatická a neskutečně talentovaná, že celou dobu sledujete jen a jen ji... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Možná by se to mělo jmenovat spíš Óda na Annie. Je sice vynikající fotografka, a některé její fotografie jsou tak výrazné, že jsou nezapomenutelné, dokument však její práci i život představí jen velmi zběžně a spíš ji nekriticky oslavuje. A to tak, že občas připomíná spíš soubor typicky hollywoodských zdravic než dokument. Ani ona sama nedostane příliš prostoru vyjádřit se k některým klíčovým forografiím nebo životním mezníkům. Navíc film příliš pospíchá a sotva se rozpovídá na zajímavé téma, už ho vytlačí nějaká další celebrita se svou oslavnou ódou. Fotografie se míhají, bez vysvětlení či uvedení do souvislostí, takže spíš jen navnadí k tomu, aby si člověk našel nějakou jej knihu a tam si v klidu fotografie prohlédl a pochopil je. Nicméně, Annie je taková osobnost a její fotky, zejména ty černobílé, tak silné, že to prostě na třech hvězdách udrží. ()

Reklama

Reklama