Reklama

Reklama

Česká RAPublika

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká RAPublika bude první dokument o české hiphopové scéně. Jako hlavní protagonisty zde uvidíme kapely Indy a Wich, PSH a Supercroo. Producent Martin Pošta prozrazuje, že "filmaři se snaží dostat na dřeň lidem co hiphop dělají". (salazar)

Recenze (340)

Cival 

všechny recenze uživatele

70% podobných Českému snu. Hodina a půl výborné zábavy - jen čím větší odstup po projekci a čím víc rozmýšlení, tím spíš se Česká rapublika jeví jako nedoťuknutej a místy hodně povrchní vhled do jednoho hudebního stylu. Nicméně každej čekej film, kterej není tématem a formou zasekanej v minulým století, se musí ocenit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, jak tenhle film mám zhodnotit. Rap a Hip-hop neuznávám, kór ten český, o to více mě zajímalo, co tímhle autor zamýšlel, což jsem nakonec doteď nepochopil. Ukázat divákovi jak je český hip hop vyjímečný? Jak ti lidé, kteří to dělají jsou něčím unikátní a s radostí se přirovnávají například k Fráňu Šrámkovi? Zajímaví tím, že žijí bouřlivý život a la buřič 19. století? František Gellner by čuměl, že má svoje nástupce. Ano, chápu to, takoví lidé tu byli, jsou a vždy budou, tak to prostě ve společnosti funguje, určitě ty tři rapery, kteří se ve filmu objeví nejvíce budu brát jako normální lidi, když mi do očí řeknou, že to co ve filmu hráli byla ve skutečnosti velká póza, respektive myslím to v tom smyslu, když přijedou do "ghetta" v Karviné a malé cigánské dítě z něj je uplně vydřený, ještě když mezi nima udělají soutěž, kdo umí líp rapovat, tohle mi fakt hlava nebere. Neuznávám tohle a nikdy to uznávat nebudu, na druhou stranu jsem tohle vidět chtěl abych si o tom všem udělal obrázek, trošičku mi to ale přišlo jako demagogie, v tom smyslu, koukněte na film, pochopíte, že tohle všecko je jenom stín, který se časem ztratí, ale nechte se do něj vžít a užívat si to. Zase ale nemůžu filmu vzít fakt, že jsem se u něj nezasmál, repující božský Karel, beatbox od Marka Ebena nebo revolucionářská Hana Hegerová dělá z tohodle dokumentu něco víc, ale ten zbytek je blaf naprosto o ničem. Spíš ukáže hlavně to, jak tři rapeři žijí, a že by nic jiného dělat ani nemohli. Vždyť všichni tři na otázku co čekají od budoucnosti řekli, že rapování je jejich život a že s tím budou pokračovat do konce života. Určitě na tom něco bude, každý má svůj cíl a nikomu ho nehodlám brát, jen mě zaráží, jak si takzvaní "hopeři" (jejich posluchači) hrají na něco, co ve skutečnosti absolutně nejsou, takhle se chovat mohou jen skuteční buřiči, to znamená ti tři včetně těch, kteří to s hip hopem v českém státě myslí vážně. Určitě je ale zajímavé něco takového vidět a udělat si na to svůj názor, jen se to musí brát s nadsázkou, protože já se těm fanouškům prostě musím smát, jen by mě zajímalo, jaký mají na ně názor oni, což mi asi jen tak někdo nepoví... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

BANDA NAMYSLENYCH BLBECKU CO SI O SOBE MYSLI JAK NEJSOU COOL. PRI POHLEDU NA NE SE MI CHCE JEN ZVRACET - PRO ME JEN VYZRANY A VYSMAZENY PSEUDORAPERI............. Trance forever :-)) 2 * za dokumentarni kvalitu, ktera je nepopiratelna......... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zewel von lelek :D Viac k tomu nemam co dodat.. Hosi su uplne ujeti vyhulenci, ktorych nic netrapi, len aby mohli tvorit, byt kreativni a ked za to dostanu este aj zaplatene, o to lepsie :) Ale mat doma syna, ktory si medzi svoje najoblubenejsie a najpouzivanejsie slova zaradi lahodky ako "SRAT, SPAT, PIVO, PRCAT, JIST, OBED, HOVNO, BOTA, PENIZE A PIT", tak ho asi niekam poslem :D A vraj kreativita... To uz skor oblubene cinnosti :D ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dokument coby objektivní test vlastní tolerance a míry otevřené mysli? Ano, proč ne, spolehlivý lakmusový papírek je právě Česká RAPublika. Přes zjevné dokumentární kvality, neoddiskutovatelnou zábavnost a slušný tah na branku má dokument o části spektra českého hip-hopu jen slabě nadprůměrné hodnocení, možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, proč máme tak omezený rozhled a to, čemu se anglicky říká ,,open mind". Osobně se mi rap a hip-hop také nijak zvlášť nelíbí, navíc jsem i generačně hodně vzdálen tomuto modernímu hudebnímu stylu, ale objektivně musím uznat, že členové kapel PSH a SupeCroo mají cosi do sebe. Je dobré zaslechnout v textech zmínky o ,,nasranosti" mladé generace, je přínosné vidět a slyšet, jak dnešní mladí žijí, uvažují, přemýšlejí, co poslouchají... Navíc dramaturgická stavba dokumentu akcentující konfrontační úhel pohledu je skutečné originální - hip-hop versus lingvistika, hip-hop versus symfonický komorní orchestr, hip-hop a generační propast atd. Kdybych chtěl namítnout cosi proti, pak možná chybí nějaký ucelený a komplexní pohled, jaký by se dal od dokumentu očekávat, Česká RAPublika je spíše hodně osobitý obraz několika českých interpretů tohoto specifického žánru (v podstatě jsou tu zastoupeny jen dvě výše zmiňované skupiny). Nebylo asi ani cílem tvůrců analyzovat fenomén (českého) hip-hopu dopodrobna, spíše jde, jak jsem z hip-hopu pochopil, o zábavu...a té se dostává divákovi vrchovatě... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejzábavnější dokument, co jsem kdy viděl. Beatboxující Marek Eben si podle mě menší hodnocení nezaslouží. A i řemeslná stránka filmu byla hodně dobrá. Hrátky s obrazem, hudbou a hlavně fakt zajímavý situace do kterejch (neviditelnej) režisér ty rappery posílá. Vysoká hladina zábavnosti neklesá po celou dobu čemuž fakt tleskám. U každýho dokumetu jsem se totiž vždy aspoň chvíli nudil. A hardcore fanoušek českýho rapu opravdu nejsem (nevadí mi a něco se mi líbí). ()

movie 

všechny recenze uživatele

90% Dobrá zábava, svižné a chytřejší než by se dalo čekat. Pokud ovšem nesnášíte český rap, tohle vám moc nedoporučuju. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Více podobných dokumentů, třeba i z oblasti jiných hudebních žánrů. Musím upozornit, že zdejší hodnocení je zkreslené a to hlavně díky místním hudebním pozérům, kteří podle traileru a ukázce v televizních novinách usoudili, že Hip Hop skutečně nesnáší, proto tomu dají z principu odpad. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Následovníci Josefa Jungmanna, zachránce jazyka českého, jsou James Cole, Indy a Orion". Tento dokument jsem si pustil zejména z toho důvodu, abych se něco dozvěděl o těch "chytrejch mladejch klucích", kteří protestují proti konzumnímu způsobu života. Místo toho jsem viděl několik odrostlých puberťáků, kteří konzumním způsobem života nepochybně žijí, neboť se značkově oblékají a přiznávají touhu vydělávat hodně peněz. Můj názor na rap-hop to nezměnilo, prostě pořád mi připadá zbytečné nějaký mít a poslouchat ho taky nikdy nebudu. Tedy pokud se na něj nevrhne trio Gott, Eben a Hegerová, protože ti se k tomu alespoň postavili se snahou mě pobavit. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem se těšila, až to skončí. RAP a elektrická muzika mi nic neříkaj a jsem si docela jistá, že ani nechci, aby mi něco říkaly. Sem tam to bylo zábavný. Hudbní doprovod - hádej... Nejlepší z toho stejně byla část s Hanou Hegerovou. Jako asi je dobrý to vidět, protože na tohle si každý musí udělat svůj vlastní názor. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejsem vyznavač hip-hopu ani rapu, ale tento dokument se docela povedl. Ukazuje, že Orion a spol. nejsou jen vypatlaní machýrci, kteří mají rozkroky u kolen a dělají na diskotékách dojem na holky. Všichní mají něco v hlavě a kolikrát to jsou opravdu zajimavé myšlenky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hoši kupodivu nejsou namyšlení kreténi a mají nadhled, který chybí druhé straně a to se cení. A některé věci jim vyšly skvěle (matrika, nábor v cikánském ghettu...). ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Českej hiphop opravdu nemám moc rád a o to víc jsem byl překvapen výsledkem. Většinu času jsem se totiž příjemně bavil a u některých scén (ptaní se lidí na ulici,matrika apod.) jsem se fakt nahlas smál. Navíc je to i solidně natočený, celý to hodně příjemně uteče a ta práce s obrazem taky stojí za zmínku. Navíc je dobrý, že se česká dokumentární scéna nebojí těchto moderních témat. Na druhou stranu to ale můj názor k český hiphopový scéně vůbec nezměnilo, i když uznávám že někteří z nich nejsou možná takoví blbci, jak na první pohled vypadaj. Nějaký hlubší pohled pod pokličku tohoto žánru mi ale chybí. Navíc se mi zdálo, že v některých scénách to vyznívá spíše proti samotnejm protagonistům a nejsem si jistý, zda to byl záměr. I tak je to ale velice svěží dokument, na který se můžete v klidu kouknout i když český rap dvakrát nemusíte. Tenhle film vás totiž rozhodně neurazí. 70% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Tímto dokumentem si to u mě člen Penerů Strýčka Homeboye - Orion - vyžehlil. No, ono se toho ani moc žehlit nedalo, jelikož je jeden z mála českých hip-hoperů, kterého mám rád a vím o něm (nebo mi to alespoň tak připadá), že nemá v hlavě kilo měkkýho tvarohu. Spolu s Indym jsou jediný dva světlý střebody v jinak naší průměrný hip-hopový scéně a to já oceňuju, protože mi prostě přijde, že mají co říct, byť je to někdy formou dost nevhodnou. Neřadím se k lidem, kteří tenhle styl vyhledávají, ale jelikož naše generace už jiná nebude, a asi to ani nechci, tak si myslím, že základní znalost určitě není k zahození! A hodnotit odpadem! jenom z toho důvodu, že se vám při pohledu na rovný kšilty a kalhoty pod ptákem dělá šoufl (jasně, taky je nechápu, ale respektuju je, protože každej máme jinej vkus), mi přijde hodně dětinský. Ale jak říkám, každej jsme jinej.... ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kvůli Pavlu Abrahámovi se mi spolužáci něco nasmáli, když jsem na filmové poetice první záběr z filmu Překlad (viz) interpretovala jako brambory. A teď zase tohle. Ačkoli mě hip hop ani trošku, ani málo a prostě vůbec nezajímá, tento dokument mě úplně dojal. Zdaleka není postaven jen na prvoplánovém výsměchu a sprostých hláškách, jak by se třeba mohlo zdát. Naopak, nemá ostré hrany a baví tím, že realizuje docela zajímavé nápady. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Ivánku, kamaráde, viděls to? Co to je za klauni todle, ty vole? To mi ho teda vyndej! Tý vole, kucí vopálený, třískaj blbě pantem a myslej, že jako dělaj muziku nebo ňáký umění jako, rozumíš? Kdo na to má žaludek, ty vole, na todle? Ty vole, přece se tady z toho neposerem, ty krávo? Já říkám, že to stojí všechno za vyližprdel, Milane! Tak já myslim, že nevim, ale podle toho jak to vypadalo, ty draku, tak teda nevim! Takže jako nehodnotim - kdyby to byla vystřelená kulka, ty krávo, tak letí někam úplně vopačnym směrem do prdele, ty vole, a trefí tak leda nějakýho kluka vopálenýho, jestli mi teda rozumíš... ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Změnil jsem názor. Nejdřív jsem to hodnotit nechtěl, ale nadutost jistých individuí zde mě dohnala k extrému. Mám pocit, že příznivci hiphopu jsou jako fanoušci fotbalu, jednodušší, ne zcela dozrálí, ale sebevědomí až hrůza. A pokud si někdo dovolí fandit někomu jinému, než té jejich Slávii, Spartě, Baníku, Brnu...(dosaď, co chceš), nebo poslouchat něco jiného, než oni, je zle. Takže milí hoši a děvčata, já vám na váš negří blábol seru, já raději rock!!! Z nedostatku jiné zábavy jsem si to před chvílí dal a je to ještě větší sračka, než jsem myslel. Hej, pičo, jebu ti hlavu, na ten tvůj rap já stoprocentně dlabu, je to strašná sračka, pro vymytý gumy, vočouzený idioty, co jak piča čumí... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

sonda do hlav hlavních představitelů českého rapu trochu připomínající český sen... dokument je to vskutku zajímavý, struktura je vcelku originální... ale film ve mně vyvolával dost smíšené pocity - naši přední rappeři mi tak trochu dokázali, že tihle lidi mají jistým způsobem nadání, avšak občas dokážou být prostě pořádně jednoduší. chvíli tím člověka baví, chvíli mu lezou na nervy. každopádně na tenhle dokument si hodinku a půl čas udělejte. 70% ()

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama