Reklama

Reklama

Hluboko v lesích žije kmen lovců a sběračů. Lovci jsou udatní muži, jejichž povinností je lovení divoké zvěře. Jedním z nich je i Zed (Jack Black), který není až tak šikovný jako ostatní. Mezi sběrače ovoce a různých plodin patří ženy a někteří slabší nebo mladší muži. Například Zedův kamarád Oh (Michael Cera). Zed jednou omylem na lovu trefí kopím jednoho kolegu, a když navíc ochutná zakázané ovoce, musí v důsledku těchto chyb nakonec z kmene odejít. Při odchodu se mu ještě podaří založit ve vesnici požár, a tak je siláky z kmene nemilosrdně vyprovozen a pronásledován. Oh nejdřív odejít se Zedem nechce, ale nakonec se k němu přidává a na dobrodružnou cestu se vydávají spolu. Oba muži ale stále myslí na dvě ženy z kmene, do kterých jsou zamilovaní. Oh miluje Zedovu sestru Eemu a Zedovi se zase líbí Maya, kterou si ovšem přivlastňuje lovec jménem Marlak. Po odchodu z lesa začnou muži na své cestě potkávat biblické postavy. Nejprve se stanou svědky vraždy, kdy Kain zabije svého bratra Ábela. Sice mu slíbí, že si vše nechají pro sebe, ale Kain nedá jinak, než že muži půjdou s ním. Kain je odvede do vesnice, kde žije se zbytkem rodiny. Rodina muže pohostí, Kainův otec nabídne Zedovi, že se může klidně vyspat s jeho dcerou, ze které se ovšem vyklube lesba. Kainův otec zjistí, že Ábel byl zavražděn, a obviní Kaina z bratrovraždy. Ten spolu se Zedem a Ohem utíká do nejbližšího města. Muži si všimnou, že mezi otroky, kteří se zde nabízejí k prodeji, jsou Marlak, Maya a Eema a další obyvatelé jejich původní vesnice. Maya sdělí mužům, že po požáru ve vesnici, který založil Zed, napadly vesnici horské kmeny a obyvatelé byli zajati do otroctví. Zed slíbí Maye pomoc, ale Kain Zeda a Oha zradí a prodá je také do otroctví. Při cestě pouští ale dojde k přepadení obchodníků s otroky vojáky, dojde k bitce, všichni jsou zajati, jen Zed a Oh utíkají. Oba muži se schovají za kopcem a chtějí své lásky zachránit v noci. Mezitím ale oba usnou a vojáci s otroky odcházejí. Jejich cesta vede do Sodomy, a tak dva kamarádi po probuzení ví, kde ženy hledat. Cestou do Sodomy narazí na Abrahama, který zrovna plánuje obětovat Bohu svého syna Izáka. Zed a Oh Abrahama zastaví a přesvědčí ho, aby syna nezabíjel. Odcházejí spolu s nimi do jejich vesnice. Abraham mužům oznámí, že všichni muži ve vesnici si v ten den odřežou předkožky z penisů. Zed a Oh mají podle Abrahama tento rituál podstoupit také. Oba neváhají a z vesnice okamžitě utečou... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (494)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Přeskakování z jednoho období do druhého bych jako zajímavé zpestření uvítal v případě, kdy by se Ramis obtěžoval s jakýmkoliv náznakem zápletky či lineárním rytmem a navázností nebo měl k dispozici byť jen trochu sehranou dvojici komiků, která by dokázala alespoň těch pár slušných gagů řádně pronést. Ramis a Black mlátí už dlouho prázdnou slámu, Cera je úplně mimo kategorii a tak jediný, kdo si s libostí užívá svou úlohu, je afektovaný slizoun Oliver Platt. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je úchylná hovadina a přesně takovej typ filmů mam rád. Je sice fakt, že se tam občas našly nějaký slabší pokusy o vtip, takže hvězdička dolu. Ale celkově jsem se u toho pobavil. A potěšilo taky obsazení některejch vedlejších rolí (Vinnie Jones nebo Hank Azaria, kterýho jsem teda skoro ani nepoznal). 75% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Michael Cera vypadá s dlouhými vlasy jako debil. Jack Black zase ukazuje, že pitomé komedie mu jdou, ale to neznamená, že se budou líbit. "Rok jedna" je jednoduše jedna velká pitomost. Když už je tam scéna vtipná, okamžitě je následována nějakou příšernou trapností, která celkový dojem zabije. Prdící scény nebo scény s hovny - s prominutím - nejsou něco, co by diváka oblažilo. Od člověka jako Harold Ramis bych čekal přece jen něco víc. Přijde mi, že snímek je jen slátaninou těch nejblbějších scének celé filmové historie. Takhle prostě dobrou komedii nelze dělat. Myslím si, že je možné natočit komedii, která je inteligentní a vtipná, ale v tomhle případě se to prostě nepovedlo. Black a Cera mi v tomhle případně nesednou, o jejich kolezích ani nemluvím, i když Olivera Platta si rozhodně zapamatujete. Nejhorší na "Roku jedna" je skutečnost, že má vlastně nulovou zápletku. Ti dva jen putují, naprosto nesmyslně jsou svědky různých příběhů z bible, které se nemohly stát v průběhu několika dní, a přitom se mají stát proroky, aby se toho nakonec vzdali pro obyčejný život. No jo, morální ponaučení na konci nesmí chybět a je to fakt příšerné. Na téhle komedii není nic dobrého. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/07/runaways-rok-jedna-nedotknutelni-johnny.html ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Bláznivé komédie sa vracajú v plnej sile. Kým Apatow si ticho produkuje ďalšie filmy pre teenagerov a ich odrastenejších kumpánov, na druhej strane barikády stoja Jack Black, človek, ktorý s normálnymi produktmi pokiaľ možno nechce mať nič spoločné. Teraz sa obaja spoja a ešte do partie prizvú Michaela Ceru, hviezdu snímok Juna a Superbad. Tým skôr sme zvedaví, čo z Year One vylezie za hybrid. Year One sa tvári ako správny žart, diváka totiž vtiahne do tzv. Roku jedna, do doby, kedy po sebe ľudia hádzali polená a kamene a na každom rohu zakopli o nejakú tú slávnu postavu z Biblie. A ich celodennou náplňou bolo ničnerobenie. Našim hrdinom Zed a Oh sa každopádne aj to ničnerobenie povedie pretvoriť v poriadny prúser a tak sú vyhostení z vlastnej dediny. Vydávajú sa potom na pochod za novým domovom. Nie je to ale obyčajná cesta do susedstva. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Harold Remis se timhle zrovna moc nevytáh, né že by se teda někdy něčim nějak vytáh, ale tohle by byla otřesná nevtipná sračka, jenomže Jack Black by vytvořil zábavu i z vylitý žumpy na zahrádku a v podstatě z toho udělal svojí zábavnou one man show a ten zbytek co se děje kolem něj je naprosto zanedbatelná část filmu, se kterou by se Remis neuchytil ani v cirkusu, Black by si prostě v celým filmu vystačil sám a možná by to tak bylo i lepší, protože ani jeho parťák Cera tu za moc nestojí, hraje v podstatě totéž jako vždycky akorát v prostředí 2000let zpátky. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v Novém Mexiku a Louisianě. (Cheeker)
  • Stanley Tucci byl obsazen do role biblické postavy Noaha. Tato postava byla nakonec z filmu vystřihnuta. (Cheeker)
  • Jack Black se nechal slyšet, že film bude připomínat spíš pythonovskou klasiku Život Briana, než předchozí Remisovy a Apatowovy filmy. (Pumiiix)

Související novinky

Krotitelé duchů 3 budou perfektní

Krotitelé duchů 3 budou perfektní

04.07.2012

...anebo vůbec nevzniknou. To říká Dan Aykroyd, který je hlavním hybatelem projektu. Musí se mu nechat, že je optimista a hlavně vytrvalec – o Ghostbusters 3 mluví zhruba od počátku věků a několikrát… (více)

Fámy, drby, klepy

Fámy, drby, klepy

07.09.2008

Krotitelé duchů 3, Ritchieho Sherlock Holmes, Ghost Rider 2 a čtvrtý Shrek se setkali v dnešní novince, která je sice plná různých dohadů, ale bulváru a bizarnostem typu „Cher v roli Catwoman“ se… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Reklama

Reklama