Reklama

Reklama

Skřivánek

  • Sovětský svaz Žavoronok (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Podle skutečné události vzniklo silné filmové drama, popisující sílu a hrdinství několika lidí na pozadí zuřících bojů druhé světové války. Píše se rok 1942 a fašisté zrovna zkoušejí nové protitankové střely. Jako pokusný králík má posloužit zajatý sovětský tankista Ivan se svojí posádkou. Nikdo z nacistů však netuší, co všechno se v hrdinném vojákovi skrývá. Nejenže se mu podaří přelstít německé velitele, ale také geniálním tahem získá tank, se kterým se rozhodne rozpoutat vlastní válku proti nepříteli. Uprostřed nacistické říše se se svým opancéřovaným strojem stává hrdinou a nadějí pro všechny místní lidi, kteří už ani nedoufali v obrat k lepšímu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když vidím ten příběh řeknu si, tak co. Fikce přece ani válečnému hrdinnému filmu jako je Skřivánek určitě neublíží. Ale když ho zapnu a sleduju velkým azbuckým písmem klikyháky, který znamenají, že je vše podle skutečné události, padá mi čelist dolů. Že tohle bylo podle skutečné události? Že by Sovětská armáda byla tak hrdá a zároveň tak drzá a chytrá? No není ona vlastně nejlepší armáda na světě, kam se na ně hrabou ostatní? No není? No, asi je. Skřivánek jde příkladem. Ale tak co. Je to sovětský film, sovětský válečný hrdinný film, a ti toho tenkrát nakecali...:) Jenže tipuju, že při sledování tohoto filmu na západě tenkrát museli téct slzy proudem, jak se tomu museli smát. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Opravdu by mne zajímalo historické pozadí tohoto filmu. Nechce se mi totiž věřit, že by Skopčáci na pokusné střelnici nechali Rusa, kterého měli za zvěř jezdit s plně natankovaným téčkem. Testům střelby na kořistní techniku (mimochodem i na naše pohraniční pevnosti) se Němci věnovali s důkladností jim vlastní. Velmi pochybuji, že by nechali po place lítat několik tanků T34 i se zajatými ruskými osádkama a cvičně do nich stříleli. Vždyť tank se dá staticky umístit na požadovanou vzdálenost, kdy měření síly průraznosti protipancířové střely bude nejpřesnější... A i kdyby, proč neměli Němčouři po ruce pár panzerfaustů, nebo rovnou nějakého Tygra, kdyby náhodou nějaký tank zdivočel a začal najíždět na děla? I kdyby bylo problematické tank zasáhnou čelně, šel protitankovými děly znehybnit zásahem na pásy, věž atd... Neozbrojená stojící plechovka na louce by pak nepředstavovala žádnou hrozbu. Celá stíhací akce byla směšná, hrdinové mají čas zastavovat, povídat si a v závěru dokonce udělat mohylu z kamenů padlému druhovi... Škoda, že hoši nedojeli na to letiště, ten Dornier 17 mně namlsal a čekal jsem nějakou pěknou paseku mezi mesounama a fokoušema... Děcko s psíkem už byla taková protiválečná křeč i hraná hrůza osádky flaku po výstřelu... Celé je to zkrátka takové rusky heroické a tím pádem málo uvěřitelné. Vždy mne fascinovalo jakou pozornost Rusové věnují pomínkům padlých vojáků. Je to o to podivnější, že na frontě pro velení život vojáka neměl cenu a statisíce Rusů padli jen chybami velení, nedostatečným systémem zdravotnické služby nebo když byli posláni s chabou výzbrojí proti elitním jednotkám nepřítele. Co českého diváka ve Skřivánkovi zaujme, je použití Vejvodovy - Škody lásky, jako ústřední melodie filmu. A v neposlední řadě si divák prohlédne T34 zvenku i zevnitř (kdo v něm ještě neseděl). Mno, viděl jsem, poznal jsem. Podruhé se na to asi už nepodívám. Dvě sedmikrásky. * * ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dívatelný ruský válečný film. Kamera na výbornou-na tu dobu pochopitelně. Originální story zajatců co ukradnou ruský tank z válečné kořisti. Německý důstojnický sbor je vykreslen a zahrán dost primitivně. Zrychlené záběry filmu velmi nesvědčí, působí směšně. Jinak to stojí za skouknutí, nejvic povedená scéna jsou ruské vězenkyně vítající Rudou armádu na německém poli. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Nálepka "film podle skutečné události" pro mne vzbouzí u žánru filmů jako je Skřivánek poněkud rozpačitá očekávání. Výrobek propagandy nebo opravdu podle skutečnosti? Ať tak či onakaž na úplný závěr film není přehnaně patetický, jak často sovětské válečné snímky bývají. Dal by se spíše rozdělit na jednotlivé scény symbolizující odpor proti Němcům a statečnost sovětských vojáků. Na francouzském spoluvězni tankistů se neprojevují vlivy schematické charakteristiky postav Francie stála na druhé straně železné opony, tudíž jsem původně čekal že tato postava bude plnit ve filmu negativní roli), stejně jako i některých Němců (buď nebyli přímo záporní nebo konali povinnost, pro kterou byli vychováni(otec a syn v hospodě)). Pozastavil jsem se také nad přítomností žen ze SSSR, pracujících v srdci Evropy na německých polích, a to bez přítomnosti německých dozorců, bez okovů a plotů zabraňujících útěku. ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Z těch sovětských válečných snímků, co jsem zatím měl možnost vidět, film Skřivánek vybočuje. Nekonají se v něm žádné masové bitvy, žádná polodokumentární dramata. Naopak, Skřivánek se docela podobá západním akčně laděným válečným filmům, ovšem s východní kamerou a lyrikou. Přestože je příběh označen jako "podle skutečné události", lze tomu těžko uvěřit a scénáristi si zřejmě hodně přidali, což by nakonec ani nemuselo tak vadit. Pouze heroicko rádoby silný závěr je skutečně ubohý. ()

Zajímavosti (1)

  • Zbraně použité ve filmu byly samopaly MP-40. Ve filmu byly použivány tanky T-34/76 a T-34/85. Tank, na kterém posádka jezdí po Německu, je T-34/76. Ve filmu se také objeví letadlo Ju 88. (K98)

Reklama

Reklama