Reklama

Reklama

Tajemství šifrovací věže

(seriál)
  • Polsko Tajemnica twierdzy szyfrów

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dramatický příběh plný napětí se odehrává jen pár měsíců před koncem 2. světové války. Američtí a sovětští agenti horečně pátrají po německém dekódovacím přístroji, jímž Němci luští sovětské šifry a mají tak přístup k informacím o americké atomové bombě, které sovětští špioni zasílají z Los Alamos do Moskvy. Němci ještě netuší, že mezi jejich šifranty u tajného přístroje, umístěného ve sklepení starého hradu, je i statečný polský agent Jorg. Není sám, kdo se snaží Němcům hatit plány, ale nacisté jsou ještě stále nejen zákeřní, ale také inteligentní a obratní protivníci. V ničem si s nimi nezadá ani sovětská NKVD, pevně rozhodnutá zmocnit se tajného přístroje. Válka dosud zuří a na území okupovaném německými vojáky ještě pořád všichni bojují svůj boj na život a na smrt… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Jako milovníkovi válečných filmů a seriálů i dost velkému příznivci polské kinematografie se mi tenhle počin hodnotí dost těžko. Na jedné straně takřka dokonalé válečné retro (z výstroje a výstroje až chvílemi přechází zrak a chybiček by se našlo dost málo....), řada charizmatických herců (i hereček, jak už to na rozdíl od naší kinematografie u našich severovýchodních sousedů bývá, bylo a doufejme i bude), spousta zajímavých situací, dobrá hudba, řada neotřelých nápadů (osoba Borise Szyce třeba), dobrá atmosféra (chvílemi by se dala krájet i díky kameře...) a na druhé straně mně to připomíná dost, co spolu vařili pejsek a kočička. Prostě je toho tam moc, a bijí se tam skvělé a neotřelé nápady a výborně nahozené postavy s klišoidními až kýčovitými. Prostě, je toho tam moc a rozmáchlost ani kolikrát nedává i při délce seriálu prostor k dotažení řady z nich. Na jedné straně zajímavá osoba Jana Frycze, originální Szyc a na druhé straně až trapný hrdina Jorg - co má proboha ten Pawel Malaszynski hrát? Zcela zbytečná a nesmyslná je celá linie do USA a spektakulární akce "rangers" (tam a zpátky a vlastně zbytečně...), prostě přeplácaný a nedostažený (a přitom i přetažený) scénář. Čím dál tím větší bolest evropské kinematografie, utápějící se čím dál tím víc v rádoby"uměleckosti" a beo nedokonalém napodobování americké produkce. Přesto je to i přes ona negativa alespoň koukatné, svoje si tam člověk najde, spíš je mu líto těch nevyužitých příležitostí, které to celé teoreticky poskytuje. Trochu mi to připomíná české filmy Tobrúk a Ve stínu. Na druhou stranu, proti vyhlášeným českým srágorám typu Protektor, Han)bermannův mlýn nebo k mému zděšení zrovna nedávno uváděn= Krvi zmizelého je to veledílo, na které se při občasném opakování rád podívám. Jinak doufám, že město 44 bude vydařenější. ()

Michalov22 

všechny recenze uživatele

Výborný polský válečný seriál s dobrými hereckými výkony, se strhující atmosférou a také několika bojovými scénami. Pěkně ukazuje zmatek a chaos během konce 2. sv. války, kdy dochází ke střetu zájmů americké a sovětské rozvědky, ale také k plno zvratům mezi Němci, jejichž hlavní postavy hrají na vlastní pěst. Další hvězdičku u mě získal seriál za detaily, které mi přišly jak po historické a tak po územní stránce v pořádku ( například v Čechách české nápisy, atd. ).Občas se zde najdou nudné scény, ale celkově velice zajímavý a strhující seriál. ()

Reklama

divak84 

všechny recenze uživatele

po prvním díle velmi solidní rozjezd s mírnou dávku zbytečneho patriotismu polských filmařů, kteří svého hrdinu nechají kličkovat mezi stovkami střel ze vzdalenosti od 5 do 50 metrů a náš hrdina si v te sprše kulek stihne i zaplavat. Děj zatím nemá při představovačkách moc prostoru ale celý nápad se zdá být zajímavý a určitě ten seriál zkouknu. Snad to nepůjde do sraček ()

j.sorensen 

všechny recenze uživatele

Tomu by stačio 8 až 10 dílů a bylo by to super, takhle je to zbytečně dlouhý, se spoustou hluchých míst. Působí to spíš jako zfilmovaná počítačová hra, nebo hraný dokument, moc se tam nemluví a když už, tak strojeně, suše. A ta divná kamera tomu taky nepřidává. Výprava, lokace, kulisy, kostými super, příběh dobrej. 3,5* ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Bohužel kvalit seriálu např. Kapitán Kloss nedosáhl. Jednotlivé scény jsou příliš dlouhé, kde se nic neděje. Události na přeskáčku taky kvalitě nepřidávají. Seriál byl jistě nákladný už kvůli kulisám a postupně se v dalších dílech lepší, ale i tak by to chtělo lepší herce. Škoda nevyužitého potenciálu. Nicméně předražený "velkofilm" Lidice, proti tomu působí, jako nízkorozpočtový film. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Seriál sa natáčal od marca do decembra 2006 v Dolnom Sliezsku na zámku Czocha a hradoch Ksiaz, Bolkow a Pszczyna. (andykovac)
  • Počas druhej svetovej vojny v zámku sídlila škola Abwehru. A bol v ňom pravdepodobne uložení prístroj na dešifrovanie sovietskych správ (operácia, kód Zwiebelfisch-Schwert / ryba-meč). (andykovac)
  • Knižnou predlohou na seriál bol román Boguslawa Wołoszańskiego "Twierdza szyfrów / Pevnosť šifry". (andykovac)

Reklama

Reklama