Reklama

Reklama

Tajemství šifrovací věže

(seriál)
  • Polsko Tajemnica twierdzy szyfrów

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dramatický příběh plný napětí se odehrává jen pár měsíců před koncem 2. světové války. Američtí a sovětští agenti horečně pátrají po německém dekódovacím přístroji, jímž Němci luští sovětské šifry a mají tak přístup k informacím o americké atomové bombě, které sovětští špioni zasílají z Los Alamos do Moskvy. Němci ještě netuší, že mezi jejich šifranty u tajného přístroje, umístěného ve sklepení starého hradu, je i statečný polský agent Jorg. Není sám, kdo se snaží Němcům hatit plány, ale nacisté jsou ještě stále nejen zákeřní, ale také inteligentní a obratní protivníci. V ničem si s nimi nezadá ani sovětská NKVD, pevně rozhodnutá zmocnit se tajného přístroje. Válka dosud zuří a na území okupovaném německými vojáky ještě pořád všichni bojují svůj boj na život a na smrt… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Jako milovníkovi válečných filmů a seriálů i dost velkému příznivci polské kinematografie se mi tenhle počin hodnotí dost těžko. Na jedné straně takřka dokonalé válečné retro (z výstroje a výstroje až chvílemi přechází zrak a chybiček by se našlo dost málo....), řada charizmatických herců (i hereček, jak už to na rozdíl od naší kinematografie u našich severovýchodních sousedů bývá, bylo a doufejme i bude), spousta zajímavých situací, dobrá hudba, řada neotřelých nápadů (osoba Borise Szyce třeba), dobrá atmosféra (chvílemi by se dala krájet i díky kameře...) a na druhé straně mně to připomíná dost, co spolu vařili pejsek a kočička. Prostě je toho tam moc, a bijí se tam skvělé a neotřelé nápady a výborně nahozené postavy s klišoidními až kýčovitými. Prostě, je toho tam moc a rozmáchlost ani kolikrát nedává i při délce seriálu prostor k dotažení řady z nich. Na jedné straně zajímavá osoba Jana Frycze, originální Szyc a na druhé straně až trapný hrdina Jorg - co má proboha ten Pawel Malaszynski hrát? Zcela zbytečná a nesmyslná je celá linie do USA a spektakulární akce "rangers" (tam a zpátky a vlastně zbytečně...), prostě přeplácaný a nedostažený (a přitom i přetažený) scénář. Čím dál tím větší bolest evropské kinematografie, utápějící se čím dál tím víc v rádoby"uměleckosti" a beo nedokonalém napodobování americké produkce. Přesto je to i přes ona negativa alespoň koukatné, svoje si tam člověk najde, spíš je mu líto těch nevyužitých příležitostí, které to celé teoreticky poskytuje. Trochu mi to připomíná české filmy Tobrúk a Ve stínu. Na druhou stranu, proti vyhlášeným českým srágorám typu Protektor, Han)bermannův mlýn nebo k mému zděšení zrovna nedávno uváděn= Krvi zmizelého je to veledílo, na které se při občasném opakování rád podívám. Jinak doufám, že město 44 bude vydařenější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

TA délka je neskutečně vražedná. 585 minut. Kdo má sakra koukat na televizní seriál z války (s ne tak pekelným příběhem) skoro 10 hodin? Začátek to vcelku slušně rozjede, ale pak je problém se u toho udržet. Pravda ale je, že kdyby to dávali v televizi jednou týdně, tak by se to zkousnout dalo. Jenže já si to koupil na DVDčkách a popravdě to nebylo nic snadnýho přetrpět. Historie je zde ztvárněna vcelku schopně, ale chvílemi se mi zdá, že ten příběh je jak stvořený pro Ramba. Některé scény se totiž trošičku vymykají od normálu, co se pořádného štěstí týče. Jinak to ale vcelku ušlo. Ale příběhově to tak silné není ani náhodou. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bohužel i když se jedná o skvělý seriál nemůžu jít nad 3*, a to z prostého důvodu, režisér Drabinski nemůže vylézt ze steryotypu a udělat nějakou slušnou akci, i když je příběh vážně parádní tak musím říct že jsem se dost nudil, film zkrátit tak o jeden dva díly a budu spokojen. KAždopádně musím říct že prostředí, efekty, kostými jsou na výborné úrovni a když dojde na pár akcí tak jen čumím. Ale jak jsem řekl je jí zatraceně málo. ()

Puchyr 

všechny recenze uživatele

Nejpve jsem se toho bál, 585 minut navíc Polský seriál no,, Kdýž jsem dostal odvahu a zkouknu všechny díly zjistil jsem že není čeho se bát. Jako seriál z Polska je dost dobře zaplacený a tak atmosféra konce války a celá mašinérie ať Německá, Ruská či Americká vypadá velkolepě. Tajné špionské mise sem tady hltal každou minutou. Nechybí ruské letecké nálety, odpalování elektráren, popravy a tajné pronikání na hrad obsazený Němci. Získání tajného přístroje chce i Ruská NKVD a tak začíná válka nejen spojenci a Německo ale i Rusko Americká v souboji kdo dřív získá. Seriál mně rozhodně nezklamal a při podávání denně v přimněřených dávkach se na to budete i těšit s myšlenkou,, jak to asi dopadne. Jsem se seriálem spojenej *****80% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Musím se připojit k těm, kdo konstatují, že seriál připomíná pejska s kočičkou, když vařili dort, a proti své vůli tak potrestali zlého psa, který jim ten poblionový dort sežral. Zachránili tak své trávící trubice a vyhnuli se různým nepříjemnostem. Divák je na tom o něco lépe a v třinácti dílech najde i řadu zajímavých orvků, skutečně neotřelých nápadů a nepochybně nosný autorský nápad. Jak už bylo konstatováno, výtečné je i herecké obsazení a v řadě momentů je i na co se dívat. Fabulační absurdity, které se tu vyskytují, odradily řadu diváků, takže celý seriál absolvoval velmi pravděpodobně zlomek počtu těch, kdo se jím zprvu nechali zlákat. V českých poměrech by podobné dílo ale i tak, musím souhlasit, patřilo spíše do špičky. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Knižnou predlohou na seriál bol román Boguslawa Wołoszańskiego "Twierdza szyfrów / Pevnosť šifry". (andykovac)
  • Počas druhej svetovej vojny v zámku sídlila škola Abwehru. A bol v ňom pravdepodobne uložení prístroj na dešifrovanie sovietskych správ (operácia, kód Zwiebelfisch-Schwert / ryba-meč). (andykovac)
  • Seriál sa natáčal od marca do decembra 2006 v Dolnom Sliezsku na zámku Czocha a hradoch Ksiaz, Bolkow a Pszczyna. (andykovac)

Reklama

Reklama