Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospívající Cameron (Michael Angarano) žije v Los Angeles, miluje filmy a sní o tom, že se jednou sám stane režisérem. Na jeho matku a nevlastního otce ovšem chlapcovy ambice nedělají velký dojem. Mladý rebelant jde z maléru do maléru a vypadá to, že spíš než v režisérském křesle skončí za mřížemi. Když však filmová škola v LA vypíše prestižní studentskou soutěž a vítězi nabízí stipendium, dychtivý Cameron se chopí příležitosti a do soutěže se přihlásí. A pak se náhodou setkává s osvětlovačem Flashem (Christopher Plummer), posledním ze staré gardy zlaté éry Hollywoodu, který pracoval se slavnými filmařskými legendami, včetně Orsona Wellese. Je to právě on, kdo rozpozná chlapcův talent a rozhodne se, že mu pomůže. Nabídne mu nejen své profesionální zkušenosti, ale také ho seznámí s někdejším známým scenáristou Mickeym Hopkinsem (M. Emmet Walsh), který upadl v zapomnění a žije v domě pro seniory. Společně pak začnou pracovat na dokumentárním filmu, jehož natáčení změní život všech aktérů. Režii má Michael Schroeder. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Budeš-li mě nutit, abych dal dobré hodnocení tak, že ve mě vyvoláš pocit: "V opačném případě nemám dobré srdce," na truc se ti pomstím, milý filme. Mám snad věřit v zápal mladého, citlivého výtržníka pro problémy odložených starců? V jeho procházení fiktivními krizemi jen proto, že ve filmu krize musí být? Jsi tak naivní? A co teprve ty podivné kamerové hrátky, rozjíždění obrazu, sekvence rychlých střihů. Ty slouží čemu? Atmosféře, která mi má sdělit, že se film točí kolem filmování? Nebo je to manýra tvého stvořitele, který ať se raději již v křesle režiséra neobjeví? Mačkej si slzy z jiných. Silné **. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film o filmu aneb jak se točí studentský kraťas o zanedbaných důchodcích (tuhle část jsem v traileru nějak minul), kde řeka sentimentu a nostalgie teče plným proudem. V podstatě se jedná o one man show Mr. Flashe (Plummer), který je zde skvělý, leč to je asi to jediné, co lze chválit. Scénář je prostě chudý, celé se to jen pomalu potácí ke zdárnému konci bez výraznějších momentů a vizuální kreace nemají ve svých místech většího opodstatnění. Za vidění to ale stálo a i když jsem čekal od filmu něco trochu jiného, nedá se říct, že by mě výrazně zklamal, protože když už nic, tak alespoň má srdce na správném místě. (6/10) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nadherny pribeh o priatelstve, vecnom vzdore, strate iluzii, ale aj o ich navrate... Uzasne vtipne momenty striedaju tie srdcervuce. Vrelo odporucam. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Je to citová vydíračka jako prase a exhibice s obrazem jsou tu úplně zbytečné, ale stejně mě to dostalo. Scéna v knihovně je nádherná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rastrem nezávislého filmu odlehčené sociální drama o odvrácené tváři Hollywoodu a posedlosti filmem v zemi s velmi neutěšeným sociálním systémem. Mně dosud neznámý a obecně dosti nevýrazný režisér Michael Schroeder natočil překvapivě kompaktní film o tak odtažitých věcech a hodně nenásilně se mu podařilo spojit nejen Hollywood s domovy důchodců, ale i transgeneračně konstatovat, že západní civilizace neguje své základní hodnoty. Musím popravdě přiznat, že (dle komentářů nejen mně) hodně rušilo používání experimentálních výrazových prostředků (občasné rozjíždění obrazu, prolínání záběrů a dynamika střihu), které si tvůrci vypůjčili snad z videoklipů, ale ve stylizovaném a spíše komorním dramatu mi scházelo jejich umělecké opodstatnění, přišlo mi to příliš samoúčelné. Jinak je tomu ale s hereckým potenciálem jednotlivých, dosud spíše neznámých herců, z nichž jednoznačně vyčnívá herecký um nestora americké kinematografie Christophera Plummera. Jeho přeměna z zahořklého notorika v entuziastického tvůrce na odpočinku byla skvostná. Tím, jak skutečný muž v křesle režiséra zabalil sociální kritiku do vícevrstevnatého příběhu začínajícího a končícího filmaře, ponechává ve svém filmu všechny podstatné ingredience. Film o filmu, který nevyhrál, ale právě proto má svou cenu... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný příběh o lidské vzájemnosti a potřebě druhého zvláště ve stáří a zapomenutí. Plummer skvostný starý umělec, zkrátka "Stará škola"... :-) ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pekný film plný sentimentu na čele s výborným Plummerom, z prostredia, na ktoré sa často zabúda. Potešili najmä odkazy na staré filmy, niektoré hlášky. Výtky môžno nasmerovať ku kamere a emocionálne sileným dialógom a tak trochu k naivným vyústeniam, ale všetko sa dá odpustiť. Priemerný film na vážne témy, ktorý odľahčí tam, kde môže, aby nebolo príliž ťažko. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked začali s krútením filmu a do toho sa spustila tá suprová muzička, tak som vymäkkol. Užasné! Inak tento film obsahuje úplne všetko, čo správne citové zdieranie diváka ( film ) obsahovať má :) ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, ktorý poteší aj znalcov starej dobrej filmovej školy svojimi viacerými odkazmi. Cynik vo mne si vravel, že je to miestami poriadne naivné, no podobne sympatických filmov by som vlastne chcel viac, rovnako aj toho pozitivizmu a angažovanosti. Christopher Plummer je druhý najlepší frflajúci dedo, akého si pamätám (Clint rules!!!) a má charizmu aj vo svojich cca sto rokoch. Nepochopil som tie farebné rozmazané strihy, pôsobili ako päsť na oko, ale nič zásadne negatívne. Skrátka, pohodový a sympatický film. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Celý snímek se tváří spíše jako veřejná obžaloba sociální péče v zemi za velikou louží. Skutečný příběh, ten o kterém se zmiňuje výše uvedený obsah filmu, totiž příběh dospívajícího Camerona a starého Flashe, působí spíše jakoby podružný. Vypadá to, jakoby měl tvůrce scénáře potřebu ukázat světu tu těžkost žití bezmocných a opuštěných starých lidí v amerických starobincích. Jako by chtěl ukázat prstem a říct: "Ameriko, ty vyspělá země, o mladé, ctižádostivé, pracovité a plné síly se postarat umíš a chceš, ale když oni zestárnou, už je nezajímáš". Tuto myšlenku snad nedokáže vyjádřit ve filmu lépe nikdo jiný, než právě stárnoucí herecká osobnost jako je Christopher Plummer. Ten příběh Camerona a Flashe však není až tak podružný. Nabízí odpověď na otázku, zda je možné žít dvěma generacím vedle sebe takovým způsobem, aby i staří mohli žít ještě život, který "stojí za to". Říká totiž, že dospívající i staří lidé si mají co říct i dát, i když je mezi nimi velký věkový rozdíl. Můžou si navzájem pomoci. Staří můžou mladým předávat zkušenosti a mladí můžou starým "nalít novou krev do žil" a s ní i chuť do dalšího života. Stáří by nemělo znamenat opuštěný, zklamaný, zhrzený či podivínský způsob jakéhosi dožívání a čekání na smrt ve starobinci, kde na vás personál nemá čas. I starý člověk vnímá, má cit, směje se nebo pláče. Stáří je ale taky jistým "zpětným" obrazem našeho života. Jakýmsi vyúčtováním. Stáří nám to zrcadlo dokáže opravdu nastavit tak krutě, že pak zpět procházíme vlastní život a přemýšlíme, zda jsme jej prožili nesobecky s vlídným jednáním či bezohledně ke svému okolí i k vlastní rodině. Vše špatné i dobré v našem životě vykonáno se nám jednou ve stáří pak vrátí. To si pište, .... platí to naprosto pro všechny. :-) K technickému provedení filmu mám výhrady (nevhodné rušivé akční střihy v nekonečném množství), z toho důvodu hodnotím pouze třemi hvězdami byť myšlenka zaslouží více. Citově vydírající mi to však nepřipadá. A na závěr poznámka: jako komedii bych to v žádném případě neoznačoval. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Snímek o tom jak se točí filmy s duší by možná snesl kvalitnější režii, přesto se mi to proklatě zalíbilo. Christopher Plummer hraje jako o život a nakonec odpustíte filmu i trochu toho citového vydírání, protože je to oduševnělá a pohodová podívaná. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

V Kresle Režiséra je tak trochu zvláštny film, filtre ako u Scotta, príbeh ako u komorného snímku..kde exceluje na plnej čiare Plummer...problémom je zvláštna téma, ale zaujímavé spracovanie ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Mistrný koncert Christophera PLUMMERA, který nám předvádí, jak krutý je sen všech umělců HOLLYWOOD pro umělce, kteří zestárnou. Jedná se hlavně o umělce typu :kameramani, osvětlovači, scriptky, kostýmeři atd., tedy ti, kteří v zákulisí pomáhají hercům a režisérům k dokonalosti vytvořit umělecké filmové dílo. Jedná se o citlivý komorní film, téměř baladického ražení, kdy si člověk položí otázku : " Když zestárnou, tak takhle žiji ? Je to vůbec možné ?" Je to obžaloba lidské lhostejnosti a bezcitnosti k lidem, kteří toho za svého života tolik udělali pro společnost, pro kasy magnátů a pro tučná konta herců. Vynikající film ! Díky pane Michaeli SCHROEDERE, ŽE JSTE SE DO TOHO NEBÁL JÍT. ( Film má mnoha ocenění.) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Doják o smyslu života a jeho naplnění, o přátelství, samotě, dobru a zlu a tak. 1) Tento skvělý film neoslňuje ničím mimořádným, kamera, hudba, režie, herecké výkony - vše je nenápadné a slouží jedinému cíli - filmu. A že tento film opravdu umí chytit za srdce. 2) Netuším, pro kterého cynika je tento film komedií. Ovšem ani drama není to úplně přesné zařazení. Je to prostě doják v tom nejlepším slova smyslu. 3) Režisér i scénársta Michael Schroeder za svou výbornou práci pobral celou řadu uznání na mezinárodních filmových festivalech. 4) Hercům nepochybně kraloval Christopher Plummer, jehož Flash je lidsky přesvědčivý mizera, kterého musíte milovat i nesnášet současně. Můj oblíbenec Michael Angarano se ovšem díky svému výraznému talentu navzdory svému mládí dokázal vedle výborných kolegů dobře prosadit. 4) Inu, pobrečel jsem si, jo jo. 5) We never lose our gifts - only our opportunity to open them. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Příběh o mládí, stáří a přátelství, na který se nezapomíná. Doporučuji všem, kteří nepotřebují potoky krve a hrubost, aby je snímek zaujal. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Velmi pekny film o pribehoch, ktore sa odohravaju v prostredi, ktore nam lesk Hollywoodu pripomina len ztazka. Skoda len tej kamery, ktora mi prijemny nostalgicky dojem celkom kazila a ano, zaver ma tiez vobec nepotesil. 3,5/5* ()

frings 

všechny recenze uživatele

Dojemné scény byly opravdu dojemné, ovšem jako citové vydíračky mi to nepřišlo, spíš jako téma k zamyšlení. ..Svět, ve kterém se lidé zbavují všeho nepotřebného. Nefunguje manželství? Rozvod. Štěňátko nám odrostlo? Zbavme se ho. Srarý člověk? Do domova, nemám na něj čas!...prachy, jen prachy a oslava mladých, krásných a uspěšných ! Prostě a jednoduše ageismus, velký aktuální problém současné psychologie! ...SLÁVA VŠEM STARÝM HERECKÝM BARDŮM A KLOBOUK DOLŮ... ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl nepovedeny pokus o zajimavy film - namet zde byl dobry, ale zpracovani dost pokulhavalo (uz od chabeho scenare). Iritovala me hlavne roztekana kamera a ty barevne mazaniny, ktere nijak nezapadaly do deje. Cele mi to prislo takove jakoby amaterske, asi jako film o filmu vlastne :D ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Určitě jde o ušlechtilý pokus jak upozornit na smutnou realitu života seniorů a v každém případě něco jako hladová zeď pro odstavené herce. Do jaké míry jde o lítostivý kalkul nechci hodnotit, Plummer si vážnou charakterní roli i v pokročilém věku určitě zaslouží, mladý Angarano se zase sympaticky snaží o různorodou kariéru, nechápu jen proč režisér považoval za nutné děj neustále prokládat obrazovými machinacemi (dynamický prostředek, který ale po svém neustálém výskytu začíná lehce otravovat). Jakoby klučina ve svém volnu nesledoval nic jiného než seriály CSI. Proč je potom film označován jako komedie, je pro mne další záhadou. Hudba: Laura Karpman. 55% ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Hbo prezentovaný film jako komedie je spíše dramatem s pár odlehčenými momenty. Plummer hrající vyhořelého a neustále se opíjejícího bývalého kameramana je místy v roli tak přesvědčivý, že ho začnete vážně nesnášet. Michael Angarano odehrává průměrný výkon, což dává možnost vyniknout právě Plummerovi a jeho bývalým filmovým kolegům z domova důchodců. Příjemný snímek se zajímavým tématem, který na můj vkus příliš často využívá efekt roztřeseného obrazu a prolnutí několika záběrů, jak to nejčastěji vidíme v Kriminálkách. Párkrát je to na oko pěkné, ale každých pár minut? To je moc. ()

Reklama

Reklama