Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muharrem je tichý, introvertní a silně nábožensky založený člověk, který žije vpodstatě izolovaný od okolního světa a z domu vychází jen když jde do práce nebo do mešity. Pak ovšem dostane od šejcha funkci výběrčího nájmů od lidí obývajících objekty, které jsou ve vlastnictví taríku. Tento úkol náhle vrhne Muharrema přímo doprostřed vnějšího světa plného hříchů, kterému se dosud vyhýbal. Od této chvíle jej čeká vnitřní boj, v němž se střetne jeho vlastní svědomí a náboženské ideály s reálným světem. (Niktorius)

(více)

Recenze (4)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Začalo jako takové klasické klišé o tom, jak je pokorný a naivní věřící zneužit náboženskými autoritami, načež prokoukne jejich zkaženost a dospěje k závěru, že a.) je lepší se od víry odvrátit b.) důvěřovat jen Bohu a ne jeho samozvaným zástupcům. Ale co se dlouho jevilo jako naplňování otřepaného schématu, to se nakonec vybarvilo ve strhující a podnětnou sondu do nitra jednoho člověka. Podle některých komentátorů na IMDb se film vypořádává s náboženským fundamentalismem, ale já v tom daleko více viděl pojednání o relativitě morální smýšlení a jednání, které se vyloupne, když se vedle sebe postaví súfijské učení o "čistém" člověku a realita každodenního života. Debutujícímu režisérovi Özeru Kiziltanovi se skvěle povedlo vtáhnout diváka pomocí kamery a zvuku přímo dovnitř hrdinovy mysli a musím souhlasit s darwinem, že závěrečná psychedelická půlhodina je svou schopností navodit pocit identifikace s hlavní postavou unikátní. Výjimečný filmový zážitek, který si rozhodně ještě (ne)jednou zopakuji. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné dílo turecké nové vlny - režisér Özer Kiziltan se tu rýsuje jako další osobnost vedle jmen Ceylan, Kaplanoglu, Erdem.... Název lze volně přeložit jako BÁZEŇ BOŽÍ. Ta je v judaismu a křesťanství podmíněna plněním deseti přikázání.TAQWA znamená v islámu ještě něco navíc a v súfismu má taqwa několik stupňů blízkosti k bohu. Podle súfismu sem patří i bezpodmínečná poslušnost duchovnímu nadřízenému - jak vidíme ve filmu, který je soustředěn kolem jedné súfistické sekty. (Dohledáno z podkladů) (90%) ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama zobrazující život jednoho poctivého věřícího Muharrema, který vede chudý život a je oddán Bohu. Záhy však dostane funkci v jedné náboženské nadaci a dostane se k penězům. Vidí, že nadace využívá věřící k vlastnímu finančnímu prospěchu. Šejk káže vodu a pije víno. Muharrem dostane auto, mobil, hodinky a postupně se začne měnit. Zhrubne, je méně citlivý a více prospěchářský. V jeho nitru probíhá boj mezi dobrem a zlem. Boj mezi poctivým chudým Muharremem a novým, majetným a důležitým Muharremem. K tomu všemu hlavní hrdina bojuje i se svými nečistými sexuálními představami. Závěrečná dusná půlhodina, kdy Muharremovi již začne notně hrabat, stojí za to. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie člověka, jehož věrnost etickým maximám islámu je podrobena těžké zkoušce, která uvádí v nesoulad principy a nařízení znějící od představených náboženského řádu a z Koránu. Tato disharmonie panující nejen mezi oběma věroučnými rovinami, ale i v jejich vztahu k fungování řádu v moderním světě, v Muharremovi vyvolává silné vnitřní napětí, které se daří dobře přesnést i na diváka - i díky psychadelickému závěru, který zmiňují darwin i Niktorius. Právě to, že film jde skrze hlavní postavu dost do hloubky a zkoumá tuto problematiku bez černobílých dogmat na základním subjektu náboženství - hluboce věřícím člověku - mu dává podle mého sílu a také poskytuje prostor pro komplexnější divákovu úvahu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama