Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

"Říká, že je turista." - "A... co to jako znamená?" - "Podle mě je idiot." ~~~ Pratchetovky jsou TAK fantaskní, až fantasmagorické, že musím skutečně uznat, jak omezenou fantazií (ne)oplývám. Jednoduše mi to přicházelo už moc uhozené, příliš mnoho nápadů splácaných dohromady. Několik zajímavých a vtipných momentů je, celek mě ale moc nenadchl, nemluvě o, pro mě poněkud přepísklé, délce :) ()

pools 

všechny recenze uživatele

Když si vzpomenu, jak vypadají české televizní produkce, které jdou mnohdy do kinodistribuce, tak se mi otevírá kudla v kapse... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kniha The Colour Of Magic s uzasne barevnym obalem nadrzene ciha v me osobni knihovne uz cca 10 let. Celou tu dobu mam v planu ji vyhovet a precist, ale proste se tak nikdy nestalo. Kdyz vezmu v uvahu mou silne stagnujici ctenarskou karieru, kdy mam momentalne rozectenou nejakou knihu uz asi rok a na obzoru se navic objevilo filmove zpracovani Barvy Kouzel, jednoduse jsem usoudil, ze to bude podstatne schudnejsi cesta a ke knize uz se nikdy nedostanu. Nemuzu tedy porovnavat s predlohou, ale o to vic jsem si mohl vychutnat veskere originalni napady, ktere jsou v dile obsazeny. Vsechny ty vychytavky jako ze se jedna o Discworld na hrbetu 4 obrich slonu, kteri stoji na krunyri mega zelvy levitujici vesmirem, skritkove manageri ve fotacich, inteligentni truhla, ktera sama pobiha atd. Temito detaily byla naplnena predevsim prvni cast (film je rozdelen na 2 pokracovani, takze pozor na to). Po prvni casti, ktera byla pomerne solidne naslapnuta, graficky skvele zmaknuta, byli tam draci, vse bylo nove a zajimave, vypadalo to na solidni 4*. Bohuzel cele pokracovani uz bylo jen jakesi nedustojne dovypraveni, ktere se neslo v neskutecne pomalem a nudnem tempu, dalsich novych napadu uz moc nepribyvalo a cele to spadlo o level niz. Ve vysledku se ale navzdory rozvleklosti stale jedna a povedene, zajimave a originalni fantasy, ktere se i misty snazi zaperlit vtipem, zejmena skrze lahudkoveho Death Reapera s hlasem Christophera Lee. 6/10 ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Po první části jsem sice celkem pochyboval (nuda jsou zejména pasáže z kouzelnické guildy), ovšem druhá je mnohem povedenější, a tak si 4 hvězdičky tento počin zaslouží. Dvoukvítek i Mrakoplaš jsou super. Lahůdka pro příznivce Zeměplochy. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Terryho mám rád a až do "Posledního Kontinentu" (během jehož konzumace se mi Zeměplocha zprotivila a definitivně mě přestava bavit) jsem přečet (nebo "prečet"?) všechny jeho knížky. Proto rád a s povděkem přijmu jakoukoli adaptaci humorné fantasy - zvlášť pokud se jedná o zdařilou knížku, jakou "Barva Kouzel" bezesporu je. Jenže tahle adaptace je možná hezky televizně natočená a celkem zajímavě zpracovaná... Ovšem dle mého skromného názoru naprosto nevystihuje atmosféru zeměplošských knížek. Tu pestrost, rozmanitost, šílený přehánění a neskutečnou nadsázku. Proboha! Kde je v tomhle filmu nějakej povedenej vtip, ptám se? Jeden... Jedinej... Prosím... ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

První Terry Pratchettovka. Druhá, kterou jsem viděl sfilmovanou. Původně jsem nechtěl, protože už mám svět Zeměplochy naprosto vyrýsovaný ve své fantazii, ale přece jenom jsem se koukl, i když se strachem, že moje představy ztratim :) A byl jsem docela spokojenej, svět na zádech Velké A'Tuin je vykreslen překvapivě hezky a tak jsem si mohl docela vychutnat příběh, který se povedlo přenést do scénaře v celku dobře. Nejvíc mě potěšil asi hlas Smr'te v podání pana Christophera Lee. ()

Trakat 

všechny recenze uživatele

Na TV film ohromující výprava, slušné efekty a skvělá muzika. První díl s akcí trochu pokulhával, ale druhý to rozhodně vynahradil. Jsem fanoušek Terryho Pratchetta, a proto dám 4*. Většina hereckých výkonů totiž byla ostudná a za "retardovaného" Patricije, který pro mě představuje osobu s nejsilnějším charakterem v Terryho knížkách by si někdo zasloužil slavnou facku od Archieho z Rocknrolly. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Fantasii se meze nekladou, ale levné triky nepotěší oko, ačkoli se snaží. Vzít si na paškál Star Wars, Excalibur a nejvíce pak mého miláčka Barbara Conana nebylo až tak na škodu, protože párkrát jsem se opravdu usmál. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jediná postava, která seděla předloze, byl Patricij v podání Jeremyho Ironse. Barbar Cohen taky vypadal k světu:) Ostatní jsou jen pitoreskní směska neherectví, která byla k vidění už v předchozím Otci prasátek. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Čitateľov Plochozeme (či snáď Zemeplochy) to nepochybne poteší, divákov ľahkej fantasy tiež, no nič náročnejšie sa od toho čakať nedá. Je to z lacnej televíznej produkcie a triky sú tomu primerané. Z hereckého šatníka vytiahli pár obnosenejších kúskov (ako Irons, Curry či Cosmo) a dali si "ušiť" i lacné novinky, no na ten rozpočet to rozhodne poteší. Je to dostatočne výpravné, v rámci žánru nudí len málo a sleduje sa to vcelku príjemne. (70%) ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Jako milovník díla Terryho Pratchetta zde musím napsat: Ach jo! Filmu se rozhodně nepodařilo na plátno přenést charakter, atmosféru či břitkou vtipnost knižní předlohy. Herci většinou přehrávají (snad jen barbar Cohen sedí). Sean Astin - ač výborný herec - se na roli Dvoukvítka protě nehodí. Film mě nezaujal - a zejména jeho první díl mě zklamal převelice. Jedná se o nesourodou změť, která se snaží držet děje knihy a možná proto selhává. Druhý díl už vyzněl lépe, a proto mohu hodnotit alespoň třemi hvězdičkami. Možná je na čase, aby Pratchetta zkusil natočit i jiný režisér - protože narozdíl od Hogfathera, kde jsem to, že mě film nezaujal, bral spíše na triko ne právě nejlepší předlohy, v případě Barvy kouzel byly obě předlohy (i s Lehkým Fantastičnem) výborné, ale výsledek na plátně nedopadl lépe. Jak moc bych si přál natočit nějakého Pratchetta pořádně - čili se zápalem, nápaditostí a osobitostí předlohy. Zatím se to bohužel nepodařilo. Zvlášť ne u Barvy kouzel - je pomalá, místy zmatečná, nudí a celkově tento film hodnotím jako zmařený potenciál. | Režie: **, Scénář: **, Herci: **, Hudba: ****, Výprava/Efekty: ***. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Adaptovat něco tak dokonalého jako jsou "pratchettovky" chce odvahu a ještě větší odvahu chce spojit dvě knihy do jednoho filmu. Ale tady se tvůrcům odvaha vyplatila. Osobně si myslím, že filmové zpracování by ani zdaleka nedosahovalo úrovně tohoto televizního počinu. Na to je na Zeměpološe příliš mnoho kouzel a lákadel, které by filmový tvůrci spíše zneužili než využili. Takže tleskám a těším se na další zfilmovaný pratchettovský klenot. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se podruhé vydal na magickou Zeměplochu, tentokrát dokonce s vůbec prvním turistou na světě, který jako postava skvěle paroduje tuto skupinu fotoaparátem vybavených tuláků. Oproti předešlému filmu mi zde trochu vadila jakási epizodičnost, jež je, jak jsem později zjistil, založena na samotném rozdělení knihy do povídek/kapitol. Co musím na filmu pochválit jsou komičtí čarodějové, jež mě bavili daleko více než v minulém snímku, hlavně Mrakoplaš je úplně perfektní. Ke konci se k hrdinům připojí ještě skvělý barbar Cohen v důchodu a občas se tu mihl i můj oblíbený Smrť. O něco horší film než Otec prasátek, ale pořád se jedná o povedený vstup do světa Zeměplochy. 80% ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Mne sa to veľmi páčilo. Čítal som síce len Farbu mágie a Ľahkú fantastiku len začínam, čiže dvojku budem mať zrejme dosť skresanú vo svojej hlave keď to budem čítať. Síce televízna produkcia ale výsledný efekt je nadpriemerný. ()

K.B.L. 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky natočený milý film, který jsem v 60% příběhu nestíhala. Jsem stavěná spíše na filmy založené na logice, ale tady to byl prostě problém. Každopádně to bylo příjemně strávených 190 minut, které by bylo dobré zopakovat, protože kdybych například měla někomu převyprávět, o co vlastně přesně šlo, byla bych zřejmě dost na rozpacích. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Formálne na tom nie je takmer nič zlé - kostýmy sú parádne a CGI obstojné. Dramaturgicky je to však natoľko rozťahané a nefunkčné, až to pôsobí ako absolútne zbytočná adaptácia - sucho prekladajúca scény z knihy do vizuálneho jazyka. Bez skutočnej motivácie, bez skutočných konfliktov, bez "drajvu" ktorý by diváka pripútal k príbehu. Dejú sa tam veci, pretože boli v knihách, ale ani jedna nie je skutočne zapamätateľná. Herci (najmä David Jason) prehrávajú, sú bezradní, bezducho recitujú scenár (ktorý bol vtipný možno tak niekde na papieri) a netušia prečo. Pôsobia - rovnako ako divák - že už to chcú mať za sebou. S tou premrštenou stopážou (190 minút!) je to skutočne na hranici pozerateľnosti - s polovičnou minutážou by to možno bolo o hviezdičku vyššie - a na vystrihnutie je tam toho nepochybne veľa, mal som pocit, že každý záber trvá o tri sekundy dlhšie ako by mal. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vadim Jean otrocky kopíruje knihu, abosolutně nezvládá zkratku, tempo je příšerně pomalé. Stejný problém jako u Otce prasátek. Nic víc než průměr. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Jako vždycky se najdou nepřesnosti nebo odlišnosti ve vztahu ke knize. Hlavě co se mě týče, úplně mi to zkazilo představu o postavách. Myslel jsem že Mrakoplaš bude mnohem mladší a že barbar bude....no taky mladší. Ale přesto je to moc pěkný přepis knížky. ()

Reklama

Reklama