Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (254)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Jako milovník díla Terryho Pratchetta zde musím napsat: Ach jo! Filmu se rozhodně nepodařilo na plátno přenést charakter, atmosféru či břitkou vtipnost knižní předlohy. Herci většinou přehrávají (snad jen barbar Cohen sedí). Sean Astin - ač výborný herec - se na roli Dvoukvítka protě nehodí. Film mě nezaujal - a zejména jeho první díl mě zklamal převelice. Jedná se o nesourodou změť, která se snaží držet děje knihy a možná proto selhává. Druhý díl už vyzněl lépe, a proto mohu hodnotit alespoň třemi hvězdičkami. Možná je na čase, aby Pratchetta zkusil natočit i jiný režisér - protože narozdíl od Hogfathera, kde jsem to, že mě film nezaujal, bral spíše na triko ne právě nejlepší předlohy, v případě Barvy kouzel byly obě předlohy (i s Lehkým Fantastičnem) výborné, ale výsledek na plátně nedopadl lépe. Jak moc bych si přál natočit nějakého Pratchetta pořádně - čili se zápalem, nápaditostí a osobitostí předlohy. Zatím se to bohužel nepodařilo. Zvlášť ne u Barvy kouzel - je pomalá, místy zmatečná, nudí a celkově tento film hodnotím jako zmařený potenciál. | Režie: **, Scénář: **, Herci: **, Hudba: ****, Výprava/Efekty: ***. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

První dvě Pratchettovky v úžasném dvoufilmu. Knížky jsou adaptovány věrně, některé dialogy převzaty doslova a tam, kde přeci jen je něco přehozeno, upraveno, vyškrtnuto, to není na škodu celkovému příběhu. Těžko říct, zda bych se bez problémů orientovala, pokud bych neznala knížky, ale člověk nikdy neví, co by bylo, kdyby .... Tedy, vlastně někdy se dá předvídat, třeba že když podnikavému hospodskému vysvětlíte princip toho, jak se to jen řekne něco jako "pojí-štěnic", tak se pokusí tuhle sázku vyhrát. Člověk může jenom litovat Smrtě a jeho četných neúspěšných schůzek s Mrakoplašem. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se podruhé vydal na magickou Zeměplochu, tentokrát dokonce s vůbec prvním turistou na světě, který jako postava skvěle paroduje tuto skupinu fotoaparátem vybavených tuláků. Oproti předešlému filmu mi zde trochu vadila jakási epizodičnost, jež je, jak jsem později zjistil, založena na samotném rozdělení knihy do povídek/kapitol. Co musím na filmu pochválit jsou komičtí čarodějové, jež mě bavili daleko více než v minulém snímku, hlavně Mrakoplaš je úplně perfektní. Ke konci se k hrdinům připojí ještě skvělý barbar Cohen v důchodu a občas se tu mihl i můj oblíbený Smrť. O něco horší film než Otec prasátek, ale pořád se jedná o povedený vstup do světa Zeměplochy. 80% ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Terryho sem nečetl, ale asi začnu. Tohle je opravdu mistrovské dílo ze světa fantasy. Bavil sem se k mému překvapení již od začátku a Sean Astin u mě zase o něco stoupl v oblibě, pokud to ještě jde. Kdyby na čsfd byl žebřížek ne herců, ale turistů, tak on by byl číslo jedna. Příběh, který je napínavý, ale například od Pána Prstenů si může mnohem více dovolit být vtipný. Od smrtky, přes Cohana Barbara až k poslušné stonožkovité truhle se mi tito hrdinové zamlouvali, nemůžu vytknout nic. Prostě sem nadšený, že jsem narazil na další skvělý kousek fantasy a doufám, že se dočkám i dalších alespoň podobně zdařilých filmů. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

"Oba jsme tak nějak neúředně mrtví..." Dobrodružství v podání nejneuvěřitelnějšího čaroděje všech dob, Mrakoplaše (a to nejneuvěřitelnější není míněno jako kompliment) a turisty Dvoukvítka (no jo, málo se Samvěd Křepelka naběhal za Frodem, teď musí obíhat celou Zeměplochu), a přitom Barbar Cohen is my hero! Trochu slabší než Zaslaná pošta, ale i tak potěší všemi postavami, které vznikly díky nápaditosti sira Terryho. Dnes sledováno na jeho poctu, R.I.P. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (10)

  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)
  • Nakrúcanie sa konalo hlavne v Pinewood Studios, kde je aj najväčšia vodná nádrž v Európe. (Greenpeacak)
  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)

Reklama

Reklama