Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Finální tříapůlhodinový dokument o tvorbě jedné z legendárních sci-fi klasik, snímku Ridleyho Scotta, BLADE RUNNER. Dokument je tvořen z 80 různých rozhovorů s lidmi, kteří na filmu pracovali nebo filmaři, které ovlivnil, dosud nikdy nezveřejněných záběrů a jiných ztracených materiálů. Bible pro všechny fanoušky. (3DD!3)

Recenze (32)

Matty 

všechny recenze uživatele

Po těch bezmála čtyřech hodinách mám (nejspíš mylný) dojem, že film i jeho tvůrce perfektně znám a dokonale chápu. Vadila mi jen – jakkoli bylo natáčení Blade Runnera neveselé a úmorné – ta truchlivá vážnost většiny vzpomínajících (usměvavou a úsměv vyvolávající výjimkou byla Daryl Hannah a pán "najménosinevzpomínám" Key Grip). ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tři a půl hodiny nejzajímavějšího dokumentu týkajícího se filmu vůbec. Ano, primárně se dozvíte naprosto vše, a když píši vše, tak myslím prostě VŠE o Blade Runnerovi. Jenže tady se jde natolik do hloubky, že to lze brát i jako úžasný pohled na filmařské řemeslo jako celek. Navíc všichni kdo zde promluví za sebou mají již pěkných pár let fázi "bylo to bezva a čest pracovat s takovými lidmi". Naopak, tak upřímné výpovědi jsou prostě... výjimečné. Původně jsem se obával, že ač to jistě bude zajímavé, tak si to budu muset rozkouskovat abych to usledoval. Nemusel jsem, ono je totiž tak neskutečně poutavě udělané, že to uteče jako voda. Tohle je více než pouhý bonus na DVD. Dangerous Days jsou jednoduše řečeno umělecké dílo. Bez nadsázky. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající tříapůlhodinový dokument podrobně rozebírající všechny fáze výroby filmu. Původně jsem měl v plánu podívat se na něj po částech, ale nebyl jsem schopen odtrhnout oči. Ke slovu se dostanou i producenti, kteří Ridleymu zmrvili originální sestřih. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

V rámci dokumentárního žánru „filmu o filmu“ jsou Nebezpečné dny naprosto parádní ukázkou skvěle strukturovaného, informacemi nabitého a komplexního přístupu k látce, proto nemohu jinak než dát plné hodnocení. Pro fanoušky Blade Runnera (nebo minimálně jednoho z jeho různých sestřihů) je to úplná povinnost. A pro ty, co Blade Runnerovi dodnes nepřišli na chuť, je to minimálně přínosný obraz toho, jak vypadá proces vzniku velkého filmu a jak fatální roli v něm hrají peníze a lidé, co penězi disponují. Tři a půl hodiny utečou jako voda a klidně bych u toho ještě nějakou chvilku navíc vydržel. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Člověk by si myslel, že je to ultimátní dokument o vzniku jednoho z nejlepších filmů vůbec. Jenže paradoxně v tomtéž roce vznikl poslední sestřih Blade Runnera známý jako Final Cut, o jehož vzniku a existenci tu ještě není nic. Naštěstí je na toto téma na tomtéž Blu-rayi další podobně časově rozměrná dávka materiálů. De Lauzirikův dokument se ovšem téměř nezmiňuje o Jordanu Cronenwethovi, jehož přínos pro film Blade Runner je naprosto zásadní, taktéž o Vangelisovi je tu jen letmá zmínka. Takže přece jen nemá nárok na plné hodnocení. (Škoda, že „české“ titulky nedělal někdo, kdo by uměl česky.) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Detailní pohled na komplikovaný vznik kultovního filmu. Počínaje úvahami nad scénářem, kritickým a diváckým ohlasem konče. Je tu všechno od těch nejpovolanějších lidí, a trvá to úctyhodné 3,5 hodiny. A podotýkám, že dokument není zajímavý jen z pohledu fanouška Blade runnera, ale i z obecného pohledu na vznik jakéhokoliv hollywoodského velkofilmu. Množství lidí, kteří tu teží svojí invenci ve prospěch nadřazeného celku, je dechberoucí. A všechny odlišné přístupy se protnou v jednom společném bodě, který dává smysl. Dangerous Days dávají do takového systému zevrubně nahlédnout. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Někdy si říkám, proč jsem na to vůbec koukal ? Ve své podstatě mi tento dokument vlastně zdělil, nakolik je film fikcí a kolik materiálu se natočilo ve studiu. Je to dlouhý a dobrý dokument, ale já jsem pak znechucen z filmu samotného. Prostě mě to nebaví, když vím jak to točí. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Podle zdejsiho hodnoceni to vypada na nejlepsi dokument vsech dob a neco jako objev Ameriky na poli filmu o filmu, ale vlastne se jedna "jen" o masivni, skoro 4h dokument naprosto bezneho formatu, ktery je ale shodou okolnosti o nataceni jednoho z nejlepsich kousku filmove historie - Blade Runner. Kvalita dokumentu mi prijde jako normalni standard - rozhovory s komplet celou crew, od chlapku co pripravuji hrnek na kafe az po Ridleyho, nakresy designu, priprava special effects a jako asi nejzajimavejsi element - klasicky konflikt financnich studio hlavounu vs. Ridley a jeho umelecka parta. Tihle $$$ sasci proste nikdy nezklamou a dokazi zruinovat cokoliv. "Ten film je moc temny, musime tam napalit happyend, kde budou projizdet krasnou krajinkou s lesickama, to je jedno, ze to se zbytkem filmu vubec nesouvisi. Ten film je moc sofistikovany a abstraktni, musime tam nacpat voiceover aby deti chapali co se deje." atd., diky bohu za Director's cut, resp. v tomto pripade az treti verzi - Final cut, ktera je jedina, nad kterou mel Ridley 100% kontrolu. Naprosto fatalni nedostatek vidim v minimalnim prostoru venovanemu Vangelisovi, ktery se v dokumentu ani neobjevi a je zminen jen v nekolika vetach. Je pekne, ze vam technici pul hodiny zvatlaji o tom, jak pripravovali lampicky do pyramidy a jak jim to tam chytlo, ale mam pocit, ze malokdo si uvedomuje az jak zivotne dulezita je pro tenhle film Vangelisova hudba, bez ktere by Blade Runner nebyl ani polovicni. V prubehu celeho dokumentu vam Vangelis hraje v pozadi a je naprosto zrejme, ze tahle sonicka magie Blade Runner definuje. Neposkytnout tak prostor pro rozhovor s Vangelisem je tak uplne stejna chyba jako kdyby se v dokumentu neobjevil Ridley. Kazdopadne je prijemne videt, ze temna atmosfera Blade Runnera byla prenesena i na naladu nekterych tvurcu, kteri na to nalezite vzpominaji... "It was... it was a bitch!" - Harrison Ford 7/10 ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Jak zde píší ostatní. Akorát, já to mám originálnější. Pokaždé, když se na to chystám dívat, kliknu nejprve na 1.část (s pevným přesvědčením, že se stejně kouknu jen na ni) abych pokaždé zjistil,bže jsem to opet viděl vlastně celé i když ne v kuse, ale po jednotlivých sekcích:-) Zkrátka, jak začnete, nejde už skončiti. :) Vysoce infekčně návyková záležitost. Možná více, než samotný film. ;-) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Na dokument naprosto ubíjející délka a malý prostor věnovaný spolupráci s Vangelisem. Navíc pokud máte k Blade Runnerovi načteny zajímavosti z ČSFD, nic extra vás už v Dangerous Days nepřekvapí. (599., 13. I. 2011) ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Genialita Blade Runnera a jeho tvorcov potvrdená zrejme najlepším filmom o filme v histórii kinematografie. Dangerous Days je totiž nielen mimoriadne výživný a podrobný dokument o každom aspekte výroby jedného z najlepších sci-fi filmov, prešpikovaný zaujímavosťami, vystrihnutými zábermi a pútavými rozhovormi s ľuďmi, ktorí si počas nakrúcania prežili niečo neobyčajné, ale aj úctivý náhľad na filmárske remeslo ako také. 210 minút súvislej fascinácie. A som rád, že si Ridley presadil svoju víziu, aj keď mu to trvalo 25 rokov. (9/10) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Tohle je bez nadsázky "Král dokumentů" o natáčení filmu. A to ne ledajakého filmu. "Blade Runner" je jedním z Králů filmové sci-fi! ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, ne - li ten vůbec nejlepší Making Of, jaký jsem kdy viděl. Celý produkční a tvůrčí postup je tu rozebrán úplně do šroubku. Zájemce a nadšenec se tu dozví kompletně všechno, co je potřeba k tomu, aby natočil takovejhle biják. Nemám slov, mluví tu snad všichni zúčastnění a hlavní devízou dokumentu je časový odstup, se kterým tvůrci mluví. Jediná výtka, která mě napadá, je fakt, že se tam moc nemluví o spolupráci s Vangelisem. Jinak je tam úplně všechno. A ano, patřím k těm, co si mysleli, že se kouknou na hodinu a dají si pauzu a dokoukají druhý den. Nešlo to, dal jsem to v kuse. Taková je to bomba. 100% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Asi nejzásadnější film o filmu vůbec. Dokument, po němž si spousta aspirujících filmařů rozmyslí filmovou kariéru. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší Making of, co jsem zatím viděl. Krásně rozdělené do kategorií, věcné, detailní. Opravdu jsem nečekal, že natočit Blade Runnera dalo tolik práce. Celých těch 210 minut je nesmírně poutavých a zajímavých až mi bylo líto dokoukání. Doporučuju hlavně část 'Beyond the Window: Visual effects', která pomalu vyrazí dech. Netušil jsem, že tolik věcí bylo ve filmu doděláno miniaturama. Neskutečná práce lidí bez jakékoliv počítačové výpomoci. Nebo mě zaujalo, že s větou "slzy v dešti" přišel sám Rutger Hauer. Mimochodem povídka od Dicka mi taky nepřijde nikterak výborná, respektive má spoustu daleko lepších, takže se nedivím ostychu v prvopočátcích. O to větší údiv si konečný film zaslouží. Tenhle dokument jenom potvrdí, jaký je Blade Runner jedinečný a úžasný pojem. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Super dokument obsahující naprosto vše podstatné. Potěší hlavně dost vystřižených částí a záběrů z natačení. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jeden z Best of Making of... filmu ever made! :-))) Jen tak mimochodem o takove legende jakou je Blade Runner... Co z toho plyne? Povinnost pro ty kteri o Blade Runner smysli pozitivne. Nezbytnost pro ty kteri Blade Runner maji radi a Bible pro fanatiky a fanousky jakym jsem ja. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Původní plán byl nechat dokument chvíli běžet jako šum na pozadí. To ale dlouho nevydrželo. Poutavé a skvěle informativní nejen o zákulisí vzniku Blade Runnera, ale filmového byznysu vůbec. Že se do tří a půl hodiny nevešlo prakticky ani minimum prostoru o luxusním soundtracku, jde ale trochu mimo mě. ()

Reklama

Reklama