Reklama

Reklama

Ve stylu dramatu 9. rota natočili ruští tvůrci neméně akční válečný film, který v hodnocení po celém světě boduje dokonce ještě víc, než zmíněný snímek. Čtyřdílný seriál se soustředí na osudy roty nadporučíka Alexandra Doronina, která je v průběhu 90. let odvelena na Severní Kavkaz. Skupina, kterou tvoří také mladí nezkušení vojáci, dostane za úkol bránit Průsmyk smrti. Právě sem se stahuje největší ozbrojená síla čečenských bojovníků chystající proti rotě zdrcující úder. Krutá válka, ve které nechybí nejmodernější těžká technika a ve které přijde o život tisíce lidí, může naplno začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Průsmyk smrti se mi jeví jako politicky dosti problematické dílko a mám k tomu hned několik důvodů: 1/ Čečenský nepřítel je absolutně odosobněný, jde pouze z hor či lesů se vynořivšího se tvora s kvěrem, minometem či erpégéčkem, jenž buď zabije nebo bude zabit. 2/ Čečenské bojůvky (ne že bych byl jejich velký fanda, zvláště po Beslanu) se ve filmu jeví jako složené téměř a pouze z dovozových mudžahedínů, zatímco jediný zjevně přiznaný Čečenec bojuje na ruské straně. Pokud se nám tu nesděluje: "Čečenci ve skutečnosti chtějí zůstat v našem milém, medvědím státě," tak jsem vítejaký papež. 3/ Boje jsou drsné, velitelé vědomě posílají vojáky na smrt, válka nicméně má pro mladého muže smysl. Přeživší jsou iniciováni, řeší se jejich existenciální krize, bojem si vytvářejí pevné pouto ke svým spolubojovníkům a dostávají vyznamenání, z nichž mají upřímnou radost. Teprve válka dělá z chlapců muže a z nasraných fotrů hrdé otce. Ordál, boží soud války posvěcuje budoucí život hrdinů, dávám jim sílu jej správně nasměrovat. Postavy tedy v mladickém případě směřují od nesmyslného mládežnického flákání k dospělosti a dospěláci se překlápí z rozhádaných individualistů v důvěřující si, pro sebe vzájemně se obětující morální vzory. Abychom si mohli příslušné změny v psyché uvědomit, servírují nám v příležitostně zařazených, zkratkovitých flashbacích, autoři životní marasmus soldátů, z něhož nutno vybřednout. +++++ Jako přehlídka moderní vojenské techniky a jejích možností si ovšem Průsmyk smrti vede velice dobře, vrtulníky jsou vrtulníky, tanky tanky, transportéry transportéry a dělostřecká palba jakoby vážně byla dělostřeleckou palbou. Slabé ***. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na oficiálních místech v Rusku seriál asi dělá radost, přesto nejde o záležitost s vlajícími prapory a proslovy "bojuji za svou vlast". Tady se prostě bojuje o kejhák. Slovanskej přístup k věci je zkrátka jinej a mně bližší. Bitevní scény jsou povedený, celkem slušně špinavý a reálný. Navíc se překvapivě do seriálu podařilo dostat i trochu toho negativního jako šikana (v porovnání s tím, jak to v ruský armádě asi stále ještě vypadá je to ovšem selanka), vystavení vojáků nebezpečí "pro větší dobro" a podobně. A Ekaterina Krupenina je celkem kus ženský, no tak tomu 4* dám, i když s odřenejma ušima. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Ve stylu 9. roty, píšou i autoři, ve stylu ano, taky to je válečný film z minulosti dosti nedávné a jsou tam ruští vojáci, tolik k stylu 9. roty. Odkázat se na úspěšný film je dobrá reklama, odkázat by se tu dalo i na ... A jitra jsou zde tichá, přinejmenším tím, že jsou ve formě flashbacků odhalovány alespoň částečně předválečné osudy jednotlivých postav. Díky tomu taky ty postavy byly mnohem spíš lidé, než jenom vojáci - potrava pro děla. Když už je člověk voják, má kliku, když není ruský voják, protože potom - ve stylu 9. roty nebo Průsmyku smrti jenom čeká, kde na něj velení zapomene, nebo do jaké nesmyslné akce ho pošlou. Kdy a kde přijde povel "zabijte se všichni sami, ušetříte si to nepříjemné čekání, odkud to přilítne?!" ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výnimočne súhlasím s textom distribútora na dvd obale a film je skutočne v štýle filmu 9. Rota. V seriály účinkuje viacero postáv, kde každá z nich dostane priestor na spomínanie a návrat do čias civilu. Prvé dva diely sú prevažne zoznamovacie a rieši sa príprava na veľký útok. Čiastočne tretí, ale prevažne štvrtý diel je už nabitý akciou a rozpúta sa bitva na vyššie položenom kopci, niektorého z kavkazských vrchov. Mnohé akčné scény sú veľmi dobré, ale príde aj na trápne momenty- spomalený záber na strieľajúceho a kričiaceho vojaka a z podobných scén sa mi už robí zle...Našťastie je to iba pár momentov, ale vadila mi aj tradičná serálová rozťahanosť. Napriek tomu, že štyri diely nie je veľa, ide stále iba o jednu bitvu a radšej ako seriál, by som videl jeden 2-3 hodinový film. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čečna. Čtyřdílný seriál o jedné rotě, která má za úkol držet jeden ze strategických kopců kdesi na Kavkaze. Nabízí se tu srovnání s 9. Rotou a není to tak od věci, ačkoliv Devátá se odehrává v Afghanistánu. Rotu sledujeme od přijímače až po odjezd a bojové nasazení. Navíc máme možnost nahlédnou retrospektivními obrazy do životů jednotlivých členů roty před vojnou, či během ní. U těch náhledů bych se zastavil. Film neskutečně ruší. Snad je to odlišnou mentalitou Rusů, mně to tam prostě nesedlo. Nevím kdo by po obdržení radiového vysílání z velitelství v týlu, že bohužel žádné posily nedorazí a pod kopcem by mi běhala jednotka Čečenců, začal zničehonic vzpomínat jak se seznámil s dívkou na diskošce, či jak se otec schválně polil kečupem. Těchto retrospektiv je tam celá řada a skutečně kromě jedné, která byla na místě se převážně jednalo o rušící prvky. Neříkám, že nebyly důležité pro pochopení jednotlivých vojáků, ale nasadil bych je jistě v jiných místech filmu...Navíc každý takto vzpomínající voják se vždy podivně zničehonic zadíval stranou, obraz se rozmlžil a byli jsme ve vzpomínkách... Vzpomínka pominula, obraz se rozmlžil a voják zase byl na svém stanovišti, často i v plné palbě... Tohle bych čekal u jednotky, která se něčím ,,sjede". Mně osobně to dost otravovalo, div že jsem vzpomínky nepřetáčel. Jinak samozřejmě jedná se o ruský film, pro ruskou TV, takže na nějaké filozofie o de-facto okupaci Čečny není ani zmínka. Rusové jsou ti dobří, Čečenci ti zlí a teroristé k tomu navíc s islámskými žoldáky... V této fázi boje už o Čečencích jako o teroristech mluvit možno po Beslanu, divadlu na Dubrovce atd... Byl to však Jelcin, kdo poslal armádu do Čečny a ta smázla Groznyj... Divák samozřejmě fandí ruské rotě, plné charizmatických tváří ať už velitele celé roty, jeho zástupce velitele speciální jednotky SPECNAZ nebo čecenského zvěda Šacha. Celkově ke zpracování nemám výhrad, vše je na úrovni západních filmů, leckde dokonce dál. Fascinovaly mne především pyro-efekty, místy možná počítačové - to nejsem schopen rozlišit. Výbuchy střel od dělostřelectva či nalétávajících Hindů vybuchovaly těsně mezi, nebo dokonce přímo v postupujících jednotkách. Žádné to klasické - výbuch se zábleskem 20 m od kaskadéra a ten posléze odskočí... Tady to vybuchovalo přímo mezi muži, ale jak!!! Klobouk dolů. Závěr byl takový tipicky ruský a nepřekvapil. Každopádně za mně jsou to solidní 4 * * * * . Takhle má vypadat válečný seriál a Rusko u mne začíná bodovat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky, ale je to na hranici směrem k páté. Velkorysá výprava, bitevní scény realistické, až se člověk bojí, že by tam také byl, psychologicky zcela věrný popis vzniku a zrání mužského přátelství, vkusné retrospektivy do předválečného života postav, které z nich činí plastické osobnosti a zabraňují tak vzniku ideálních plakátů namísto lidí, příběh, který mne bez protestů vtáhl - prostě zážitek. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Tak první díl zamnou,klasické seznamování s hlavními postavami, příprava na boj, lehkovážnost mladých vojáků a vznikající napětí z budoucí akce. Zatím 75% a jdeme na další díl. Tak dvojka za mnou. Mnoho věcí se začíná vyjasňovat, a je také o dost akčnější. 90% jdu na trojku. Nemám čas psát, rovnou jdu na čtyřku. Tak je to už za mnou.. uf. A byla to docela síla. Ještě se vrátím ke třetímu dílu... Ten byl z mého pohledu naprosto dokonalý 100% čtyřka jela v dokonalých kolejích třetího dílu, dokud nedorazili dolší ruští vojáci a hlavní hrdinové nebyli samozřejmně zachráněni. V zápětí nemocnice, metály,president, rodiče/přítelkyně, zachráněný velitel... už se z tohozačínal stávat americký happy end, ale poslední scéna to naštěstí trochu zachránila. čtyřka tedy "pouze" 80% Jako celku dávám pěkných 5 hvězd za tohle válečné drama. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

No. To, že jsou Rusové dobří a Čečenci zlí, bych akceptoval jako nezbytnou propagandu, která je téměř v každém válečném filmu (a která díky úplnému závěru není tak černobílá). Pokud něco filmu vyčítám, tak absenci myšlenky. Když to porovnám s korejskýmy Pouty války, která jsou za pět hvězdiček, protože obsahují primárně příběh (kupodivu na pozadí války fungující), pak nemohu dát víc než 3* (byť lepší). Zručně natočeno, občas lehce přehnaně (dělostřelecká palba, která zasahuje tam, kde zrovna jsou nepřátelští bojovníci), stylově mě to nejvíc připomínalo starší (a mnou lépe honocené) Bojovali za vlast ("okny" do vzpomínek jednotlivých vojáků). Nejsem milovník válečných filmů (pokud se na takový film dívám, pak očekávám i něco, jako příběh). Váleční nadšenci budou asi hodnotit líp. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Povedená válečná minisérie zobrazující válku hodně drsně a špinavě - přesně takovou, jaká (asi) opravdu je. Potěšilo mě omezení trapně přehnaného ruského hrdinství, které shazuje množství podobných snímků. Čtyři díly jsou tak akorát, abych se do děje pořádně zažral, ale zároveň aby mě nezačal nudit. Snad jen ty flashbacky na mě působily až moc zbytečně. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle skutečné události Je to Ruský videofilm z války v Čečně. Nenechte se však zmást. Tento čtyřdílný film strčí do kapsy mnohé americké velkofilmy. Je to opravdu syrově a reálně podaný příběh malé Ruské skupiny uprostřed území ovládaném povstalci. Je to podobné filmu 9. Rota. Jen z jiné války a s jinou skupinou. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tenhle ruský film, rozdělený na čtyři díly, se mi vážně moc líbil, nese se mírně ve stylu 9.rota, jenže s tím rozdílem,že zde probíhá boj na Kavkaze.Dává nám nahlédnout do bojů mezi ruskou armádou a čečenskými povstalci, mezi nimiž nechybí spoustu žoldáků z celého světa. Takový černý bojovník na Kavkaze....ten má tak nádhernou přírodu, že jeden z důstojníků říká něco ve smyslu -tady je krásně, proč se tu vlastně nedá normálně žít? -(ponechám stranou, že to zase spískali všechno chlapi, bez ohledu k náboženství) Takže-velmi pěkné bojové scény, nevadily mi prostřihy do vzpomínek vojáků na civilní život,,velmi slušní herci, práce s kamerou a hudba, která mi ještě teď zní v uších....hodně silné čtyři hvězdy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ruskému Alamu na Kavkaze dávám o hvězdičku víc než zde stále skloňované 9.rotě, protože v Průsmyku smrti je v kombinované rotě několik docela sympatických týpků (zvláště major průzkumníků Jegorov, jehož představitel vypadá přesně jako Ray Stevenson ze seriálu Řím). Jinak klasické ruské válečné motivy (sebeobětování, palba do dezertérů, velící důstojníci jako vzory pro floutky, z nichž teprve válečné běsnění udělá chlapy s charakterem) a technicky nešťastně řešené flashbacky z civilu. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

No teda,málo chýbalo a bol by som dal za päť.Tento film je vlastne venovaný "Pskovským výsadkárom "ktorý padli pri obrane kóty 776.Tomuto filmu môžeme vytknúť ruskú propagandu proti "zlým Čečencom",ale ktorý vojnový film nie je propaganda?Američania si robia svoju propagandu,Rusi svoju a nakoniec tu môžem spomenúť film z bývalého Československa "Kráľ Šumavy" alebo "Drsná planina",to bola zase komunistická propaganda v bývalej ČSSR.Výborný ruský vojnový film,samozrejme aj s chybami.Dokonca oveľa lepší ako väčšina amerických vojnových sračiek,napr.veľké množstvo filmov z vojny z Vietnamu,samozrejme až na výnimky. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ruská vojnová fajnovosť. Ako väčšinou s efektami výbuchov, strieľačiek, poukazujúca na chrabrosť (ale miestami aj strach) ruskeho vojaka, ako aj nekompromisné (z pohľadu laika aj nespravodlivé) rozhodnutia vrchného vedenia armády, ktoré stálo veľa strát na životoch. Čo mi ale celé vadí - ani nie tak na filme - je historická podstata. Vojnu v čečensku rozpútali rusi (jelcin so svojimi armadami a tajnou službou) čečencov označovali (aj vo filme) za teroristov a povstalcov. Kto je zvedavý nech si vygoogli čečensku I. aj II. vojnu, a skúsi pochopiť historické pozadie tohoto vojnového konfliktu ktoré stálo tisíce životov nielen medzi vojakmi ale najmä medzi civilistami. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Bál som sa že, dostanem na tácke vojnový blábol akych je v poslednom čase veľmi veľa . Bol som však prekvapený že sa z toho vykľul prijemný film v štýle 9.Rota avšak predsa len kvalitu 9.roty toto nedosiahlo. Odhliadnúc od toho čas strávený sledovaním tohto serialu neľutujem .Dej je podaný veľmi štýlovo prítomnost je prelínaná spomienkami hlavných predstavitešov na minulosť kde môžeme sledovať spúštiace situácie prečo sa vlastne dostaly do Čečenska. Bojové scény boli vcelku reálne žiadne Rambovske úlety. Cize vcelku veľmi slušný rusky vojnový film. 70% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

První 3 díly jsou dívatelné, zvlášť pro nás co jsme válčili na západním okruhu téměř stejnými zbraněmi, měli jsme stejné pocity a byli jsme stejně mladí a hloupí. Měli jsme i stejné důstojníky, nezodpovědné a věčně ožralé. Nikdo na nás Bohudíky nestřílel ale vždy se k tomu schylovalo. Filmu vytýkám poslední díl, který je akčně zvládnut sice za 1. ale dokončen jako americké vlastenecké melodrama (ještě Tom Hanks tam chyběl). Chlapcům se nezahojily rány a už se těší na medajličky a žvaní naprosté nesmysly. Dále je zde nesmírně odfláknutý opakovaný prostřih do minulosti, kde se ksichty protáhnou a pak rozšíří a pak sešikmí. Musel to točit nějaký blbec.. Andrei Maljukove, moc jsi mne nepotěšil. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rota nadporučíka Doronina se poprvé dostává do ostrého boje. Jejich mise je zpočátku velmi jednoduchá, ubránit vcelku nepodstatný kopeček před čečenskými povstalci, kterých se v okolí (dle prvních průzkumů) několik desítek potuluje. Ještě než ale stihnou na kopci vytvořit pořádnou obranou linii, Čečenci, kterých nakonec není tak málo, zaútočí. Bez ohledu na vlastní ztráty postupují vpřed, a jediní kdo je může zastavit, jsou Doroninovi muži... Tak za prvé je třeba se oprostit od toho, že tento _ruský_ seriál, bude mít snahu ukazovat jednotlivé události rusko-čečenské války nějak objektivně (stejně jako americké filmy ukazují válku ve Vietnamu). Takže tu vidíme hrdinné Rusy, a proti nim polobarbarské kmeny Čečenců (a podobné havěti), i když skvěle vyzbrojené. Jinak se mi tato minisérie docela líbila, hlavně třetí a čtvrtý díl, kde se konečně začíná něco dít, a děj není tak často přerušován flashbacky jako první dva díly. Tyto flashbacky jsou opravdu hodně rušivé, a navíc nepřidávají žádnou přidanou hodnotu - sice víme proč se který z vojáků do armády dal, ale to je vzhledem k dalšímu ději úplně nepodstatné. A taky mne hodně iritoval ten Šach - ač Čečenec, tak byl jedním z tahounů ruské strany, a možná by byl schopen celý kopeček ubránit sám... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Spickovy ctyrdilny "battle" film z prostredi Kavkazu (Cecny, chcete-li.). Dobre postavy, dobre provedeni. Ale predevsim (!) naprosto unikatni zpracovani jakychsi retrospektivnich pohledu do minulosti jednotlivych hrdinu, ktere pusobi uplne bizarne, a ktere jsem bral spis jako usmevny, napul halucinogeni prvek. Nebyt techto docela rusivych momentu, mohlo to byt za plny pocet. Pribeh to ma velmi zdatny, a navic je tam plno krasnych zen... Napr. Екатерина Климова. :-) 4+ ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Proruská démonizace Kavkazu, neskutečný válečný kýč a patos a ty nejtrapnější rodinné flashbacky...Ale má to svůj zvrhlý půvab a závěrečný díl je bitevní kalachové peklo... ()

Reklama

Reklama