Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seznamujeme se s životem zdánlivě běžné švédské rodiny. Matka a otec se třemi krásnými dětmi, pěkný dům na venkově a spousta dobrých přátel. Bohužel však mají velký dluh, který se jim nedaří splatit, takže se začnou řídit radami svého nového kolumbijského souseda a vyloupí banku. Mezitím se kolumbijský chlapec zaplete s pubertální dívkou, která život téhle rodiny tak trošku zkomplikuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Většinou si pod severským filmem, který je tu skrytý pod kolonkou Drama a Romantický představím nějaký naprosto depresivní osudově životní příběh, kde ani jedna herecká postava to nemá ve filmu jednoduchý a celý se to s nimi veze. Nehledě na to, že příběh samotný je hrozně zlej až nepříjemnej. Jenže tohle bylo jiný, a právě proto dávám takové hodnocení. Fakt ale je, že ty kytky na plakátu k filmu mě mohli trknout trošku víc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film s naprvní pohled zvláštním námětem a slušným zpracováním, kde poněkud za vlasy přitaženou historku o tom, jak se středostavovský manželský pár pod rizikem exekuce svého domu dostal na scestí a rozhodl se řešit finanční situaci bankovními loupežemi, jsem se rozhodl velkoryse akceptovat a neměl jsem s ním větší problém. Není to sice asi typický severský film už proto, že jednu z hlavních rolí v něm hraje kluk z Kolumbie a není to asi ani typický rodinný konflikt, ale bavil jsem se slušně a díky herectví přítomných i schopné režii jsem snímek zkonzumoval bez potíží. Celkový dojem: 60 %. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je beze sporu jeden z těch příjemnějších filmů, který dokáže filmového diváka, jako jsem já, velmi potěšit a připravit mu pěkný zážitek z filmu. Rozhodně se tedy jedná o další nadprůměrný film ze severu, tentokráte ze Švédska. Asi mi sedí severská mentalita, nebo mi prostě jen sedí filmový sever, ale ať je to tak či tak, stále znovu a znovu se přesvědčuji, že v severní Evropě se točí pohodové a příjemné, ale přitom nadprůměrné filmy. Zde je hlavním tématem nedostatek financí, které donutí manželský pár, který má tři děti, vyloupit banku, a to za pomoci kolumbijského přistěhovalce Ramona, který se do jedné z jejich dcer zamiluje. Ale to je teprve začátek. Prostě nádherný milý příběh, který dokáže zaujmou a který si tak nějak volně plyne ve svém vyprávění, a diváka si přitom s každou další scénkou více a více podmaňuje. A film kromě příběhu, jehož síla tkví především v jeho obyčejnosti námětu, vyzdvihují do naprůměru také herecké výkony všech hereckých představitelů. Především herečka hrající dívku jménem Ninni a sympatický herec představují chlapce Ramona jsou ve svých rolích prostě úžasní a jejich tváře mi určitě v hlavě zůstanou i hodně dlouho po zhlédnutí filmu. Musím se však přiznat, že když jsem na tento film koukal poprvé, tak jsem u toho usnul, což bylo ale způsobeno pozdním vysílacím časem a únavou. Napodruhé už jsem to viděl celé a jsem tomu rád, protože tenhle příběh je určitě zajímavý a stojí za to se na něj kouknout. Do maximálního hodnocení mu však ještě něco chybí (neumím přesně říci co), ale čtyři hvězdičky jsou také pěkné hodnocení. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Běžný studentský film. Na CT 2 byl dáván pod názvem "Krásný pád". Je evidentní, že tenhle film natáčela žena. Je lhostejné kolik let jí bylo, neb kvalitou je to studentský film, a můžou se mu dávat jakékoli přívlastky. Ovšem pro začátečníky, co se s filmem seznamují, tak to může být i zajímavý film, protože nějak se začít s filmem seznamovat musí. Řada scén nechtěně směšných, postavy schématické, a rozuzlení bez invence, jak už to už u většiny školních filmů bývá.***(2.12.2010) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Takový dost neslaný nemastný švédský film, který jako by nevěděl, do jaké kategorie se zařadit. Chvílemi až depresivní dama po seversku přechází v cosi jako romantiku a pak se to skoro chce tvářit možná i jako komedie. Zkrátka takový kočkopes, ale není to natočeno úplně blbě. Jen tomu holt chybí to rozhodnutí se, co to vlastně bude. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nejvetsi problem je asi v nemoznosti spravne definovat zanr, neni to ani drama, komedie, snad ta romantika... Celkem citelny je fakt, ze reziserem byla zena. Scenar me tedy nicim nezaujal, postavy celkem sympaticke a herci dobri. Skandinavske drama si ovsem predstavuji jinak. ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl rozhodně příjemný filmový zážitek, takový osvěžující, s díly švédské kinematografie se bohužel setkávám velmi zřídka a shlédnutí právě tohoto byla spíše náhoda, než cílený záměr, o to větší bylo překvapení jaký že to tragikomický námět se za názvem filmu ukrýval, nepřijde mi nijak krajně neobvyklý, doba je přece jen složitá a není až tak neuvěřitelné, že se člověk dostane do tísnivé finanční situace a třeba ještě zhoršené tím, že má rodinu a měl by přijít i o rodinný dům, tak jako ve vyprávění manželský pár Helena a Jörgen, jiná dostupná pomoc se sama jaksi nenabízí a tak si tedy zkusí ze zoufalství pomoci sami, sice riskantně, mimo zákonné možnosti, ale vidí jen to jediné možné řešení, opatřit si potřebné peníze na úhradu dluhu násilně, a to loupeží v bance, naplánují si ji a náhodou i zdařile uskuteční, již pro ně ale není cesta zpět, vydali se na příkrou šikmou plochu a táhnou na ni celou svoji rodinu, jejich dvě menší děti nic netuší, ale šestnáctiletá dcera od začátku ano, má o rodinu naprosto oprávněný strach, vnímá do jakého nebezpečí jí a sourozence rodiče vlekou, postup rodičů sice odmítá, protestuje, ale marně, až další rodiči uskutečněná loupež vše rázně a rychle za ní rozuzlí, smutné, ale o to více uvěřitelné. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus trochu moc prostocviků s ruční kamerou. Navíc děj filmu mě nezasáh, jen se o mě otřel a víceméně mě minul. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Především je strašně nepřesný překlad Padlé krásky. Do angličtiny se film překládal jako Falling Beauty nebo Beatiful Fall= Krásně padat..nebo tak nějak. Je to především velmi silný milostný příběh šestnáctileté dívky Nikki a kolumbijského chlapce Ramona. Ten ve své bezstraostnosti poradí rodičům Nikki, kteří se potýkají s dluhy, aby vyloupili banku. Co se zprvu jevilo jako filmové dobrodružství ve stylu Bonnie a Clyde, nabývá ostřejších a tragičtějších rysů, a co se jevilo jako pouhy flirt, stává se srdeční záležitostí. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajimavé podání řešení manželské a finanční krize. Nicméně ačkoli byli herci fajn a hráli dobře, něco tomu chybělo. MOžná to bylo až příliš naivní a přitažené za vlasy. Možná přespříliš. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Mám rád tu pozitivní vlnu švédského filmu. Nemyslím tím proboha happy-end za každou cenu - spíš takový ten optimismus /chuť žít/ mezi řádky. Ať žije genium L V Triera, ale tohle u něj bohužel nikdy nehrozí. ()

rawboy 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný film (v dobrém slova smyslu) s příběhem naprosto naturalistickým. Ke kladům bych zařadil hudební doprovod, na druhou stranu mě mrzelo, že vše krom vztahu Ninni a Ramona bylo poměrně povrchně a kvapně "odbaveno". ()

Související novinky

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29. Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Cyklus severských filmů

Cyklus severských filmů

20.09.2008

V Bio Oko už od srpna probíhají každoroční projekce skandinávských filmů, pořádané sdružením Skandinávský dům. Už zahájená „thrillerová sekce“ (Skandinávci tímto žánrem prosluli – zeptejte se třeba… (více)

Reklama

Reklama