Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

POMO 

všechny recenze uživatele

I, Robot bola čistá štúdiovka - drahšia, efektnejšia, bombastickejšia, ale i plytkejšia a povrchnejšia. Knowing je menší a skromnejší, ale aj osobnejší a citlivejší. Nie príliš originálny námet a slabšie vyvrcholenie prebíja perfektné scenáristické i strihové prevedenie, kde je všetko - od priestoru pre postavy, cez akčnú dynamiku až po hororové prvky - naservírované v akurátnych dávkach. Nehovoriac o tom, že špeciálne efekty tu nefungujú ako eye candy, ale sú podriadené príbehu s dušou. A Nick Cage už dávno tak zľahka nesplynul s filmovými obrázkami. Knowing je kvalitný malý film, ktorý mám potrebu ohodnotiť vyššie, než som predpokladal. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Proyas je kouzelník. Za směšné peníze (na rozpočtové poměry dnešního Hollywoodu) přivedl na svět atmosférickou vizuální lahodu, která dokáže vyvolat mrazení v zádech. Je to sice celé takové scenáristicky „Blízké setkání třetího druhu“ pro chudé, patetický rozhovor s tatínkem a obilný výjev, jak vystřižený z jehovistické ´Strážné věže´ jakože přehlédnu a naopak dávám palec nahoru za odvážné apokalyptické vyústění. Ten film není bez chyb, ale je z něj cítit řemeslný um a autorské zapálení pro věc a to se cení. Oblíbení Proyasovi albíni měli patřičně děsivý efekt, Cage se překvapivě krotil a nepřehrával. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Copak konec, ale jmelí! Ne, teď vážně - všichni tady nadávají na konec, ale on ten film má v podstatě 3 konce. Ten první (začátek konce nějakých 30 minut před koncem) stojí za kopanec do režisérova zadku - ¡¡¡ SPOILERY !!! zejména od okamžiku, kdy ufouni odvezou děti, následný přílet lodi a loučení - to je jednak zabití všeho, o co se děj předtím snažil a jednak je to totálně trapné. Následuje druhý konec, kdy se Cage vrací do NY a ten stojí za to - takhle jsem si po celou dobu představovala, že by měl film skončit a byl by to jeden z mála sci-fi poslední doby, který by se mi opravdu líbil... Jenže pak přijde třetí konec - asi minuta totálního slizkého kýče, za který by se nemusel stydět ani Aštan Šeran a film je pohřbený opravdu dokonale. Přitom první hodinka (po kolikáté už?) slibovala výbornou podívanou, ze které mohlo být chytré sci-fi nebo hodně zajímavý horor (chvilky, kdy se tajemné postavy blíží lesem jsou samy o sobě hodně děsivé). Bohužel, těsně po dokoukání uvažuju dokonce jen o 2*, protože z toho konce se mi chce skoro zvracet. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Cage is back! Nebo taky ne. Ale jedna věc je jistá, ubráno na vlasech a přidáno na kvalitě, alespoň ve srovnání se sérií jeho filmů v posledních několika letech. Co tedy od snímku Knowing očekávat? Především směsici několika žánrů, která nebyla zrovna šťastně namixována, neboť se film nemůže rozhodnout, čím vším chce být. Slušná je mystery atmosféra, především v samotném začátku filmu - to je ta dobrá část. Rodinné drama o zmatených ovečkách odkázaných k záhubě s hysterickou matkou - to je ta horší část. Od Proyase se určitě očekávalo více, obzvláště po vydařeném předchozím sci-fi I, Robot s Willem Smithem a jeho kvalitní režijní minulost zmiňovat ani netřeba. Apokalyptické sci-fi takového formátu by si však zasloužilo lepší scénář, ve kterém není tolik zbytečných scén a pobíhajících dětiček - teď odkazuji na tu prostřední část filmu. Nicka i jeho ratolestmi bych vyškrtl, tohle prostě není Harry Potter. Obsadil bych tam dospělého herce, kterému by hlasy lezly na mozek a udělal z toho temnou psycho-haluzárnu ve stylu Dark City a ne rodinný popcorňák. Knowing má dobrý začátek, relativně uspokojující konec, zato nevyrovnaný a slabší střed a to už jen díky naprosto zbytečné zápletce s čísly. (6/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po I, Legend je Proroctví druhým filmem, který pro mě totálně zabil konec (SPOILER - který je tak nějak panspermickomimozemsky-křesťanskointeligentnědesignérský - KONEC SPOILERU). A I, Legend mělo Smithe, kdežto tohle má Nicolase Cage:) Nicméně nač takto lacině urážet, když navíc úplně není proč - Proroctví má velmi dobře budovanou temnou mysteriózní atmosféru a scénárista se s ničím (a s nikým) moc nemazal, což činí některé momenty poněkud překvapivými, a to mají mazlíčci rádi. Nezdráhám se odložit si tu sedmdesátiprocentní hodnocení, ale už se asi znovu nepodívám. 70% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nadějné téma, naprosto zbytečně utopené v béčkových nápadech a téměř hororových sekvencích (které sice k Proyasovy patří, k nahozenému příběhu se ale moc nehodí). Úvod solidní, finále nečekaně silné (až na ten přiblblý přebarvený dovětek). Cage je po dlouhé době konečně bez sedativ (a bez bujné kštice), Rose Byrne si vytáhla nejhysteričtější postavu své kariéry (prosím, už ne) a Proyas potvrzuje nesporný talent, který tentokrát bohužel slouží poměrně nejednotnému scénáři. Snad bude příště volit lépe (chápu ovšem to pokušení natočit film s takovým koncem). P.S. Proklamovaná nepřerušovaná sekvence má sice „wow“ potenciál, ale spíše nápadem, než zpracováním. Legendárním scénám z Pokání a Potomků lidí se Proyas ani nepřiblížil. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, kolik chyb snímek má a z kolika možných inspiračních zdrojů čerpá, ale řeknu vám, takhle jsem v přítmí kinosálu nebyl přikován už hezky dlouho. Mrazivá atmoséra! Vynikající obrazy!! Hudba - v mnoha momentech skoro až Bernard Herrmann!!! Z hlavy jsem to jen tak nedostal!!!! Musím si to vše ověřit znova!!!!! 90%!!!!!! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nepočítám-li Star Trek, tak je Knowing nejlepší sci-fi za hodně dlouhou dobu (The Day The Earth Stood Still, I Am Legend apod. se vůbec nechytaj). Proyas je atmosférický mistr, díky jeho skvostné režii a očím lahodícím obrazům jsem se do toho filmu naprosto ponořil a užil si jej tak, jak jsem předtím vůbec nedoufal. Ani nevadilo, že jsem kvůli nějakému spoileroidnímu blbcovi měl matné tušení o pointě. Ona vlastně není těžká na uhádnutí již brzy při sledování, což ale příliš nevadí, protože tady jde fakt hlavně o tu atmosféru. Mírné výtky bych směřoval k někdy moc očividnému digitálnu, několika otravným rozhovorům na bázi otec/syn a celkové předvídatelnosti (což je ale u filmu pracujícího s osudem a předurčeností celkem nonsens). Cage více než snesitelný, konečně má zas po letech nějaký dobrý film. U mne velmi spokojené 4 hvězdy (ale závěrečnou polní eskapádu si mohli odpustit...) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako v štyroch krokoch zistíme, že Alex Proyas je výborný režisér, ktorému by všetci hollywoodski producenti mali kľačať pri nohách a prosiť ho, aby pre nich niečo natočil: 1, zoženieme si scenár, ktorý nie práve originálne mieša motívy (rozumej klišé) z rôznych slávnych, ale aj menej známych a neveľmi úspešných filmov (len z posledného obdobia Temné proroctvo, Sunshine, Stalo sa, Deň, keď sa zastavila Zem...), sú v ňom logické diery a aj zopár wtf momentov... 2, obsadíme do hlavnej úlohy herca, ktorý posral všetko, na čo v uplynulých troch rokoch siahol... 3, dáme mu mizerných 50 miliónov dolárov, za ktoré trebárs Shyamalan nakrútil akurát tak vietor v korunách stromov... 4, necháme ho to všetko natočiť a budeme si zlomyseľne mädliť ruky v očakávaní, aký shit z toho vylezie. A potom už len vyjavene zízame na ten výborne natočený, atmosférický, v prvej polovici tajomný a čoraz napínavejší (miestami takmer hororový), v druhej už doslova strhujúci film, ktorý z toho Proyas vykresal. Má to neuveriteľný spád, má to mimoriadne pôsobivé "katastrofické" scény a veľa "WOW!" scén a impozantných obrazov, naznačujúcich, že Proyas všetky prachy, ktoré mal na triky, dobre investoval do posledného centu. Najviac však poteší, že je to po troch či štyroch rokoch prvý film s Cageom, ktorého najväčšou slabinou nie je samotný Cage. Práve naopak - podáva tu veľmi solídny výkon a okrem záverečného treštenia očí na (...) ani na chvíľu nevypadne z role a nevyruší diváka nejakou svojou béčkovou grimasou. Celkovo je Knowing veľmi divácky, mimoriadne zábavný film, za ktorý by sa nehanbil ani Spielberg a v Shyamalanovej filmografii by sa vynímal ako triumfálny comeback. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Proyas má řemeslo osedlané naprosto dokonale, ale tohle umění je mu absolutně k ničemu, když kočíruje naprosto triviální scénář, který zápletku vláčí skrze bahno nejlacinějších klišé. Pak se problémem stává i režisér sám, neboť dvě stěžejní scény (mimochodem, nechat je utéct na internet byla zásadní chyba) jakoby vypadly z naprosto jiného filmu, o hororových sekvencích ani nemluvě, protože se to dokonale bije s levným zbytkem, přeplněném pokřivenými rodinnými vztahy a rozvláčnými vědeckými teoriemi. Film dokonalý v jednotlivostech, ale jako celek… zklamání roku. PS: Toho idiota, který tady svého času vyzradil konec, bych nechal zlynčovat. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Těžko soudit, s jakými ambicemi šel před pár lety tenhle snímek na trh, ale jméno Alexe Proyase dávalo tušit, že by to nemusel být žádný velký průšvih. A taky že né - a to i přes účast Nicolase Cage, jehož kariéra se v posledních cca 15 letech potkává s kvalitní produkcí zhruba každé 3 roky. Proyas si ve filmech "s pochmurnem" tak nějak libuje a vůbec to není na škodu. I tady je atmosféra dána podobně "temně", i přes hojnou porci slunečních paprsků. ;-) Leckterý hororový tvůrce by za podobný náboj ve svém snímku dal všechno, Proyas ani netočí horor, ale stejně u jeho filmu diváka mrazí. Samozřejmě, mouchy se najdou (ostatně ty se najdou vždy na všem, když je někdo chce hledat), ale i občasné drobné nelogičnosti či "divácké násilnosti" člověk autorům odpustí, pokud se celkový výsledek dá konzumovat - a to se tedy Proroctví dá, a s velkou chutí, byť lidstvo jako druh v něm stojí na pokraji propasti... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fantastický sci-fi, kde nebýt konce, asi bych dal i za pět, protože celou dobu to šlapalo fakt naprosto fantasticky. Možná se mi zdálo chvílemi, že je film docela nuda, ale pak jsem si uvědomil, že mi film vlastně podebírá postavy tak důkladně, abych si je zamiloval, abych si je představil v každodenním životě...a pak příjde peklo. Výborné akční scény, na kterých je sice vidět, že jsou dělané na počítači, ale svojí brutalitou mě dostat prostě dokázaly. Alex Proyas je supr režisér a Nicolas Cage by se tímhle mohl dostat zpátky do elity, jenže když se podívám, že na rok 2009 má rozdělaných 7 filmů, tak o tom začínám razantně pochybovat. I tak je to ale paráda vidět po dlouhé době tak zajímavý film jako Proroctví je. Ono se to totiž vůbec s ničím nesere a jak to ze začátku vypadá nevině, tak se to časem dost rozhejbe a to se mi líbí. Divil bych se, kdyby film nebyl podle nějaké knižní předlohy...nápad je to totiž dost troufalý a natočit o něm film je už prakticky sebevražda, dost možná právě proto má film taky takové hodnocení zde jaké má. Modrou barvu si totiž on nezaslouží, rozhodně ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $79,957,634Tržby Celosvetovo $187,858,642Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,338,919 //počet predaných kusov 77,319Tržby za predaj DVD v USA $24,169,558 //počet predaných kusov 1,611,498║ Fúha, tak toto stálo $50miliónov a ešte tam hrá aj takmer stratený či zatratený Nicolas Cage hrajúci nadmieru dobre, no fúha, nuž Alex Proyas fakt udivuje čo všetko si za ten rozpočet dovolil, čo veľkolepé stvoril, v podstate miestami ide o ohlušujúcu monštrozitu, čo poteší nielen vizuálom a výbornými trikmi ale aj obsahovo, kde je poprepletané všetko možné aj nemožné a prekvapujúco to je krásne znesiteľné. Film čo mi veľmi oduševnene pomasíroval filmové zmysli. /videl v kine: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Většinu času jsme si říkal, že kritici Proroctví uškodili, vždyť je to třeskutě napínavý a sugestivní katastrofický film, který díky Proyasově režie a skvělému vizuálu překonává i mnohem dražší kolegy. Jenže biblické finále dělá z doposud tolerovatelné směšnosti něco velmi blízkého frašce. Katastrofickým snímkům díry v logice a podivnou (ne)motivaci postav prominete, ale ve chvíli, kdy na vás tvůrci vytasí těžké metafyzické kalibry, je veta po tolerancí. Proroctví jednoznačně dojelo na příliš vysoké ambice. Kdyby zůstalo více při zemi, patřilo by mezi žánrové špičky. Jenže jakmile začne Nicholas Cage vypouštět z úst věty jako "jak mám zachránit svět", bylo by zle i v mnohem lépe vymyšleném filmu. [65%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas nabírá síly. Knowing je po 5ti letech od I, Robot jeho prvním filmem a vůbec v ničem nezklamalo . Vynikající režie provází celým snímkem společně s hutnou atmosférou, kterou by mohl závidět nejeden horor, který kráčí do kin se snahou děsit a ve výsledku je k smíchu. V Knowing se obrovský talent Proyas setkal s matadorem, Nicolasem Cagem, který v mých očích neztrácí nic ze svých kvalit a zde to potvrdil. Jeho klasické pohledy mám prostě rád a jeho obličej také. Jako profesor se vydává za hledáním podstaty podivného papíru s čísly, v kterém objeví zprávy o minulých i budoucích katastrofách... Kromě dvou velkých katastrof, skvěle vložených a natočených, nedává film prostor pro odpočinek a diváka sveze na horské dráze napětí do monstrózního finále, které rozdělí publikum na dva tábory, fanoušků-obdivovatelů a zahořklých "kritiků". Pro mě je zakončení skvělým závěrem, v které se protíná poetika s krutostí okamžiku. Ani trochu levnější, ale příjemné efekty nesníží kvalitu tohoto překvapení dosavadní sezony... Proyas nabízí velmi odvážný počin, který v mnohém překračuje obyčejnou dnešní produkci a já osobně, jsem tomu velmi rád. Snad na příští film jeho fanoušci jako jsem já nebudou čekat příliš dlouho... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White .. This isn't the end, son. Symbolické, náboženské, tradiční. Vizuálně excelentní s citlivou režií a dobře budovanou atmosférou zejména v počátcích snímku. Bohužel se to později celé zvrtává a mimo dilčích katastrof a samotné vrcholné apokalypsy je nám podsouvána spousta příšerných keců a dalších nevydařených aspektů (přicházející a zase mizející šeptající postavy jsou fakt příšerný prvek), které mi dost připomínaly Dark City s tím, že ten film vůbec nemám rád. Prostě zde pluje několik silných momentů a nápadů v záplavě průměrných až zcela nehodících se. ___ Roland Emmerich už nemá co ničit, poslední Mayský slunovrat se po tomhle ani konat nebude ;-)) Konec knowing s předehrou 7 Symfonie je špičkový, ne zrovna obvyklý - ale za "Noemovu archu" nedík. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Mozno sa na mna budu niektori hnevat, ale ja nemozem dat inac. Mala som pocit, ako by som pozerala 2 filmy. Prva hodina ako tak, este to uslo, ale druha hodina, zle, zle zle. Cakala som nieco uplne ine, je to hrozna nuda, rozvlacne, hlupe dialogy, no proste obrovske sklamanie. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kladom je slusna atmosfera, Proyas po vzore (z posledneho obdobia) Cuarona a Wrighta tiez pocas filmu divakovi poskytuje dlhsiu, posobivu jednozaberovu sekvenciu. Niki Cage neuraza hereckym prejavom a nastastie ani ucesom :) . Pribeh je je neprekvapivym spojenim oblubenych a obohranych motivov z katastrofickych a sci-fi filmov, okrajovo smrncnuty skoro az povinne modernou "emo" vlozkou. Jednohubka, ktora mi vyprchala rychlo z hlavy a to aj napriek zaveru, ktory nie je sice z rodu genialnych, ale kolonku "potesivo zaujimavy" naplna spolahlivo. Ani zdaleka najlepsi Proyas. Pevne verim, ze tymto filmikom ukoncil svoj viacrocny time-out a nabuduce to uz bude na "vybornu". 6-7/10 [efm]. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný film po všech stránkách. Křesťanské sci-fi, které má jednu velmi silnou vadu - strašně předvídatelný scénář. Vyniká naopak triková stránka filmu - scéna havárie letadla či nehody v metru bere dech. Nicolas Cage hraje stále stejně a ostatní herecké výkony jsou celkem v normě, ničím neurazí, ničím nenadchnou... Dovolím si taky jedno proroctví - tohle nebude trhák... ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama