Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 542)

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Všechno bylo nádherný, ale všechno se mění v minulost. V minulost se mění i ty nejčerstvější pocity z filmu. Film jsem viděl asi tak před půl rokem, ale komentář píšu z odstupem času až nyní. No hodně propracovaný film i trikově, ale prostě mi tam něco scházelo, i když tam všechno co má být bylo. Nevím... trochu smíšené pocity, ale zase dobrý film jinak. ()

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

Ďaľší zaujímavý typ konca sveta. Nech máme z čoho vyberať. Miestami veľmi napínavé ,páčilo sa mi to. To je asi tak všetko. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

po dlouhé době se Cage ukázal v nějakém trošku smysluplném filmu oplývajícím poutavou atmosférou a hlavně bombastickými scénami katastrof (letadlo, metro a tlaková vlna), při nichž lidé padají jako hořící kuželky. A náboženské vyznění konce mi překvapivě taky sedlo, akorát bych trochu ubral těch slz a dojatých pohledů. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

To je dilema, co? Film natočil rejža, co je teď in a má v hlavní roli herce, co je teď tak strašně out a každý jeho nový film musí být řádně pošpiněn. Jak vidím, většina to řeší třemi hvězdami, které nejsou nic proti ničemu - Proyasovi jméno nezkazí a Cageovi reputaci nezlepší. Já naštěstí taková dilemata nemám a fakt, že si Nicolas Cage v posledních letech vybral pár béček navíc, než je záhodno, pro mě není nejmenším důvodem ho zavrhovat. Proto jsem si Proroctví vychutnal a jsem moc rád, že i dneska může vzniknout takto laděná scifi - bez velkých keců, patosu, ohromujících efektů a přitom s pěknou rouškou tajemna a napínavosti. Příběh sice není přelomový a dost scén jsem předpověděl jen o něco později, než by to udělala malá Lucinda, ale na to se vždycky nehraje. Zkrátka se mi moc líbilo pojetí a to včetně výborného konce, jehož (pro lidstvo) pozitivní část nebyla překvapivá, ale neurazila a ta negativní zase ohromující, s důkazem že i za malé peníze lze dosáhnout působivého destroyingu. Ač se anticageovskou kampaní obvykle bavím, tady mě to trochu mrzí, Proroctví si rozhodně zaslouží být červené... ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

873. hodnocený film: Skutečně jsem na tento snímek čekal dlouho, což se mi i vyplatilo. Film má svůj náboj a i když je jeho závěr silně překombinován a snad i převymyšlen, byl jsem mile překvapen. Hodně tu už bylo podobných filmů, takže není ničím převratným ve svém žánru. Nicolas Cage si odvedl to své a určitě vyšel z toho s čistou hlavou. Zajímavý příběh, zajímavý konec, ale nic nového pod sluncem. 4* jsou zasloužené. Amen. 4* ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Když jsem si ten film pouštěl rozhodně jsem nečekal tak silný zážitek. Mysteri a scifi s atmosférou, která je nezapomenutelná. (Pád letadla, metro a začátek filmu) Ano, už začátek mě přesvědčil, že koukám na správný film. Film jsem si užil a po skončení titulků se hrnou myšlenky. Škoda toho konce (je tu o něm dost napsáno) jinak by se ten tento snímek stal nesmrtelným. Chtěl jsem dát 3*, ale nakonec jsem dal lepší, přece jen mám pro filmy s apokalypsou slabost. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Nicolase Cage,hezké znázornění vztahu rodiče s dítětem,pěkné efekty,podivná Lucinda,ale přehnaný konec. Konec mě zklamal jak ze stránky logické,tak ze stránky katastrofické. Já mimozemšťany nepreferuji,proto bych tento závěr klidně vypustila a hned bych tam dala ten údajný konec světa. První hodina filmu byla skvělá,říkala jsem si že zase vidim po dlouhé době pěkný sci-fi film a onen konec mé hodnocení dosti snížil... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na to, že měl Proyas 5 let na přípravu, se to teda moc nepovedlo. Zvlášť potom, co předvedl v Já, robot. Je to velká škoda, protože námět to byl velmi zajímavý a určitě nosný, ale to zpracování prostě dost kulhalo. K tomu dokonalý neherec Cage a na světě je průměrné sci-fi, které jednoduše zapadne. 60% ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Taková klasika co se dala čekat, lákavý trailer a nakonec normální pokoukání, kde to taky vypadá zpočátku velmi zajímavě, ale poté se to spirálovitě začně gradovat do trochu nudně kravoviny, aspoň že si odpustili ten klasický americký konec. Nakonec to celkem šlo, ale tak nějak jsem se těšil a věřil v to, že to bude lepší podívaná. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Proyasova vizia je v zavere filmu jednoznacne proklamovana, co mimoriadne ocenujem. Je vsak obrovska skoda, ze az do konca filmu mi tato vizia bola sposobom spracovania filmu uplne zahmlena, pretoze autor do popredia postavil svoje snahy o natocenie atmosferickeho thrillero/hororu, co mu sice miestami aj vychadza, no pri retrospektivnom pohlade mi to akosi k filmu nesedi (zrejme vec vkusu). Cage bol vsak napocudovanie umierneny a ostatni zucastneni su uplne v pohode. Ako som povedal, obrovska skoda, ze Proyas svoju viziu a samotne "posolstvo" nezaobalil do umeleckointelektualneho satu. To chcem, ale asi prilis vela. No treba uznat, ze Proyas s viacmenej minimalnym rozpoctom schoval Shyamalana do najhlbsieho vrecka najstarsich nohavic. Moja tuzba, aby Shyamalan ostal skryty vsak vyslisana asi nebude ;) 3,5/5* ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Má to velká pozitiva (skvělé natočení nehod a katastrof, slušné herecké výkony, dorbý výběr hudby a emotivní scény) ale i negativa (určitá nelogičnost děje, náboženské plky). ()

Gabbo 

všechny recenze uživatele

Cage hrál dobře a mohl z toho být dobrý film, kdyby se tam neobjevili emzáci, ještě k tomu s lodí jakou vyšitou ze startreku a to včetně warpu. Navíc ten konec kdy jedno oko nezůstalo suché taky mohli trochu zkrátit. Druhou polovinu jsem umíral nudou. ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas je absolútne vynikajúci režisér. Bodka. Hollywood ale musí všetko dobré posrať a urobiť z temného otvoreného konca plného sĺz a neistej budúcnosti harmonické ukončenie s prísľubom krásnych zajtraškov. [83%] ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Kral atmosfery versus plytkej, okoukanej a hrozne roztristenej scenar, pripominajici obsahove epizodu z Krajnich mezi. Vysledek nemuze byt i pres genialni koukatelnost jinej nez prumernej. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem do poslední chvíle čekala, že přiletí Superman a celou planetu zachrání, po poslední minutě jsem opravdu nemohla uvěřit, že to v americkym filmu neudělal. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní som si najskôr vravel, že tá sci-fi časť tam nemusela byť a bol by z toho skvelý film. Ale potom si vravím, že prečo nie? Veď predsa existuje 10 miliónov možných svetov a z toho 4 milióny sú zrelé na to aby sa na nich vyvinul život :) Takže to sci-fi možno ani nie je, nuž, ktovie...Úplný koniec a aj niektoré ďalšie časti boli síce celkom ľahko predvídateľné ale to mi nevadilo pretože som sa pri žiadnej časti filmu nenudil ba priam som si ho vychutnával. (90%) ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Chtělo to ubrat na tom několikanásobném konci. Jinak atmosféra cca první hodiny je naprosto strhující, dokonce i Nicolas zase hraje tak, že mu i věříte, co a proč se mu vlastně honí hlavou, a kamera v kombinaci s hudbou tomu všemu dává fajnšmekrovsky "hitchcocovskou" náladu, což mě bavilo. V podstatě to na mě působilo jako nový film M.N. Shyamalana, kdyby ten ovšem ještě točil dobré filmy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Další v řadě "Cageovek", tj. ne úplně hrozné, ale sla(bé). I když to není vůči Cageovi tak úplně spravedlivé, tak má nezpochybnitelný podíl na tom, že je Proroctví polobéčko. Ne že by za to mohlo jen jeho herecké "umění", ale jediné co mi z paměti vymaže jeho umělohmotnou mimiku a intropřehrávání je jen příšerný závěr filmu. Ten dá ostatně zapomenout i na těch několik málo pěkných momentů, které toto podílko obsahuje. Kdyby tvůrci stvořili mystický thriller s prvky hororu a nemontovali do toho sci-fi, nejspíš by šlo o lehce nadprůměrnou záležitost. Takto je to ovšem jen další z chudokrevných paskvilinců, kterými se v to v poslední době v kinech jen hemží. Navíc pokud bude Cage dál pokračovat v tomto stylu, skončí jako Travolta, nebo dokonce Segal, jejichž jméno v titulcích vydá za důrazné varování pro každého soudného filmoucha. I když někdo namítne, že to přece není zas taková hrůza, tak v kontextu s kvantitou, tj. počtu podobných hrůz na jeden dobrý film, ztrácím trpělivost a příště schytá podobná "průměrná lahůdka která neurazí", maximálně dvě hvězdy. ()

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama